Aktuelno - Informacije - Novosti

Dan sigurnijeg Interneta 2023

I ove godine učenici naše škole će uzeti učešće u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. Tim povodom, u utorak 07.02.2022. godine od 09:00 do 19:00 sati rješavaće online kviz. Dan sigurnijeg interneta 2023 (SID 2023) ove godine će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet” (“Together for a Better Internet”). Pitanja na kvizu se tiču sigurnog  ponašanja na Internetu. Pobjednici koji budu  imali sreće biće nagrađeni vrijednim nagradama – uređajima kao što su tablet, pametni telefoni, slušalice.

Niz korisnih materijala vezanih za ovu temu, uvijek aktuelnu temu, može se pronaći na web sajtu:

Nastava u drugom polugodištu

Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2022/23. godine počinje u ponedjeljak, 30.01.2023. godine po sljedećem rasporedu:

I smjena od 08:00 sati: razredna nastava

II smjena od 13:10 sati: predmetna nastava

Hotonj, januar 2023. godine                             Direktor škole:

                                                                   Mr.sci. Medžid HaskovićPOZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU NAPOMENA: Školsko područje Javne ustanove Osnovna škola „Izet Šabić“  obuhvata sljedeće ulice Donji Hotonj, Hotonj IV, Rašida Bešlije, Mitra Šućura, Barica, Gornji Hotonj do br. 13, Orahov brijeg, Ramiza Alića, Branilaca Hotonja, Menjak, Igmanska od br.1. do br.15. i Dumača.      

STRUČNO PREDAVANJE 

Dana, 26.01.2023.  u prostoriji škole realizirano je predavanje za nastavno osoblje i Stručne službe škole na temu „Prevencija suicida“ od strane psihologa iz Centra za mentalno zdravlje, Doma zdravlja Vogošća.

Edukacija o prevenciji mentalnog zdravlja je jedne u nizu edukacija koje će se održati u našoj školi, a sve u cilju što bolje educiranosti za unapređenje mentalnog zdravlja nastavnika i učenika, kako u školskom okruženju, tako i van školskog okruženja.

Predavači su bile psiholozi i psihoterapeuti dr.sci. Irma Džambo i Maja Alihodžić iz Doma zdravlja Vogošća.

BITKA ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

Godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg obilježava se svake godine u mjesecu decembru. U organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća i ove godine svečano je obilježena 29. godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg. Kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27. decembra 1993. godine.

Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

 

Obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenici naše škole kao i učenici Osnovne škole „Zajko Delić“. Svoje literarne radove pročitale su Ajna Kopić, učenica OŠ „Izet Šabić“ i Nejla Bešlija, učenica OŠ „Zajko Delić“, a nastupio je i hor OŠ „Zajko Delić“ kao i recital.

Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije boračkih organizacija, institucija vlasti, porodica poginulih boraca, te političkih subjekata položile su cvijeće na Spomen obilježje.

 

U nastavku možete pročitati nagrađeni literarni rad naše učenice Ajne Kopić napisan na temu Bitka za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg.

 

Najstrašniji vihor rata nadvio se nad Bosnom i Hercegovinom te duge hladne zime, 1993. godine. Ali, 27. decembar će ostati zabilježen kao poseban datum u našoj historiji. On nosi breme teških poruka koje ovdje, i sada, i dovijeka trebamo prenositi.

Toga dana, hrabri branitelji ratnih bojišta Sjeničke kose i Orahovog brijega, osujetiše neprijateljski napad i hrabro odbraniše ne samo pragove svojih ognjišta, promrzlu djecu i roditelje koji ostadoše za njima, nego i mogućnost neprijatelju da spoji svoja ključna ratišta i dovede grad Sarajevo u stanje potpune blokade.

Sa molitvom na usnama i čežnjom u srcima, koju i mi u ovom trenutku nosimo, svoje živote u temelje Bosne hrabro i nesebično položiše naši borci, komšije, prijatelji...

I, neka im je vječni rahmet i Božija milost.

Ali, toga dana, desi se i nešto vrlo čudno, reklo bi se misteriozno. Toga dana, u hladnoj Sjeničkoj kosi, otkriše se tragovi pravog vuka, nama dobro poznatog… Onog koji ćud nikada ne mijenja. S razlogom kažemo, misteriozno i čudno, jer oni koji su trebali presuditi neprijatelju agresiju i genocid nad Bosnom i Hercegovinom, to ne učiniše, iako im hladna Sjenička kosa ostade svjedočiti skroz drugu istinu, sve do Dana sudnjega.


Obavještenje

Obavještavamo roditelje i učenike da će sportski klubovi koji djeluju u našoj školi raditi i za vrijeme zimskog raspusta u svojim ustaljenim terminima.

mr.sci.Medžid Hasković

Škola napredne matematike

Dana 27.12.2022. godine na završnom testu u "Školi napredne matematike" u organizaciji BZK "Preporod Vogošća" učenica III-1 razreda naše škole, Ajazaj Esma osvojila je 5. mjesto. Iskrene čestitke!

Kreativna radionica


Dana 19.12. i 21.12.2022.god. održane su krativne radionice za roditelje i djecu iz Obaveznog predškolskog programa u O.Š. "Izet Šabić" – Hotonj na čelu sa učiteljom Ajdinom Muflizovićem. Tema radionice je bila "Zimska čarolija" koja je imala za cilj da razvije kreativnost i maštu kod djece i njihovih roditelja, te zajedničko druženje i upoznavanje roditelja naših mališana. 

Radionice su protekle uspješno uz igru, druženje i smijeh naših prisutnih. 

Radujemo se ponovnom susretu. 


Teach metodologija

Naša škola je odabrana za učešće u pilot projektu istraživanja o kvalitetu nastavnih praksi osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koristeći TEACH metodologiju. U ponedjeljak, 19.12.2022. godine školu su posjetile uvažene profesorice, opservatorice Azerina Muminović i Sedžida Hadžić iz Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. Opservirano je pet nastavnih časova od prvog do petog razreda:

-          nastavni predmet Moja okolina, I razred, nastavnica Lejla Šarić;

-          nastavni predmet Matematika, II razred, nastavnica Zehra Arnautović;

-          nastavni predmet Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, III razred, nastavnica Amina Žero;

-          nastavni predmet Matematika, IV razred, nastavnica Elvedina Mehić;

-          nastavni predmet Društvo, V razred, nastavnica Elma Veljan.

Kontakt osoba iz naše škole sa kojom je dogovarana organizacija opservacija bila je Sabina Mrkonjić, pedagog.


Sportsko takmičenje – Odbojka

Danas je održan turnir u košarci, sportskoj dvorani „ Amel Bečković“ u organizaciji JU KSC Vogošća. Učestvovali su učenici ( dječaci i djevojčice ) svih osnovnih škola općine Vogošća. Naši učenici su osvojili 3. mjesto. Iskrene čestitke učenicima i nastavnici Mineli Dervišagić.


POSJETA KINO DVORANI JU KSC VOGOŠĆA

Dana 14.12.2022.godine učenici nižih razreda naše škole posjetili su JU KSC Vogošća, tačnije kino dvoranu. Tom prilikom, učenici su gledali animinarani dječiji film “Dječak delfin”. Škola jeste odgojno-obrazovna ustanova u kojoj se stiču znanja, navike, vještine, ali također,  primjer dobre prakse jeste i ovaj vid odgojno-obrazovnih aktivnosti kroz koje djeca na praktičan, očigledan i njima prilagođen način uče. Posjeta je organizovana sa ciljem razvijanja svijesti o značaju kulturnih ustanova, sticanja navika lijepog ponašanja, sa akcentom na druženje sa drugarima i uživanje u filmu. Učenici su uživali u avanturama Dječaka delfina. Uvidjeli su kako je važno imati dobre prijatelje i kako dobro uvijek pobijedi zlo. Kada imamo jaku želju i motiv, uz upornost i promišljenost – možemo sve. Sat i po vremena, koliko je trajao film, je brzo prošlo. Osmijeh je bio prisutan dok su proživljavali morske i kopnene avanture, ushićenje dok su isčekivali kakav će biti kraj.

Ove vrste vanškolskih aktivnosti prijaju djeci, uče ih svakodnevnom životu i snalaženju u istom. Do naredne posjete kinu, učit ćemo o kulturi i filmu, i radovat se svakoj narednoj avanturi na platnu.

Galerija volonterizma 2022.

Naše učenice iz JU O.Š. „Izet Šabić“ Subašić Jasmina, Halilović Fatima, Delić Majra, Ajdarpašić Elina i Bašović Ilda sa koordinatoricom Mersihom Čuturom, učestvovale su na "Galeriji volonterizma" - završnoj manifestaciji projekta "Volontiranje je cool"! Galerijom volonterizma smo obilježili Međunarodni dan volontera i promovisali svoju volontersku grupu,  sa ostalim volonterima iz 43 škole.

Cilj manifestacije bio je da se omogući volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman u zajednicama. Projekat je realizirao Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA , a podržala Evropska unija u Bosni i Hercegovini.


SAT KODIRANJA 

Naša škola treću godinu za redom se uključuje u najveći informatičko- edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”.

U periodu od 5. do 9. 12. 2022 godine nastavnica informatike Zineta Mujak - Kovač i nastavnik Asmir Zimić u šestom i sedmom razredu realizovali su sat kodiranja. Učenici su se dobro zabavili rješavajući zadatke na "drugačiji način". Čestitamo svim našim vrijednim učenicima koji su uzeli učešće u satu kodiranja.

Sat kodiranja je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. U našoj zemlji kordinaciju ovog važnog događaja obavlja Resursni centar za promociju civilnog društva - CPCD. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft, Dance Party ili istraživanja umjetne inteligencije. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Bez obzira na vrijeme trajanje sedmice kodiranja zabaviti se i nešto naučiti možete na sljedećem linku code.org.

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2022/2023.g.

Važi od 08. 12. 2022.godine

Posjeta Svrzinoj kući

U četvrtak, 24.11.2022. godine, učenici V-1, V-2 i IV-1 odjeljenja, u pratnji svojih nastavnica posjetili su Svrzinu kuću i staro jezgro grada – Baščaršiju u sklopu projekta „Domovina se čuva tradicijom“.

Učenici su sa velikim intersovanjem posmatrali jedan od najreprezentativnijih sačuvanih primjera stambene arhitekture iz Osmanskog perioda (18. stoljeće) u Bosni i Hercegovini. Kuća je apsolutno čuvala intimu obiteljskog života i pružala uvid u život sokaka. Ova kuća posjetiocu daje slikovit prikaz života u Sarajevu od prije tri stoljeća. U razgovoru sa kustosom, učenici su saznali nešto više o historijatu ovog značajnog kulturno – historijskog spomenika.

Prošetali smo Baščaršijom i kazandžijskom ulicom. Učenici i nastavnici su se fotografisali pored Sebilja - centralnog mjesta Baščaršije. Potpun doživljaj Baščaršije na veliko zadovoljstvo učenika završili smo posjetom jednom od mnogobrojnih restorana i malo se počastili.

Kroz radionice ručnih radova kao i likovne radionice učenici su  naučili tehniku tkanja i crtežom prikazali starine našeg zavičaja. Cilj projekta je da se razvija ljubav i sačuva tradicija od zaborava. Identitet svakog naroda se prepoznaje kroz kulturnu baštinu i tradiciju tog naroda.

U realizaciji projekta su učestvovale razrednice Beglerović Adisa, Veljan Elma, Mehić Elvedina, bibliotekarka Ivanković Enisa, asistentica Osmanović Edna  i nastavnica Kulture življenja Bijelonja Rejhana.

svrzina kuća.mp4

Deveti razred u posjeti kinu CineStar

Dana 21. novembra tekuće godine tri odjeljenja devetog razreda u pratnji razrednih starješina, nastavnica Amele Devedžija, Amele Poturak i Enele Tahić, kao i direktora škole, Medžida Haskovića, posjetili su kino CineStar i tom prilikom, po svom odabiru, pogledali film „Black Adam“.

Riječ je o filmu koji je snimljen u oktobru 2022. godine u Kanadi, a radnja filma bazirana je u drevnom Kahndaqu, gdje je Teth Adam dobio svemoćne moći bogova. Nakon što je iskoristio te moći za osvetu, bio je zatvoren, postavši Crni Adam. Prošlo je gotovo 5000 godina, a Crni Adam je prešao put od čovjeka preko mita do legende. Sada slobodan, njegov jedinstveni oblik pravde, rođen iz bijesa, izazivaju savremeni heroji koji čine Društvo pravde, a to su: Hawkman, Dr. Fate, Atom Smasher i Cyclone. Svi oni se bore potiv zla koje nastoji uništiti grad i njegovo stanovništvo. U glavnoj ulozi pojavljuje se glumac Dwayne Johnson.

Preporuke za pogledati film, svima koji vole naučnu fantastiku i akciju.

A, kako je bilo našim učenicima možete pogledati na fotografijama u prilogu.


Sportsko takmičenje – Odbojka

Dana 22.11.2022 godine je održan turnir u odbojci, sportskoj dvorani „ Amel Bečković“ u organizaciji JU KSC Vogošća. Učestvovali su učenici ( dječaci i djevojčice ) svih osnovnih škola općine Vogošća. Naši učenici su osvojili 1. mjesto. Iskrene čestitke učenicima i nastavnici Mineli Dervišagić.

Više slika na takmičenja 2022-2023

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

U svom desetovjekovnom postojanju zemlja Bosna je rijetko kad bila slobodna. Zbog nje, kao veoma lijepe zemlje u kojoj su uvijek živjeli vrijedni i dobri ljudi, vodili su se ratovi, nestajala jedna i nastajala nova carstva i kraljevstva. Tako je bilo sve do 25. novembra 1943. godine kada je u vihoru Drugog svjetskog rata, u Mrkonjić Gradu, održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a. Tada su donesene odluke kojima su potvrđene historijske granice BiH i jednakost svih njenih građana. Danas je naša domovina slobodna i u cijelom svijetu priznata država.

Rođendan naše domovine slavimo 25.novembra. A kada je rođendan, onda smo svi lijepo i svečano raspoloženi, ponosni što rastemo, sazrijevamo i postajemo iskusniji i mudriji. Tako se u ovom trenutku osjeća i naša domovina. I zato, darujmo joj osmijeh, svoju ljubav, dobre ocjene, lijepo ponašanje. Poklonimo joj stih, pjesmu i igru.

SRETAN TI ROĐENDAN, DOMOVINO!

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković


Dan državnosti BiH .mp4

TAKMIČENJE  "MISLI MINE"

Učenice sedmog razreda Emina Hadžiabdić, Ilayda Demir, Džana Čardaković, u pratnji nastavnice Rejhane Bjelonja su dana 18.11.22 učestvovale na opštinskom takmičenju i osvojile II mjesto. 

Čestitamo takmičarkama i nastavnici.

Obojimo svijet u plavo

Naši vrijedni učenici sa svojim učiteljicama obilježili su 20.novembar,  Međunarodni dan djeteta. U plavim majicama, obojali smo svijet u plavo, te različitim aktivnostima i radionicama obilježili ovaj važan datum. Dječija prava, želje i emocije trebamo uvažavati svaki dan, a ne samo 20.novembra. Djeca su blago koje trebamo čuvati. Ohrabrimo ih dok su mali, da bi cijenili sebe i druge kada odrastu.

EDUKACIJA ZA RODITELJE I NASTAVNIKE

 

U saradnji sa KJU “Porodično savjetovalište”, 16.11.2022. god. sa početkom u 17:30h, u našoj školi održano je predavanje i radionica na temu “Internet kao stil života”, kojoj su prisustvovali roditelji i uposlenici JU OŠ “Izet Šabić”. Ovim putem, zahvaljujemo se predstavniku i predavaču Porodičnog savjetovališta, gospodinu Ameru Šenderoviću, dipl.socijalni radnik, koji je na jako zanimljiv način objasnio prednosti i nedostatke korištenja interneta, te sa nama podijelio korisne informacije o načinu kontrole upotrebe interneta kod djece. Aktivno smo učestovali i pokazali interesovanje za ovu temu, razmijenili smo mnoštvo informacija kroz diskusiju, te stavili akcenat na važnost preventivnog djelovanja kako ne bi došlo do pojave socijalne izoliranosti kod djece, trauma, izloženosti nasilju i mnogih drugih prijetnji koje korištenje interneta nosi sa sobom.

Odrastanje današnjih generacija djece i mladih velikim se dijelom odvija u virtualnim svjetovima. Pokažite interes za ono što djecu zanima, budite im dostupni, otvoreno razgovarajte o svim temama, postavite jasne granice, uvažavajte njihovo mišljenje ali akcenat stavite na one istinske ljudske vrijednosti. Na taj način gradimo roditeljstvo i pravilan odnos učenik-nastavnik. Djeci je važno da ih čujemo, a na nama je da im damo dobar primjer.

Nedjelja solidarnosti

U periodu od 31.10. do 04. 11. 2022. godine povodom Nedjelje solidarnosti učenici naše škole su i ovaj put pokazali humanost na djelu. CK Vogošća upriličio  je prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda, odjeće i obuće te školskog pribora. Učenici su sa svojom nastavnicom – voditeljicom sekcije Prve pomoći napravili plan realizacije aktivnosti i uspješno je sproveli. Ovom prilikom zahvaljujemo se srdačnoj podršci roditelja naših učenika koji su radili na prikupljanju i sortiranju proizvoda.

Projekat – “ Planinarstvo – sport za sve”

U proteklom periodu učenici naše škole su učestvovali u realizaciji projekta “Planinarstvo - sport za sve”, čiji organizator je Paninarsko - smučarsko društvo “ CENTAR”. Realizovana su  četiri jednodnevna izleta na Čavljak, gdje je učešće uzelo oko 70 učenika naše škole ( VI – IX ). U sklopu projekta učenici su imali besplatan prijevoz, hranu, piće, vodića koji ih je vodio i upoznavao sa pravilima kretanja i ponašanja na planini, kao i predstavnika ispred GSS-a ( Gorska služba spašavanja ) koji je prezentirao i učenike upoznao sa opasnostima i nesrećama koje se dešavaju na planini, te kako pomoći u slučaju da se desi neka povreda i kako reagovati u slučaju vremenskih nepogoda. Učenici su se družili sa učenicima još nekih škola, uživali i nešto naučili učešćem u ovom projektu. Veliku zahvalnost odajemo predsjedniku Planinarskog - smučarskog društva “CENTAR”, Murisu Dervišagiću koji nas je pozavao da učestvujemo u realizaciji ovog projekta, direktoru naše škole Mr.sci. Medžidu Haskoviću koji je odobrio da učestvujemo i nastavnici Mineli Dervišagić koja je vodila i bila odgovorna za učenike koji su bili učesnici pomenutog projekta.

OBAVJEŠTENJE 

Obavještavaju se radnici škole da će se stručno osposobljavanje radnika za siguran i zdrav rad obaviti 9.11.2022 godine u 12:00 sati u prostorijama škole. Osposobljavanje radnika obavit će Vatrosistemi doo Sarajevo i obavezno je prisustvo svih radnika .

Direktor 

mr.sci.Medžid Hasković 

18.septembar – Dan kravata

Razgovarali smo o lijepom i kulturnom ponašanju i izrazili svoju kreativnost.

Kravata je simbol ljubavi, odanosti , vjernosti i zajedništva.

Riječ- dvije o kravatama.

Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojemu su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici u francuskoj vojsci prije 400 godina. Hrvatski vojnici imali su jedinstvenu vojnu odoru, nosili su jedan prepoznatljivi detalj - crveni rubac oko vrata, nalik na današnje kravate. Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak kulture i otmjenosti.

Učenici II2 odjeljenja  sa svojom učiteljicom Aidom Đozo obilježilli su ovaj dan na svoj simboličan način.

Dobro nam došla jeseni

 

“Kad bi se godina mogla smjestiti u sat, jesen bi bio sat čarolije...”

 

Dolazak jeseni sa sobom nosi i niz promjena. Neki joj se raduju, neki baš i ne. Jesen sa sobom nosi hladnije dane, maglovita i kišna jutra i manje sunčanih dana. Ali to nas nije spriječilo da se poigramo sa bojama jeseni, da složimo vrijedne ručice, budemo kreativni i napravimo nas jesenji kutak.

 

Dobro nam došla, predivna i šarena jeseni!

Učenici I1, I2 I II2 razreda sa učiteljicama:

Lejlom Šarić, Ilhanom Hadžić i Aidom Đozo.


OKTOBAR, MJESEC KNJIGE

 

Oktobar  se  obilježava kao mjesec knjige s ciljem popularizacije književnosti i promocije čitalačke građe.

Knjiga je naš najbolji prijatelj, a i mi trebamo biti najveći prijatelji knjige. Knjige nam omogućavaju ulazak u svijet mašte, upoznavanje likova  i njihovih duša, emocija i poistovjećivanje s njihovim borbama. Dok čitamo, knjige nas nagrađuju izgradnjom jezičke kulture, uvećanjem fonda riječi, postajemo svestraniji i lakše izražavamo svoje mišljenje.

Možemo kazati da je prostor bez knjiga kao čovjek bez srca i duše, a biblioteke su hramovi sastavljeni od stranica vrijednih i korisnih knjiga. Užitak je otići u biblioteku. Osjetiti miris požutjelih listova starih knjiga, koje su pročitane ko zna koliko puta. Pitanje je koliko i kakvih tajni krije ta riznica znanja. Svako onaj ko traži lijepu i korisnu knjigu, zasigurno će je i naći najprije u biblioteci, a znanje koje dobivamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku i tako potvrđujemo drevnu mudrost da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj.

Iskoristili smo priliku da se u mjesecu oktobru, mjesecu i prazniku knjige i književnosti, učenici naše škole upoznaju sa bibliotekom, njenim radom i značajem u njihovom životu.

Učenici V 1, VIII 1 i IX 3 odjeljenja su u pratnji nastavnice Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti Enele Tahić posjetili školsku biblioteku i u ugodnom, zanimljivom i nadasve poučnom razgovoru sa bibliotekarkom Enisom Ivanković istakli značaj pisane riječi, kao i značaj postojanja i rada biblioteke. Učenici su imali priliku vidjeti biblioteku u drugačijem svjetlu, nego što je viđaju svaki mjesec kada dođu uzeti lektiru planiranu za čitanje. Koliko su uživali, pogotovo oni najmlađi, učenici petog razreda, možete vidjeti na fotografijama u prilogu.

Iz tog razloga, učenici V 1 odjeljenja su u pratnji nastavnice Enele Tahić posjetili i gradsku biblioteku u Vogošći. U ugodnom i opuštenom razgovoru sa gospodinom Amirom Mustafićem, bibliotekarom, učenici su imali priliku čuti mnogo korisnih činjenica, kao i usvojiti neka nova znanja. U ugodnom ambijentu biblioteke čitali su pjesme i priče, odgovarali na pitalice i zagonetke te prepuni utisaka, zadovoljni i sretni, vratili se u svoju školu, čemu svjedoče i fotografije u prilogu.

Trebamo iskoristiti oktobar, mjesec i praznik knjige, ali i sve ostale mjesece, da razmislimo o svom odnosu prema pisanoj riječi, i vratimo se, cijelim svojim bićem, našem najboljem prijatelju, knjizi.


20. 10. – Svjetski dan jabuka

Dana, 20. oktobra  1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događaji povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole.

Tim povodom, ove godine su i učenici V2 razreda naše škole,zajedno sa svojom učiteljicom, obilježili ovaj važan datum. Kroz prezentaciju i čitanje zanimljivosti o jabukama, učenici su naučili zašto baš jabuku zovu„ Kraljica voća „ i koliko je njena uloga važna u ishrani.

Na kraju usvojenog znanja, učenici su se počastili ukusnim delicijama od jabuka, koje su spremili zajedno sa svojim roditeljima.

Rezultati inicijalnog testa 

Poštovani roditelji,

u prilogu Vam šaljemo spisak učenika koji su primljeni u Preporodov klub matematike.

U konkurenciji više od 50 prijavljenih učenika trećih razreda osnovnih škola s područja Općine Vogošća, njih 28 koji su pokazali zavidno znanje na inicijalnom testu, kroz sedmične treninge ponedjeljkom i srijedom, nastavit će svoje usavršavanje iz matematike. Svim učenicima koji su položili ulazni test čestitamo na ostvarenom rezultatu, a ostalim učenicima želimo više sreće u budućim testiranjima te savjetujemo da nastave pratiti rad našeg kluba i ponovno pokušati naredni put.


Predavanja će se održavati svakog ponedjeljka i srijede od 18.15 do 19.15 u J.U. „Srednjoškolski centar Vogošća”, a prvo predavanje planirano je 31. oktobra 2022. godine od 18.15h. Na predavanjima je potrebno da učenici ponesu svesku i pribor za pisanje.


Svi učenici i njihovi roditelji koji žele izvršiti uvid u radove to mogu uraditi 31. oktobra 2022. godine od 17.30 u J.U. „Srednjoškolski centar Vogošća”, bez obzira na to da li su primljeni ili ne.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Emir Kalajdžija 

preporod.matematika@gmail.com 

    Upozoravanje na opasnosti od mina i ESZS

 U četvrtak, 13.10.2022.godine u prostorijama naše škole, za   učenike petih razreda,upriličeno je veoma korisno predavanje na temu „ Upozoravanje na opasnosti od mina i ESZS“.

Tom prilikom su učenici putem prezentacije i modela,  upoznati sa vrstama neeksplodiranih ubojnih sredstava i  naučeni kako da se ponašaju u slučaju da u prirodi naiđu na iste. Predavanje je bilo edukativnog karaktera, a organizator je bio EUFOR.

Na kraju predavanja, učenici su dobili i prigodne poklone.


Prijem računarske opreme od MOO Kantona Sarajevo

Danas 7. oktobra 2022. godine, izvršen je prijem računarske opreme koju je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nabavilo za osnovne škole. Ovom nabavkom je naša škola dobila 9 računara, koji će biti raspoređeni u kabinet informatike, čime će biti zamijenjena dotrajala računarska oprema u kabinetu i na taj način omogućiti što kvalitetniju realizaciju nastave. U ovoj vrijednoj donaciji škola je dobila i 20 SSD diskova koji će biti ugrađeni u postojeće računare. Ovim putem se zahvaljujemo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na ovaj vrijednoj donaciji koja će sigurno znatno unaprijediti proces rada u našoj školi.

Pozorišna predstava “ Vesela školska patrola”

Dana, 11.10.2022.godine učenici prvih  razreda  naše škole  u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga škole posjetili su  JUKSC  Vogošća.

Tom prilikom odgledali su predstavu „Vesela školska patrola“ u izvedbi  pozorišta  iz Živinica.

Predstava je edukativnog karaktera i govori o pravilnom ponašanju djece u saobraćaju. Učenicima se svidjela predstava i kažu da su naučili nešto novo, ali i podsjetili se na ono što su već naučili u školi o ponašanju u saobraćaju.

Uz mnoštvo pjesme, igre i međusobne interakcije učenici  su se upoznali sa osnovama i pravilima u saobraćaju.

S puno novog stečenog znanja i prepuni utisaka , sretni i veseli napustili su prostorije JUKSC Vogošća.

Posjeta Muzeju optičkih iluzija

Učenici osmih razreda su 6.10.2022 sa svojim razrednicima Edinom Degirmendžić i Vahidom Brdarom posjetili  Muzej optičkih iluzija.  Učenici su imali priliku pogledati gotovo 100 eksponata čija je izložba zabavnog, ali i edukativnog karatketa.  Učenici su nakon posjete muzeja sa razrednicima išli u obilazak Baščaršije.

5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

Svjetski dan učitelja obilježava se u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim pristupom i radom može doprinijeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Nastavnički poziv je jedan od najstarijih poziva koji ima korijene u periodima prije nastanka škole kao institucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu. 

Na Svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Širom svijeta se na ovaj datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreću u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Prosvjetni radnici u velikoj mjeri doprinose razvoju mlade ličnosti, pomažu učenicima da otkrivaju sebe. Dobar nastavnik potroši dosta vremena na planiranje nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i zajedno s učenicima modelira nastavni proces i pojedine nastavne faze.

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

KANTON SARAJEVO

OPĆINA VOGOŠĆA

JU OŠ „IZET ŠABIĆ“ – HOTONJ

e-mail: osizetsabic@bih.net.ba

 O B A V I J E S T

 

Zakonom o izmjenama zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (br.33 od 19.8.2021.godine)  Godišnjim programom rada su planirane četiri online sedmice za razrede predmetne nastave u školskoj 2022/2023.godini.

 

Sedmica od 3. do 7. oktobra 2022. godine je ONLINE SEDMICA za odjeljenja od V1 do IX razreda.

 

Učenici razredne nastave od  I do V2 odjeljenja nastavu pohađaju u prostorijama škole i druga su smjena.

 

U skladu sa Školskim kalendarom br. 11-03/02-34-228-1/22 od 21.6.2022.godine je planirano da je srijeda, 5. oktobar (Svjetski dan učitelja) nenastavni dan (nastava se ne realizuje).

 

U četvrtak 6.oktobra 2022.godine se nastava realizuje po rasporedu za SRIJEDU. 

U Hotonju, 29.9.2022.godine                                   D i r e k t o r

                                                                          ____________________

                                                                            mr.sci. Medžid Hasković


Online sedmica od 

3.10-7.10.2022

Dragi učenici kako je od 3.10 do 7.10. 2022 online sedmica za učenike predmetne nastave za odjeljenja od VI do IX razreda uključujući i odjeljenje V1, mole se učenici da provjere svoj pristup školskom mail-u. Ukoliko imate problema sa prijavom ili ste zaboravili lozinku javite se na mail 

administrator@osizetsabic.edu.ba 

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2022/2023.g.

Ulice Mitra Šućura i Ramiza Alića

Važi od 19. 9. 2022.godine

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2022/2023.g.

ORAHOV BRIJEG I BARICA

Važi od 19.9. 2022.godine

STAJALIŠTA –ORAHOV BRIJEG


1. POLAZNA STANICA ORAHOV BRIJEG

2. ORAHOV BRIJEG DO BR.51

3. KOD TRAFO STANICE- BRANILACA HOTONJA 121

4. KOD DŽAMIJE

5. RASKRSNICA ORAHOV BRIJEG 146

6. ŠKOLA

Prijem prvačića pod pokroviteljstvom Općine Vogošća

Našim prvačićima sretan početak školovanja poželio je i načelnik Općine Vogošća, gospodin Edin Smajić.

Naime, u organizaciji Općine Vogošća, a povodom početka nove školske godine, 2. septembra tekuće godine, održana je tradicionalna manifestacija „Prijem prvačića 2022.“. Manifestacija je održana u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ gdje je, u prisustvu roditelja i nastavnika, općinski načelnik Edin Smajić čestitao polazak u školu đacima prvacima.

U svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo da se ova tradicionalna manifestacija nastavlja nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom. Posebno je naglasio značaj činjenice da je u Vogošći ove godine upisano skoro deset posto više prvačića nego prethodne.

Za sve prvačiće Općina je obezbijedila ruksake i školski pribor koji im je tom prilikom i uručen.

Svečani prijem prvačića

Početak nastave u našoj školi, kao i u ostalim školama u Kantonu Sarajevo, obilježio je prvi dan mjeseca septembra tekuće godine. Ovaj dan posebno je uzbudljiv i važan našim najmlađim đacima prvacima te ga, kao i svake godine, obilježimo svečano.

Spremno i ponosno, ali nadasve radoznalo, ušetali su prvačići u svoju školu u kojoj su ih dočekale njihove učiteljice, direktor škole, ali i ostalo osoblje.

Učenici nižih i viših razreda prigodnim kulturno-zabavnim programom, koji su priredili pod rukovodstvom svojih učiteljica i nastavnica, dočekali su đake prvake i kroz igru i pjesmu poželjeli im dobrodošlicu i zaželjeli sretan početak njihovog školovanja.

Prvačićima i roditeljima koji su bili u pratnji svoje djece dobrodošlicu ispred kolektiva škole uputio je direktor Medžid Hasković uz želje za sretno i uspješno buduće školovanje.

Uz puno osmijeha, radoznalih i stidljivih pogleda, potkrala se i koja suzica sve dok prvačiće nisu pozvale njihove učiteljice Ilhana Hadžić i Lejla Šarić na druženje u učionice.

Uz želje za mnogo uspjeha, znanja, smijeha i prijateljstava u toku osnovnog školovanja, dobro nam došli, đaci prvaci!

SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Dragi učenici, sretan vam početak školske godine!

Neka vam ljubav, razumijevanje, prijateljstvo, druženje, poštenje i međusobno uvažavanje budu važni predmeti isto kao i matematika, informatika, biologija, historija, hemija, engleski jezik i ostali predmeti.

Radujem se svakom vašem uspjehu, primjernom vladanju, svakoj dobroj ocjeni koju će školski dnevnici s ponosom čuvati. Veselit će me svako novo naučeno slovo, broj, napisan i izrecitovan stih, naučena i odsvirana nota, nacrtan šareni crtež ili uspješno riješeni matematički i informatički zadatak. Znamo da znanje vodi primjeni, a primjena promjeni pa vam nesebično želimo pružiti i više od toga. Prije svega želimo vam zdravlja, da očuvate stara i steknete nova prijateljstva, mnogo međusobnog razumjevanja i poštovanja.Posebno čestitam našim prvačićima koji, vjerujem, željno iščekuju prve časove u školskim klupama sa kojih će ponijeti najljepše uspomene kojih će se rado prisjećati. Čestitam i roditeljima sa željom da se ispune sva njihova očekivanja, te da se naša saradnja i timski rad nastave i u budućem periodu u interesu naših učenika i djece.


I na kraju, uvaženim kolegicama i kolegama želim sretan početak školske godine. Nadam se da ćemo se svi potruditi da budemo i ostanemo oni koji će u svaki mladi život utkati najljepšu i najsjajniju nit koja će im osvjetljavati ponekad i neizvijesne životne puteve.

Budite vrijedni, kreativni, maštoviti. Rad se uvijek isplati.

 

DIREKTOR ŠKOLE

Mr. sci. Medžid Hasković

OBAVJEŠTENJE

Obavijest za rodtelje devetih (IX) razreda - podjela udžbenika za devete razrede obavit će se u prostorijama biblioteke  30. 8. u periodu od 16h do 18h i to po sljedećem rasporedu:

IX 1 od 16:00h do 16:30h

IX 2 od 16:30h do 17:00h

IX 3 od 17:00h do 17:30h

Roditelji koji ne mogu stići u navedenim terminima udžbenike će moći preuzeti od 17:30h do 18:00h.

Bibliotekarka škole

SUBVENCIJA ZA KUPOVINU UDŽBENIKA RODITELJIMA UČENIKA SA PODRUČJA OPĆINE VOGOŠĆA

Općina Vogošća je u prethodnom periodu provodila proceduru koja podrazumijeva obezbjeđivanje sredstava kao i iznalaženje modela po kojim će se omogućiti da učenici od I-IV imaju besplatne udžbenike uzimajući u obzir da je nadležno Ministarstvo za razliku od drugih Kantona obezbijedilo udžbenike samo za jedan dio učenika osnovnog obrazovanja.

Posljednjih 10 godina Općina Vogošća svim prvačićima osnovnih škola obezbjeđuje ruksake, pernice i kompletan pribor koji im se dodjeljuju na zajedničkoj manifestaciji početkom svake školske godine gdje se okupe svi prvačići. Obzirom da je vremenski rok bio kratak da se provede zakonom propisana procedura kupovine udžbenika Općina Vogošća će provesti proceduru refundiranja sredstava roditeljima učenika koji kupuju knjige na način da ce svaki roditelj učenika od I-IV biti dužan da dostavi originalan fiskalni račun za kupovinu udžbenika uz dokaz da učenik pohađa neku od osnovnih škola sa područja Općine Vogošća. Detalji javnog poziva za refundiranje objaviti će u sredstvima informisanja. Ukupno 1349 učenika koji će dobiti besplatne udžbenike.