Aktuelno - Informacije - Novosti

BITKA ZA MENJAK

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca uz podršku Općine Vogošća, obilježena je godišnjica stradanja mještana naselja Menjak. Prije 29 godina agresor je napao ovaj dio slobodne vogošćanske teritorije i rezultat su bila četiri izgubljena života. Inače ovo malo naselje dalo je dvanaest šehida. U borbama za Menjak živote su u odbrani ovog naselja položili šehidi Hajrudin Bečirović, Esad Hećo, Sehad Preljević i Safet Vražalica. U toku agresije na BiH živote je izgubilo još osam boraca sa Menjaka: Mirsad Hasanović, Ćamil Ferić, Džemal Karahodžić, Suvad Kardaš, Ismet Karić, Adil Menzilović, Mirsad Rizvanović i Sulejman Zulić.

U spomen na šehide naselja Menjak, pročitani su i literarni radovi koje su pisali učenici Osnovne škole “Izet Šabić”, a čitali su ih učenici ove škole Ahmed Karađuz, Delila Čalija i Amna Omerović. Ajša Ferić je pročitala rad u sjećanje na njenog rahmetli dedu.

12. BRČKO LJETNI KAMP

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „Civitas“ je u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu i Uredom gradonačelnika Brčko Distrikta, organizovao po dvanaesti put ljetni kamp demokratije i ljudskih prava, koji se održao u Brčko Distriktu, u periodu od 26.06.2013. do 30.06.2013. godine.

Program Brčko ljetnjeg kampa zasniva se na povezivanju mladih ljudi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i tradicionalno se održava u Brčkom. Cilj kampa je povezati mlade ljude i pomoći im da ovladaju znanjima o demokratiji, ljudskim pravima i interkulturalizmu.

Kroz program kampa učesnici su razvili znanja i vještine koje su im potrebne za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka na nivou škole i zajednice. Tema prošlogodišnje ljetne škole bila je „Mediji i društveni aktivizam“. Petodnevni edukativni program činile su radionice za učenike i nastavnike, radne vježbe i praktični rad, te sportsko-zabavni program. Pravo učešća na kampu je ostvarilo 300 učenika i nastavnika iz 34 opštine Bosne i Hercegovine koji su pobijedili na takmičenju „Projekt građanin/Ja građanin“ (učesnici finalne smotre), pobijedili na konkursu za izbor uspješne kampanje javnog zagovaranja (timovi koji su uspjeli realizovati akcioni plan) te pobjednički tim srednjoškolaca na konkursu „Mi cyber Prvog dana kampa, nakon svečanog otvaranja, učesnici su podijeljeni u grupe i predstavljeni su im treneri. Drugi dan je obilježen radionicama: novi mediji i građanski aktivizam, mala škola rada sa modernim medijima i uticaj modernih medija na vrijednosti, stavove i aktivnost mladih. Trećeg dana kampa učilo se o ključnim elementima medijske kampanje i o novim medijima i građanskom aktivizmu. Četvrtog dana krenulo se u izradu akcionog plana te javna promocija na trgu u Brčkom, gdje su građani imali priliku da saznaju o rezultatima „Projekta građanin“. Posljednjeg dana kampa radilo se na finalizaciji akcionog plana te prezentaciji istih na svečanom zatvaranju.

Sposobnost razumnog i odgovornog uključivanja u javni život i događaje je nešto što se treba naučiti. Znanja, vještine i stavove odgovornih građana učimo i izgrađujemo kroz predmet građanskog obrazovanja, no programi neformalnog obrazovanja poput ljetnog kampa omogućavaju nam razmjenu iskustva i zajednički rad na jačanju demokratičnosti i tolerantnosti našeg društva. Brčko ljetni kamp omogućava mladim ljudima i njihovim nastavnicima/profesorima da kroz interaktivne radionice i zajednički rad s vršnjacima/kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine unaprijeđuju svoja znanja i vještine potrebne za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka u svim oblastima društvenog, političkog i ekonomskog života na svim nivoima vlasti.

Tom prilikom nastavnica Elvedina Ličanik je zajedno sa učenicima koji su osvojili drugo mjesto na takmičenju iz "Projekta građanin" dobila priliku da posjeti ovaj kamp sa našim učenicima te nauče mnogo dobrih stvari iz ove oblasti

MATURSKO VEČE

Nakon dvije godine pauze, zbog pandemije, u utorak, 14.06.2022. godine, organizovano je Matursko veče za učenike devetih razreda. Okupljanje  maturanata započelo je u 17:00h, nakon što su ih ispratili roditelji, nastavnici te mnogi sadašnji i bivši učenici naše škole. Zabava za učenike i njihove razrednike/ice i nastavnike/ice organizovana je u hotelu Holiday, Sarajevo.

Maturanti su svu noć plesali i uživali u zajedničkom druženju. Nisu krili sreću zbog završenog osnovnog obrazovanja, ali ni sjetu zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu. Školske dane će pamtiti po lijepom iskustvu i prijateljima koje su stekli za čitav život. Ovo je još jedna sretna i uspješna generacija koja je iza sebe ostavila lijepe uspomene.

Dragi maturanti,

Želimo vam čestitati posljednji dan nastave u osnovnoj školi. Vi ste generacija koja nam je svima posebno draga i koju ćemo dugo pamtiti. Bili ste sjajni tokom svih devet godina školovanja u našoj školi.  Želim vam mnogo uspjeha i sreće u nastavku školovanja!

Sretno!


Ekskurzija IX razreda

 

Dana 2. juna 2022. godine učenici devetih razreda krenuli su na ekskurziju u Bihać. Na put je krenulo 36 učenika, direktor škole, razrednice i dva deveta razreda sa Turističkom agencijom „Avy Travel Srarajevo“ sa vodičem i autobusom „Hari Tours Sarajevo“.

Ekskurzija u šk. 2021/2022. godine za učenike devetih razreda, realizovana je izuzetno uspješno. Imali smo tri izuzetna dana uživanja u ljepotama bosanske krajine.  Slike i video dočarat će djelić doživljenog. Međutim, na slikama se neće u potpunosti vidjeti pozitivna energija, timski rad, saradništvo i ono sto je najvažnije: poslušnost, poštovanje i zrelost naših učenika.

 U sklopu ekskurzije organizovano je nekoliko izleta sa edukativnim sadržajima, gdje su učenici imali priliku da obiđu prvenstveno turističke potencijale naše zemlje. Posjetili su vezirski grad Travnik, kraljevski grad Jajce, te su imali priliku za obilazak gradova: Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i njegove kulturno-historijske znamenitosti. Ono što je posebno oduševilo učenike jeste posjeta Nacionalnom parku Una te obilazak Štrbačkog buka.  

Ekskurzija je završena povratkom u Sarajevo u večernjim satima, gdje su roditelji nestrpljivo čekali djecu i njihove prve dojmove. Nema sumnje da je ova ekskurzija, protekavši u najboljem redu, ostavila neizbrisiv trag i mnoštvo divnih trenutaka.

Roditeljima čestitke na divnom odgoju djece, a osoblju na pedagoškom i stručnom radu, te potpunoj predanosti i želji da svaki trenutak ekskurzije bude poseban  za pamćenje.

Želimo sa Vama podijeliti djeliće utisaka sa ovog putovanja koje će, vjerujemo, zauvijek ostati urezano u njihovo sjećanje kao jedno od najljepših životnih iskustava

Direktor škole: mr.sci. Medžid Hasković

Škola u prirodi 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini je realizovana Škola u prirodi koja ima veoma značajan segment u procesu odgoja i  obrazovanja učenika.

Škola u prirodi za učenike  IV razreda naše škole organizovana je u terminu od 16.05.- 17.05.2022.god. u Šabićima. Tom prilikom, uživajući u krajoliku, učenici su imali priliku upoznati se sa značajnim obilježjima i legendama sela Umoljani i Rakitnica , kao i drugim znamenitostima koje krase ovo područje. Nakon obilaska i kratkog odmora od šetnje, uslijedile  su igre i sportske aktivnosti na obližnjim sportskim terenima, a za kraj organizovan je disco- party uz muziku i ples. 

Škola prirode je protekla bez poteškoća, učenici su pri povratku bili prepuni pozitivnih utisaka  koje će nadam se pamtiti kao jedno prelijepo iskustvo.

Jednodnevni izlet u Pionirsku dolinu 

Izleti za učenike nižih razreda osnovne škole organizuju se i realizuju, u skladu sa Izvedbenim planom i  programom koji donosi škola, na teritoriji Kantona.

Učenici I,II,III i IV razreda naše škole, u pratnji svojih učiteljica, u okviru planiranog jednodnevnog izleta posjetili su Pionirsku dolinu u Sarajevu. Nakon dolaska u Pionirsku dolinu uslijedila je šetnja uz obilazak i razgovor o životinjama, njihovim staništima i  okruženju.

Ostatak vremena  učenici  su proveli uživajući u igri  i raznim aktivnostima koje nudi Pionirska dolina. Jednodnevni izlet protekao je uspješno na obostrano zadovoljstvo učenika i učiteljica.

Odluka o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo

Dragi budući srednjoškolci, 

završetkom obrazovanja u osnovnoj školi učenici donose veoma važnu odluku o izboru srednje škole koju žele upisati, a time i izbor budućeg zanimanja. Važno je da se na vrijeme informišete o srednjim školama, kako biste bili u mogućnosti realno odabrati vašu buduću školu, a u skladu sa vašim postignućima i interesovanjima u prethodnom školovanju. 

Vrlo je važno kontinuirano pratiti sve informacije koje se objavljuju na internet stranici Ministarstva i stranici: upis.emis.edu.ba, a na kojoj će biti objavljeni uslovi i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani uz prijave, kao i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad na sistemu. 

 

Kriteriji i konkurs za upis

Odluka o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo (19.05.2022.)

 

Važne informacije za roditelje i učenike

Učenici koji su osnovno obrazovanje završili izvan Kantona Sarajevo, a žele upisati 1. razred srednje škole u Kantonu Sarajevo,  dužni su polagati eksternu maturu. 

Izvor: https://mo.ks.gov.ba/onlineupis22

Škola plivanja

Škola plivanja za učenike četvrtih razreda naše škole je realizovana u periodu od 04.05. – 06.05, na Olimpijskom bazenu Otoka . Učenici su u pratnji svojih učiteljica Veljan Elme i Hadžić Ilhane  uspješno realizovali ovaj, za  njih izuzetno vrijedan projekat.


OBAVJEŠTENJE

ČESTITKA DIREKTORA JU OŠ „IZET ŠABIĆ“ POVODOM DANA ŠKOLE


Dragi učenici i nastavnici, poštovani roditelji učenika, dragi gosti i prijatelji škole!

U ime kolektiva JU OŠ „Izet Šabić“ i u svoje lično ime, koristim priliku  da vas pozdravim, te da vam poželim dobrodošlicu na priredbi, povodom Dana naše škole. Posebnu dobrodošlicu upućujem gospođi Razi Šabić, supruzi rahmetli Izeta Šabića, čije ime ponosno nosi naša škola.


Danas slavimo  37 godina rada naše škole, zasnovanih na najplemenitijoj misiji vaspitanja i obrazovanja, uvijek se vodeći premisom: “Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati“.

Kao direktor škole radio sam maksimalno s ciljem da stvorimo što bolje uslove za kvalitetniji i efikasniji odgojno-obrazovni proces. S tim u vezi, otvorili smo školu prema lokalnoj zajednici, nevladinom sektoru, međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama.

Ova školska godina bila je izuzetno uspješna za našu školu. Ostvarili smo sjajne rezultate na različitim općinskim i kantonalnim takmičenjima, realizirali značajne projekte, brojne radionice, posjetili mnoga mjesta, pripremali različite svečanosti i prikladno obilježili historijski značajne datume.

Kao direktor škole, mogu biti izuzetno ponosan što sam na čelu odgojno-obrazovne ustanove koja svojim učenicima pruža kvalitetno obrazovanje i sigurno okruženje. Vjerujemo da našu školu čekaju decenije uspješnog rada i prosperiteta, te da ćemo našoj zemlji podariti generacije odgovornih i obrazovanih građana kojim ćemo se ponositi.  


Na kraju koristimo priliku da uputimo iskrene čestitke za Dan škole svim našim učenicima, uposlenicima, roditeljima i prijateljima škole sa željom da nastavimo nizati uspjehe i ostvarivati zacrtane ciljeve, vodeći se kao i do sada isključivo najboljim interesom naših učenika.     

 

Sretan vam Dan škole!!

 

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

OBAVJEŠTENJE

Dragi učenici, drage kolegice i kolege, nastavnici

 

U skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2021/2022. godinu, a zbog obilježavanja Praznika rada i  Bajrama u

Redovan nastavni proces nastavlja se u četvrtak, 05.05.2022. prema ustaljenom rasporedu časova.

U skladu sa Godišnjim programom rada škole za ovu školsku godinu, u periodu od 05.05. – 06.05.2022. godine, za učenike od V do IX razreda,  planirana je realizacija online nastave na školskoj platformi Google for Education.

Online nastava se realizuje prema ustaljenom raporedu časova. Prisustvo nastavi je obavezno.

Svim radnicima naše škole želimo sretan Međunarodni praznik rada 1. maj.

Svim našim učenicima i radnicima želimo sretan nastupajući Bajram, da ga provedete u dobrom zdravlju zajedno sa svojim najmilijim.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

  Hotonj, 29.04. 202. godine    Direktor škole:

                                                                   Mr. sci. Medžid Hasković

Dan planete Zemlje

Dan planete zemlje se na poseban način obilježio i u našoj školi. Kroz  razne likovne radionice, sadnjom cvijeća, čisteći svoje neposredno okruženje, praveći plakate o planeti Zemlji  i druge aktivnosti, učenici su obilježili ovaj važan datum .


Posjeta Sajmu knjige Skenderija

Učenici naše škole su u četvrtak 21.4.2022. godine organizovano posjetili Sajam knjige u Skenderiji u pratnji direktora škole Hasković Medžida, pedagogice Mrkonjić Sabine te nastavnica Bijelonja Rejhane i Kuršumović Amele. Ljubitelji knjige su uživali i kupili svoje omiljene naslove i autore te tako obogatili svoje kućne biblioteke.

Edukacija o zaštiti okoliša

Predstavnici nevladine organizacije „ STEP „ su u prostorijama naše škole, za učenike IV razreda, organizovali ekološku radionicu  u okviru ovogodišnje akcije „ Čista i lijepa Vogošća „. Cilj radionice je jačanje ekološke svijesti kod učenika .


Povodom Uskrsa neradni ponedjeljak 

U nedjelju, 17. aprila, katolici širom svijeta obilježavaju svoj veliki blagdan – Uskrs. Koristimo priliku da učenicima i roditeljima naše škole, katoličke  vjeroispovijesti, čestitamo ovaj veliki blagdan.

Povodom obilježavanja Uskrsa u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2021/2022. godinu, ponedjeljak, 18.04.2022. godine je  nenastavni dan.

Redovan nastavni proces se nastavlja u utorak, 19.04.2022. godine po uobičajenom rasporedu

TUŽNO SJEĆANJE

Suad Tupković

(7.04.2021-7.4.2022)


Sjećanje na tebe dio je našeg života u kojem ćeš nam uvijek nedostajati.


Neka Ti Allah dž.š. podari džennetske ljepote. 

                                                       


 Kolektiv JU OŠ „Izet Šabić“ Hotonj

Mali ambasadori Sarajeva

„Mali ambasadori“ su nevladino udruženje koje ima za cilj edukovati najmlađe članove naše zajednice i time doprinijeti obrazovanju. Naša škola od ove školske godine ima saradnju sa udruženjem, a prvi projekat je bio dvasatni obilazak grada Sarajeva

U okviru projekta „Mali ambasadori Sarajeva“ koji su organizovali NVO „Mali ambasadori“ i Općina Vogošća, učenici trećih razreda OŠ „Izet Šabić“ Hotonj su u petak, 25. 3. 2022. godine u pratnji učitelja i direktora škole obišli neka od najznamenitijih mjesta grada Sarajeva.   Učenici III-1 razreda sa učiteljicom Aminom Herić, III-2 razreda sa učiteljicom Sabihom Čaušević i učenici III-3 razreda sa učiteljicom Eldinom Hadžiefendić u pratnji direktora škole gospodina Medžida Haskovića su obišli uže jezgro grada. Turistički vodići angažovani na ovom projektu su učenicima istakli važnosti nekih  od objekata koji su od kulturno-historijskog značaja za grad Sarajevo. Na samom početku, učenici su imali priliku čuti legendu o Inat kući, ali i uočit detalje i analizirati izgled Vijećnice. Ovaj vid učenja je plijenio njihovu pažnju.

Ono što je na učenike ostavilo poseban utisak jeste obilazak Kazandžiluka i Bravadžiluka gdje su imali priliku susresti se za starim zanatima i pojedinim predmetima vezanim za našu tradiciju.

Učenici su sa oduševljenjem slušali priču o Sebilju, ali i iskoristili priliku za fotografisanje kako bi uspomenu na ovaj posebno lijep dan sačuvali što duže.

Učenici su se upoznali i sa vjerskim objektima smještenim u srcu Sarajeva. Od Begove džamije, Katedrale Srca Isusova, Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine do Saborne crkve učenicima su plijenili pažnju detalji koji su bogatili njihova znanja. Uočavali su karakteristike, sličnosti i razlike, bili su motivisani i tražili dodatne odgovore.

Zahvalni smo svima koji su prepoznali važnost i značaj ovog projekta i našim učenicima jedan običan dan pretvorili u poseban. Njihovi osmjesi na licima su potvrda da su usvojena znanja ovog dana bogatsva koje će nositi sa sobom kroz cijeli život.

ŠKOLA SKIJANJA 

U periodu od 21. 02. do 23. 03. 2022. godine održana je škola skijanja za učenike šestih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Školu skijanja unazad nekoliko godina organizuje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje na planinama Bjelašnica i Igman. Svim učenicima su obezbijeđeni prijevoz, stručni kadar, skije i ski karte. Obuka je trajala 5 dana za svako odijeljenje. Naša škola ove godine broji 3 odijeljenja šestih razreda ( VI1, VI2 i VI3 ) ukupno 61 učenik. Svi učenici su uspješno savladali elementarne skijaške pokrete i tehnike koje su bile predviđene. Pri realizaciji škole učenici i nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja Minela Dervišagić koja je vodila i obučavala učenike, dobili su veliku podršku od direktora škole Medžida Haskovića, kao i razrednika pomenutih odijeljenja i drugih nastavnika. Prilikom savladavanja skijaških pokreta bilo je padova, suza, smijeha i drugih nepredviđenih reakcija i situacija, ali na kraju se isplatilo, jer ono što treba napomenuti jeste da je naša škola bogata za veliki broj novih – budućih skijaša. 


Nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja Minela Dervišagić

TUŽNO SJEĆANJE

15.03.2021-15.3.2022

Petnaestog marta 2022. navršava se tužna godina otkako je preselio na bolji svijet naš dragi kolega, nastavnik fizike, Džemal Mujanović. 

Svaki pomen na tebe, dragi Džemo, budi tugu, ali i lijepa sjećanja. 

Tvoj radni kolektiv te pamti po humanosti, nesebičnom zalaganju, prijateljstvu.

Molimo Allaha dž.š. da ti se smiluje i uvede te u dženetske ljepote.

                                                       

 Kolektiv JU OŠ „Izet Šabić“ Hotonj

Zid Dječijih želja

Povodom obilježavanja 75 godina UNICEF-a naša škola na čelu sa direktorom Medžidom Haskovićem i nastavnicom Elvedinom Ličanik voditeljicom projekta priključila obilježavanju godišnjice te prijavila tim za oslikavanje murala "Zamišljamo budućnost". Naš tim je svojim zalaganjem i radom nagrađen poklonima koje je UNICEF uručio našim učenicima.

8. mart – Dan žena

JU OŠ “Izet Šabić” Hotonj, Vogošća čestita 8. mart – Međunarodni dan žena, svim pripadnicama ljepšeg spola, a posebno našim uposlenicama i učenicama.

Osmi mart nije samo prilika da se ukaže posebna pažnja ženama već i prilika da se prisjetimo izvornog značenja ovog datuma. Taj datum simbolizirao je borbu za prava žena decenijama, a sve je počelo 1909. godine, prvim obilježavanjem ovog datuma u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Iako jedni drugima pažnju i nježnost trebamo poklanjati svaki dan, vjerujemo da ćete danas, Osmog marta, koji se širom svijeta obilježava kao Dan žena, biti posebno pažljivi prema svojima majkama, sestrama, prijateljicama, nanama,… i svim drugim pripadnicama ženskog spola.


OBAVIJEST

Metodološko upustvo za prevenciju i kontrolu infekcije sa Sarscov-2 i Aneks upustva

revizija od 28.2.2022 

Volontiranje je cool 

Volontiranje je cool je projekat koji želi ukazati na značaj volontirnja osnovaca za razvoj savremenog demokratskog društva u kojem i najmlađi pojedinac može dati doprinos zajednici pa prema preporuci Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo  naša škola je uz pomoć našeg direktora Medžida Haskovića i nastavnice koordinatorice projekta Elvedine Ličanik uspješno realizovala volonterske aktivnosti kako na portfolijama tako i slobodnim aktivnostima po vlastitom izboru.

Našu školu i direktora su posjetili projekt koordinatori Centra za razvoj omladinskog aktivizam (CROA) i ovom prilikom direktoru Medžidu Haskoviću uručili poklone za potrebe naše škole koje su osvojili učenici volonteri koji su vrijedno radili na ovom projektu.

Upustvo o organizaciji takmičenja

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, a proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Obilježavanje ovog dana potaknuto je događajem u kojem je dječak iz Kanade u školu obukao ružičastu majicu, u znak podrške oboljeloj majci od karcinoma dojke, a zbog koje je, nažalost, postao meta vršnjačkog nasilja u školi.

U znak podrške njemu, nakon tog nemilog događaja, kolegice i kolege iz razreda su narednih dana dolazili na nastavu u ružičastim majicama.

Danas je 23.02., posljednja srijeda u mjesecu februaru - dan kojim se želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje, u raznim oblicima, prisutno je u svakodnevnoj komunikaciji i međusobnim odnosima među djecom. Nažalost, nasilje može ostaviti kratkoročne i dugoročne posljedice na mentalno zdravlje, emocionalni, socijalni razvoj i opšte funkcionisanje djeteta koje je žrtva. Usljed izloženosti nasilnom ponašanju djeca različito reaguju, a na to u velikoj mjeri utiču odrasli koji trebaju na vrijeme prepoznati i intervenisati u cilju zaštite i podrške žrtvi, kao i tretmanu nasilnika. U cilju prevencije nasilja neophodno je otvoreno razgovarati o uzrocima i posljedicama nasilnog ponašanja, sankcijama, te osnaživati djecu da ne prešućuju uvrede, prijetnje, ponižavanje, udarce, nego da na vrijeme prijave problem i traže pomoć.

Dan ružičastih majica je prilika da se skrene pažnja na probleme uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja. Tim povodom su i u našoj školi realizovane određene aktivnosti ( predavanja, prezentacije radionice), a dio tih aktivnosti će biti dostupan i na web stranici škole.

Dragi dječaci, drage djevojčice pobijedimo nasilje, živimo ljubav, razumijevanje, podršku, drugarstvo i zajedništvo.

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Ja domovinu imam i u srcu je nosim

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a njime se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Dan nezavisnosti prvi put je proslavljen 7. aprila 1995. Evropska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj praznik obilježavamo sa ponosom i radošću zbog opstanka naše domovine kao nezavisne države, ali i sa sjetom zbog svih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su dali život za slobodu koju danas uživamo.

Za domovinu se piše, za domovinu se uči i stvara, a naši učenici to zaista i rade, pišu, uče i stvaraju za nju. Tako su i ovaj put odlučili svu svoju kreativnost, svoje talente, svoju ljubav podijeliti sa svima nama, a sve u čast jednoj i jedinoj – Bosni i Hercegovini.

“Koliko li nas je samo puta snijeg Bosne zameo, sunce Hercegovine ogrijalo?! Koliko li nas je samo puta duh Bosne i Hercegovine osnažio i dao nam nadu za bolje sutra?! Puno puta.. I dok dišem, disat ću za svoju jedinu domovinu“.

Svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i svima onima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, čestitamo Dan nezavisnosti!


KONFERENCIJA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MATERNJEG  JEZIKA

Povodom 21. februara, kada se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, učenici naše škole, zajedno sa nastavnicima BHS jezika i  književnosti, Aišom Dević, Amelom Kuršumović, Almom Feriz, te pripravnicom Mirnesom Ahmetagić, su održali konferenciju posvećenu maternjem jeziku. Uz mnoštvo prezentacija, literarnih radova, učenici su komentirali važnost upotrebe maternjeg jezika u svakodnevnom govoru, ali i načinu na koji se on njeguje i čuva. 

  Nakon održanih prezentacija, učesnici konferencije su poveli raspravu o važnosti upotrebe i očuvanja maternjeg jezika. 

Učenici, učesnici konferencije, naročitu važnost su dodijelili čitanju književnih djela domaćih pisaca.

Nastavnica Alma Feriz osvrnula se  na važnost obilježavanja ovog datuma, te doprinos učesnika ove konferencije koji su pokazali izuzetno zalaganje, požrtvovanost  u radu, te  želju za timskim radom, nakon čega su uslijedili komentari gostiju konferencije.

Konferenciji je prisustvovao direktor škole Medžid Hasković, nenastavno osoblje kao i učenici. 

Kao znak pažnje, a u duhu ove konferencije, učenici su gostima upriličili ispise njihovih imena bosančicom.

OBAVIJEST

Metodološko upustvo za prevenciju i kontrolu infekcije sa Sarscov-2 i Aneks upustva 

Instrukcija pravdanja izostanaka 

Izjava za pravdanje

NOVI RASPORED   VOŽNJE  ZA  ŠKOLSKU  2021/2022.g.

ORAHOV BRIJEG I BARICA

 Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena.

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .

Ulice Mitra Šućura i Ramiza Alića

Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena.

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .

OBAVJEŠTENJE

Na osnovu dopisa Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo broj 11-05 -34-32471-3/21 od  26.01.2022. godine nastava u drugom polugodištu  počinje 31.01.2022. godine u učionicama po istom modelu, kao i u prvom polugodištu.  Učenici od 5 do 9 razreda pohađaju nastavu u prvoj smjeni, dok učenici nižih razreda idu u drugu smjenu. Smjene se rotiraju sedmično. 

Obavijest ministarstva:

Raspored zvonjenja za učenike od V-IX razreda 

Raspored zvonjenja za učenike od I-IV razreda 

Raspored vožnje od 31.01.2022 godine

Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena. 

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .


POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2022/2023. GODINU 



Z i m s k i     r a s p u s t ! 

Dragi naši učenici, iza nas je godina puna izazova, stresnih i nepredviđenih situacija. Svi ste u ovoj godini bili uspješni i mi smo ponosni na vas. U skladu sa Školskim kalendarom, petak, 31.12.2021. godine je posljednji nastavni dan u ovom polugodištu. Kao što je poznato, u toku januara učenici će dobiti uvjerenja o završenom prvom polugodištu. Sve učiteljice, razrednice i razrednici će učenike na vrijeme obavijestiti o načinu i vremenu podjele uvjerenja. Svim učenicima, roditeljima učenika, radnicima škole i svim građanima naše domovine Bosne i Hercegovine upućujemo srdačne čestitke povodom nastupajuće Nove 2022. godine. Svima želimo dobro zdravlje, porodičnu sreću, uspjeh na svim životnim poljima.

Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2021/2022. godine prema Školskom kalendaru počinje u ponedjeljak, 31.01.2022. godine.

Želimo vam lijep i ugodan raspust! 

Hotonj, 31.12.2021.godine    Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

Čarolija za osmijeh naših drugara

U našoj školi je u četvrtak 30.12.2021 godine pokrenuta akcija sakupljanja sredstava kojima bi obezbijedili novogodišnje paketiće sa ciljem da obradujemo drugare iz svog kraja i šire te im uljepšamo Novogodišnje praznike.

U okviru projekta „Volontiranje je cool“ učenici naše škole uz koordinaciju nastavnice Elvedine Ličanik upriličili su podijelu paketića za svoje drugare iz Breze i Sarajeva, podijeljeno je preko 50 paketića, a naši učenici su podijelili i određeni broj paketića na ulicama našeg grada. .

Velika zahvalnost pripada direktoru naše škole Medžidu Haskoviću za nesebičnu pomoć i podršku.

Direktor Hasković  je naglasio kako je presrećan što djeca imaju  osjećaj kako pomoći drugoj djeci i srdačno se zahvalio učenicima dobročiniteljima koji su sami sakupljali potrebna novčana sredstva.

Ono što našu školu čini posebnom je činjenica da su se svi učenici škole angažovali na prikupljanju potrebnih sredstava te su nam poslali i jasnu poruku kojom žele nastaviti tradiciju sa istim i sličnim projektima.

„Napravimo po nešto,sa ljubavlju -od srca za one koji sami nisu u mogućnosti“

O B A V I J E S T 


Obilježavanje godišnjice

Učenik naše škole Ahmed Karađuz VII-2 učestvovao je u pisanju literarnog rada na temu "BITKA ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG". Obilježavanje godišnjice održano je 27.12.2021. godine

BITKA ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

Historija. Najveći uticaj na sadašnjost. “Sretni li su”, rekao je Monteskje, “narodi koji imaju dosadnu historiju.” A, mi to, nažalost, nismo. Napadan je narod bosanski vijekovima. Smetala im je valjda naša različitost, jedinstvenost. Posebno napadani bijasmo od kada iskrenu vjeru primismo. I tako, različitosti među nama, rodili su mržnju u njima. Hranili su se tom mržnjom. Naoružavali, godinama spremali da bi pošten narod napali. Svjetlost zvijezda neba nad Bosnom, zamijeni svjetlost mnogobrojnih granata. Bosanski sinovi, iako nespremni, hrabro su stali na branik domovine. Ništa nisu imali osim, u svojim srcima, ljubavi prema domovini, porodici i želje za slobodnim i sigurnim životom. Oni su pokazali šta je hrabrost i odanost. Zaslužni su za naš današnji život. I za to što mi danas slobodnom zemljom koračamo. Sada smo mi ti koji treba da učinimo da njihova žrtva ne bude uzaludna. Ne smijemo tu žrtvu zaboraviti. Ja, koji nisam doživio paklene godine rata, koje Bosnu zadesiše, ne mogu zamisliti ni približnu bol koju ljudi, pri samoj pomisli na taj užasni događaj, osjete. Jer, ne mogu priče i slike zamijeniti iskustvo ljudi koji vidješe ubijanje, mučenje, čuše plač, jecaj, vrisak najmilijih. Ta sjećanja ne mogu izbrisati, ne mogu zaboraviti. A, ne bi ni trebali, koliko god bolno bilo. Ako se zaboravi, onda će i da se ponovi. Zato se sjećajmo i čuvajmo od zaborava sve što se desilo.

 

                                 Ahmed Karađuz VII 2

                                 JU OŠ “Izet Šabić” Hotonj              

JAVNI KONKURS 

Za popunu upražnjenih radni mjesta

S r e t a n    B o ž i ć 

U subotu, 25.12.2021. godine, katolici širom svijetu obilježavaju svoj veliki blagdan – Božić. Koristimo priliku da učenicima i njihovim roditeljima  katoličke vjeroispovijesti, čestitamo Božić sa željom da ga proslave u miru i veselju.


O B A V J E Š T E NJ E

Obavještavamo sve učenike, roditelje učenika  i nastavnice/nastavnike da je u skladu sa Odllukom o izmjeni školskog kalendara za školsku 2021/22. godinu koju je donijelo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje petak 24.12.2021.godine označen kao nenastavni dan i taj dan neće biti realizovana nastava. 

Nastava se nastavlja u ponedjeljak 27.12.2021.godine.

Premijera pozorišne predstave “ Potraga za konačištem”

Dana, 17.12.2021. godine učenici od I do IV razreda u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga škole posjetili su KSC - Vogošća. Tom prilikom učenici su pogledali premijeru pozorišne predstave “ Potraga za konačištem” u produkciji BKC TK Tuzla i Gradskog pozorišta Živinice.

Predstava predstavlja pozorišni projekat sastavljen od maštovite scenografije, songova, pjesama, orginalnih kostima, niza edukativnih i duhovitih scena uz puno interakcije s mališanima. S pregrštom pozitivnih utisaka, novih znanja i osmjehom na licima učenici su napustili KSC- Vogošća.

Za organizaciju prevoza bio je zadužen “Vildan tours”, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na profesionalnoj i bezbjednoj vožnji.

Posjeta Sajmu Čuvari Energije

Dana 11.12.2021. godine pet učenika (odjeljenja sedmih razreda) iz naše škole su posjetili Sajam Čuvari energije u Vogošći, a koju je orgnizovao centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA).

Sajam je bio edukativnog karaktera na kojem su prikazane makete i princip rada obnovljivih izvora energije (vjetrenjače, hidroelektrane, solarne termalne elektrane). Takođe, učenici su mogli naučiti  kako reciklirati plastični otpadni materijal i predstavljene su neke ideje šta se može napraviti od recikliranog materijala (nakit, ukrasi, fascikla od plastičnih kesa i sl.).

Bilo je riječi o načinima uštede električne enetrgije u domaćinstvima, odnosno pobuđivanju svijesti o nepotrebnom trošenju električne energije i ostalih resursa, što bi se dugoročno odrazilo na budućnost naše planete Zemlje.

Tom prilikom napravili smo nekoliko fotografija i video zapisa koji prikazuju zanimljive sadržaje izložene na sajmu.

Učenici su posjetili sajam u pratnji nastavice Rašidkadić – Hodžić Begzade.


U Srijedu 8.12.2021 godine održan je Dabar informatičar. Jedan dio učenika izazov je radio u kabinetu informatike, dok drugi dio je radio od kuće online.  Hvala svim učenicima koji su uzeli učešče u ovom veoma zanimljivom izazovu iz informatike. Uskoro tabelarni pregled učenika koji su učestvovali, broj bodova, plasman u školi kao i cjelokupni plasman u odnosu na sve prijavljene učesnike. Svi učesnici u ovom projektu će dobiti certifikat o učešću. 

Posjeta Pozorištu mladih

Dana 7.12.2021.godine, nekoliko odjeljenja  učenika razredne nastave, su u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga naše škole posjetili Pozorište mladih i gledali predstavu " Olovni vojnik ".  Svi su zajedno uživali. 

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE 

25.11.2021 

Obavještenje povodom Dana državnosti

Povodom obilježavanja Dana državnosti, u četvrtak, 25.11.2021. godine, neće biti redovne nastave, a u skladu sa Odlukom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS o izmjeni Odluke o školskom kalendaru za školsku 2021/22. godinu – petak, 26.11.2021. godine je nenastavni dan.

Nastava se nastavlja po uobičajenom rasporedu u ponedjeljak, 29.11.2021. godine.


Hotonj, 24.11.2021.godine    Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

O B A V J E Š T E NJ E

Direktor škole donosi odluku da nastava od ponedjeljka 8.11.2021 godine će se realizovati u prostorijama škole prema ustaljenom rasporedu časova i smjena, a prema obavijesti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavijest-o-odvijanju-nastave-u-poplavljenim-podrucjima

U Hotonju, 7.11.2021.godine    Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

Oktobar - Mjesec knjige i  Međunarodni dan školskih biblioteka 


Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL) od oktobra 1999. godine obilježava  Dan školskih biblioteka, posljednji ponedjeljak u mjesecu oktobru.Vremenom su se te aktivnosti proširile na cijeli mjesec. 

Više....

Nova kotlovnica u funkciji

Dragi učenici i roditelji,

direktor škole Medžid Hasković, pokrenuo je novu kotlovnicu u našoj školi i pustio grijanje, čime su stvoreni svi uslovi za odvijanje nastave.   

Obzirom da je stara kotlovnica korištena dugi niz godina, zbog oštećenja i ishabanosti  je postala skoro neupotrebljiva.  Sa novom kotlovnicom se prelazi na ekološki i ekonomski prihvatljiviji način grijanja.

Direktor Hasković je podsjetio da je projekat rekonstrukcije kotlovnice koštao nešto više od 119 hiljada KM. 

Ambasada Švedska i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo finansirali su ovaj projekat. Implementator je UNDP BiH kroz GED projekat. 

„Danas je za nas posebna svečanost. Nova kotlovnica će nam obezbijediti kvalitetnije grijanje i ugodniji i ljepši boravak, i učenicima i nama uposlenicima u školi. Ovom prilkom želim da se zahvalim predstavnicima kompanija koje su pomogle da dođe do ovog trenutka. Također, moram se zahvaliti ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Naidi Hota-Muminović na susretljivosti“, kazao je direktor Hasković. 

Učenici naše škole su u predhodnom periodu bili na online nastavi, ali od 1. novembra vratili su se u školske klupe. 

„Obiman je posao iza nas, ali su rezultati vidljivi“, zaključio je direktor.

Naša škola je jedna od najljepših  na području Kantona Sarajevo. I trenutno se možemo pohvaliti izuzetnim uslovima za rad s obzirom na prirodno okruženje i ambijent koji čine školski kompleks.


O B A V J E Š T E NJ E

Kako je u našoj školi u četvrtak 28.10.2021 godine puštena u rad nova gasna kotlovnica stekli su se uslovi za redovno odvijanje nastave. Nastava od ponedjeljka 1.11.2021 godine će se realizovati u prostorijama škole prema ustaljenom rasporedu časova i smjena. 

 RASPORED   VOŽNJE:

Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena. 

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .

O B A V J E Š T E NJ E

Zbog kašnjenja i puštanja u rad kotlovnice, a u interesu očuvanja zdravlja učenika i radnika, nastava će se iduće sedmice od 25.10.2021. do 29.10.2021. godine realizovati ONLINE.


U Hotonju, 22.10.2021.godine    Direktor : mr.sci. Hasković Medžid

O B A V J E Š T E NJ E

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nas je dopisom broj 11-03-/02-34-37866/21 od  13.10.2021.godine  informisalo da  su  zbog kašnjenja i puštanja u rad kotlovnice, a u interesu očuvanja zdravlja učenika i radnika saglasni da se nastava realizuje online  do okončanja radova  kotlovnice, a najduže dvije sedmice.

 

Raspored zvonjenja za učenike od V-IX razreda 

Raspored zvonjenja za učenike od I-IV razreda 

Upozoravanje na mine i ESZR 

U utorak, 13.10.2021.godine je održana edukacija učenika sedmog razreda  u okviru aktivnosti „Upozoravanje na mine i ESZR“.

Edukaciju učenika su održali pripadnici EUFOR-a uz saglasnost direktora škole.

 Učenici  su upoznati sa vrstama NUS-a ,  sa mjestima gdje se  mine i NUS najčešće nalaze, načinom obilježavanja mjesta i  sa načinom ponašanja u slučaju pronalaska neksplodiranih ubojnih sredstava.

Predavanju su prisustvovali  članovi školske sekcije NUS koji se pripremaju za predstojeće takmičenje, razrednici odjeljenja sedmog razreda i pedagog škole.


ORGANIZACIJA ODGOJNO-OBRAZOVNOG PROCESA

Za period od 18. do 22.10.2021.godine

Zbog problema sa grijanjem direktor škole donosi odluku da u periodu od 18. do 22. oktobra 2021.godine skrati nastavne časove.

Nastavni časovi će trajati 30 minuta, a veliki odmor 10 minuta.

Nastava u prvoj smjeni počinje u 9.00 sati dok u drugoj smjeni će početi u 12.30 sati.

Obzirom da su u navedenom periodu Okvirnim kalendarom  planirane pismene provjere  preporučuje se realizacija pisanih provjera sa smanjenim obimom sadržaja.

RASPORED   ZVONJENJA

RASPORED   VOŽNJE  

Važi od 18.10.2021.godine do 22.10.2021.godine

Donacija našoj školi 

Dana 12.10.2021. godine našu školu je posjetila njemačka organizacija “Labdoo Christophurus Gimnazija iz Werne” i  humanitarno udruženje „ Leben und lernen in Bosnien „ kako bi donirali informatičku opremu i ruksake za đake  OŠ „Izet Šabić“ u Hotonju. 

Predsjednik udruženja Herbert Schroer istakao je da su na ovaj način htjeli pomoći đacima u Bosni i olakšati im obrazovanje s obzirom da, zbog pandemije, nastavu pohađaju i online. 

Direktor škole Mr. sci. Medžid Hasković se zahvalio donatorima istakavši kako će donirana sredstva poslužiti u realizaciji nastavnog procesa, kako učenicima tako i nastavnom kadru. Donirana oprema će predstavljati dodatnu satisfakciju u dostizanju znanja i vještina.

Naši učenici zaslužuju potporu i svaki vid motivacije za nastavak školovanja.

ORGANIZACIJA ODGOJNO-OBRAZOVNOG PROCESA

Za period od  13. do 15.10.2021.godine

Zbog problema sa grijanjem direktor škole donosi odluku da  u periodu od 13. do 15. oktobra 2021.godine skrati nastavne časove.

Nastavni časovi će trajati 30 minuta, a veliki odmor 10 minuta.

Nastava u drugoj smjeni će početi u 12.00 sati.

Obzirom da su u navedenom periodu Okvirnim kalendarom  planirane pismene provjere  preporučuje se realizacija pisanih provjera sa smanjenim obimom sadržaja.

U drugoj smjeni se peti čas realizuje po rasporedu, a ne kao prečas.

RASPORED   ZVONJENJA

RASPORED   VOŽNJE  

Važi od srijede, 13.10.2021.godine do petka, 15.10.2021.godine

U Hotonju, 12.10.2021.godine                                   D i r e k t o r :   mr.sci. Hasković Medžid

5. OKTOBAR – DAN UČITELJA 

Svjetski dan učitelja obilježava se u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim pristupom i radom može doprinijeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Nastavnički poziv je jedan od najstarijih poziva koji ima korijene u periodima prije nastanka škole kao institucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu. Na Svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Širom svijeta se na ovaj datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreću u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Prosvjetni radnici u velikoj mjeri doprinose razvoju mlade ličnosti, pomažu učenicima da otkrivaju sebe. Dobar nastavnik potroši dosta vremena na planiranje nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i zajedno s učenicima modelira nastavni proces i pojedine nastavne faze.

Povodom Svjetskog dana nastavnika, učenici šestog razreda naše škole su izrekli kako doživljavaju učitelje i učiteljsko zanimanje. Neke od njihovih izjava su:

Ja mislim da je teško biti učitelj zato što cijeli život moraš provesti u školi, prvo kao učenik, a onda kao učitelj.“

„Dobro bih razmislila da li želim postati učiteljica.“

„Posao učitelja/učiteljice lijep je i human, ponekad malo težak i iscrpljujući jer mi djeca znamo biti nemirna i lijena, a sve te naše „muhice“ treba otrpjeti. Zato mislim da su sve moje učiteljice i učitelji odlični, dobro se nose s našim nestašlucima, a ako ponekad i pogriješe, oprošteno im je jer i oni su samo ljudi.“

Uz veliku zahvalnost za strpljenje i ljubav koju pružaju svojim učenicima, svim učiteljima želimo sretan Dan učitelja!

„Nije znanje znati već je znanje dati.“

„Prosječan učitelj govori.

Dobar učitelj objašnjava.

Izvrstan učitelj pokazuje.

Vrhunski učitelj inspirira.“

„Inženjeri grade mostove.

Umjetnici stvaraju slike.

Znanstvenici rade rakete.

A učitelji stvaraju sve njih.“

„Učitelj je srce obrazovnog sustava!“

„Potrebno je veliko srce kako bi se oblikovali mali umovi!“

„Najuzvišenije poučavanje jest življenje s otvorenim srcem.“ 

Aneks I metodološkog upustva za prevenciju i kontrolu infekcije SARSCov2 i oboljenja COVID19 u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo

       RASPORED   VOŽNJE  ZA  ŠKOLSKU  2021/2022.g.

Važi od ponedjeljka, 20.9.2021.godine

Sedmica kada su učenici od V-IX razreda prva smjena, a učenici od I-IV razreda druga smjena. 

Sedmica kada su učenici od I-IV razreda prva smjena, a učenici od V-IX razreda druga smjena .

Posjeta EUFOR LOT TIM-a u vezi edukacije učenika

U petak, dana 10. 9. 2021. godine, našu školu su posjetili iz EUFOR LOT TIM-a, dva predstavnika iz Slovačke, zajedno s prevodiocem. Direktor je primio pomenute, razmijenili su iskustva te se dogovorili da se edukacija izvrši u mjesecu oktobru na časovima odjeljenskih zajednica. Cilj projekta je upoznavanje na opasnost od mina, zaštita od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Koordinatori projekta su direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković i pedagog Sabina Mrkonjić. 

Metodološko upustvo za prevenciju i kontrolu infekcije SARSCov2 i oboljenja COVID19 u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo

RADOVI U NAŠOJ ŠKOLI

Uz pomoć sredstava UNDP-a u završnoj fazi je realizacija projekta izgradnje „Gasne kotlovnice“. U pitanju je jedan značajan projekat koji se implementira u našoj školi, a uskoro će započeti realizacija projekata „Rekonstrukcija fiskulturne sale“ te proširivanje školske zgrade i izgradnja produženog boravka kao i ostalih sadržaja.

Svečani prijem prvačića

U našoj školi je u srijedu, 1. 9. 2021. godine, održan svečani prijem prvačića. Radoznalim licima prvačića i njihovim roditeljima dobrodošlicu je poželio direktor škole, mr. sci. Medžid Hasković.

 “Dragi naši prvaci, danas ste zakoračili u najljepše razdoblje svog života – đačko doba. Od ovog trenutka ispred vas se otvara dug put, a na kraju vas čekaju dvije najveće životne vrijednosti. To su znanje i prijateljstvo. Znanje će vam podariti vaše učiteljice i nastavnici. Oni su tu zbog vas i svako od njih će vam, prije svega zbog svoje ljubavi prema djeci, svim srcem pomoći da savladate školske zadatke, izgradite sebe i svoju budućnost. Oni će se, kao i vaši roditelji, radovati vašim uspjesima, pobjedama na takmičenjima, a kada godine prođu i uspješnim karijerama, stoga ih poštujte, vjerujte im i slušajte njihove mudre savjete koji će vam biti dragocijeni kada postanete odrasli ljudi. Druga vrijednost koju ćete ponijeti iz svojih školskih dana je prijateljstvo. U ovom trenutku ne znate, ali možda baš sada tu pored vas stoji vaš najbolji drug ili drugarica, vaš prijatelj za cijeli život koji vas neće ostaviti na pola puta ili zaboraviti u teškim trenucima. Zato je mnogo važno da, prije svega, budete dobri drugari, da pomognete jedni drugima kada pomoć zatreba. Samo tako ćete postati dobri ljudi, a to je isto toliko važno koliko i znanje koje ćete ponijeti na kraju školovanja”, istakao je u svom govoru direktor.

Roditeljima je kazao da sa puno ljubavi i strpljenja prate školovanje djece te da uspostave dobru saradnju sa učiteljicama, upravom i radnicima škole.

U svečanoj atmosferi naši prvačići krenuli su malim, ali hrabrnim koracima u pohod znanja.


Upustvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na područiju Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022 godini

Preporuke javnog zdravstva za škole u kontekstu COVID 19 za školsku 2021/2022

RASPORED ZVONJENJA

Školska 2021/2022.godina

Raspored zvonjenja za učenike od V-IX razreda 

Raspored zvonjenja za učenike od I-IV razreda 

Osnovna škola „Izet Šabić“

       Hotonj   Vogošća

O B A V J E Š T E NJ E

 

 

Obavještavamo učenike i roditelje  da nastava u školskoj  2021/2022.godini počinje

SRIJEDU, 01.09.2021.godine.

 

Učenici odjeljenja od V-IX razreda su PRVA smjena sa početkom u 8.00 sati.

 

Učenici odjeljenja od I-IV razreda su DRUGA smjena, a nastava im počinje u 14.00 sati.

 

 

U srijedu, 01.09.2021.godine učenici od II-IX razreda će imati jedan čas sa razrednikom (odjeljenska zajednica).

Od četvrtka 02.09.2021.godine nastava će se  realizovati  po rasporedu. Svi učenici će pohađati nastavu u školi, a nastavni čas traje 45 minuta.

 

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH djeca od 6-11 godina  trebaju nositi masku izvan učionice, a tokom nastave mogu skinuti maske. Učenici stariji od 11. godina su obavezni nositi maske i za vrijeme nastave i izvan učionica.

 

 

  30.08.2021.g.                                                                  Direktor:  Mr.sci.Hasković Medžid


Javna ustanova Osnovna škola “Izet Šabić“

 

PRIJEM PRVAČIĆA

 

 Prijem prvačića upisanih u školsku 2021/2022. školsku godinu će biti upriličen u srijedu, 1. septembra 2021. godine po rasporedu:

-         Odjeljenje I1 – učiteljica  Arnautović Zehra u 10.00 sati

-         Odjeljenje I2- učiteljica  Hadžiabdić Edina  u 11.00 sati.

Svim prvačićima će biti dodijeljeni ruksaci sa školskim priborom koji su poklon Općine Vogošća.

Na vratima škole postavljeni su spiskovi učenika po odjeljenjima, koji ove školske godine polaze u prvi razred

 

27.8.2021.godine                                         Direktor škole: Mr.sci.Hasković Medžid