Aktuelno - Informacije - Novosti

OBAVIJEST

o realizaciji druge on-line sedmice

Poštovani učenici i roditelji!

Želimo vas obavijestiti da će se nastavni proces u online okruženju, a u okviru druge online sedmice za učenike od V do IX razreda, realizirati u periodu od 27.11.2023. do 01.12.2023. godine.

Dakle, učenici PREDMETNE NASTAVE, učenici od V do IX razreda, će u navedenom periodu nastavu pohađati online, preko platforme, a u skladu s utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

Učenici RAZREDNE NASTAVE, učenici od I do IV razreda i odjeljenje V-3 će u periodu od 27.11.2023. do 01.12.2023. godine nastaviti pohađati nastavni proces u prostorijama škole, a u skladu s utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

NAPOMENA:

Redovan nastavni proces u školskim prostorijama za sve učenike naše škole nastavlja se odvijati od 04.12.2023. godine prema utvrđenom rasporedu časova uz sedmičnu rotaciju smjena. Hotonj, 24.11.2023.godine                                                                    Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje povodom Dan državnosti

  Poštovani roditelji, nastavnici, dragi učenici, školska priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održat će se  sutra, 22.11. 2023. godine u 12.45 sati u holu škole.

U svom desetovjekovnom postojanju naša zemlja je rijetko bila slobodna. Zbog nje su se vodili ratovi, nestajala jedna i nastajala druga carstva i kraljevstva.Tako je bilo sve do 25. novembra 1943. godine kada su u Mrkonjić Gradu, u vihoru Drugog svjetskog rata, donesene historijske odluke vezano za teritorijalni integritet i jednakost svih građana BiH.

Na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu potvrđena je, odnosno obnovljena državnost BiH i time su stvoreni uvjeti da se BiH nakon toga razvija kao jedna od šest republika tadašnje Jugoslavije. Odluke ZAVNOBIH-a bile su osnova da i 1992. godine građani BiH na referendumu donesu odluku o nezavisnosti u granicama koje su definirane na zasjedanju AVNOJ-a.

 

Čestitamo svima Dan državnosti uz želje da nam domovina živi, cvjeta i raste i mi u njoj budemo sretni i zadovoljni.

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

RADIONICA ZA NASTAVNIKE 

U srijedu, 8.11.2023.godine Mersiha Husejnović-Lokvančić ispred Udruženja „Sahan“ je održala predavanje – radionicu za nastavno osolje škole na temu rodno-zasnovanog nasilja. Cilj radionice je prepoznavanje i reagovanje u situacijama nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja. Radionica je dio projekta „Učenje je moj izbor“. 

EDUKATIVNA RADIONICA ZA UČENIKE 

U petak, 10.11.2023.godine za učenike odjeljenje VII-2 je održana edukativna radionica sa ciljem prevencije cyber nasilja među učenicima. Predavač Vahidin Đaltur je približio ovaj problem na zabavan i interesantan način kroz kontinuiranu interakciju sa učenicima. Edukativna radionica je dio projekta „Zajedno protiv cyber nasilja“ koji realizuje Centar za omladinski aktivizam (CROA). 

Bjelašnica: Drugi dan Škole planinarstva

Dana 7. novembra 2023. učenici sedmih razreda krenuli su na drugi izlet Škole planinarstva, ovog puta na planinu Bjelašnicu. Zaputili su se od Babinog dola prema vrhu Javorak.

Planinarski vodiči su održali predavanje i prezentirali vrhove Lisičja glava, najviši vrh Bjelašnice i vrh Obalj, te prirodne lokalitete Vučju šumu, Ivanovo polje i greben Hojta. Učenici su također bili upoznati s bjelašničkim selima, kao što su Lukomir, Umoljani i Bobovica, te su im predstavljene građevine Kuća spasa i Opservatorija.

Posebno važno, planinarski vodiči su podučili učenike kako se orijentisati u prirodi, pružajući korisne savjete za slučaj da se izgube na planini.

Ovaj izlet pružio je učenicima vrijedna iskustva i potaknuo ih da jedva čekaju buduće avanture u sklopu Škole planinarstva.


       Prvo mjesto na općinskom takmičenju „Upozoravanje na mine“

Na općinskom takmičenju „Upozoravanje na mine“ u organizaciji općinskog Crvenog križa ekipa OŠ "Izet Šabić" iz Hotonja zauzela je prvo mjesto s 18 bodova. Naši učenici su pokazali izvanredno znanje i predanost, a velik dio uspjeha pripada našoj vrijednoj nastavnici Naidi Pušini, koja ih je izvrsno pripremila.

Na takmičenju su se natjecali učenici iz sedmih razreda. Čestitamo učenicima i nastavnici na njihovim izvanrednim rezultatima. Neka nas ovaj uspjeh inspirira da se dalje zalažemo za sigurnost u našem okruženju. Sada se s nestrpljenjem pripremamo za kantonalno takmičenje koje će se održati 23. novembra.

Obilježavanje godišnjice “Bitka za Fočansku”


Učenici naše škole, odjeljenja VIII-1 i VIII-2 su u pratnji direktora škole Hasković Medžida, nastavnica Dević Aiše, Kuršumović Amele i nastavnika Merdan Salema, dana 19.10.2023. godine prisustvovali obilježavanju godišnjice “Bitka za Fočansku” u organizaciji vogošćanskog Udruženja demobilisanih boraca “Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 92-95.”

Događaj je održan na spomen obilježju kod OŠ “Izet Šabić” u Hotonju gdje je odata počast šehidima i poginulim borcima te izveden prigodan kulturno-umjetnički program.

SVJETSKI DAN JABUKE

 

“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”

poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća.  Dana 20. oktobra 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Svjetski dan “kraljice voća” - jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuke i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Povodom Dana jabuke 20.10. u našoj školi su se sprovele razne aktivnosti, kojima su učenici obilježili ovaj dan. Djeca su  jela kolače koje su nam poslale mame naših učenika . O jabuci su naši učenici od prvog do petog razreda danas pjevali, pravili drvo, privjeske za olovke, recitirali i crtali vezano za ovu kraljicu voća.


393833045_6720843691329897_886429773695460784_n.mp4

Utorak 24.10.2023  je u okviru edukacije stručnjaka iz KJU "Porodično savjetovalište" održana radionica za učenike VI -ih razreda na temu "Ljutnja- kako se ohladiti?, a radionicu je održala Denisa Merajić uz podršku psihologa škole Kućanin Edine. Učenici su bili vrijedni i pažljivi i uživali su u radionici, koja ih je na kreativan način naučila kako se nositi i sa negativnim emocijama, kao što je ljutnja, ali koja može biti i korisna u nekim životnim situacijama.

OKTOBAR - mjesec knjige

Posjeta učenika V-1 razreda, u pratnji nastavnice bosanskog jezika i književnosti Enele Tahić, školskoj biblioteci s ciljem obilježavanja Oktobra - mjeseca knjige.

Oktobar je mjesec kada se posebna pažnja posvećuje pisanoj riječi i bibliotekama koje su kao riznice znanja nedovoljno posjećene i cijenjene. Razvijajući svijest o važnosti biblioteka i knjige, te razvoju kulture čitanja, želimo stati uz najveće prijatelje ljudske civilizacije koji stoljećima čuvaju kolektivni i individualni identitet svake zajednice i svakog pojedinca. Knjige su magični kosmosi i mikrokosmosi koji su uvijek tu da upiju svaku našu emociju i da je preobraze u kreativnu energiju stvaranja i djelovanja.

Našim učenicima/ama želimo mnogo pročitanih knjiga u vremenu koje je ispred njih te da oblikuju budućnost svojim znanjem i vještinama.

"Nema potpunije proživljenog dana našeg detinjstva, od onog koji smo proveli sa omiljenom knjigom" (Marsel Prust)

Mali gest za najbrži i najtačniji odgovor za našu učenicu Ismo Džejlu, poklon lektira za V razred, sa željom da uvijek čita mnogo i da uvijek osjeća kako je malo i da njena želja za čitanjem uvijek tinja i potražuje.

POSJETA GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI 

U skolopu obilježavanja Oktobra – mjeseca knjige, učenici IV-1 (15 učenika) i učenici IV-2 ( 16 učenika) u pratnji učiteljica Amine Žero i Elme Veljan su u srijedu, 18.10. 2023. godine  posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu.

Učenici su se upoznali sa peridom i načinom nastanka biblioteke. Upoznali su se i sa životom i djelom njenog osnivača Gazi Husrev bega. Imali su priliku posjetiti depo biblioteke i saznati koje bogatstvo žanrova se u njemu nalazi. Također su imali priliku prisustvovati restauraciji oštećenih knjiga, karti i novina i saznati čime se bave restauratori i konzervatori.

Prilikom obilaska muzeja, koji se nalazi u sklopu biblioteke, vidjeli su i repliku najstarije knjige u Bosni I Hercegovini.

Saznali su i da je u toku prethodnog rata sačuvan cijeli fond biblioteke zahvaljujući njenim uposlenicima.

Nakon obilaska biblioteke, učenici su u pratnji učiteljica, obišli i Baščaršiju.

Posjeta i obilazak su imali edukativni karakter, upoznavanje učenika sa vjerskim i kulturno-historijskim spomenicima i ustanovama  našeg  grada.


Posjeta izložbe ''Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne''

U petak, 13.10.2023. godine učenici IX razreda, u pratnji svojih razrednika, Degirmendžić Edine i Brdar Vahida, kako i nastavnika historije, Korman Edina, posjetili su izložbu ''Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne'' u sarajevskom Collegium Artisticumu na Skenderiji.

Riječ je o izložbi koja prvi put na istom mjestu dovodi do susreta različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima. 

 Nakon izložbe, učenici su prošetali Baščaršijom uživajući u prekrasnom danu i druženju.

Posjeta stomatologa

U prostorijama Osnovne škole „Izet  Šabić“ danas je održano predavanje o primjeni oralne higijene, te njenom uticaju na zdravlje zuba. Učenike/ce V-tih razreda posjetio je stomatolog Doma zdravlja dr. Haris Fazlić.

Date su upute o prehrani i pravilnom pranju zuba.U prehrani školske djece treba obratiti posebnu pozornost na smanjenje konzumacije šećera – glavnog i odgovornog za razvoj karijesa.
Za razvoj i zdravlje zubi vrlo je korisno konzumirati voće i povrće jer je bogato vitaminima i mineralima. Naučili smo iz prve ruke, saznali smo  kako možemo sačuvati biserno bijele zube i blistav osmijeh i kako se riješiti straha od odlaska stomatologu. Govorio je o važnosti dentalnog zdravlja, na koji način pravilno održavati dentalnu higijenu, kako zdravlje zuba utiče na zdravlje cijelog organizma i demonstrirao pravilno pranje zubića na modelu. Učenici su dobili preporuke za kontrolu i posjetu kao i kontakt stomatologu ambulante u Hotonju 033/481-131. Pažljivo su slušali i rado učestvovali u svim aktivnostima.

Nezaboravna avantura na planini Trebević: Škola planinarenja 2023.

Prvog dana Škole planinarenja za učenike sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, 9. oktobra 2023. godine, naši učenici su se uputili na planinu Trebević u pratnji predanih nastavnica Minele Dervišagić i Amele Poturak. Pod vedrim nebom i uz ugodno društvo, atmosfera je bila ispunjena radošću i uzbuđenjem. Obogaćujući njihovo znanje o prirodi i planinarenju, ova iskustva također razvijaju timski duh i samopouzdanje, čineći ovu avanturu nezaboravnom za naše učenike.


Posjeta kinu

U srijedu, 4. oktobra 2023. godine učenici VII1 odjeljenja su u pratnji nastavnica Zineta Mujak-Kovač i Begzade Rašidkadić-Hodžić posjetili kino Cinestar Sarajevo. Uz kokice i sok, učenici su se družili gledajući film Nindža kornjače. Ovaj film blizak je učenicima jer se bavi tematikom prihvatanja u društvu i pripadanja tom društvu, koja je posebno bitna mladim ljudima.


Predstava za učenike „Tri mačka i zakopano blago“ 

Dana, 03.10.2023. godine  OŠ“Izet Šabić“  u organizacija sa  JU KSC Vogošća  zajedno sa učenicima I, II, III, IV i V3  razreda  imali su priliku pogledati premijeru predstave „Tri mačka i zakopano blago“ u izvedbi UG „Scena“ Živinice. „Tri mačka i zakopano blago „ je bajkovita dramska igrarija o dogodovštinama i vragolastim avanturama trojice mačaka lutalica zaokupila je dječiju pažnju i izmamila osmijehe na njihovim licima. Kroz bajku nas vode avanturisti , koji nakon brojnih prepreka  ipak stižu do skrivenog kovčega sa blagom. A da balgo ne mora biti samo u draguljima i zlatu, već da su to knjige koje u svojim njedrima kriju brojna znanja i saznanja, poruka je predstave, da čitanjem i proučavanjem postajemo beskrajno bogati .

Pionirska dolina: Avantura Ekološke sekcije

U utorak, 3. oktobra 2023. godine, članovi naše Ekološke sekcije posjetili su Pionirsku dolinu u Sarajevu. U pratnji nastavnice Mirsade Cokoje, 30 učenika od VI do IX razreda istraživalo je ovu prekrasnu prirodnu destinaciju. Posjeta nam je omogućila da bolje razumijemo važnost očuvanja prirode i okoliša, potičući nas na aktivno sudjelovanje u tom procesu.

Obilježavanje Dječije nedjelje u JU OŠ”Izet Šabić”

“Dječija nedjelja“ obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, а cilj obilježavanja је promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

U školi je od 02 - 06. 10. 2023. godine , kroz brojne aktivnosti, obilježena Dječija nedjelja . Prve časove posvetili smo upoznavanju učenika sa aktivnostima planiranim za Dječiju nedjelju i Konvencijom o dječijim pravima. Interaktivnim predavanjem, učenici su upoznati s ključnim načelima ove međunarodne konvencije, ističući važnost nediskriminacije, zaštite od zlostavljanja i zanemarivanja, prava na obrazovanje i druge bitne aspekte.

 Učenici od I - IV i V3 razreda zajedno sa svojim učiteljicama su se aktivno uključili u izradu plakata,  kruna, balona I  drugih aktivnosti posvećenog pravima djeteta, ističući kreativnost koristeći boje, slike i poruke kako bi prenijeli ključne ideje o važnosti pravilnog odrastanja djece. Zaključno, učenici su poslali snažnu poruku i otkrili nam neka od svojih prava.

Dječje nedjelje, posvećene promociji prava djeteta, podizanju svijesti o njihovim potrebama i ojačavanju odgovornosti zajednice prema najmlađima. Aktivnosti tokom Dječje nedjelje nisu samo pružile znanje o pravima djeteta, već su i potakle učenike na razmišljanje o tome kako mogu doprinijeti boljem odrastanju djece u njihovoj zajednici. Posebno uzbudljiv segment dana bila je šetnja u okolini škole kao i izlazak u dvorište , pružajući djeci priliku za slobodnu igru, crtanje i druženje uz pjesmu “Kad se male ruke slože”. Ova mogućnost za igru bila je od posebnog značaja, s obzirom da je igra osnovno pravo djeteta prepoznato u Konvenciji. Aktivnosti u parku dodatno su doprinijele opuštanju i radosti među učenicima.Svojim kreativnim radovima o pravima i obavezama učenici su dali doprinos obilježavanju ove veoma značajne manifestacije.


MALI AMBASADORI SARAJEVA

U sklopu projekta „Mali ambasadori Sarajeva“ učenici trećeg razreda su u srijedu, 04.10.2023. godine imali priliku učiti u sasvim drugačijem okruženju. U pratnji svojih učiteljica i turističkih vodiča iz NVO „Mali ambasadori“ učenici su obišli jedan dio Sarajeva i upoznali se sa kulturnim i historijskim naslijeđem našeg glavnog grada. U potpuno opuštenoj atmosferi, uz zabavu i druženje, učenici su od turističkih vodiča čuli priče o znamenitostima ali i legendama koje se vežu za neke od njih. Na početku zajedničke šetnje učenici su dobili svoje akreditacije i kao „pravi ambasadori“ krenuli u obilazak grada. Prvo su saznali sve o nastanku imena grada a onda dobili upute kako i koje će kulturno-historijske i vjerske objekte obići.  Krenuli su od Vijećnice i Inat kuće, a zatim prošli kroz Bravačiluk i Kazandžiluk. Vidjeli su male dućane i upoznali se sa kazandžijskim zanatom koji plijeni pažnju  mnogih turista jer odiše motivima bogate bosanskohercegovačke tradicije. Šetnja se nastavila do Sebilja i Morića hana, a zatim su se nizali vjerski objekti. Učenici su čuli zanimljive priče i podatke o Gazi Husrev- begovoj džamiji, Sinagogi, Katedrali Srca Isusova i Sabornoj crkvi. Dok su prolazili Ferhadijom bilo im je interesantno stajati na liniji gdje se susreću dvije kulture, kultura Istoka i Zapada-Meeting of cultures. Tokom obilaska čuli su i zanimljivosti o našim planinskim ljepoticama, Zimskim olimpijskim igrama, bob stazi…Sve vrijeme učenici su sa oduševljenjem slušali priču vodiča ali su imali i pregršt pitanja o svemu što ih je dodatno interesovalo.

Učenicima trećeg razreda će ovo edukativno druženje ostati kao jedna divna uspomena - uspomena na dan kada su postali dio velike porodice „Mali ambasadori Sarajeva“.

5. oktobar – Dan učitelja 

UNESCO je 1994. godine. 5. oktobar proglasio kao Svjetski dan učitelja, cilj obilježavanja je, između ostalog, isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgajatelja, njihovog uticaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su nositelji.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Tim povodom obavještavamo vas da u četvrtak, 05.10.2023. godine neće biti redovne nastave.

Nastavni proces se nastavlja u petak, 06.10.2023. godine po uobičajenom rasporedu.


Hotonj, 04.10. 2023. godine                                                                                                                                                      Direktor:

Mr.sci. Medžid Hasković                            

Održana edukacija "Dijete u saobraćaju" za I i II razred

U našoj školi je nedavno realizovana aktivnost iz plana odjeljenske zajednice, u saradnji sa zaduženim policajcem iz sektora Rad policije u zajednici (PS Vogošća). Ova značajna edukacija, pod nazivom "Dijete u saobraćaju", bila je namijenjena učenicima prvog i drugog razreda i održana je u petak, 22. septembra 2023. godine, s početkom u 9:55 sati, u holu škole, kao treći čas tog dana.

Cilj ove edukacije bio je da se našim najmlađim učenicima pruže osnovno znanje i vještine vezani za bezbjednost u saobraćaju. Zajedno sa policajcem iz PS Vogošća, djeca su imala priliku da uče o pravilima pješačenja, prelaska ulice i osnovnim aspektima bezbjednosti na putu do škole i nazad. Ova aktivnost ima za cilj osnažiti naše učenike da budu odgovorni i svjesni učesnici u saobraćaju od najranijeg uzrasta.

Ovim putem želimo da se zahvalimo zaduženom policajcu i našim učiteljicama koje su podržale ovu inicijativu i doprinijele uspješnoj realizaciji edukacije. Njihova podrška i angažovanje u obrazovanju naše djece su od suštinskog značaja, a zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za našu djecu.

Ponosni smo što možemo pružiti ovakve vrijedne prilike našim učenicima i radujemo se budućim aktivnostima koje će doprinijeti njihovom rastu i razvoju.


Učenici IV-1 i IV-2 u edukativnoj posjeti Vijećnici

U petak, 22. septembra 2023. godine, učenici IV-1 (18 učenika) i IV-2 razreda (16 učenika), uz odobrenje direktora škole, zajedno s učiteljicama Aminom Žero i Elmom Veljan, posjetili su Vijećnicu u Sarajevu.

Tokom posjete učenici su se upoznali sa historijom Vijećnice, njenom gradnjom i prvobitnom namjenom. Tragični požar iz 1992. godine, koji je doveo do gubitka većine knjižnog fonda i historijskih dokumenata, bio je jedno od značajnih saznanja prilikom njihove posjete.

Nakon obilaska Vijećnice, učenici su posjetili i druge kulturno-historijske spomenike na Baščaršiji.

Ovaj izlet je obogatio njihovo poznavanje kulturne baštine i doprinio širenju njihovih spoznaja o historiji Bosne i Hercegovine.


Predstavnice Goethe Instituta Sarajevo bile su gošće u O.Š. Izet Šabić Hotonj

Direktorica jezičkog odjela Goethe Instituta, Eva Hamann, i koordinatorica za kurseve i ispite, Nina Muratović, posjetile su našu školu 31. augusta 2023. godine.

U ranijem periodu Goethe Institut donirao je tri whiteboard table, koje su od velike koristi u nastavnom procesu.

Saradnja sa Goethe Institutom se nastavlja i dalje. Od oktobra 2023. godine Goethe Institut nudi kurseve njemačkog jezika u O.Š. Izet Šabić.

Ovom prilikom je direktor O.Š. Izet Šabić uručio zahvalnicu predstavnicama Instituta.

Danke Goethe Institut Sarajevo.

Svečani "Dan prvačića" za vogošćanske školarce

Manifestacija "Dan prvačića" održana je u srijedu, 06.09.2023. godine, u Sportskoj dvorani "Amel Bećković" u Vogošći. Cilj organizacije manifestacije bio je svečano obilježiti polazak u školu tristo sedamdeset i jednog prvačića iz Vogošće. Među njima je 191 djevojčica i 180 dječaka.

Ove godine, u Osnovnoj školi "Izet Šabić", imamo ukupno 42 prvačića raspoređena u dva odjeljenja. U pratnji učenika naše škole bili su direktor mr. sci. Medžid Hasković, pedagogica Sabina Mrkonjić i učiteljice Sabiha Čaušević i Elvedina Mehić.

Općina Vogošća je prvačićima podijelila ruksake, pernice i školski pribor. Općinski načelnik Migdad Hasanović je održao kratki govor, dok je za zabavni dio programa bila odgovorna Lidija Sejdinović, poznata kao Teta Pričalica.

INVESTICIJA U BUDUĆNOST: EU4SPORT OBNAVLJA SPORTSKU DVORANU OŠ "IZET ŠABIĆ"

S radošću ćemo vas obavijestiti o izvanrednoj vijesti koja će značajno unaprijediti sportske aktivnosti u našoj školi "Izet Šabić". Evropska unija je odobrila finansiranje obnove naše sportske dvorane u sklopu projekta EU4Sport, novog projekta koji ima za cilj modernizaciju sportskih dvorana u obrazovnim institucijama širom Bosne i Hercegovine.

Projekt EU4Sport vrijedan je 2,1 milion eura i obuhvatit će obnovu dvorane u našoj školi, kao i još 16 osnovnih škola u različitim dijelovima zemlje, kao i sportske dvorane Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Ova obnova pružit će nam bolje i kvalitetnije uvjete za sportske aktivnosti i tjelesno obrazovanje naših učenika.

9. augusta 2023. godine je ozvaničen početak projekta EU4Sport na koordinacijskom sastanku u Uredu EU u BiH u Sarajevu. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske unije u BiH, predstavnici svih 18 obrazovnih institucija korisnika projekta, predstavnici Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova BiH te predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava.

Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH, istakao je važnost podrške koju EU pruža obnovi sportskih dvorana u obrazovnim institucijama.

U pripremnoj fazi projekta, uspostavljena je uspješna saradnja između Ministarstva civilnih poslova BiH i resornih ministarstava u FBiH i RS, što je omogućilo finaliziranje svih potrebnih uvjeta za početak projekta.

Osnovna škola "Izet Šabić" je jedina škola iz općine Vogošća koja će biti obuhvaćena ovim prestižnim projektom.

Radovi na obnovi sportske dvorane planirani su od maja do augusta 2024. godine.

Ovo je prilika koju smo dugo čekali, i veselimo se budućim promjenama koje će obnova naše sportske dvorane donijeti. Zahvaljujemo Evropskoj uniji na podršci i uvjereni smo da će ova investicija značajno doprinijeti boljem obrazovanju i zdravstvenom razvoju naše djece.


SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Drage učenice i učenici,

Započela je nova školska godina, i želim vam poželjeti srdačan doček!

Neka vam ljubaznost, saradnja, prijateljstvo, zajedništvo, poštenje i međusobno poštovanje budu jednako važni kao i predmeti koje ćete učiti u školi, poput matematike, informatike, biologije, historije, hemije, engleskog jezika i drugih.

Radujem se svakom vašem postignuću, svakom trenutku dobrog ponašanja i svakoj ocjeni koja će se ponosno upisivati u vaše školske dnevnike. Bit će mi zadovoljstvo svaki put kada naučite novo slovo, broj, napišete ili izrecitirate stih, svaki put kada naučite i odsvirate notu, nacrtate šareni crtež ili uspješno riješite matematički ili informatički zadatak. Znanje je ključ promjene, i mi smo ovdje da vam pružimo više od samih činjenica.

Prije svega, želim vam puno zdravlja, te da stvarate nova prijateljstva i razumijevanje među sobom. Posebno čestitke idu našim prvašićima, koji s nestrpljenjem čekaju svoje prve trenutke u školskim klupama, gdje će stvarati dragocjene uspomene. Roditeljima također upućujem čestitke i nadam se da će sva njihova očekivanja biti ispunjena, a naša saradnja i timski rad će i dalje biti usmjereni na dobrobit naših učenika.

Na kraju, želim poželjeti sretan početak školske godine i mojim kolegicama i kolegama. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na oblikovanju svjetlije budućnosti za naše učenike. Budite predani, kreativni i maštoviti, jer se trud uvijek isplati.

S ljubavlju i podrškom,

DIREKTOR ŠKOLE

Mr. sci. Medžid Hasković


Svečani prijem prvačića

Direktor Osnovne škole "Izet Šabić" srdačno je dočekao prisutne na svečanosti povodom dolaska novih prvačića. Ispričao je kako je škola danas postala domaćin 42 prvačića, podijeljenih u dva razreda. Radosno je pozdravio ove mlade učenike koji su prvi put kročili u školu, spominjući da će biti njeni članovi narednih devet godina.

Naglasio je važnost škole kao mjesta gdje će ovi učenici steći znanje i razumijevanje ljudskih vrijednosti. Dodao je da će im učitelji i nastavnici biti dragocjena podrška u tom procesu. Istaknuo je njihovu posvećenost i predanost te ih pohvalio zbog njihove ljubavi prema djeci.

Direktor je istaknuo važnost prijateljstva koje će ovi učenici razvijati tijekom školovanja. Podsjetio ih je da možda upravo sada sjede pored svog budućeg najboljeg prijatelja ili prijateljice, koji će im biti podrška u teškim trenucima. Istaknuo je važnost međusobne pomoći i podrške kako bi postali dobri ljudi, što je jednako važno kao i stjecanje znanja.

Direktor je također uputio riječi podrške i roditeljima, potičući ih da prate školovanje svoje djece s ljubavlju i strpljenjem.

Na kraju, zaželio je dobrodošlicu novim učenicima i poželio im mnogo uspjeha, radosti i znanja kako u školskim klupama, tako i u životu. Zaželio im je sretan prvi školski dan.


Obavještenje za roditelje i učenike prvog razreda

OBAVJEŠTENJE

U našoj školi u toku su pripreme za novu školsku 2023/2024 godinu. U toku ove sedmice od 28.08.2023 do 31.08.2023 u dogovoru sa razrednicima bit će izvršena podjela besplatnih udžbenika za sve učenike naše škole. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti preuzeti udžbenike, isti će biti podijeljeni 1.09.2023 kada je planiran početak nove školske godine .