Aktuelno - Informacije - Novosti

Obavještenje

Obavještavaju  se roditelji učenika I razreda da u školskoj biblioteci imamo na raspolaganju sljedeće udžbenike ( korišteni udžbenici), te da iste ne moraju kupovati

Udžbenici će biti podijeljeni na početku školske godine.

 DOPUNA JAVNOG KONKURSA

za popunu upražnjenih radnih mjesta

DOPUUNA JAVNOG KONKURSA.pdf

 JAVNI KONKURS

za popunu upražnjenih radnih mjesta

JAVNI KONKURS.pdf

Raspust!!

Dragi naši učenici,

‌ova školska godina je bila prepuna raznih izazova. Pokazali ste da ste vrlo vrijedni, odgovorni, kreativni i nadareni. Bili ste vrijedni i tokom kombinovane i online nastave. Školska godina koja ostaje iza vas sigurno je sve učinila bogatijim, za nova znanja i iskustva, za nove vještine, za prijateljstva, u nekima probudila talente i otvorila vam nove vidike.

Svima od srca želim da raspust iskoristite na najbolji način, da se posvetite sebi, svojim talentima i potrebama, da što više vremena provedete u prirodi i u druženju sa prijateljima, ali i u druženju sa knjigom.

Čast mi je izraziti naš ponos zbog vaših postignuća i uspjeha u svim područjima.

Dragi učenici, uživajte u raspustu! vidimo se u septembru!

 

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Podjela dokumentacije za učenike IX razreda 

U četvrtak, 10.06.2021. godine u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama, u holu škole, svečano je realizovana podjela dokumentacije za učenike IX razreda. Tom prilikom, učenicima su uručene diplome i pohvale za odličan uspjeh i primjerno vladanje. Zajedničkim zalaganjem učenika, roditelja i uposlenika škole, savladane su sve prepreke te je i ova školska godina uspješno privedena kraju.

Završetak njihovog devetogodišnjeg školovanja bio je vrlo neobičan i zahtjevan. Svi koji su bili uključeni u odgojno-obrazovni proces u online okruženju i kombinovanom modelu učenja bili su pred velikim izazovima i preprekama.

 

Iskrene čestitke svim učenicima koji su završili devetogodišnje školovanje, roditeljima i razrednicima na postignutim rezultatima. Želimo im mnogo zdravlja, uspjeha i sreće u budućem školovanju.

 

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković


Rezultati rada naše škole u školskoj 2020/2021

dan škole.mp4

Upis u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini – Informacija

Dragi učenici, dragi roditelji,

u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17 i 33/19) upis učenika u prvi razred srednje škole na području Kantona Sarajevo vrši se u skladu sa kriterijima koje na prijedlog Ministarstva utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo broj: 02-04-22595-14/21 od 27.5.2021. godine, a koja je objavljena na web stranici Ministarstva (LINK: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/odluka-o-kriterijima-za-prijem-ucenika-u-prvi-razred-srednjih-skola-kantona-0 ).

U nastavku dostavljamo informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo:

1. Rokovi:

U skladu sa Odlukom kojom se utvrđuje Kalendar aktivnosti u vezi sa upisom učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo broj: 11-04-34-19589/21 od 6.5.2021. godine https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/utvrden-kalendar-aktivnosti-u-vezi-sa-upisom-ucenika-u-prvi-razred-srednjih-skola

2. Način prijave:

3. Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole:

4. Predaja dokumentacije:

Nakon prvog konkursnog roka objavljuju se rang liste primljenih kandidata u školama putem online sistema, na oglasnoj tabli i web stranici srednje škole.

Nakon objave rang lista primljenih kandidata, učenik je dužan da dostavi slijedeću dokumentaciju u srednju školu u koju je primljen najkasnije četiri dana  od dana objavljivanja rezultata on line upisa:

Sve dodatne informacije o online upisu učenika u 1. srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će objavljene blagovremeno na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

izvor : https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-u-1-razred-srednje-skole-na-podrucju-kantona-sarajevo-u-skolskoj-20212022

Upis učenika u 1. razred - Informacija.pdf
Uputstvo - Prijave i upisi u srednje škole Kantona Sarajevo 2021..pdf

POSJETA SPOMEN SOBI

U utorak, 1.06. 2021. godine učenici devetog razreda naše škole u pratnij svojih nastavnika posjetili su „Spomen sobu poginulih boraca Armije R BiH Vogošća 1992-1995“. Učenici su u Spomen sobi imali priliku da pogledaju slike poginulih boraca i heroja, te muzejske primjerke ratne opreme koji na upečatljiv način oživljavaju događaje iz perioda agresije na BiH. Direktor škole Medžid Hasković i profesor historije Enes Kazazović su održali predavnje učenicima na temu agresija na BiH i prostor općine Vogošće tokom ratnih zbivanja od 1992. do 1995. godine. Ova posjeta je imala za cilj razvijanje kulture sjećanja, patriotskih osjećanja i historijske svijesti u odnosu na period agresije na BiH. Nakon  predavanja  učenici su upoznati s izloženim eksponatima, njihovoj važnosti i značaju, jer su obilježili jedan težak period koji nastojimo sačuvati od zaborava i ne dozvoliti da se više ponovi. Oraniziranim posjetama institucijama kulture u našem gradu, pokazujemo da je Osnovna škola “Izet Šabić” u pravom smislu odgojno-obrazovna institucija, koja nastoji širiti i bogatiti učeničko znanje u svim sferama života.

Upis učenika u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini – Informacija za učenike izvan Kantona Sarajevo

Dragi učenici, dragi roditelji,

u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17 i 33/19) učenici državljani Bosne i Hercegovine koji su završili osnovnu školu u Bosni i Hercegovini, izvan Kantona Sarajevo, upisuju se u srednje škole Kantona Sarajevo pod istim uslovima kao i učenici sa područja Kantona Sarajevo.

S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je donijelo Odluku broj: 11-05/01-34-22036/21 kojom određuje osam osnovnih škola u kojima će učenici koji su završili osnovnu školu izvan Kantona Sarajevo dostaviti dokumentaciju za unos podatka u EMIS Web informacioni sistem za upis u prvi razred srednje škole putem online sistema, u školskoj 2021/2022. godini.

Učenici koji dolaze izvan Kantona Sarajevo će prijave dostavljati prijave u slijedeće osnovne škole:

1. Sedma osnovna škola

2. OŠ „Osman Nakaš“

3. OŠ „Izet Šabić“

4. OŠ „Podlugovi“

5. OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“

6. OŠ „6. mart“

7. OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“

Učenici stranih škola sa područja Kantona Sarajevo: Francuska osnovna škola CIFS, OŠ „Al-Amel“ i Quality Schools International – International School of Sarajevo (QSIS Sarajevo), dokumentaciju o završenoj školi dostavljaju samo u OŠ „Čengić Vila I“.

Prilikom prijave učenici su dužni dostaviti slijedeću dokumentaciju:

1. Izvod iz matične knjige rođenih,

2. Svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi,

3. Uvjerenje o završenom 6., 7. i 8. razredu (ukoliko se radi o osmogodišnjem obrazovanju potrebno je dostaviti uvjerenje o završenom 5., 6. i 7. razredu)

4. Dokumenti/Diplome koji dokazuju rezultate postignute na takmičenjima, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će, blagovremeno, objaviti na web stranici Ministarstva Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini.


Izvor: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-ucenika-u-1-razred-srednje-skole-na-podrucju-kantona-sarajevo-u-skolskoj

Obavještenje o realizaciji nastave od 24.05.2021. godine do kraja nastavne godine 


Na osnovu zaključka Vlade Kantona Sarajevo obavještavamo vas da će se u periodu od 24.5.2021. godine do kraja nastavne godine nastava odvijati kao i do sada:

Smjene se i dalje rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu.

Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta i veliki odmor 15 minuta.


Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Čestitka povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama


Poštovani roditelji, dragi učenici u ime svojih kolega i u svoje lično ime upućujem najiskrenije čestitke povodom završetka mjeseca Ramazana i nastupajućeg velikog praznika Ramazanskog Bajrama. Želim da vam Bajramski dani donesu radost koju ćete podijeliti sa svojim najbližima. 

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Izmjena Nastavnog kalendara

Odlukom MOO KS, broj 11-05/02-34-208/21 od 06.05.2021. godine utvrđuje se izmjena nastavnog kalendara za školsku 2020/2021. godinu. Tom odlukom, između ostalog određuju se sljedeće aktivnosti u narednom periodu:

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje o eksternoj maturi za  učenike 9. razreda

Dragi učenici,

obavještavamo vas da u školskoj 2020/2021. godini se neće realizirati polaganje eksterne mature za učenike devetih razreda osnovne škole.

Na ovakav prijedlog Ministarstvo se odlučilo vodeći računa prije svega, o sigurnosti učenika. Procijenjeno je da u trenutnoj situaciji svi učenici nemaju iste mogućnosti da se pripreme na adekvatan način za polaganje ovog jako bitnog i zahtjevnog ispita te će biti utvrđen ekvivalent bodova eksterne mature prema stečenom uspjehu iz nastavnih predmeta iz kojeg se polaže eksterna matura: Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, Matematika i prvi strani jezik.

Ministarstvo smatra da bi učenici i na eksternoj maturi ostvarili izvanredne rezultate, ali njihovo znanje i sposobnosti koje su stekli u osnovnoj školi će u potpunosti doći do izražaja u nastavku njihovog obrazovanja u srednjim školama.


Kalendar aktivnosti u vezi sa upisom učenika u prvi razred srednjih škola.



Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje o realizaciji nastave od 10.05.2021. do 24.05.2021. godine

Na osnovu informacije MOO KS od petka, 07.05.2021. godine nastava od ponedjeljka, 10.05.2021. godine do 24.05.2021. godine će se realizirati na isti način kao i do sada:

Smjene se i dalje rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu. 

Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta i veliki odmor 15 minuta.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje o realizaciji nastave do 07.05.2021. godine 

Prema Školskom kalendaru 2020/2021. godine u ponedjeljak, 03.05.2021. godine je neradni i nestavni dan. 

Na osnovu informacije Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo od četvrtka, 29.04.2021. godine nastava od utorka, 04.05.2021. godine će se realizirati na sljedeći način:


Raspored smjena ostaje isti:


Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta i veliki odmor 15 minuta.

Koristimo priliku da svim našim učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 1. maj - Praznik rada.


Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje o realizaciji nastave do 30.04.2021. godine


Na osnovu informacije MOO KS od srijede, 21.04.2021. godine nastava od ponedjeljka, 26.04.2021. godine će se realizirati na sljedeći način:

Od ponedjeljka, 26.04.2021. godine  raspored smjena je sljedeći:

Smjene se i dalje rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu zvonjenja. Ovakav način rada važi do 30.04.2021. godine.

Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta i veliki odmor 15 minuta.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Stručno predavanje

Centar za mentalno zdravlje Vogošća 21.04 2021.godine održalo je predavanje za članove Nastavničkog vijeća naše škole na temu: "Tuga i žalovanje i prva psihološka pomoć". Nastavnici su pažljivo i sa velikim interesovanjem saslušali  predavanje preko  platforme „Meet“, a predavač je bila dr. Irma Džambo.


Humanost i solidarnost na djelu

Biti human i velikodušan, topao i osjećajan posebno su cijenjene vrline u današnje vrijeme. Zbog pandemije Corona virusa, svakodnevno se susrećemo sa različitim teškim ljudskim sudbinama, teškim socijalnim položajima, teškim zdravstvenim stanjima. Tada trebamo reagirati, pružiti ruku, pomoći koliko i na koji način možemo. Na incijativu direktora škole, a u koordinaciji sa Vijećem roditelja, gospođom Nihadom Kulovac, u mjesecu aprilu u našoj školi, uz pomoć donatora realizirana je akcija dodjele 32 paketa pomoći za učenike čiji su roditelji u vrijeme pandemije ostali bez posla. U našoj svijesti uvijek mora postojati osjećaj za drugoga. Budimo svjesni prolaznosti  te se nadajmo dobroj i sretnoj vječnosti...

Uprava OŠ „Izet Šabić“ će i u narednom periodu pratiti situaciju i nastojati pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna kako bi lakše podnijeli trenutno stanje.

Realizacija nastave do 23.04.2021.godine

Ovim putem vas obavještavamo da će se odgojno-obrazovni proces odvijati prema sljedećem  modelu do 23.4.2021. godine.

Odgojno-obrazovni  proces za učenike razredne nastave od 1. do 4./5. razreda javnih i privatnih osnovnih škola i učenike paralelnih škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu, a u skladu sa Uputstvom br. 11/04-34-2024-3/21, od 2.2.2021. (prečišćeni tekst) i izmjenom Uputstva br. 11/04-34-2024-4/21 od 12.2. 2021. Učenici predmetne nastave nastavljaju pohađati nastavu online u skladu sa Uputstvom br. 11/04-34-2024-4/21, od 11. 3. 2021. 

Nastava u prvoj smjeni počinje u 09:00 sati, a u drugoj smjeni od 13:10 sati. Smjene se i dalje rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu zvonjenja.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković


Realizacija nastave do 16.04.2021.godine

Na osnovu informacije MOO KS od petka, 09.04.2021. godine nastavaće se realizirati prema istom modelu do 16.04.2021. godine. Nastava u prvoj smjeni počinje u 09:00 sati, a u drugoj smjeni od 13:10 sati.

Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta i veliki odmor 15 minuta.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

KOMEMORATIVNA SJEDNICA  POVODOM SMRTI KOLEGA DŽEMALA MUJANOVIĆA I SUADA TUPKOVIĆA

Komemorativna sjednica (2021-04-09 at 02:57 GMT-7)

U školi je otvorena Knjiga sjećanja za nastavnika Džemala Mujanovića i Knjiga žalosti za nastavnika Suada Tupkovića.

POSLJEDNJI POZDRAV


našem dragom kolegi

Suadu Tupkoviću

 

Tuga i bol zbog tvog ranog odlaska nikada neće prestati. Bio si poseban u svemu i kao takav, ostavio neizbrisiv trag u našim srcima. Iza tebe je ostala velika praznina koju ništa ne može nadomjestiti. S tugom i bolom ćemo čuvati uspomenu na tvoj dragi lik, velika djela, tvoje uspjehe, na nesebičan i predan rad. Vječno ćeš živjeti u našim srcima.

Kolektiv JU OŠ „Izet Šabić“ Vogošća


Realizacija nastave do 09.04.2021. godine


Na osnovu informacije MOO KS od petka, 02.04.2021. godine nastava će se realizirati prema istom modelu do 09.04.2021. godine.

Napomena: Takmičenja iz nastavnih predmeta se odgađaju na period od 10 dana, o čemu će škole biti detaljno i blagovremeno informisane.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje 

U nedjelju, 04. aprila, katolici širom svijeta obilježavaju svoj veliki blagdan – Uskrs. Koristimo priliku da svima koji slave čestitamo ovaj veliki blagdan.

Povodom obilježavanja Uskrsa, a u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2020/2021.godinu, ponedjeljak, 05.04.2021. godine je nenastavni dan i taj se dan online nastava neće realizirati.

Redovan online nastavni proces se nastavlja u utorak, 06.04.2021. godine po uobičajnom rasporedu.

Pored toga, u srijedu 07.04.2021. godine, nastava se realizuje po rasporedu od ponedjeljka.


OBAVJEŠTENJE

Realizacija nastave do 03.04.2021. godine Na osnovu Zaključaka Vlade broj 02-04-11776-2/21, od 23.03.2021. godine produžava se važenje mjera u vezi  organizacije odgojno-obrazovnog procesa, do 03. 04. 2021. godine, a koji su određeni Zaključcima Vlade Kantona Sarajevo, broj 02-04-8802-1/21, od 11.03. 2021. godine i broj 02-04-9347-1/21 od 15. 03. 2021 godine.

Smjene se i dalje rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu zvonjenja.


Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Izmjene u realizaciji nastave 

Na osnovu Uputstva MOO KS od 16.03.2021. godine, nastava od ponedeljka 22.03.2021. godine u prvoj smjeni počinje u 09:00, a u drugoj od 13:10 sati prema sljedećem rasporedu:

– učenici V, VI, VII, VIII i IX razreda su PRVA smjena, od 9:00 sati,

– učenici I, II, III i IV razreda su DRUGA smjena, od 13:10 sati,

Smjene se rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu zvonjenja.

Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta i veliki odmor 15 minuta nakon drugog časa.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Saučešće Džemo.pdf

POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2021/2022. GODINU 

Dragi roditelji/staratelji budućih prvačića,

S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu naše škole.

Realizacija nastave od 12.03.2021. do 26.03.2021. godine

Na osnovu informacije  MOO KS  od četvrtka, 11.03.2021. godine,  broj 11/04-34-2024-6/21,  nastava od 12.03.2021. godine  do 26.03.2021. godine  za sve učenike osnovnih, srednjih i privatnih osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo će se realizirati po online modelu.

Sutra u petak, 12. 03.2021. godine učenici su ista smjena kao i cijele ove sedmice. Prva smjena počinje u 9:00 sati, a druga smjena u 13:10 sati.

Od ponedjeljka, 15.03.2021. godine nastava se realizuje prema sljedećim smjenama: 

·        učenici I, II, III i IV razreda su PRVA smjena, od 08:00 sati,

·        učenici V, VI, VII, VIII i IX razreda DRUGA smjena, od 12:00 sati.

Smjene se rotiraju, a nastava se realizuje prema navedenom rasporedu zvonjenja.

Časovi i dalje traju po 30 minuta, mali odmor 5 minuta a veliki odmor poslije drugog časa  i traje 15 minuta.

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković


Radionica za roditelje

U četvrtak 4.3.2021 godine u 18:00 sati u organizaciji naše škole i KJU Porodičnog Savjetovališta održana je radionica za roditelje pod nazivom Cyberbullying. Ovoj zanimljivoj temi, prisustvovalo  je oko 40 roditelja. 

Predavač online susreta bio je stručni saradnik Porodičnog Savjetovališta Amer Šenderović. 

Sretan 8. mart – Dan žena

Drage kolegice, uposlenice škole neka vam je sretan današnji praznik 8.mart Međunarodni dan žena. Iako jedni drugima pažnju i nježnost trebamo poklanjati svaki dan, vjerujemo da ćete danas 8. marta, biti posebno pažljivi prema svojima majkama, sestrama, prijateljicama, bakama, nanama i svim drugim pripadnicama ženskog spola. 

Svim učenicama i  uposlenicama  škole čestitamo 8. mart. 

Literarni rad Ene Balte osvojio prvo mjesto 

U sklopu obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti BiH, JU KSC Vogošća je raspisala tradicionalni Javni natječaj za najbolji prozno-literalni rad za učenike vogošćanskih škola posvećene Danu nezavisnosti BiH. Ovogodišnja tema nosila je naslov:“Vrelo ljepote moje domovine“. Naša učenica Ena Balta (V-1) napisala je najbolji literarni rad posvećen domovini i osvojila prvo mjesto na općinskom javnom konkursu. Ovo je dokaz da se kontinuiranim radom i zalaganjem mogu ostvariti izuzetni rezultati.  Za svoj trud talentovane djevojčice su nagrađene novčano i knjigama, a nagrade su obezbijedili Općina Vogošća i organizator Javnog poziva KSC Vogošća.


Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 

Dragi naši učenici, uposlenici, roditelji, prijatelji i partneri škole, želim Vam sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine! 

Značenje i uspomene ovoga dana vežemo za 1. mart 1992. godine. Ovaj dan je važan za organizovanje i provedbu historijskog referenduma za nezavisnost i državno-pravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine, na kojem su građani većinom odlučili da je njeno mjesto u zajednici slobodnih i ravnopravnih država, među članicama Ujedinjenih naroda. Za nas je to dan zlatnim slovima upisan u hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine, jer smo toga 01.marta.1992. godine, održali referendum o nezavisnosti države Bosne i Hercegovine. Na osnovu tih rezultata, a imajući u vidu i razvoj događaja na terenu, Vijeće ministara Evropske unije je 06. aprila 1992. godine u Briselu donijelo odluku o međunarodnom priznavanju Republike Bosne i Hercegovine. Ovaj važni događaj u historiji naše domovine ostat će upamćen kao dan kada je Bosna i Hercegovina poslije vjekova tuđih uprava obnovila svoj suverenitet i postala samostalna država. Biti bez domovine je isto kao biti i bez doma, a to najbolje znaju narodi širom svijeta koji stoljećima nisu ostvarili ovo pravo. Zato budimo ponosni na tekovine naše jedne i jedine Bosne i Hercegovine. Kada nakon više od dvije decenije razmatramo važnost ove odluke, dužni smo se sjetiti i iskazati poštovanje za pokazanu mudrost i odlučnost svih građana, glasača koji su trasirali put nezavisnosti i ravnopravnosti sa ostalim državama samim izlaskom i glasanjem na spomenutom referendumu. Žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas na trajno sjećanje i kontinuirano činjenje svakoga od nas, onoliko koliko je u našoj moći, na jačanju naše domovine kroz predanost, odgovornost i istrajnost u izvšavanju historijskih zadataka i obaveza. U tom smislu, neka nas današnji dan podsjeti na sve utemeljitelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine i branioce njene opstojnosti i da snagu i odlučnost onima koji će je u budućnosti istrajno graditi i čuvati. Praznik koji danas obilježavamo predstavlja simbol volje da živimo u zemlji koja je naše viševjekovno ognjište. 

Još jednom, sretan vam 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Direktor: Mr. sci. Medžid Hasković

O B A V I J E S T

PONEDJELJAK 1. MART JE DRŽAVNI PRAZNIK DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

 ŠKOLSKIM KALENDAROM JE PLANIRANO DA JE PONEDJELJAK, 01.03.2021.GODINE - NERADNI DAN.

 U UTORAK, 02.03.2021.GODINE ĆE SE NASTAVA REALIZOVATI PO RASPOREDU OD PONEDJELJKA.

DAN  RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica ( Pink Shirt Day) je poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i obilježava se širom svijeta.

Dan ružičastih majica obilježavamo zadnje srijede u februaru. Ovaj običaj je nastao u Kanadi 2007. godine kada je dječak Chuck McNeill u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke, došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje od vršnjaka.

Učenici iz njegovog razreda su sljedećih dana dolazili u školu identično obučeni u ružičaste majice, kako bi  ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Od tada se ovaj dan simbolično obilježava u svijetu.

Svjesni činjenice da je nasilje bilo kojeg oblika prisutno u svakodnevnom životu, ovakvom inicijativom se nastoji podići svijest o problemu vršnjačkog nasilja među djecom i mladima.


Škola skijanja za učenike VI razreda

Projekat „Škola skijanja“ za učenike šestih razreda  organizovalo je  Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. U ovaj projekat su uključeni učenici  šestih razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Od ponedjeljka 15.02. do petka 19.02 2021. godine prva grupa, učenici  VI-1 razreda u pratnji nastavnika Suada Tupkovića provode vrijeme na Malom polju na Igmanu, gdje će imati priliku da nauče i usavrše tehnike skijanja, te da u doba pandemije Corona virusa iskoriste priliku da vrijeme provedu na planini te uživaju u svježini planinskog zraka. Osmijeh na dječjim licima bio je znak da su sretni i zadovoljni. Učenici VI-2 razreda će proći kroz isti Projekat u narednoj sedmici.

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine

Dan sigurnijeg interneta (SID) je međunarodni dan koji obilježavamo svake godine utrokom u drugoj sedmici, mjeseca februara. Članice INHOPE i INSAFE mreža, uz podršku Europske komisije, svake godine osmišljavaju različite načine za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Na ovaj dan, milioni ljudi se udružuju kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost sigurnijeg korištenja interneta, naročito među djecom i mladim ljudima. Dan sigurnijeg interneta 2021. godine obilježava se 09. februara pod sloganom “Zajedno za bolji internet”. 

Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini će se i ove godine pridružiti obilježavanju ovog posebnog dana, te time doprinijeti stvaranju sigurnijeg i boljeg interneta, te korištenju internet i tehnologije sa odgovornošću, poštovanjem uz razvijeno kritičko mišljenje i kreativnost. 

I ove godine će biti organizovan online kviz o sigurnom korištenju interneta i digitalnih tehnologija. Kako bi se što bolje pripremili za kviz koji će biti objavljen u utorak 09.02.2021. godine od 9:00 do 19:00 sati, posjetite web stranicu www.sigurnodijete.ba i naučite nešto više o sigurnom korištenju interneta! 

Pitanja na kvizu se tiču sigurnog  ponašanja na Internetu.  Pobjednici koji budu  imali sreće biće nagrađeni vrijednim nagradama.

Jedan od web sajtova gdje možete pronaći mnoštvo materijala koji se tiču sigurnog korištenja Interneta, koji vam mogu biti od koristi u svakodnevnom životu je: https://csi.hr/dan-sigurnijeg-interneta/

Izvor : Sigurno Dijete

Obavijest za realizaciju nastave od 8. 2. 2021. godine

Shodno Uputstvu o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini, broj: 11/04-34-2024-1/21 od 25. 1. 2021. godine i Obavijesti Ministarstva broj: 11/04-34-2024-4/21 od 2. 2. 2021. godine, dostavljamo vam sljedeće informacije koje trebate podijeliti sa vašim učenicima i roditeljima:

Za učenike naše škole prva smjena počinje u 09,00 sati, a druga u 13,10sati, shodno satnici koja je dostavljena.


Direktor škole:   Mr.sci. Medžid Hasković

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2020/2021.g.

II POLUGODIŠTE

raspored voznje 2020_ od 8 februara.pdf

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2020/2021.g.

II POLUGODIŠTE

Važi za period od 01.02.2021.g. do 05.02.2021.godine

Početak nastave u drugom polugodištu

Nastava u drugom polugodištu počinje u ponedjeljak, 01.02.2021. godine. Na osnovu informacije MON KS, od utorka, 26.01.2021. godine, Uputstvo o organizaciji i relalizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini za period od 23.10. do 6.11.2020. godine, broj  11-34-31987-8/20 od 22.10.2020. godine ostaje na snazi do 05.02.2021. godine.

Podsjećamo vas da se nastava realizuje na sljedeći način:

Nastava se odvija u jednoj učionici za jedno odjeljenje, ne odvija se kabinetska nastava, mali i veliki odmori se realizuju isključivo u učionici, učenici se ne zadržavaju u holovima škole ni prije ni nakon nastave. Učenici mogu nositi užinu u školu od kuće i istu konzumirati za vrijeme velikog odmora, ali bez dijeljenja hrane drugim učenicima. Nastava iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj će se odvijati u skladu sa Informacijom Ministarstva broj: 11-34-8297-11-1120 od 3.9.2020. godine. Škole mogu organizovati realizaciju nastave TiZO u salama uz posebne mjere opreza pri korištenju svlačionica.



U skladu sa novim Uputstvom Ministarstva roditelji/staratelji učenika koji su izjavili da žele da njihova djeca pohadaju isključivo online model nastave zadržavaju to pravo te uz izjavu moraju dostaviti ljekarsko opravdanje kojim će se obrazložiti razlog odsustva učenika sa nastave, a roditelji koji žele uključiti svoje dijete u nastavni proces dužni su to najaviti nastavniku razredne nastave najkasnije do 01.02.2021. godine, a od naredne sedmice najkasnije do četvrtka tekuće sedmice za narednu sedmicu.

Na web stranici škole roditelji/staratelji mogu skinuti obrasce za Izjavu roditelja/staratelja

Učenicima želimo sretan povratak u školske klupe s nadom da ćemo se što prije svi vratiti redovnoj nastavi.

                                                       

                                                                   Direktor škole:   Mr.sci. Medžid Hasković


Ispraćaj u penziju gospodina Mušana Fišića

U srijedu, 20. januara 2020. godine, organiziran je ispraćaj u penziju dugogodišnjeg radnika naše škole, Mušana Fišića, koji je obavljao poslove dnevnog čuvara. Odlazak u penziju predstavlja krunu rada svakog pojedinca. To je svojevrsna nagrada za posvećenost poslu koju ljudi obavljaju tokom svog radnog vijeka. Iako vrijeme u kojem živimo nije baš idealno, ipak smo se na poseban način, pošujući sve epidemiološke mjere, iskreno zahvalili gospodinu Mušanu na privrženosti poslu i radnim zadacima koje je godinama obavljao u našoj školi. Poželjeli smo mu dug životni vijek, puno lijepih trenutaka, a prije svega dobro zdravlje.

Obavještenje – Zimski raspust! 

U skladu sa Školskim kalendarom, četvrtak, 31.12.2020. godine je  posljednji nastavni dan u ovom polugodištu. Kao što je poznato, više se ne izdaju klasične đačke knjižice, već će učenici dobiti uvjerenja o završenom prvom polugodištu. Sve učiteljice, razrednice i razrednici će učenike na vrijeme obavijestiti o načinu i vremenu  podjele uvjerenja. Svim učenicima, roditeljima učenika, radnicima škole i svim građanima naše domovine Bosne i Hercegovine upućujemo srdačne čestitke povodom nastupajuće Nove godine. Svima želimo dobro zdravlje, porodičnu sreću, uspjeh na svim životnim poljima i život bez korone. Naša želje  je da se uskoro vratimo u školske učionice.

Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine prema Školskom kalendaru počinje u ponedjeljak, 01.02.2021. godine.

Želimo vam lijep i ugodan raspust! 

Humana akcija na djelu

Direktor škole je, u saradnji sa organizacijom Bosnian Kids, a uz pomoć kompanije MBA-Vogšća, pokreno i uspješno realizirao akciju podjele paketića za 23 učenika naše škole. U vrijeme otuđenosti među ljudima i brige za vlastitio zdravlje, naši prijatelji su i ovaj put pokazali senzibilitet za druge i svojim novogodišnjim paketićima uljepšali učenicima nadolazeće praznike.


Pamtimo prošlost radi budućnosti 

U organizaciji JOB “Unija veterana” Općine Vogošća, u ponedjeljak, 28.12.2020. godine, tradicionalno je obilježena 27. godišnjica Bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg. Ovo je bila prilika da se još jednom prisjetimo svih onih hrabrih junaka koji su branili našu domovinu tokom agresije. Osim predstavnika boračke organizacije i općinskih dužnosnika, događaju su prisustvovali i učenici vogošćanskih škola. Učenice naše škole, Hasanspahić Elina (VI-2) i Hasković Medina (IX-1), pročitale su literarne radove posvećene hrabrim borcima koji su svoje živote dali za odbranu naše domovine, ali i svim borcima i patriotama Bosne i Hercegovine. 

Obavještenje

U skladu sa Školskim kalendarom 2020/2021. godine u četvrtak 24. 12. 2020. godine nastava (kombinovana i online) će se realizovati po rasporedu od petka.

Povodom obilježavanja Katoličkog Božića, petak 25. 12. 2020. godine je nenastavni dan.


Informacija o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama do 31.12. 

Uvažavajući naredbe, mjere i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su usmjerene na prevenciju širenja infekcije COVID-19, obavještavamo Vas da Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini, broj: 11-34-31987-8/20 od 22.10.2020. godine, ostaje na snazi do 31.12.2020. godine. 

Izvor: https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/informacija-o-organizaciji-i-realizaciji-odgojno-obrazovnog-rada-u-osnovnim-i-2
Informacija o odvijanju nastave do 31.12..pdf

Međunarodni dan čaja

U okviru projekta "Popijmo šoljicu čaja" učiteljica Amina Žero i pripravnica Merisa Čavčić u odjeljenju I-1  organizovale  su prezentaciju o načinu pripremanja i degustaciji čaja. Učiteljice su učenike upoznali o nastanku, načinu pripremanja i konzumiranju određenih vrsta čajeva. Zajedno sa diretkorom i predagogicom škole degustirali smo čaj napravljen od ljekovitog bilja.

Sat kodiranja

Naša škola drugu godinu za redom se uključuje u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”. 

U četvrtak, 10.12.2020. godine, nastavnica informatike Zineta Mujak - Kovač u petom razredu realizovala je sat kodiranja. Učenici petog razreda, su se dobro zabavili rješavajući zadatke na drugačiji način. U toku sedmice kodiranja nastavnik informatike Asmir Zimić je uključio  učenike sedmih razreda koji  su imali priliku napraviti prvi korak iz oblasti programiranja na jednostavan i zabavan način putem platforme i stranice code.org. Čestitamo svim našim vrijednim učenicima koji su uzeli učešće u satu kodiranja. 

Sat kodiranja je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. U našoj zemlji kordinaciju ovog važnog događaja obavlja Resursni centar za promociju civilnog društva- CPCD. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale uz popularne tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft, Dance Party ili istraživanja umjetne inteligencije. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste. 

Dabar informatičar 

Dragi učenici hvala vam što ste uzeli učešće u međunarodnom izazovu iz informatike Dabar informatičar. Iskreno se nadamo da ste se zabavili i naučili nešto novo. Isto tako se nadamo da će te se u narednim projektima, izazovima i takmičenjima istog ili sličnog tipa uključiti i uzeti učešćće u još većem broju. Svi učenici koji si učestvovali u ovom projektu će dobiti certifikat o učešću.

Sat kodiranja 2020

Naša škola će se i ove godine uključiti u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”. To je svjetski pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kamtoma Sarajevo. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane, popularne tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft ili Dance Party. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Učenici će moći na redovnoj nastavi, u okviru sekcije ali i samostalno učiti i zabaviti se kroz dobro osmišljene kreativne igrice. Ovogodišnji događaj se realizuje od 7. do 13. decembra ove godine.

Zabavite sa na sljećem linku:

https://hourofcode.com/hr/gb 


      Upozorenje!

Poštovani roditelji, dragi učenici, nastava u našoj školi, zbog pandemije Korona virusa i sigurnosti svih nas odvija se po kombinovanom modelu i online (na daljini) putem platforme Google Classroom koja u ovom trenutku pruža adekvatnu zamjenu za redovni nastavni proces i zamjenu za vaše učionice. Evidentno je da ste se svi snašli u online okruženju i da sve teče svojim tokom i bez većih problema, te smo u tom pogledu ponosni na sve vas. Vi kao učenici i roditelji ispunjavate svoje obaveze koje nastavnici stavljaju pred vas, ali isto tako imajte u vidu, da su i vaši nastavnici opterećeni, kako svojim redovnim, tako i dodatnim obavezama, kako bi vam osigurali najbolje uvjete za rad i olakšali ispunjavanje obaveza.

Uopće ne sumnjamo da poštujete svoje nastavnike, ali ipak imamo obavezu da vam skrenemo pažnju na vaše ponašanje za vrijeme odvijanja nastave u online okruženju. Naime, ovih dana pojedini učenici naše škole ustupaju svoje pristupne podatke i dijele linkove za ulazak u virtualnu učionicu te na taj način „upadaju nepozvani“ na pojedine časove, i ometaju rad svih učenika koji žele da nauče više, kao i rad nastavnika koji obavljaju svoj posao.

Upozoravamo da je takvo učeničko ponašanje neprihvatljivo i da je ustupanje vašeg korisničkog imena i lozinke trećim licima, pogotovo u takve svrhe, nedopustivo i zabranjeno. Vaši korisnički podaci kreirani su na sigurnoj domeni naše škole i kao takvi oni su vlasništvo škole, a vama su ustupljeni na upotrebu cijelo vrijeme dok god ste učenik naše škole te ste odgovorni za njihovu upotrebu u svrhu odgoja i obrazovanja. Skrećemo pažnju da se putem administratorskog računa jednostavno može utvrditi aktivnost svakog pojedinog učenika. Također, se može utvrditi da li se sa istim korisničkim podacima pristupa sa jednog ili više uređaja, kao i da li se u isto vrijeme prijavljuje više korisnika sa istim korisničkim podacima.

Većina vas je još uvijek nije dovoljno odrasla da bi u potpunosti shvatila ozbiljne posljedice koje mogu proizaći iz ovakvih neozbiljnih postupaka. Zato molimo i upozoravamo i vaše roditelje, da sa vama porazgovaraju i običnim rječnikom koji vi razumijete, ukažu vam na ono što nesavjesni pojedinci čine. Također, od razrednika tražimo da u skladu sa Uputstvom o realizaciji online nastave, upoznaju roditelje sa pravilima ponašanja u online okruženju i sa Smjernicama i postupanju u toku realizacije online nastve (interni akt škole), u kojima su precizirana ponašanje svih sudionika za vrijeme odvijanja online nastave, te da sa istim ponovo upoznaju sve učenike i roditelje, kako bi se prevenirali i spriječili ovakvi i slični nedopustivi postupci.

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

Edukacija uposlenika škole iz oblasti zaštite od požara

U organizaciji direktora škole, u utorak, 08.12.2020. godine, održana je edukacija uposlenika naše škole iz oblasti zaštite od požara. Edukatori su upoznali uposlenike škole s načinom zaštite od požara, te rukovanjem i korištenjem aparata za gašenje požara. Cilj edukacije je podizanje svijesti uposlenika o njihovim pravima i dužnostima, preventivnim mjerama zaštite, upoznavanje s rizicima, ali i ponašanjem u slučaju nastanka požara. Obično se požari događaju iznenada, a njihove posljedice zavisit će od spremnosti pojedinca ili grupe da brzo i efikasno odgovore na vanredne okolnosti. U drugom polugodištu planirana je praktična vježba evakuacije učenika.


Informacija - organizacija i realizacija odgojno-obrazovnog rada.pdf

Obavještenje o realizaciji nastave od 07.12.2020. godine

Na osnovu informacije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo od petka, 04.12.2020. godine, Uputstvo o organizaciji i relalizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama napodručju Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini za period od 23.10. do 6.11.2020. godine, broj  11-34-31987-8/20 od 22.10.2020. godine ostaje na snazi do 18.12.2020. godine.

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković


OBAVIJEST ZA UČENIKE I RODITELJE 

Prosvjetno - pedagoški zavod uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade donijelo je Instrukciju o primjeni odredbi Pravilnika o ocjenjivanju učenika i načinu pravdanja časova u toku online nastave.

dopis primjena pravilnika.pdf
UPUTSTVO KONAČNO.pdf

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE, DAN KADA SU OBNOVLJENI TEMELJI BOSANSKE DRŽAVNOSTI 

Na osnovu školskog kalendara 25.11.2020 godine je neradni i nenastavni dan. Nastava u četvrtak se realizuje po rasporedu časova.

Obavještenje o realizaciji nastave od 23.11.2020. godine

Na osnovu informacije MON KS, od petka, 20.11.2020. godine, Uputstvo o organizaciji i relalizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini za period od 23.10. do 6.11.2020. godine, broj  11-34-31987-8/20 od 22.10.2020. godine ostaje na snazi do 04.12.2020. godine.

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

dopis - informacija- do 4.12..pdf

POZIV NA PANEL DISKUSIJU

Da li znaš da internet može mnogo pomoći tebi i tvojim vršnjacima pri obavljanju dnevnih aktivnosti kao što je online škola? Ali, da li si upoznat/a sa opasnostima koje postoje na internetu?

Link za registraciju :

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_efM0sJL1SFaMscU3xk0CUw

U toku panela, odgovorit ćemo na nekoliko pitanja poput:

Svjetski dan djeteta 

Poziv školama na online panel “DIGITALNI OSVETNICI - Kako se zaštititi u online svijetu?

Sve više djece dijeli život sa vršnjacima putem tehnologije, a slučajevi nasilja su u stalnom porastu kad su u pitanju poruke, nasilje na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama. Suprotstavljanje nasilju koje doživljavamo na internetu veliko je breme i niko ga ne može preuzeti potpuno sam. Zbog toga djeca, roditelji i nastavnici treba da rade zajedno kako bi internet bio sigurnije mjesto za sve.

Pandemija COVID-19 dovela je do povećanja broja djece i tinejdžera koji koriste digitalne platforme, ne samo za zabavu i druženje, već i u obrazovne svrhe.  Kao rezultat toga, mladi ljudi koriste mrežne platforme za komunikaciju češće nego ranije. Kako su se školski zadaci preselili na online platforme, tako se širilo i nasilje na interentu. Za samo nekoliko mjeseci zabilježen je 70-postotni porast nasilja na internetu, prema novijim studijama.

Povodom obilježavanja Svjetskog  dana djeteta 2020, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa IT Girls – zajednička inicijativa UN-a,   organizuje informativni / edukativni mrežni panel o nasilju na Internetu i internetskoj sigurnosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta učeći ih kako prepoznati nasilje na internetu i kako mu se suprotstaviti.

 U cilju suzbijanja nasilja na internetu pozivamo učenike osnovnih škola  da se pridruže online panelu “DIGITALNI OSVETNICI - Kako se zaštititi u online svijetu?” koji možete pratiti  u petak 20. novembra, u vremenu od 13:00 do 14:00 sati uživo na FB stranici Info centra EU u BiH na:  https://www.facebook.com/euinfo.ba

 

Pridružite nam se i postanite digitalni osvetnici!

Obavijest

Obavještavamo Vas da će se dani 16. i 17.11. 2020. godine, u školama u kojima će se održati lokalni izbori, iskoristiti za dezinfekciju i provjetravanje prostorija škole, kako bi se učenici bezbjedno vratili u školske klupe.

Nastava za učenike razredne nastave, u navedenim danima (16. i 17.11. 2020. godine) realizirat će se po online modelu nastave.


Izvor : ttps://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavjestenje-o-realizaciji-online-nastave-16-i-17-novembra-2020-godine
dopis - skolama, neradni 15 i 16 nov.pdf

Donacija usisivača Adriatik – Osiguranja d.d. Sarajevo

02.11.2020. godine Osiguravajuća kuća Adriatik -Osiguranje d.d. Sarajevo donirala je usisivač za održavanje higijene u prostorijama škole. Zahvaljujemo se kompaniji na donaciji koja će nam pomoći u lakšem i bržem obavljanju  poslova održavanja higijene. U ime OŠ „Izet Šabić“, donaciju je preuzeo direktor škole koji je istakao kako je ova donacija primjer dobre saradnje između uspješnih firmi i obrazovnih ustanova.

TAKMIČENJE OSNOVNIH ŠKOLA IZ ROBOTIKE

SJAJNI UMOVI.  1 PROJEKAT.  5 MINUTA.

VOLITE ROBOTE I ŽELITE DA DA OSVOJITE VRIJEDNE NAGRADE?

PRIJAVITE SE!!!


Više... 

Učestvujte u takmičenju osnovnoškolskih timova iz robotike iz cijele Bosne i Hercegovine. Formirajte tročlane timove, predstavite svoju školu, razred, sekciju.

Takmičenje osnovnih škola koje će se održati u sklopu Evropske sedmice robotike može biti odlična prilika za učenike/ce da pokažu talenat, znanje i da realizuju svoje ideje, te za neke od učesnika da započnu svoju karijeru naučnika istraživača!

Tema ovogodišnjeg takmičenja nosi naziv „Robotika za čovječanstvo.”, te je ujedno i slogan ovogodišnje Evropske sedmice robotike. Ideje su te koje pokreću svijet i mi nestrpljivo čekamo da vidimo kako vi razmišljate!

ROK ZA PRIJAVE JE 20.11.2020. GODINE.

NAJBOLJI TIMOVI ĆE UČESTVOVAT U ONLINE TAKMIČENJU 

Dakle, vrijeme je za akciju: okupite tim, osmislite projekat i prijavite se putem e-maila: evropskasedmicarobotikebih@gmail.com 

NAJBOLJE TIMOVE NAGRAĐUJEMO!

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

ŠTA?

SAVJET: pokušajte objasniti eksperiment na jednostavan način. Nisu svi  budući injžinjeri kao vi 

FORMAT:

KADA:

PRAVILA GLASANJA:

Napomena: natjecatelji * se neće * ocjenjivati ​​prema kvaliteti videa / snimanja ili mogućnostima uređivanja (neobavezno). Ocjenjivanje će se usredotočiti na prezentaciju, sposobnost prenošenja istraživanja nestručnoj publici.

NAGRADE:

Za sva dodatna pitanja i informacije molimo da se obratite Lejli Čamo, koordinatorici takmičenja na T. +387 61 214 887,  ili e-mail: evropskasedmicarobotikebih@gmail.com

INSTRUKCIJE ZA SNIMANJE

KORAK 1. PLANIRANJE JE KLJUČ USPIJEHA

Sve isplanirajte i uvježbajte kako bi si olakšali snimanje. Definišite teme o kojima ćete pričati, istražite sva nova saznanja na tu temu i napravite okvirni scenarij koji će vas voditi kroz video. Možete napisati sve što želite reći, ali video treba izgledati prirodno. Slobodno potražite neke uzore – You Tube je uvijek dobra inspiracija. Svaki sadržaj koji radite pa tako i ovaj u video obliku uvijek mora nuditi dodanu vrijednost za gledatelja. Bilo da će ga inspirisati, zabaviti, motivisati ili edukovati te riješiti neki problem o ovom trebate razmišljati prilikom osmišljavanja tema. Svakako se opustite. Dok snimate možete imati neke pogreške koje će se poslije ukloniti u montaži, ali pokušajte da ih bude što manje. Ako shvatite neku pogrešku za vrijeme snimanja zaustavite se, ostavite par sekundi praznog hoda i krenite iz početka. Ovako vam izrezani dio videa neće odskakati od ostatka.

KORAK 2. OČISTITE VANJSKI ELEMENT OBJEKTIVA Tokom svakodnevne upotrebe mobitela prsti dodiruju kameru i ostavljaju prašinu i nečistoće, čime se umanjuje oštrina i kvalitet videa. Prije snimanja obavezno obrišite vanjski element objektiva mekom i čistom krpicom – ili rukavom.

KORAK 3. ČVRSTO DRŽITE MOBITEL

Koliko god mislili suprotno, ljudska ruka je nesavršena po pitanju mirnog držanja mobitela. Ako želite osjetno poboljšati svoje video uklanjajući zamućenja zbog drhtanja vaših ruku, nabavite stativ, stabilizator ili držač za svoj mobitel. Ako nemate držač, probajte držati mobitel objema rukama ili se, recimo, naslonite na zid.

KORAK 4. SNIMAJTE HORIZONTALNO, A NE VERTIKALNO

Jedan od najiritantnijih pogrešaka koju čak i profesionalci čine je vertikalno snimanje. Vjerojatno je udobnije i prirodnije držati mobitel okomito, jer smo na takav položaj i navikli, ne samo za pozive, dopisivanje, nego manje više i sve ostalo, ali to treba svakako izbjegavati za snimanje videa.

KORAK 5. ZUMIRANJE KORISTITE SAMO U NUŽDI

Zumiranje je primamljiva opcija kako bi vaš video izgledao veći, ali to obično ide na štetu kvalitete. Čak i najbolji fotoaparati nemaju dobro zumiranje. U najboljem slučaju proizvode mutan video. Ako želite više detalja na vašem videu, trebate se približiti objektu i snimati iz veće blizine umjesto da se oslanjate na tehnologiju zumiranja kako bi snimili neke detalje.

KORAK 6. PAZITE NA VANJSKO OSVJETLJENJE

Ne snimajte video pri slabom osvjeljenju, jer će i video tako izgledati. Moramo imati na umu da se kamere ugrađene u mobitele slabo nose sa različitim osvjetljenjima. Isti problem se javlja i ako okrećete kameru mobitela prema jakom izvoru svjetlosti. Tako da se nemojte snimati pored prozora. Takav video će također biti neupotrebljiv za gledanje. Senzori u kamerama mobitela su prilično jednostavni i nemaju velike mogućnosti prilagođavanja vanjskom svijetlu. Snimajte video u okolini koja ima stabilan izvor svijetla.

KORAK 7. NE ZASPOSTAVLJAJTE AUDIO

Video je kombinacija slike i zvuka, zar ne? Slika je vjerojatno privlačniji dio, ali ni zvuk se ne smije zanemariti. Stvarno je neugodno kada morate slušati isjeckani zvuk, nejasne riječi, iritantan glas, itd. Ako vam se zvuk ne čini dobrim, trebali biste se odmaknuti od neugodnih izvora zvukova – vaši gledatelji/slušatelji videa znat će to cijeniti. Dakle, obratite pažnju da vam ne dopiru neželjeni zvukovi prilikom snimanja, a ako vaš mobitel podržava spajanje vanjskog mikrofona, kvaliteta zvuka bi mogla biti iznenađujuče dobra. Postoji toliko toga što se može reći o tome kako poboljšati kvalitetu videa sa vašeg mobitela. Nadamo se da će vam ovih nekoliko jednostavnih savjeta biti korisni i da će vam pomoći da napravite svoj mobilni video dobrim, koliko to tehnologija vašeg mobilnog uređaja dozvoljava.

KORAK 8. IMPROVIZUJTE KUĆNI STUDIO

Nemate studio niti studijsku rasvjetu? Mnogi kreativci snimaju svoje videe – kod kuće. Iskoristite svjetlost prozora i napravite improvizovani studio. Eksperimentišite sa različitim uglovima vašeg videa. Bez obzira na to kakav sadržaj pružate, nije naodmet odabrati kutak koji će biti samo za to. Vaša pozadina može postati svojevrsni lajtmotiv prema kojem će vas i lakše prepoznati.

KORAK 9: ZABAVITE SE


TAKMIČENjE OSNOVNIH ŠKOLA ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD

Evropska noć istraživača i Evropska sedmica robotike pozivaju najmlađe da učestvuju u takmičenju za najbolji likovni rad!

Ideje pokreću svijet i mi nestrpljivo čekamo da vidimo kako vi razmišljate!

Više ...

Ø  Na konkurs se mogu prijaviti djeca koja pohađaju osnovnu školu (od 1. do 9. razreda) iz čitave Bosne i Hercegovine.

Ø  Jedno dijete može poslati jedan ili dva rada (može nacrtati obje teme).

Ø  Inovacije i neobična rješenja su oduvijek bili odlike pravih naučnika i jedva čekamo da vidimo u kojem smjeru putuje dječija mašta.

Ø  ROBOTIKA ZA ČOVJEČANSTVO

Ø  OTKRIJMO NEOTKRIVENO - TAJNI ŽIVOT NAUČNIKA

Ø  Likovni radovi mogu biti urađeni u tehnici po izboru djece (pastelne boje, vodene boje, grafitna olovka, kolaž, pastelin, reciklirani materijal, LEGO kockice, karton…)

Ø  Fotografije radova  (ime i prezime učenika/ce, razred i naziv škole) uz priložene kontakt podatke (ime i prezime učitelja/ce / roditelja/staratelja i kontakt telefon/e-mail) poslati na e-mail: nocistrazivacabih@gmail.com

NAPOMENA: fotografije trebaju biti u visokoj rezoluciji

 

5.       DO KADA:

 

Ø  25.11.2020. do 24:00h – Finalni rok za slanje radova.

Ø  27.11. -  11.12.2020. do 24:00h – Online glasanje i glasanje žirija.

Ø  14.12.2020. u 17:00h - Završen proces evaluacije i glasanja pristiglih radova.

Ø  15.12.2019. u 14:00h – Online proglašenje pobjednika.

 

6.       PRAVILA GLASANJA

 

Ø  ONLINE JAVNO GLASANJE: svi pristigli radovi će biti dostupni na www.nocistrazivaca.ba te će biti dostupni za glasanje svim građanima BiH. Bodovi će se brojati na osnovu broja likeova pojedinih radova.

Ø  BODOVANJE: 40% online glasova i 60% glasova predstavnika Evropske sedmice robotike i Evropske  noći istraživača će odabrati najboljih 5 radova

Ø  5 najboljih radova će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Ø  Budite kreativni i ne zaboravite da se zabavite 😊

Informacija o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini (za period od 9.11. do 20.11.2020. godine)

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, a u vezi sa naredbama i preporukama Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, obavještavamo Vas da Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini za period od 23.10. do 6.11.2020. godine, broj: 11-34-31987-8/20 od 22.10.2020. godine, ostaje na snazi do 20.11.2020. godine.

U navedenom periodu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, svakodnevno pratiti razvoj epidemiološke situacije radi eventualnog donošenja novih mjera i smjernica za rad odgojno-obrazovnih ustanova.

Podsjećamo Vas na obavezu postupanja u skladu sa Smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo izdate od Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Izvor: https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/informacija-o-organizaciji-i-realizaciji-odgojno-obrazovnog-rada-u-osnovnim-i

Raspored zvona za učenike do 5 - 9 razreda u online okruženju : 

Obavještenje o realizaciji nastave od petka 23.10.2020. godine

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade pripremilo je nove Upute za odvijanje nastavnog procesa za period od 23.10.2020. godine do 06.11.2020. godine. 

– za učenike od 1. do 4. razreda nastava se realizuje i dalje prema kombinovanom modelu, važećem rasporedu časova i smjena

– za učenike od 5. do 9. razreda nastava se realizuje online, prema važećem rasporedu smjena i časova sa uključenim velikim odmorom

Ovakav način rada važi do 06.11.2020. godine.

Donacija televizora

U cilju pomoći školama, društveno odgovorna kompanija Zrak d.d. Sarajevo,  preduzeće čija je djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, optike, optoelektronike i elektrooptike, donirala je našoj školi televizor i servisirala mikroskop. U ime OŠ „Izet Šabić“, donaciju je preuzeo direktor škole koji je istakao kako je ova donacija  primjer saradnje između uspješnih firmi koje pomažu obrazovnim ustanovama čiji je cilj da učenicima prenesu znanje na kvalitetan način,  a sve u cilju poboljšanja kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa. 

Svečano obilježen Dan učitelja

U organizaciji JU KSC Vogošća svečano je obilježen 5. oktobar – Svjetski dan učitelja/nastavnika. Dobrodošlicu prisutnima poželio je načelnik Općine Vogošća, gospodin, Edin Smajić, koji je u svom obraćanju istakao značaj učitelja i obrazovanja uopće, te uručio zahvalnice direktorima svih škola za izvanredan trud i zalaganje nastavnika u ovim otežanim uslovima rada. Učiteljski poziv je jedan od najljepših poziva. Voditi i učiti djecu, prenijeti im znanje, steći dječije povjerenje i biti im iskren prijatelj, zahtijeva veliko strpljenje i trud, ali i predstavlja veliki izazov i odgovornost. U ime naše škole, zahvalnicu je primio direktor, mr.sci. Medžid Hasković, a sjednici su prisustvovali i mnogi nastavnici. U nastavku programa JU KSC Vogošća je predstavila svoj projekat Vogošćansko amatersko pozorište “ART revolucija” koje je ovom prigodom izvelo prvi put uživo svoju predstavu “Vogošćanska audicija”.

Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je donijelo Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini za period 12.10.2020. -6.11.2020. godine 

Obavijest za učenike

U PONEDJELJAK, 5. OKTOBRA ĆE SE OBILJEŽITI SVJETSKI DAN UČITELJA. ŠKOLSKIM KALENDAROM JE PLANIRANO DA JE PONEDJELJAK, 5.10.2020. GODINE NENASTAVNI DAN. 

U UTORAK, 6.10.2020.GODINE ĆE SE NASTAVA REALIZOVATI PO RASPOREDU OD PONEDJELJKA.

PEDAGOG ŠKOLE 

Obavijest za učenike

Dragi učenici, od ponedjeljka 21.9.2020. godine, učenici od V do IX razreda nastavu će pohađati u prvoj smjeni, dok će učenici od I do IV razreda nastavu pratiti u drugoj smjeni. Redovnu nastavu u školi pohađat će grupe učenike koje su prethodne sedmice nastavu pratile online, dok će učenici koji su pohađali redovnu nastavu, u ovoj sedmici pratiti online nastavu.


Obavijest za učenike

Od 14. septembra u redovan nastavni proces u školama uvodi se i predmetna nastava od V, odnosno VI do IX razreda po kombinovanom modelu, a prema upustvu koje je donijelo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

U ponedjeljak učenici iz predmetne nastave dolaze u školu po grupama koje je razrednik napravio. Učenici starijih razreda nastavu pohađaju u drugoj smjeni od 13:00 sati, dok učenici mlađih razreda  idu u  prvu smjenu od 8:00 sati. Učenici će boraviti u jednom kabinetu, a veliki odmor neće biti realizovan.

Direktor: mr.sc. Medžid Hasković


OBAVJEŠTENJE.pdf

Prijem prvačića i prvi dan školske 2020/2021

Ovogodišnji, pomalo neuobičajeni, početak nastave svečano je obilježen u našoj školi. Shodno Školskom kalendaru, nastava je počela u utorak, 01. septembra svečanim prijemom učenika prvog razreda. Naša škola je ove godine upisala dva odjeljenja učenika prvog razreda. Učenike i njihove roditelje u školi su dočekale učiteljice Amina Žero i Remzija Hadžimejlić te direktor naše škole, Medžid Hasković. Poštujući sve epidemiološke mjere, naredbe i instrukcije nadležnih, škola se potrudila da na poseban način ugosti svoje nove članove. 

Učenicima i roditeljima koji su bili u pratnji svoje djece obratio se direktor škole, koji im je poželio dobrodošlicu, sretno i uspješno buduće školovanje. U srijedu, 02. septembra, nastavni proces u školi počeo je i za učenike od drugog do petog razreda (razredna nastava). U školske klupe sjelesu prve grupe učenika, kojima su dobrodošlicu poželjele njihove učiteljice. Sva odjeljenja su podijeljena u dvije grupe, tako da će jedna grupa nastavu pratiti u školi, a druga online. Naša škola se izuzetno dobro pripremila za nastavni proces koji je ove školske godine nešto drugačiji i koji zahtijeva izuzetno visok stepen odgovornosti svih nas. Trudimo se da našim učenicima osiguramo najbolje uvjete za rad i kvalitetan odgojno-obrazovni proces. Stoga pozivamo sve naše učenike kao i njihove roditelje da prate uputstva škole, da se pridržavaju svih mjera i instrukcija, kako bismo na kraju svi bili zadovoljni postignutim. Svim učenicima naše škole želimo mnogo sreće, uspjeha i znanja u novoj školskoj godini.