Riječ direktora

Dragi učenici, poštovani nastavnici, roditelji i prijatelji škole,

želim vas pozdraviti i zaželjeti dobrodošlicu na službenu stranicu Osnovne škole “Izet Šabić”.

Prije svega, želim izraziti veliko zadovoljstvo što činite sastavni dio naše škole. Ova odgojno-obrazovna ustanova počela je s radom školske 1985/1986. godine, kada su u školske klupe prvi put sjeli njeni učenici, a danas Osnovnu školu “Izet Šabić” pohađaju 482 vrijedna učenika. U ovom izuzetno turbulentnom vremenu, kada mladi ljudi napuštaju našu domovinu, kada se broj učenika u mnogim školama smanjuje, naša škola konstantno bilježi rast broja upisanih učenika, što me posebno raduje i ohrabruje.

Danas je naša škola savremena odgojno-obrazovna ustanova, s odličnim i visokokvalifikovanim nastavnim kadrom, koji uspješno obrazuje i odgaja nove generacije mladih ljudi. Ponosim se činjenicom što sam na čelu ustanove čiji učenici postižu izuzetne rezultate na takmičenjima, a aktivno su uključeni i u mnoge projekte te druge oblike društveno-korisnog rada. Naši učenici i nastavnici dobitnici su brojnih nagrada i priznanja iz različitih oblasti. To je dovoljan pokazatelj da naša škola ulaže ogorman trud kako bi svojim učenicima omogućila kvalitetno obrazovanje, koje će im pomoći i koristiti u nastavku školovanja.

Našim učenicima možemo ponuditi moderne metode u realizaciji nastavnog plana. Po tom pitanju, naša škola je izuzetno dobro opremljena, što doprinosi kvalitetnom nastavnom procesu i lakšem sticanju i otkrivanju novih znanja. Naš cilj nije samo podučavanje konkretnom nastavnom gradivu, već i učenje o svim životnim zadaćama, koje će svakom našem učeniku pomoći u izgradnji vlastitog identiteta te osjećaja za prepoznavanje i uočavanje dobrog i korisnog. Stoga je nužno našoj djeci omogućiti zdravo odrastanje i osjećaj sigurnosti u svim situacijama.

Osnovna škola “Izet Šabić” je prijateljski otvorena prema užoj i široj društvenoj zajednici. Kao javna ustanova, imamo izuzetno dobru saradnju s roditeljima, nadležnim ministarstvom te raznim kulturnim i javnim institucijama u općini, gradu i u Kantonu Sarajevo. Prioritet nam je da budemo škola koja će našim učenicima biti motiv za napredak i smjernica za uspjeh na svakom životnom polju. Obrazovati i odgajati mladog čovjeka danas, u svijetu napredne tehnologije, zaista je veliki izazov za sve. Mi smo odabrali put koji našim učenicima pruža sigurnost i daje nadu za ljepšu i svjetliju budućnost, koju će graditi u svojoj zemlji.

Sadašnjim i budućim učenicima želim poručiti da iskoriste sve mogućnosti koje im nudi naša škola, da vrijedno rade i izgrade dobro predznanje za buduće životne izazove, a u tome će sigurno imati pomoć i podršku svih nastavnika i članova kolektiva Osnovne škole “Izet Šabić”.

Direktor škole: mr. sci. Medžid Hasković