Aktuelno - Informacije - Novosti


POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2022/2023. GODINUZ i m s k i r a s p u s t !

Dragi naši učenici, iza nas je godina puna izazova, stresnih i nepredviđenih situacija. Svi ste u ovoj godini bili uspješni i mi smo ponosni na vas. U skladu sa Školskim kalendarom, petak, 31.12.2021. godine je posljednji nastavni dan u ovom polugodištu. Kao što je poznato, u toku januara učenici će dobiti uvjerenja o završenom prvom polugodištu. Sve učiteljice, razrednice i razrednici će učenike na vrijeme obavijestiti o načinu i vremenu podjele uvjerenja. Svim učenicima, roditeljima učenika, radnicima škole i svim građanima naše domovine Bosne i Hercegovine upućujemo srdačne čestitke povodom nastupajuće Nove 2022. godine. Svima želimo dobro zdravlje, porodičnu sreću, uspjeh na svim životnim poljima.

Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2021/2022. godine prema Školskom kalendaru počinje u ponedjeljak, 31.01.2022. godine.

Želimo vam lijep i ugodan raspust!

Hotonj, 31.12.2021.godine Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

O B A V I J E S T


Obilježavanje godišnjice

Učenik naše škole Ahmed Karađuz VII-2 učestvovao je u pisanju literarnog rada na temu "BITKA ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG". Obilježavanje godišnjice održano je 27.12.2021. godine

BITKA ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

Historija. Najveći uticaj na sadašnjost. “Sretni li su”, rekao je Monteskje, “narodi koji imaju dosadnu historiju.” A, mi to, nažalost, nismo. Napadan je narod bosanski vijekovima. Smetala im je valjda naša različitost, jedinstvenost. Posebno napadani bijasmo od kada iskrenu vjeru primismo. I tako, različitosti među nama, rodili su mržnju u njima. Hranili su se tom mržnjom. Naoružavali, godinama spremali da bi pošten narod napali. Svjetlost zvijezda neba nad Bosnom, zamijeni svjetlost mnogobrojnih granata. Bosanski sinovi, iako nespremni, hrabro su stali na branik domovine. Ništa nisu imali osim, u svojim srcima, ljubavi prema domovini, porodici i želje za slobodnim i sigurnim životom. Oni su pokazali šta je hrabrost i odanost. Zaslužni su za naš današnji život. I za to što mi danas slobodnom zemljom koračamo. Sada smo mi ti koji treba da učinimo da njihova žrtva ne bude uzaludna. Ne smijemo tu žrtvu zaboraviti. Ja, koji nisam doživio paklene godine rata, koje Bosnu zadesiše, ne mogu zamisliti ni približnu bol koju ljudi, pri samoj pomisli na taj užasni događaj, osjete. Jer, ne mogu priče i slike zamijeniti iskustvo ljudi koji vidješe ubijanje, mučenje, čuše plač, jecaj, vrisak najmilijih. Ta sjećanja ne mogu izbrisati, ne mogu zaboraviti. A, ne bi ni trebali, koliko god bolno bilo. Ako se zaboravi, onda će i da se ponovi. Zato se sjećajmo i čuvajmo od zaborava sve što se desilo.

Ahmed Karađuz VII 2

JU OŠ “Izet Šabić” Hotonj

JAVNI KONKURS

Za popunu upražnjenih radni mjesta

S r e t a n B o ž i ć

U subotu, 25.12.2021. godine, katolici širom svijetu obilježavaju svoj veliki blagdan – Božić. Koristimo priliku da učenicima i njihovim roditeljima katoličke vjeroispovijesti, čestitamo Božić sa željom da ga proslave u miru i veselju.


O B A V J E Š T E NJ E

Obavještavamo sve učenike, roditelje učenika i nastavnice/nastavnike da je u skladu sa Odllukom o izmjeni školskog kalendara za školsku 2021/22. godinu koju je donijelo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje petak 24.12.2021.godine označen kao nenastavni dan i taj dan neće biti realizovana nastava.

Nastava se nastavlja u ponedjeljak 27.12.2021.godine.

Premijera pozorišne predstave “ Potraga za konačištem”

Dana, 17.12.2021. godine učenici od I do IV razreda u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga škole posjetili su KSC - Vogošća. Tom prilikom učenici su pogledali premijeru pozorišne predstave “ Potraga za konačištem” u produkciji BKC TK Tuzla i Gradskog pozorišta Živinice.

Predstava predstavlja pozorišni projekat sastavljen od maštovite scenografije, songova, pjesama, orginalnih kostima, niza edukativnih i duhovitih scena uz puno interakcije s mališanima. S pregrštom pozitivnih utisaka, novih znanja i osmjehom na licima učenici su napustili KSC- Vogošća.

Za organizaciju prevoza bio je zadužen “Vildan tours”, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na profesionalnoj i bezbjednoj vožnji.

Posjeta Sajmu Čuvari Energije

Dana 11.12.2021. godine pet učenika (odjeljenja sedmih razreda) iz naše škole su posjetili Sajam Čuvari energije u Vogošći, a koju je orgnizovao centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA).

Sajam je bio edukativnog karaktera na kojem su prikazane makete i princip rada obnovljivih izvora energije (vjetrenjače, hidroelektrane, solarne termalne elektrane). Takođe, učenici su mogli naučiti kako reciklirati plastični otpadni materijal i predstavljene su neke ideje šta se može napraviti od recikliranog materijala (nakit, ukrasi, fascikla od plastičnih kesa i sl.).

Bilo je riječi o načinima uštede električne enetrgije u domaćinstvima, odnosno pobuđivanju svijesti o nepotrebnom trošenju električne energije i ostalih resursa, što bi se dugoročno odrazilo na budućnost naše planete Zemlje.

Tom prilikom napravili smo nekoliko fotografija i video zapisa koji prikazuju zanimljive sadržaje izložene na sajmu.

Učenici su posjetili sajam u pratnji nastavice Rašidkadić – Hodžić Begzade.


U Srijedu 8.12.2021 godine održan je Dabar informatičar. Jedan dio učenika izazov je radio u kabinetu informatike, dok drugi dio je radio od kuće online. Hvala svim učenicima koji su uzeli učešče u ovom veoma zanimljivom izazovu iz informatike. Uskoro tabelarni pregled učenika koji su učestvovali, broj bodova, plasman u školi kao i cjelokupni plasman u odnosu na sve prijavljene učesnike. Svi učesnici u ovom projektu će dobiti certifikat o učešću.

Posjeta Pozorištu mladih

Dana 7.12.2021.godine, nekoliko odjeljenja učenika razredne nastave, su u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga naše škole posjetili Pozorište mladih i gledali predstavu " Olovni vojnik ". Svi su zajedno uživali.

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

25.11.2021

Obavještenje povodom Dana državnosti

Povodom obilježavanja Dana državnosti, u četvrtak, 25.11.2021. godine, neće biti redovne nastave, a u skladu sa Odlukom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS o izmjeni Odluke o školskom kalendaru za školsku 2021/22. godinu – petak, 26.11.2021. godine je nenastavni dan.

Nastava se nastavlja po uobičajenom rasporedu u ponedjeljak, 29.11.2021. godine.


Hotonj, 24.11.2021.godine Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

O B A V J E Š T E NJ E

Direktor škole donosi odluku da nastava od ponedjeljka 8.11.2021 godine će se realizovati u prostorijama škole prema ustaljenom rasporedu časova i smjena, a prema obavijesti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavijest-o-odvijanju-nastave-u-poplavljenim-podrucjima

U Hotonju, 7.11.2021.godine Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

Oktobar - Mjesec knjige i Međunarodni dan školskih biblioteka


Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL) od oktobra 1999. godine obilježava Dan školskih biblioteka, posljednji ponedjeljak u mjesecu oktobru.Vremenom su se te aktivnosti proširile na cijeli mjesec.

Više....

Nova kotlovnica u funkciji

Dragi učenici i roditelji,

direktor škole Medžid Hasković, pokrenuo je novu kotlovnicu u našoj školi i pustio grijanje, čime su stvoreni svi uslovi za odvijanje nastave.

Obzirom da je stara kotlovnica korištena dugi niz godina, zbog oštećenja i ishabanosti je postala skoro neupotrebljiva. Sa novom kotlovnicom se prelazi na ekološki i ekonomski prihvatljiviji način grijanja.

Direktor Hasković je podsjetio da je projekat rekonstrukcije kotlovnice koštao nešto više od 119 hiljada KM.

Ambasada Švedska i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo finansirali su ovaj projekat. Implementator je UNDP BiH kroz GED projekat.

„Danas je za nas posebna svečanost. Nova kotlovnica će nam obezbijediti kvalitetnije grijanje i ugodniji i ljepši boravak, i učenicima i nama uposlenicima u školi. Ovom prilkom želim da se zahvalim predstavnicima kompanija koje su pomogle da dođe do ovog trenutka. Također, moram se zahvaliti ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Naidi Hota-Muminović na susretljivosti“, kazao je direktor Hasković.

Učenici naše škole su u predhodnom periodu bili na online nastavi, ali od 1. novembra vratili su se u školske klupe.

„Obiman je posao iza nas, ali su rezultati vidljivi“, zaključio je direktor.

Naša škola je jedna od najljepših na području Kantona Sarajevo. I trenutno se možemo pohvaliti izuzetnim uslovima za rad s obzirom na prirodno okruženje i ambijent koji čine školski kompleks.


O B A V J E Š T E NJ E

Kako je u našoj školi u četvrtak 28.10.2021 godine puštena u rad nova gasna kotlovnica stekli su se uslovi za redovno odvijanje nastave. Nastava od ponedjeljka 1.11.2021 godine će se realizovati u prostorijama škole prema ustaljenom rasporedu časova i smjena.

RASPORED VOŽNJE:

Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena.

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .

O B A V J E Š T E NJ E

Zbog kašnjenja i puštanja u rad kotlovnice, a u interesu očuvanja zdravlja učenika i radnika, nastava će se iduće sedmice od 25.10.2021. do 29.10.2021. godine realizovati ONLINE.


U Hotonju, 22.10.2021.godine Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

O B A V J E Š T E NJ E

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nas je dopisom broj 11-03-/02-34-37866/21 od 13.10.2021.godine informisalo da su zbog kašnjenja i puštanja u rad kotlovnice, a u interesu očuvanja zdravlja učenika i radnika saglasni da se nastava realizuje online do okončanja radova kotlovnice, a najduže dvije sedmice.

Raspored zvonjenja za učenike od V-IX razreda

Raspored zvonjenja za učenike od I-IV razreda


Upozoravanje na mine i ESZR

U utorak, 13.10.2021.godine je održana edukacija učenika sedmog razreda u okviru aktivnosti „Upozoravanje na mine i ESZR“.

Edukaciju učenika su održali pripadnici EUFOR-a uz saglasnost direktora škole.

Učenici su upoznati sa vrstama NUS-a , sa mjestima gdje se mine i NUS najčešće nalaze, načinom obilježavanja mjesta i sa načinom ponašanja u slučaju pronalaska neksplodiranih ubojnih sredstava.

Predavanju su prisustvovali članovi školske sekcije NUS koji se pripremaju za predstojeće takmičenje, razrednici odjeljenja sedmog razreda i pedagog škole.


ORGANIZACIJA ODGOJNO-OBRAZOVNOG PROCESA

Za period od 18. do 22.10.2021.godine

Zbog problema sa grijanjem direktor škole donosi odluku da u periodu od 18. do 22. oktobra 2021.godine skrati nastavne časove.

Nastavni časovi će trajati 30 minuta, a veliki odmor 10 minuta.

Nastava u prvoj smjeni počinje u 9.00 sati dok u drugoj smjeni će početi u 12.30 sati.

Obzirom da su u navedenom periodu Okvirnim kalendarom planirane pismene provjere preporučuje se realizacija pisanih provjera sa smanjenim obimom sadržaja.

RASPORED ZVONJENJA

RASPORED VOŽNJE

Važi od 18.10.2021.godine do 22.10.2021.godine

Donacija našoj školi

Dana 12.10.2021. godine našu školu je posjetila njemačka organizacija “Labdoo Christophurus Gimnazija iz Werne” i humanitarno udruženje „ Leben und lernen in Bosnien „ kako bi donirali informatičku opremu i ruksake za đake OŠ „Izet Šabić“ u Hotonju.

Predsjednik udruženja Herbert Schroer istakao je da su na ovaj način htjeli pomoći đacima u Bosni i olakšati im obrazovanje s obzirom da, zbog pandemije, nastavu pohađaju i online.

Direktor škole Mr. sci. Medžid Hasković se zahvalio donatorima istakavši kako će donirana sredstva poslužiti u realizaciji nastavnog procesa, kako učenicima tako i nastavnom kadru. Donirana oprema će predstavljati dodatnu satisfakciju u dostizanju znanja i vještina.

Naši učenici zaslužuju potporu i svaki vid motivacije za nastavak školovanja.

ORGANIZACIJA ODGOJNO-OBRAZOVNOG PROCESA

Za period od 13. do 15.10.2021.godine

Zbog problema sa grijanjem direktor škole donosi odluku da u periodu od 13. do 15. oktobra 2021.godine skrati nastavne časove.

Nastavni časovi će trajati 30 minuta, a veliki odmor 10 minuta.

Nastava u drugoj smjeni će početi u 12.00 sati.

Obzirom da su u navedenom periodu Okvirnim kalendarom planirane pismene provjere preporučuje se realizacija pisanih provjera sa smanjenim obimom sadržaja.

U drugoj smjeni se peti čas realizuje po rasporedu, a ne kao prečas.

RASPORED ZVONJENJA

RASPORED VOŽNJE

Važi od srijede, 13.10.2021.godine do petka, 15.10.2021.godine

U Hotonju, 12.10.2021.godine D i r e k t o r : mr.sci. Hasković Medžid

5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

Svjetski dan učitelja obilježava se u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim pristupom i radom može doprinijeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Nastavnički poziv je jedan od najstarijih poziva koji ima korijene u periodima prije nastanka škole kao institucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu. Na Svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Širom svijeta se na ovaj datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreću u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Prosvjetni radnici u velikoj mjeri doprinose razvoju mlade ličnosti, pomažu učenicima da otkrivaju sebe. Dobar nastavnik potroši dosta vremena na planiranje nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i zajedno s učenicima modelira nastavni proces i pojedine nastavne faze.

Povodom Svjetskog dana nastavnika, učenici šestog razreda naše škole su izrekli kako doživljavaju učitelje i učiteljsko zanimanje. Neke od njihovih izjava su:

Ja mislim da je teško biti učitelj zato što cijeli život moraš provesti u školi, prvo kao učenik, a onda kao učitelj.“

„Dobro bih razmislila da li želim postati učiteljica.“

„Posao učitelja/učiteljice lijep je i human, ponekad malo težak i iscrpljujući jer mi djeca znamo biti nemirna i lijena, a sve te naše „muhice“ treba otrpjeti. Zato mislim da su sve moje učiteljice i učitelji odlični, dobro se nose s našim nestašlucima, a ako ponekad i pogriješe, oprošteno im je jer i oni su samo ljudi.“

Uz veliku zahvalnost za strpljenje i ljubav koju pružaju svojim učenicima, svim učiteljima želimo sretan Dan učitelja!

„Nije znanje znati već je znanje dati.“

„Prosječan učitelj govori.

Dobar učitelj objašnjava.

Izvrstan učitelj pokazuje.

Vrhunski učitelj inspirira.“

„Inženjeri grade mostove.

Umjetnici stvaraju slike.

Znanstvenici rade rakete.

A učitelji stvaraju sve njih.“

„Učitelj je srce obrazovnog sustava!“

„Potrebno je veliko srce kako bi se oblikovali mali umovi!“

„Najuzvišenije poučavanje jest življenje s otvorenim srcem.“

Aneks I metodološkog upustva za prevenciju i kontrolu infekcije SARSCov2 i oboljenja COVID19 u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2021/2022.g.

Važi od ponedjeljka, 20.9.2021.godine

Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena.

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .

Posjeta EUFOR LOT TIM-a u vezi edukacije učenika

U petak, dana 10. 9. 2021. godine, našu školu su posjetili iz EUFOR LOT TIM-a, dva predstavnika iz Slovačke, zajedno s prevodiocem. Direktor je primio pomenute, razmijenili su iskustva te se dogovorili da se edukacija izvrši u mjesecu oktobru na časovima odjeljenskih zajednica. Cilj projekta je upoznavanje na opasnost od mina, zaštita od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Koordinatori projekta su direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković i pedagog Sabina Mrkonjić.

Metodološko upustvo za prevenciju i kontrolu infekcije SARSCov2 i oboljenja COVID19 u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo

RADOVI U NAŠOJ ŠKOLI

Uz pomoć sredstava UNDP-a u završnoj fazi je realizacija projekta izgradnje „Gasne kotlovnice“. U pitanju je jedan značajan projekat koji se implementira u našoj školi, a uskoro će započeti realizacija projekata „Rekonstrukcija fiskulturne sale“ te proširivanje školske zgrade i izgradnja produženog boravka kao i ostalih sadržaja.

Svečani prijem prvačića

U našoj školi je u srijedu, 1. 9. 2021. godine, održan svečani prijem prvačića. Radoznalim licima prvačića i njihovim roditeljima dobrodošlicu je poželio direktor škole, mr. sci. Medžid Hasković.

“Dragi naši prvaci, danas ste zakoračili u najljepše razdoblje svog života – đačko doba. Od ovog trenutka ispred vas se otvara dug put, a na kraju vas čekaju dvije najveće životne vrijednosti. To su znanje i prijateljstvo. Znanje će vam podariti vaše učiteljice i nastavnici. Oni su tu zbog vas i svako od njih će vam, prije svega zbog svoje ljubavi prema djeci, svim srcem pomoći da savladate školske zadatke, izgradite sebe i svoju budućnost. Oni će se, kao i vaši roditelji, radovati vašim uspjesima, pobjedama na takmičenjima, a kada godine prođu i uspješnim karijerama, stoga ih poštujte, vjerujte im i slušajte njihove mudre savjete koji će vam biti dragocijeni kada postanete odrasli ljudi. Druga vrijednost koju ćete ponijeti iz svojih školskih dana je prijateljstvo. U ovom trenutku ne znate, ali možda baš sada tu pored vas stoji vaš najbolji drug ili drugarica, vaš prijatelj za cijeli život koji vas neće ostaviti na pola puta ili zaboraviti u teškim trenucima. Zato je mnogo važno da, prije svega, budete dobri drugari, da pomognete jedni drugima kada pomoć zatreba. Samo tako ćete postati dobri ljudi, a to je isto toliko važno koliko i znanje koje ćete ponijeti na kraju školovanja”, istakao je u svom govoru direktor.

Roditeljima je kazao da sa puno ljubavi i strpljenja prate školovanje djece te da uspostave dobru saradnju sa učiteljicama, upravom i radnicima škole.

U svečanoj atmosferi naši prvačići krenuli su malim, ali hrabrnim koracima u pohod znanja.


Upustvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na područiju Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022 godini

Preporuke javnog zdravstva za škole u kontekstu COVID 19 za školsku 2021/2022

RASPORED ZVONJENJA

Školska 2021/2022.godina

Raspored zvonjenja za učenike od V-IX razreda

Raspored zvonjenja za učenike od I-IV razreda


Osnovna škola „Izet Šabić“

Hotonj Vogošća

O B A V J E Š T E NJ E

Obavještavamo učenike i roditelje da nastava u školskoj 2021/2022.godini počinje

u SRIJEDU, 01.09.2021.godine.

Učenici odjeljenja od V-IX razreda su PRVA smjena sa početkom u 8.00 sati.

Učenici odjeljenja od I-IV razreda su DRUGA smjena, a nastava im počinje u 14.00 sati.

U srijedu, 01.09.2021.godine učenici od II-IX razreda će imati jedan čas sa razrednikom (odjeljenska zajednica).

Od četvrtka 02.09.2021.godine nastava će se realizovati po rasporedu. Svi učenici će pohađati nastavu u školi, a nastavni čas traje 45 minuta.

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH djeca od 6-11 godina trebaju nositi masku izvan učionice, a tokom nastave mogu skinuti maske. Učenici stariji od 11. godina su obavezni nositi maske i za vrijeme nastave i izvan učionica.

30.08.2021.g. Direktor: Mr.sci.Hasković Medžid


Javna ustanova Osnovna škola “Izet Šabić“

PRIJEM PRVAČIĆA

Prijem prvačića upisanih u školsku 2021/2022. školsku godinu će biti upriličen u srijedu, 1. septembra 2021. godine po rasporedu:

- Odjeljenje I1 – učiteljica Arnautović Zehra u 10.00 sati

- Odjeljenje I2- učiteljica Hadžiabdić Edina u 11.00 sati.

Svim prvačićima će biti dodijeljeni ruksaci sa školskim priborom koji su poklon Općine Vogošća.

Na vratima škole postavljeni su spiskovi učenika po odjeljenjima, koji ove školske godine polaze u prvi razred

27.8.2021.godine Direktor škole: Mr.sci.Hasković Medžid