Projekti

Krugovi prijatelja

Projekat „Krugovi prijatelja" uspješno je realizovan u našoj školi angažovanjem asistenata i učenika. Raznovrsne aktivnosti, uključujući izradu panoa, likovne radove i pisanje poruka, sprovedene su s ciljem promovisanja prijateljstva među učenicima. Projekat je istakao važnost timskog rada i podrške među vršnjacima, naglašavajući vrijednost prijateljstva u našoj školskoj zajednici. Kroz ovaj projekat, učenici su naučili važnost empatije, razumijevanja i solidarnosti, što su ključni elementi u izgradnji trajnih i zdravih prijateljskih veza. Zahvaljujemo se svim učenicima i asistentima na njihovom doprinosu. Njihov doprinos nije samo obogatio našu školsku okolinu, već je i potaknuo svijest o važnosti iskrenih i bliskih međuljudskih odnosa u našem svakodnevnom životu.

Posjeta Svrzinoj kući

U četvrtak, 24.11.2022. godine, učenici V-1, V-2 i IV-1 odjeljenja, u pratnji svojih nastavnica posjetili su Svrzinu kuću i staro jezgro grada – Baščaršiju u sklopu projekta „Domovina se čuva tradicijom“.

Učenici su sa velikim intersovanjem posmatrali jedan od najreprezentativnijih sačuvanih primjera stambene arhitekture iz Osmanskog perioda (18. stoljeće) u Bosni i Hercegovini. Kuća je apsolutno čuvala intimu obiteljskog života i pružala uvid u život sokaka. Ova kuća posjetiocu daje slikovit prikaz života u Sarajevu od prije tri stoljeća. U razgovoru sa kustosom, učenici su saznali nešto više o historijatu ovog značajnog kulturno – historijskog spomenika.

Prošetali smo Baščaršijom i kazandžijskom ulicom. Učenici i nastavnici su se fotografisali pored Sebilja - centralnog mjesta Baščaršije. Potpun doživljaj Baščaršije na veliko zadovoljstvo učenika završili smo posjetom jednom od mnogobrojnih restorana i malo se počastili.

Kroz radionice ručnih radova kao i likovne radionice učenici su  naučili tehniku tkanja i crtežom prikazali starine našeg zavičaja. Cilj projekta je da se razvija ljubav i sačuva tradicija od zaborava. Identitet svakog naroda se prepoznaje kroz kulturnu baštinu i tradiciju tog naroda.

U realizaciji projekta su učestvovale razrednice Beglerović Adisa, Veljan Elma, Mehić Elvedina, bibliotekarka Ivanković Enisa, asistentica Osmanović Edna  i nastavnica Kulture življenja Bijelonja Rejhana.

svrzina kuća.mp4

KONVENCIJA O PRAVIMA DJETETA

 

“Dijete, u cilju potpunog i skladnog razvoja ličnosti, treba da raste u porodičnoj sredini, u atmosferi sreće, ljubavi i razumijevanja.” (Preambula, Konvencija o pravima djeteta)

 

Povodom  Međunarodnog dana djeteta, u našoj školi učenice VII-2 odjeljenja izradile su plakat koji ukazuje na dječija prava i njihovo poštivanje. U okviru nastavnog predmeta Demokratije i ljudskih prava/Građanskog obrazovanja  Mr.scr. Mersiha Čutura, prof.  je sa učenicima razgovarala o Konvenciji o pravima djeteta, njenom značaju i posebnoj zaštiti djece.

Konvencija Ujedinjenih nacija važan je sporazum zemalja koje su obećale zaštiti prava djece. Konvencija o pravima djeteta objašnjava ko su djeca , sva njihova prava  i odgovornosti vlada. Sva su prava povezana, sva su podjednako važna i ne mogu se oduzeti djeci.

Naša škola kao mikro-društvo podržava svoje učenike u sticanju i uvažavanju ključnih elemenata demokratije i ljudskih prava. Konvencija o pravima djeteta Usvojena je od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Tema ovogodišnje proslave  20. novembra u Bosni i Hercegovini je "Sretno djetinjstvo", sa posebnim fokusom na zaustavljanje vršnjačkog nasilja i sigurno okruženje za učenje.

EDUKACIJA DJEVOJČICA

Always edukativni program je edukacija učenica šestog razreda. Cilj programa je edukacija djevojčica o fizičkim i emocionalnim promjenama u pubertetu, izgradnji samopouzdanja. Poseban osvrt je dat na fizičke promjene u razvoju djevojčic , brizi o vlastitom tijelu i ženskoj higijeni. Edukativni program je realizovan 5. i 8.aprila 2022.godine.


PROJEKAT „PREVENCIJA TRGOVINE LJUDIMA“

Ministarstvo za odgoj i obrazovane je iniciralo realizaciju projekta „Prevencija trgovine ljudima“. U martu 2022.godine pedagog je realizovala projekat.

U odjeljenjima sedmog razreda su realizovane radionice na temu „Šta je trgovina ljudima“ u okviru časova odjeljenske zajednice. Učenici su educirani o trgovini ljudima, o oblicima trgovine ljudima, o načinu regrutovanja u sam tok trgovine, te savjetovano kako se zaštiti i potražiti stručnu pomoć. Problem trgovine ljudima je približen učenicima i  pripremljenim edukativnim video materijalima. Učenici su s velikim interesom i pažnjom  učestvovali u edukaciji. Ova tema je prezentirana i na sastanku Vijeća učenika.

O temi je razgovarano na sjednici Nastavničkog vijeća, a na roditeljskim sastancima je ovaj problem prezentiran roditeljima.

Mali ambasadori Sarajeva

„Mali ambasadori“ su nevladino udruženje koje ima za cilj edukovati najmlađe članove naše zajednice i time doprinijeti obrazovanju. Naša škola od ove školske godine ima saradnju sa udruženjem, a prvi projekat je bio dvasatni obilazak grada Sarajeva

U okviru projekta „Mali ambasadori Sarajeva“ koji su organizovali NVO „Mali ambasadori“ i Općina Vogošća, učenici trećih razreda OŠ „Izet Šabić“ Hotonj su u petak, 25. 3. 2022. godine u pratnji učitelja i direktora škole obišli neka od najznamenitijih mjesta grada Sarajeva.   Učenici III-1 razreda sa učiteljicom Aminom Herić, III-2 razreda sa učiteljicom Sabihom Čaušević i učenici III-3 razreda sa učiteljicom Eldinom Hadžiefendić u pratnji direktora škole gospodina Medžida Haskovića su obišli uže jezgro grada. Turistički vodići angažovani na ovom projektu su učenicima istakli važnosti nekih  od objekata koji su od kulturno-historijskog značaja za grad Sarajevo. Na samom početku, učenici su imali priliku čuti legendu o Inat kući, ali i uočit detalje i analizirati izgled Vijećnice. Ovaj vid učenja je plijenio njihovu pažnju.

Ono što je na učenike ostavilo poseban utisak jeste obilazak Kazandžiluka i Bravadžiluka gdje su imali priliku susresti se za starim zanatima i pojedinim predmetima vezanim za našu tradiciju.

Učenici su sa oduševljenjem slušali priču o Sebilju, ali i iskoristili priliku za fotografisanje kako bi uspomenu na ovaj posebno lijep dan sačuvali što duže.

Učenici su se upoznali i sa vjerskim objektima smještenim u srcu Sarajeva. Od Begove džamije, Katedrale Srca Isusova, Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine do Saborne crkve učenicima su plijenili pažnju detalji koji su bogatili njihova znanja. Uočavali su karakteristike, sličnosti i razlike, bili su motivisani i tražili dodatne odgovore.

Zahvalni smo svima koji su prepoznali važnost i značaj ovog projekta i našim učenicima jedan običan dan pretvorili u poseban. Njihovi osmjesi na licima su potvrda da su usvojena znanja ovog dana bogatsva koje će nositi sa sobom kroz cijeli život.

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG  JEZIKA

Povodom 21. februara, kada se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, učenici naše škole, zajedno sa nastavnicima BHS jezika i  književnosti, Aišom Dević, Amelom Kuršumović, Almom Feriz, te pripravnicom Mirnesom Ahmetagić, su održali konferenciju posvećenu maternjem jeziku. Uz mnoštvo prezentacija, literarnih radova, učenici su komentirali važnost upotrebe maternjeg jezika u svakodnevnom govoru, ali i načinu na koji se on njeguje i čuva. 

Kao znak pažnje, a u duhu ove konferencije, učenici su gostima upriličili ispise njihovih imena bosančicom.

Projektne aktivnosti u našoj školi

Škola podržava projektne aktivnosti koje su u funkciji afirmacije, edukacije, relaksacije i zadovoljenja potreba naših učenika, nastavnika i roditelja:

 

“KRUGOVI PRIJATELJA”

 

Jedan od važnih aspekata inkluzivnog obrazovanja jeste društveni i emocionalni život djeteta. U sklopu projekta "Krugovi prijatelja" održane su edukativno-zabavne radionice za učenike četvrtih razreda, kojima je cilj bio razvijanje empatije i građenje prijateljskih odnosa. Učenici su aktivno učestvovali u radionicama. Radionice i projekat je realizovala Adina Mustafić, asistent u nastavi.

PROJEKAT „ SIGURNI  I SRETNI S PSIMA“

U novembru 2021.godine za učenike drugog i trećeg razreda naše škole  su realizovane radionice  u okviru projekta „Sigurni i sretni sa psima“.

Radionice su edukativno- zabavnog karaktera, podstiču razvoj empatije i odgovornosti djece prema psima, kao vještine koje kod djece treba njegovati.

Učenici su aktivno učestvovali u radionicama, te su i nagrađeni prikladnim poklonima.

Radionice je realizovala predstavnica organizacije Dogs Trust .


8. septembar: Međunarodni dan pismenosti 

UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1967. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta. Ovaj dan u našoj školi skromno su proslavili učenici VI3  na času Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti. Nakon kratke prezentacije sa nastavnicom Đenanom Herco-Muhić razgovarali su o važnosti pismenosti danas. Napravili su zanimljive i kreativne plakate na  kojima su predstavili najčešće greške u pisanju. Navedenim aktivnostima naša škola dala je doprinos obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti. 

Međureligijski odnosi u Bosni i Hercegovini

Međureligijski dijalog.pptx

Projekat nastavnika Aktiva jezika "Upoznaj da bi više volio" 


U sklopu projekata "Upoznaj da bi više volio" nastavnici, članovi Aktiva jezika, Beglerović Adisa, Covo Vahidin, Ćosović Amila, Degirmendžić Edina, Dević Aiša Džapo Emir i Mehanović Elvis su u proteklom periodu sa svojim učenicima radili različite zadatke i prezentacije s ciljem da ih upoznaju sa ljepotama, različitostima, ali i sličnostima jezika koje izučavaju. 


U nastavku pogledajte proizvod zajedničkog rada nastavnika i njihovih učenika kroz nekoliko prezentacija.

Projekat Shakespeare 4.pptx
Jezici.pptx
Redewendungen - izreke.pptx
Germanizmi u BiH.pptx

15. DECEMBAR-SVJETSKI DAN ČAJA

U okviru projekta "Popijmo šoljicu čaja" učiteljica Amina Žero i pripravnica Merisa Čavčić u odjeljenju I-1  organizovale  su prezentaciju o načinu pripremanja i degustaciji čaja. Učiteljice su učenike upoznali o nastanku, načinu pripremanja i konzumiranju određenih vrsta čajeva. Zajedno sa diretkorom i predagogicom škole degustirali smo čaj napravljen od ljekovitog bilja.

Dabar informatičar - rezultati

Dragi učenici hvala vam što ste uzeli učešće u međunarodnom izazovu iz informatike Dabar informatičar. Na slikama se nalazi tabelarni pregled učenika koji su učestvovali, broj bodova, plasman u školi kao i cjelokupni plasman svih prijavljenih učesnika. Svi učesnici u ovom projektu će dobiti certifikat o učešću. 

Rezultati u kategoriji od 4. do 6. razreda

Rezultati u kategoriji 7. i 8. razreda

Rezultati u kategoriji 9. razreda