Škola

Historijat škole

Izet Šabić

Osnovna škola „Izet Šabić“ počela je s radom školske 1985/1986. godine, kada su u školske klupe prvi put sjeli njeni učenici. Na samom početku svog djelovanja, škola je radila pod imenom „Zagorka Dragović“, a već prve godine svog rada, ova odgojno-obrazovna ustanova iznjedrila je odlične učenike koji su svojim znanjem doprinijeli tadašnjem društvu.

Škola je funkcionirala normalno sve do 1992. godine, odnosno do početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Izbijanjem rata, škola se našla na liniji razdvajanja između neprijateljskih snaga i snaga branilaca. Veliki broj radnika ove škole našao se na strani agresora. Drugi dio radnika škole, onaj dio koji je ostao vjeran svojoj jedinoj domovini, stavio se na raspolaganje Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Među njima su bili Izet Šabić, Nusret Dedić, Alija Barina, Hajrudin Mihmić i Sefer Mrkulić. Iako je škola tokom rata bila na udaru neprijateljskih snaga, odgojno-obrazovni proces se odvijao u podrumskim prostorijama sve do septembra 1993. godine, kada je Predsjedništvo Skupštine Općine Vogošća donijelo odluku o ukidanju svih osnovnih škola na području općine i spajanju istih u novu javnu ustanovu osnovnog obrazovanja, u novu školu „Vogošća“ sa sjedištem na Kobiljoj Glavi.

Nakon okončanja agresije na našu zemlju, Vogošća je vraćena Federaciji BiH. Odlukom Prelaznog općinskog vijeća na sjednici koja je održana 30.12.1996. godine, Osnovna škola „Zagorka Dragović“ dobila je novo ime, i to po radniku škole koji je hrabro dao život za odbranu naše domovine, rahmetli Izetu Šabiću. Izet Šabić rođen je 14. februara 1949. godine u Ilijašu. Osnovnu školu završio je u Ivančićima, a Učiteljsku školu u Sarajevu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji. Školske 1985/1986. godine počeo je raditi u našoj školi kao nastavnik razredne nastave. U mjesecu julu 1991. godine, Izet Šabić se priključio redovima Patriotske lige. Formiranjem Kriznog štaba i uspostavljanjem zone odbrane u naselju Hotonj, Izet Šabić je dobio zaduženje komandira voda. Obavljajući svoju dužnost, dok je obilazio svoje saborce, naš heroj Izet Šabić mučki je ubijen s položaja agresorskih snaga. Tako se 03. jula 1992. godine ugasio život ovog istaknutog radnika naše škole i borca Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tokom rata, živote su izgubila i dva brata Izeta Šabića, što dovoljno govori o doprinosu ove časne porodice u odbrani Bosne i Hercegovine.

Škola je nakon okočanja rata bila u potpunosti devastirana. Zahvaljujući mnogim donatorima, škola je obnovljena 31.7.1997. godine. Trebalo je mnogo napora i truda da se škola osposobi i stavi na raspolaganje budućim učenicima. Osnovna škola „Izet Šabić“ zablistala je u novom ruku te od školske 1997/1998. godine ponovo je u svojim prostorijama zaželjela dobrodošlicu novim generacijama učenika. U školske klupe tada je sjelo 187 učenika. Prvi poslijeratni direktor škole bio je gospodin Hajrudin Mihmić, prijeratni nastavnik i borac Armije Republike Bosne i Hercegovine. Gospodin Mihmić je na čelu naše škole bio do 2009 godine, kada na njegovo mjesto dolazi gospodin Tupković Suad, profesor Tjelesnog i zdravstvenog odgoja Gospodin Suad Tupković je funkciju direktora škole uspješno obnašao do septembra 2019. godine, a na čelu Osnovne škole „Izet Šabić“ Hotonj, od početka školske 2019/2020. godine, nalazi se gospodin Medžid Hasković, nastavnik Historije, profesor Geografije i magistar prirodnih nauka.

Škola danas

Danas je naša škola savremena odgojno-obrazovna ustanova, s odličnim i kvalifikovanim nastavnim kadrom koji uspješno odgaja nove generacije mladih ljudi. Školske prostorije su opremeljene savremenim nastavnim pomagalima, što umnogome olakšava rad učenicima i uposlenicima. Škola danas broji oko 490 učenika, a njihov broj iz godine u godinu raste. Obrazovati i odgajati mladog čovjeka danas, u svijetu napredne tehnologije, zaista je veliki izazov za sve. A da se rad i trud uvijek isplate, dokaz su i mnoge diplome i pehari koji krase prostorije naše škole. Naši učenici i nastavnici dobitnici su brojnih nagrada i priznanja iz različitih oblasti. To je pokazatelj da naša škola ulaže ogorman trud kako bi svojim učenicima omogućila najkvalitetnije obrazovanje koje će im umnogome pomoći i koristiti u nastavku školovanja.