Aktuelno - Obavijesti - Informacije - Novosti

Poštovani učenici i roditelji!

 

Želimo vas obavijestiti da će se nastavni proces u online okruženju, a u okviru četvrte online sedmice za učenike od V do IX razreda, realizirati u periodu od 29.04.2024. do 30.04.2024. godine.

Dakle, učenici PREDMETNE NASTAVE, učenici od V do IX razreda, će u navedenom periodu nastavu pohađati online, preko platforme, a u skladu s utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

Učenici RAZREDNE NASTAVE, učenici od I do IV razreda i odjeljenje V-3 će u periodu od 29.04.2024. do 30.04.2024.godine nastaviti pohađati nastavni proces u prostorijama škole, a u skladu s utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

U utorak 30.04. 2024. godine, nastava se izvodi po rasporedu od četvrtka.

U skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2023/2024. godinu, a zbog obilježavanja Praznika rada u srijedu, 01.05.2024. godine i četvrtak 02.05.2024. godine neće biti redovne nastave.

Također u petak, 03.05.2024. godine je radni nenastavni dan i neće biti redovne nastave.

U ponedjeljak 06.05.2024. godine zbog obilježavanja vjerskog praznika (Vaskrsni ponedjeljak) neće biti redovne nastave.


NAPOMENA:

Redovan nastavni proces u školskim prostorijama za sve učenike naše škole nastavlja se odvijati od 07.05.2024. godine prema utvrđenom rasporedu časova uz sedmičnu rotaciju smjena.


Sretan 1. maj Međunarodni praznik rada

Dana: 25. 04. 2024.godine

                                                                                                                                                             Direktor:  

                                                                                                                                                  Mr.sci. Medžid Hasković

Škola planinarstva 2023/2024. Uspješan završetak sa posjetom Igmanu

Danas je uspješno završen posljednji pohod u okviru Škole planinarstva za školsku 2023/2024. godinu, namijenjen učenicima VII razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo. Nakon što su učenici već posjetili planine Trebević i Bjelašnicu, današnja destinacija je bio Igman.

Učenici su svoju avanturu započeli pješačenjem od Velikog Polja do prašume Ravna Vala. 

Na ovoj lokaciji planinarski vodiči održali su zanimljivo predavanje o prašumi, njenoj raznovrsnoj flori i fauni. Učenici su imali priliku upoznati se i sa poznatom Josipovom stazom koju su uredili sarajevski planinari Josip Sigmund i Josip Nepomucki. Vodiči su im pružili i važne informacije o sigurnosnim procedurama u slučaju da se neko izgubi na planini.Nakon povratka na Veliko Polje, učenici su posjetili Šehidsko mezarje gdje su imali priliku čuti predavanje o Igmanskoj bici 1993. godine. Ovdje su odali počast poginulim borcima učenjem Fatihe. Sljedeće odredište bila je Igmanska ratna džamija, gdje je također održano kratko predavanje o njenom značaju.

Prvobitni plan predviđao je posjetu partizanskom spomen obilježju pripadnicima Prve proleterske brigade, učesnicima Igmanskog marša, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova ova posjeta nije realizovana.

Ovaj dan na Igmanu zaokružio je Školu planinarstva koja je učenicima pružila ne samo mogućnost fizičke aktivnosti i uživanja u prirodi, već i važne časove historije i kulture. Svi učenici su se vratili sa osmjesima na licima, bogatiji za nova iskustva i znanja.

Čestitamo svim učesnicima i radujemo se budućim avanturama u našoj Školi planinarstva!

Kantonalno takmičenje iz fizike

U ponedjeljak, 22.04.2024. godine, održano je Kantonalno takmičenje iz fizike. Našu opštinu Vogošća predstavljali su i učenici naše škole, ispred osmih razreda Džana Čardaković, a ispred devedetih razreda Enes Muminović.

Tokom pripreme za takmičenje učenici su uložili mnogo truda i zalaganja. I pored jake konkurencije naši učenici su ostvarili solidne rezultate, zbog čega možemo biti ponosni na njih.


Učešće naše škole na obilježavanju 32. godišnjice akcije „Pretis“

Direktor škole Medžid Hasković, nastavnik historije Muhidin Trešnjo i devet učenika 8. i 9. razreda prisustvovali su obilježavanju 32. godišnjice akcije „Pretis“. Ova značajna manifestacija, koja je održana 18. aprila, bila je prilika da se prisjetimo hrabrosti i žrtava koje su se dogodile na istom mjestu 1992. godine.

Prisutni su se okupili da odaju počast brigadnom generalu Safetu Hadžiću i njegovim saborcima koji su položili živote braneći našu zemlju. 

Kroz različite aktivnosti, poput polaganja cvijeća i prisjećanja na događaje iz prošlosti, ukazano je na važnost poštovanja i očuvanja sjećanja na heroje naše zemlje.Ova akcija se smatra jednom od ključnih u kontekstu odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Izuzetno koordinisanom akcijom pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH, na čelu sa Kemalom Ademovićem, uspjeli su izvući značajnu količinu materijalno-tehničkih sredstava, uključujući 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata, što je kasnije odigralo ključnu ulogu u odbrani grada.

Ovaj događaj nije samo podsjetnik na prošlost, već i prilika da se iz nje uči i gradi bolja budućnost. Naša škola nastavlja da promoviše vrijednosti kao što su poštovanje, solidarnost i lojalnost, i ponosna je što može doprinijeti očuvanju sjećanja na važne događaje iz naše historije.

Igre bez granica

U organizaciji JU KSC Vogošća danas je održan događaj takmičarskog i zabavnog karaktera pod nazivom “Igre bez granica” koji je namijenjen učenicima 5. i 6. razreda osnovnih škola na području  Vogošće. Ovaj događaj organizovan je povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Armije RBiH. Predvođeni kapitenima, mališani su kroz nekoliko poligona pokazali brzinu, spretnost te sklonost ka timskom radu. Na ovaj način poslali su poruku svojim vršnjacima koliko je važan sport, fizička aktivnost te generalno zdravi stilovi života. „Igre bez granica“ su namijenjene za svu djecu, te su se ovom prilikom takmičili i mališani koji nisu uključeni u sportska udruženja i takmičenja. Naša škola je zauzela četvrto mjesto. Čestitamo učenicima i nastavnicima.

Bajramska čestitka

U srijedu, 10.04.2024. godine i naredna dva dana, muslimani širom svijeta, obilježavaju svoj veliki praznik – Ramazanski bajram. Svim vjernicima islamske vjere želimo sretne i berićetne bajramske dane. Radost ovog Bajrama dijelimo s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama u zdravlju i rahatluku.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

U skladu sa školskim kalendarom za školsku 2023/2024. godinu, srijeda, 10.04.2024.god. je neradni i nenastavni dan. U četvrtak 11.04.2024. godine nastavni proces se nastavlja po uobičajenom rasporedu časova i zvonjenja.

 

Direktor škole: Mr.sci: Medžid Hasković

Takmičenje iz Fizike

Dana 08.04.2024. odražna su općinska tekmičenja iz fizike na nivou Kantona Sarajevo. Općinsko takmičenje iz fizike održano je u Semizovcu u  OŠ „Porodice ef. Ramić“ kome su pristupili učenici iz pet vogošćanskih osnovnih škola u rangu osmih i devetih razreda.

I pored jake konkurencije i prilično teških zadataka učenici naše škole postigli su veoma dobre rezultate.  U kategoriji osmih razreda prvo mjesto osvojila je naša Džana Čardaković, a u kategoriji devetih razreda drugo mjesto osvojio je Enes Muminović. Oboje su se plasirali na Kantonalno takmičenje iz fizke. Ostali takmičari iz naše škole, iako se nisu plasirali dalje, osvojili su solidna mjesta na bodovnim listama. 

Ponosni smo na učenike naše škole i želimo im puno sreće u daljem takmičenju.U sklopu kalendara takmičenja za školsku 2023./2024.godinu 08.04.2024.godine održano je općinsko takmičenje iz fizike za učenike vogošćanskih osnovnih škola. Takmičenje je  održano u Osnovnoj školi “Porodice efendije Ramić”, a učenici su se takmičili u kategoriji  osmih i devetih razreda. 

U kategoriji osmih razreda prvo mjesto pripalo je Džani Čardaković. U kategoriji devetih razreda drugi je bio Enes Muminović.

Učenici naše škole u memorijalnoj šetnji „Stazom sjećanja“

Učenici devetih razreda naše škole, zajedno sa svojim razrednicima Edinom Degirmendžić i Vahidom Brdarom te direktorom škole, Medžidom Haskovićem, učestvovali su u memorijalnoj šetnji „Stazom sjećanja“ koja je održana 5. aprila 2024. godine. Okupljanje je počelo u 10.45 sati na Trgu djece Sarajeva, a šetnja je krenula u 11.00 sati. Organizacija ove manifestacije povodom Dana početka opsade Sarajeva omogućila je da se oda dostojanstvena počast svim žrtvama opkoljenog Sarajeva i palim braniteljima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Duž rute do Baščaršije, učesnici su prolazili Stazom sjećanja koju su činile cipele donirane od strane građana, simbolizirajući korake onih koji su izgubili svoje živote u ovom teškom periodu. Učenici i osoblje naše škole izražavaju poštovanje prema žrtvama i učešćem u ovoj manifestaciji daju podršku obilježavanju važnih aspekata naše historije.

Moj izbor je turski

Na takmičenju u pisanju kratke poezije, pod temom "Moj sokak" naša učenica, Lamija Turanović, je osvojila 3. mjesto.Takmičenje je organizovao Aktiv nastavnika turskog jezika Kantona Sarajevo zajedno sa Institutom Yunus Emre za učenike IV, V i VI razreda. 

Posjeta RTV Vogošća

U okviru nastave BHS jezika i književnosti, oblast Medijska kultura,  dana, 03.04.2024. godine učenici trećih razreda naše škole u pratnji učiteljica posjetili su RTV Vogošća. U prostorijama RTV Vogošća srdačno su nas dočekali  i ugostili uposlenici ustanove. Upoznali su se sa ekipom koja radi na RTV Vogošća, koja su njihova zanimanja, odnosno koji posao obavljaju u okviru svog rada.

Učenici su obišli prostorije radio-televizije od studija, prostorije za montažu videa, radija, redakcije novinara ,studijske prostore, osjetili kako funkcioniše režija, saznali šta se dešava na montaži , i na kraju, davali izjave i postavljali pitanja uredniku.

Neki  su izrazili želju da jednoga dana postanu tv voditelji. Domaćin učenicima bio je novoimenovani glavni i odgovorni urednik RTV Vogošća Ismet Bećar.


Škola Plivanja 

Škola plivanja kao specifičan oblik nastave  iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj za učenike četvrtih razreda naše škole je realizovana u period od 18.03. do 22.03. 2024. godine na bazenu Wog centra u Vogošći.

U realizaciji Škole plivanja su učestvovala 34 učenika četvrtih razreda.

U pratnji učenika su bile učiteljice Amina Žero i Elma Veljan.

Škola plivanja bila je uspješna i zadovoljavajuća za sve učenike. Učenici su stekli nove vještine, poboljšali svoje plivačke sposobnosti i stekli važno znanje o sigurnosti u vodi.


SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM 

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. marta. Sindrom Daun može se javiti u bilo kojoj porodici bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. U našoj školi učenici drugog razreda su sa svojim učiteljicama Ilhanom i Lejlom obilježili “Svjetski dan sindroma Down“. Učenici su kao znak podrške osobama s Daunovim sindromom  nosili rasparene čarape, napravili narukvice i obojili svoje čarapice te podjelili učenicima starijih razreda.

Na ovaj način želimo potaknuti učenike na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom Down.  Jedan od obrazovnih ciljeva naše škole je prihvatanje, razumijevanje i njegovanje različitosti. Zato, živimo različitosti.

 "Moj doživljaj ramazana"

Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva

U Kino sali JU KSC Vogošća je održana Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika osnovnih škola sa područja općine Vogošća iz oblasti horskog pjevanja uz instrumentalnu pratnju. I ove godine upriličen je bogat kultuno-zabavni program za prisutnu publiku koja je imala priliku uživati.Učenici su se predstavili ocjenjivačkoj komisiji sa po jednom muzičkom izvedbom. Tom prilikom učestvovale su Osnovna škola „Mirsad Prnjavorac“, Osnovna škola „Izet Šabić“ i Osnovna škola  "Zajko Delić ". Naša škola je zauzela treće mjesto a učenike je pripremao nastavnik Elvedin Brkić. Učenicima i nastavniku iskrene čestitke.

Takmičenje iz informatike

U sklopu kalendara takmičenja za školsku 2023./2024 godinu 11.03.2024. godine održano je općinsko takmičenje iz informatike za učenike vogošćanskih osnovnih škola. Takmičenje je održano u Osnovnoj školi “Mirsad Prnjavorac”. 

Naša školska ekipa je bila drugoplasirana, a nastupila je u sastavu Omar Hasanović, Faris Spahić i Ahmed Turanović. 

Sretan 8. mart – Dan žena 

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. marta kao spomen na žene kroz historiju pa sve do danas, a koje je obilježilo nastojanje da žene imaju ravnopravan položaj u društvu, bez predrasuda i diskriminacija.

Želim vam da budete uvijek jake, strpljive, hrabre, suosjećajne i da nikad ne posustajete u nastojanju da budete najbolje majke, supruge i prijateljice!

Našim dragim kolegicama – uposlenicama, majkama, saradnicama i prijateljicama škole, SRETAN DAN ŽENA!

 

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

Općinsko takmičenje iz robotike

U sklopu kalendara takmičenja za školsku 2023./2024 godinu 07.03.2024.godine održano je općinsko takmičenje iz robotike za učenke sedmih razreda vogošćanskih osnovnih škola. Takmičenje je održano u osnovnoj školi “Mirsad Prnjavorac”. Naša škola je zauzela treće mjesto, a ekipu su predstavljali Adi Omerović i Davud Kuldija. 

Općinsko takmičenje – odbojka 

Dana 05.03.2024. godine u Semizovcu u OŠ „Porodice ef. Ramić“ održano je Općinsko takmičenje u odbojci za učenike svih osnovnih škola na području općine Vogošća. Učenici naše škole su osvojili 1. mjesto u obje kategorije tj. i dječaci i djevojčice. Prvaci su općine Vogošća i plasirali su se na Kantonalno takmičenje koje će se održati u aprilu ove godine. Učenicima i nastavnici Mineli Dervišagić iskrene čestitke i sretno na Kantonalnom takmičenju. 


Učenici naše škole su obilježili Dan ružičastih majica. 

Kako se Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama, „Dan ružičastih majica“, obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, nastavnici razredne i predmetne nastave, a uz veliku podršku Uprave škole na čelu sa direktorom Medžidom Haskovićem, realizirali su niz aktivnosti iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja.

 

Svako odjeljenje naše škole je uz vodstvo svoje učiteljice ili razrednika osmislilo ili svoj plakat, na kojem su istaknute snažne poruke protiv nasilja, ili su učenici napravili svoju rozu majicu od papira na kojima su također ispisivali poruke protiv nasilja.

Na ovaj način, učenici su podizali svijest o dobroj komunikaciji i mirnom rješavanju sukoba.

 

Mi kao škola posebnu pažnju posvećujemo zaštiti učenika od svih oblika nasilja. Škola je i odgojna institucija i cilj nam je uspostavljanje poželjne komunikacije među učenicima, ali i izgrađivanje svijesti o značaju vlastite odgovornosti. Veoma nam je važno da se u školi kreira klima razumijevanja uz međusobno poštovanje svih.

IZET SABIC.mp4

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 

1.mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan prije 32 godine, Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje „ Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, a u skladu sa  Školskim kalendarom za ovu školsku godinu, u petak, 01.03.2024. godine, neće biti redovne nastave – Državni praznik.

Redovan nastavni proces po uobičajenom rasporedu nastavlja se u ponedjeljak, 04.03.2024. godine.

 Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

Dana: 27.02.2024.g.                                                                                                                                                  Uprava škole                 

Predstavljanje  putopisa „Putem svile“

U ponedjeljak, 19. 02. 2024. godine u prostorijama Osnovne škole „Izet Šabić“, učenicima devetih razreda,  prezentiran je putopis pod nazivom „Putem svile“. Jedan od autora Edib Kadić je tom prilikom govorio o svom tromjesečnom putovanju i 24 000 km dugom putu.

Put svile najstarija je mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano s Istočnom Azijom. Ovaj legendarni put omogućavao je ne samo razmjenu trgovačkih dobara, već i diplomatsku korespodenciju i razmjenu ideja, što je umnogome oblikovalo svijet kakav danas poznajemo. Baš tim putem su i do Bosne i Hercegovine došle ideje koje su presudno utjecale na oblikovanje arhitekotonski, književnih, duhovni i religijskih tradicija u našoj domovini, o čemu se uglavnom vrlo malo zna: forma divanske književnosti, kaligrafija, arhitektura, muzičke skale (mekami) teologija, duhovnost itd. 

Gost predavač Edib Kadić, putopisac, publicista i profesor književnosti učenicima 9. razreda naše škole uspio je približiti neke od ovih tema, jer je 2021. godine proputovao znatan dio ove prastare trgovačke mreže, obišao brojne zemlje, kako bi došao u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji i napravio pravu putopisnu knjigu pod nazivom „Putem svile“ koja u svom fokusu ima Put svile. U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu prije ovoga pionirskog poduhvata nije zabilježan niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš indetitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe. S toga je ovo bila odlična prilika našim učenicima da čuju predavanje na ovu temu i pogledaju video uratke iz nama posve nepoznatog svijeta.  

Pored činjenice da je "Putem svile" prvi bosanskohercegovački putopis, istovremeno je i jedini putopis o Putu svile općenito na Balkanu.

Projekat „Moj izbor je turski“ u našoj školi

Našu školu su posjetili predstavnici Instituta Yunus Emre i učenicima IV-ih razreda predstavili rad svog Instituta, kao i projekat „Moj izbor je turski“. Ovaj projekat učenicima naše škole omugućava da biraju turski jezik kao drugi strani jezik, koji će izučavati od V-og razreda. Tom prilikom su i učenicima V-ih razreda, koji već izučavaju turski jezik,  poklonili ruksake i školski pribor. Nakon prezentacije održana je i Ebru radionica, gdje su učenici imali priliku da se upoznaju sa starom turskom umjetnošću slikanja po vodi.


"Nabavka informatičke opreme i mBot robota: korak naprijed u STEM obrazovanju

U skladu s vizijom škole da unaprijedi STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) obrazovanje, nedavno je izvršena nabavka 2 mBot robota za potrebe sekcije robotike. Ova investicija omogućuje učenicima direktno iskustvo u oblasti programiranja, mehatronike i timskog rada. Kroz praktične aktivnosti s mBot robotima, učenici će razvijati kritičko razmišljanje, kreativnost i vještine rješavanja problema, pripremajući se za buduće izazove u digitalnom dobu. Ova inicijativa odražava predanost škole u pružanju relevantnog i interaktivnog obrazovanja koje potiče razvoj kompetencija potrebnih za uspjeh u 21. vijeku.

Zamjena podova u učionicama

U nizu značajnih inicijativa kojima nastojimo unaprijediti okruženje naše škole, nedavno smo uspješno realizirali zamjenu podova u dvije učionice: onoj namijenjenoj nastavi iz Geografije i Historije, te učionici za Engleski jezik. Ovi radovi su izvedeni tokom zimskog raspusta, a finansirani su iz budžeta škole.

Želimo iskazati zahvalnost upravi škole koja kontinuirano ulaganjem truda i sredstava stvara optimalne uvjete za učenje i rad našim učenicima. Nadamo se da će naši učenici i dalje cijeniti napore koje škola čini kako bi im pružila ugodno i stimulativno okruženje za učenje. Istovremeno, pozivamo ih da aktivno sudjeluju u očuvanju izgleda školskih prostora, učionica i dvorišta.

Naša škola nastavlja biti primjer izvrsnosti ne samo po svojoj vanjštini, već i po kvaliteti rada i postignutim rezultatima. Odlučni smo u nastojanju da i dalje pružamo najbolje moguće uvjete za naše učenike kako bismo zajedno gradili budućnost.

Volontiranje je cool

U sali općine Vogošća, organizovana je dodjela multifunkcionalne IT opreme i volonterskih potvrda za učenike četiri osnovne škole sa područja općine Vogošća koje su učestvovale u projektu “Volontiranje je cool!” u 2023. godini, koji provodi Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), a čiji je glavni donator i partner Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Učenici i učenice su posvetili 100.000 volonterskih sati svojim lokalnim zajednicama jačajući pritom socijalne vještine koje se u savremenom svijetu često zaboravljaju, kao što su solidarnost, tolerancija, empatija i osjećaj pripadnosti zajednici. Ceremoniji svečane dodjele nagrada i potvrda za učenike prisustvovali su brojni volonteri, nastavnici i gosti. Prisutnima se, između ostalih, obratio načelnik općine Vogošća gospodin Migdad Hasanović koji je pohvalio učenike i njihov doprinos zajednici.

Izjava direktora:

"Učenici naše škole uspješno su realizovali Projekat „Volontiranje je cool“! u organizaciji Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA . Čestitamo učenicima i želimo sreću u realizaciji narednih volonterskih aktivnosti!"

Izjava učenice: 

"Ove godine zajedno sa nastavnicom i učenicima koji su članovi sekcije, radila sam mnoge volontersje akcije. Jedna od njih je posjeta udruženju "Mak", gdje smo imali jedno prelijepo druženje. Učestvovali smo na trci "Run for the cure" u kojoj smo skupljali novac za žene oboljele od raka dojke, dok smo trčali osjećala sam se ponosno. Dok sam gledala sve te žene velike borce, kraljice koje se bore ili koje su se izborile s jednom opakom bolešću osjećala sam se kao u svim brojnim akcijama u kojima smo učestvovali dužnom da nešto učinim u vezi toga, to smo učinili nastavljanjem volontiranja i predstavljanjem svih akcija na našem panou."

Uključivanje učenika osnovnih škola u volonterske aktivnosti primjerenih njihovoj dobi izvrstan je način da djeca budu aktivni učesnici pozitivnih promjena u svojim zajednicama. Učenici su se iskazali na poljima ekologije, humanitarnog rada, organizacije bazara, volontiranja u svojim školama i drugim udruženjima i ustanovama, pružanja pomoći školskim drugarima, te održavanja predavanja o značaju volonterizma. Vrijednom multifunkcionalnom tehničkom opremom nagrađeno je 50 škola koje su tokom cijele godine učestvovale u volonterskim aktivnostima.  Podrška je omogućena u okviru projekta „EU za lokalne zajednice“ koji finansira Evropska unija, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskom organizacijom HELP

Ured EU u BiH obezbijedio je vrijedne nagrade za svih 50 škola koje su učestvovale u projektu, a danas smo imali priliku uručiti nagrade koju su za škole općine Vogošća osvojili vrijedni volonteri. Također, volonteri su za svoj angažman dobili i posebne volonterske potvrde koje će im biti od koristi prilikom apliciranja za stipendiju ili dalje školovanje“, naglasio je Zafir Šišić, direktor CROA-e. 

 

Nakon dodjele nagrada i potvrda o volontiranju vogošćanskim školama, tokom mjeseca februara i marta bit će organizovana dodjela i za ostale škole učesnice projekta „Volontiranje je cool!“.

Prijatelji projekta u 2023. godini bili su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Federalni zavod za zapošljavnje, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Služba za zapošljavanje BPK Goražde, a veliku podršku pružila su i resorna ministarstva obrazovanja iz pet bh. kantona u kojima se realizuje projekat, a koji su svojim saglasnostima dali priliku da se ove aktivnosti implementiraju."

Molimo Vas također za oznaku: @Evropska unija u Bosni i Hercegovini

Hashtag: #EUzaLokalneZajednice #CPCDba #HELPinBiH #CROA



POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2024/2025. GODINU 



NAPOMENA: Školsko područje Javne ustanove Osnovna škola „Izet Šabić“  obuhvata sljedeće ulice Donji Hotonj, Hotonj IV, Rašida Bešlije, Mitra Šućura, Barica, Gornji Hotonj do br. 13, Orahov brijeg, Ramiza Alića, Branilaca Hotonja, Menjak, Igmanska od br.1. do br.15. i Dumača.      

Pristup eDnevnik-u

Poštovani roditelji,

u toku je transformacija platforme eDnevnika na kojoj ste mogli imati informacije o uspjehu u učenju, vladanju i izostancima, na drugu platformu.

Povodom toga, obavještavamo vas da ćete detaljna uputstva i eventualno nove pristupne podatke dobiti nakon potpunog uspostavljanja novog sistema od svojih razrednika.

Do tada sve informacije možete, kao i do sada dobiti u komunikaciji sa razrednikom uživo u našoj školi.

OBAVJEŠTENJE

Nastava u drugom polugodištu

Poštovani učenici i roditelji!

 

Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2023/24. godine počinje u ponedjeljak, 29.01.2024. godine po sljedećem rasporedu:

I smjena od 08:00 sati: Predmetna nastava 
II smjena od 14:00 sati: Razredna nastava

Također, želimo Vas obavijestiti da će se nastavni proces u online okruženju, a u okviru treće online sedmice za učenike od V do IX razreda, realizirati u periodu od 29.01.2024. do 02.02.2024. godine zbog završetka sanacije sanitarnih čvorova naše škole.  

Dakle, učenici PREDMETNE NASTAVE, od V do IX razreda, će u navedenom periodu nastavu pohađati online, preko platforme u skladu sa utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

Učenici RAZREDNE NASTAVE, od I do IV razreda i odjeljenje V-3 će u periodu od 29.01.2024. do 02.02.2024. godine nastaviti pohađati nastavni proces u prostorijama škole u skladu sa utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

Hotonj, januar 2024. godine                                                                                                                                  Direktor škole

mr.sci.Medžid Hasković

U toku rekonstrukcija mokrih čvorova u našoj školi


U našoj školi je počela rekonstrukcija mokrih čvorova koja obuhvata dva mokra čvora sa više učeničkih kabina. Ovaj projekat obuhvata razne radove, uključujući građevinske, zanatske, keramičarske, stolarske i molersko-farbarske poslove, uz zamjenu hidroizolacije i elektroinstalacija.

Vrijednost ovog projekta je 42.000 KM, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ga je podržalo kao važan korak ka poboljšanju higijenskih i zdravstvenih uslova u našoj školi.

Izvođač radova je firma „Neimar“ Zenica, a sami radovi počeli su u januaru. Ovaj poduhvat ima za cilj da značajno poboljša uslove kako za učenike tako i za zaposlene, doprinoseći poboljšanju higijenskih i zdravstvenih standarda u našoj školskoj sredini. Svi korisnici školskih prostorija imat će dugoročnu korist od ovih radova na sanaciji.

Ovo je samo jedan u nizu projekata, realizovanih u našoj školi u proteklom periodu.  Ovim radovima samo nastavljamo sa stvaranjem lijepog ambijenta i okruženja u školi, stvarajući tako bolje uslove za naše učenike, ali i za sve ostale, koji borave ili dođu u našu školu.


U toku je rekonstrukcija fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Izet Šabić”


 Projekat rekonstrukcije i uređenja fiskulturne sale u našoj školi finansira Evropska unija. Počeo je 19. decembra 2023. godine, a planirano je da bude završen najkasnije do 31. marta 2024. godine. Radovi obuhvataju sveobuhvatnu sanaciju fiskulturne sale, svlačionica, toaleta, krova, kabineta za rekvizite i kabineta za nastavnike.

U okviru realizacije ovog projekta izvršit će se zamjena stare, dotrajale i oštećene podloge i postavljanje nove sportske elastične podne obloge sa visokokvalitetnim karakteristikama, a shodno evropskim i ostalim standardima, koji važe za ovakve objekte. Također će se izvršiti molersko farbarski radovi.

Uključeni su građevinski, zanatski, keramički, stolarski i molersko-farbarski radovi, uz zamjenu hidroizolacije i elektroinstalacija. Vrijednost ovog projekta premašuje 150.000 KM.

Realizacijom ovog projekta učenicima i nastavnom osoblju bit će omogućeni bolji uslovi za rad, kvalitetnije održavanje nastave iz tjelesnog odgoja, ali i drugih sportskih aktivnosti.

Zahvaljujemo se predstavnicima Evropske unije na podršci u realizaciji ovog projekta.


Zimski raspust

Dragi učenici,

Sretan vam zimski raspust! Vrijeme je kada možete odahnuti nakon uspješno završenog polugodišta, opustiti se i uživati u zasluženom odmoru. Neka vam ovi dani budu ispunjeni toplinom, smijehom i radosti.

Ovo je prilika da se odmorite od školskih obaveza, ali i da se posvetite stvarima koje volite. Bilo da je to čitanje omiljene knjige, uživanje u zimskim radostima na snijegu ili jednostavno opuštanje s obitelji i prijateljima, neka vam svaki trenutak bude poseban.

Uživajte u svakom danu zimskog raspusta, napunite baterije i pripremite se za nove izazove koji vas čekaju u drugom dijelu školske godine. Neka vam ovi dani budu ispunjeni ljubavlju, toplinom i srećom.

Nastava u drugom polugodištu počinje 29.01.2024. godine, učenici predmetne nastave su prva smjena, dok su učenici razredne nastave druga smjena.

OBILJEŽAVANJE 30. GODIŠNJICE BITKE ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

Godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg obilježava se svake godine u mjesecu decembru. U organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća i ove godine svečano je obilježena 30. godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg. Kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27. decembra 1993. godine.
Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

 

Obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenici naše škole u pratnji direktora, gospodina Medžida Haskovića i nastavnica Amele Kuršumović i Enela Tahić, kao i učenici Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave. Svoje literarne radove pročitale su Ajna Kopić, učenica OŠ „Izet Šabić“ i Merjem Salihović, učenica OŠ „Zajko Delić“, a nastupio je i hor OŠ „Zajko Delić“ kao i recitatorska sekcija s recitalom “Moja jedina domovina zove se Bosna”.


Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije boračkih organizacija, institucija vlasti, porodica poginulih boraca, te političkih subjekata položile su cvijeće na Spomen obilježje.

ŠKOLA RODITELJSTVA

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje realizuje Školu roditeljstva. U decembru 2023.godine pedagog škole, Sabina Mrkonjić je realizovala dvije radionice za roditelje:

1.     Radionica na temu „Upute i savjeti za roditelje prvačića„  je realizovana 15. decembra 2023.godine za roditelje prvačića. Cilj radionice je da se roditeljima daju upute i savjeti vezani za prava, obaveze i dužnosti djece, te podstaknu roditeljske kompetencije i vještine komunikacije sa djecom. Roditelji  su upoznati  sa razvojnim fazama i potrebama prvačića.


Druga radionica na temu “Odgojni stilovi roditelja “ je realizovana u srijedu, 27.decembra 2023.godine. Cilj ove radionice je da roditelji definišu granice u odgoju i uspostave sistem pravila društveno prihvatljivog ponašanja, te da se upoznaju sa karakteristikama odgojnih stilova. Radionica je bila interaktivnog karaktera.

ČLANOVI VOLONTERSKOG TIMA OŠ ,,IZET ŠABIĆ" UČESTVOVALI NA ,,GALERIJI VOLONTERIZMA"

U okviru završne manifestacije projekta ,,Volontiranje je cool!" 05.12.2023.godine članovi volonterskig tima naše škole učestvovali su na ,,Galeriji VOLONTERIZMA" koja je upriličena u hotelu ,,Holiday" u Sarajevu. 

,,Galerijom VOLONTERIZMA" obilježio se Međunarodni dan volontera. 

Ekipu naše škole predstavljale su: Ilda Bašović, Majra Delić, Lamija Dedić, Irmela Mahmutović, Hana Mušović, Parović Ajla, Hana Radovović i Emina Zorlak. Naša ekipa osvojila je multimedijlni uređaj.  Koordinatori naše ekipe su nastavnica Đulka Kućanović i asistentica Alisa Hodžić.

SAT KODIRANJA 

0-02-05-c8d75de0fd234a88b557345e6946aaaa593b67355ceb4532b3912dd5377232eb_b6bc14f4b0fda4d2.mp4

Sat kodiranja je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. U našoj zemlji kordinaciju ovog važnog događaja obavlja Resursni centar za promociju civilnog društva - CPCD. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft, Dance Party ili istraživanja umjetne inteligencije. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.


Naša škola četvrtu  godinu zaredom se uključuje u najveći informatičko- edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”.

U periodu od 4. do 9. 12. 2023 godine nastavnica informatike Zineta Mujak - Kovač i nastavnik Asmir Zimić realizovali su sate kodiranja. Učenici su se dobro zabavili i po nešto novo naučili rješavajući zadatke na "drugačiji način". Čestitamo svim našim vrijednim učenicima koji su uzeli učešće u satu kodiranja.


Bez obzira na vrijeme trajanje sedmice kodiranja zabaviti se i nešto naučiti možete na sljedećem linku https://hourofcode.com/


Ekološka sekcija naše škole istražuje bogatstvo Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine: Stručni obilazak različitih odjela

U okviru stručnih obilazaka, članovi Ekološke sekcije naše škole imali su privilegiju da 30. novembra posjete Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Iako su Botanički i Zoološki odsjek Odjeljenja za prirodne nauke bili posebno intrigantni za našu Ekološku sekciju, učenici su istražili svaki kutak muzeja.

Tako su, pored obilaska Odjeljenja za prirodne nauke, posjetili i Odjeljenje za etnologiju i Odjeljenje za arheologiju. Nastavnica biologije i prirode, Mirsada Cokoja, voditeljica sekcije, vodila je 25 učenika kroz fascinantne eksponate, a tri stručna kustosa dala su im dublji uvid u bogatstvo muzejske zbirke.

Učenici su iskazali oduševljenje i zadovoljstvo tokom posjete, a ova edukativna avantura sigurno će im ostaviti snažan utisak u sjećanju. Ovakvi stručni obilasci ne samo da podstiču radoznalost učenika, već i daju inspiraciju za dalje istraživanje i učenje. Naša škola s ponosom podržava ovakve inicijative koje podstiču obrazovanje van učionice.


Peti razred u posjeti kinu CineStar

Dana 30. novembra tekuće godine dva odjeljenja petog razreda u pratnji razrednih starješina, nastavnica Amele Poturak i Enele Tahić, posjetili su kino CineStar i tom prilikom, po svom odabiru, pogledali film „Trolovi 3: Bend na okupu“.
Riječ je o filmu koji se počeo prikazivati početkom novembra 2023. godine u kinima širom BiH.

Treći nastavak popularnih Trolova donosi porodično okupljanje prepuno akcije, muzike i šarenila.

Kada se trolovi Poppy i Granko zbliže, Poppy otkriva da Granko ima tajnu prošlost: nekada je bio dio njezinog omiljenog „boybanda“, grupe BroZone, koju je činio sa svoja četiri brata. BroZone se raspao dok je Granko bio beba, a time se raspala i njegova porodica i od tada on nije vidio svoju braću. Kada jednog od braće otme par opakih zlikovaca, koji žele da mu ukradu talenat za pjevanje pop muzike, Poppy i Granko kreću na emotivno putovanje kako bi ujedinili porodicu i kako bi Granko na taj način spasio svoga brata.

Preporuke za pogledati film svima koji vole akcionu animiranu komediju. U vrijeme praznika, budite spremni za uzbudljivo, šareno porodično okupljanje, kao nikada do sada.
Anna Kendrick i Justin Timberlake vraćaju se svojim ulogama u novom poglavlju blockbuster muzičke franšize studija DreamWorks Animation – Trolovi: Bend na okupu.

Pored neobuzdane radosti karakteristične za Trolove i u ovom filmu čuli smo neke nove, ali i klasične pop hitove i imali priliku da čujemo neke od najvećih zvijezda muzičke industrije i najtalentovanije komičare.
A, kako je bilo našim učenicima možete pogledati na fotografijama.


Takmičenje znanjem gradi BiH

Perzijsko-bosanski koledž kao organizator takmičenja "Znanjem gradi BiH", a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, raspisao je konkurs za najbolji literarni rad na temu: " Svijete ne oduzimaj mi pravo da budem dijete svoje domovine".

Tom prilikom učenika IX 2 odjeljenja Hasanspahić Elina osvoijla je treće mjesto i dobila vrijednu nagradu.

OBAVIJEST

o realizaciji druge on-line sedmice

Poštovani učenici i roditelji!

Želimo vas obavijestiti da će se nastavni proces u online okruženju, a u okviru druge online sedmice za učenike od V do IX razreda, realizirati u periodu od 27.11.2023. do 01.12.2023. godine.

Dakle, učenici PREDMETNE NASTAVE, učenici od V do IX razreda, će u navedenom periodu nastavu pohađati online, preko platforme, a u skladu s utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

Učenici RAZREDNE NASTAVE, učenici od I do IV razreda i odjeljenje V-3 će u periodu od 27.11.2023. do 01.12.2023. godine nastaviti pohađati nastavni proces u prostorijama škole, a u skladu s utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.

NAPOMENA:

Redovan nastavni proces u školskim prostorijama za sve učenike naše škole nastavlja se odvijati od 04.12.2023. godine prema utvrđenom rasporedu časova uz sedmičnu rotaciju smjena.



 Hotonj, 24.11.2023.godine                                                                    Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

Obavještenje povodom Dana državnosti

  Poštovani roditelji, nastavnici, dragi učenici, školska priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održat će se sutra, 22.11. 2023. godine u 12.45 sati u holu škole.

U svom desetovjekovnom postojanju naša zemlja je rijetko bila slobodna. Zbog nje su se vodili ratovi, nestajala jedna i nastajala druga carstva i kraljevstva.Tako je bilo sve do 25. novembra 1943. godine kada su u Mrkonjić Gradu, u vihoru Drugog svjetskog rata, donesene historijske odluke vezano za teritorijalni integritet i jednakost svih građana BiH.

Na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu potvrđena je, odnosno obnovljena državnost BiH i time su stvoreni uvjeti da se BiH nakon toga razvija kao jedna od šest republika tadašnje Jugoslavije. Odluke ZAVNOBIH-a bile su osnova da i 1992. godine građani BiH na referendumu donesu odluku o nezavisnosti u granicama koje su definirane na zasjedanju AVNOJ-a.

 

Čestitamo svima Dan državnosti uz želje da nam domovina živi, cvjeta i raste i mi u njoj budemo sretni i zadovoljni.

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković

RADIONICA ZA NASTAVNIKE 

U srijedu, 8.11.2023.godine Mersiha Husejnović-Lokvančić ispred Udruženja „Sahan“ je održala predavanje – radionicu za nastavno osolje škole na temu rodno-zasnovanog nasilja. Cilj radionice je prepoznavanje i reagovanje u situacijama nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja. Radionica je dio projekta „Učenje je moj izbor“. 

EDUKATIVNA RADIONICA ZA UČENIKE 

U petak, 10.11.2023.godine za učenike odjeljenje VII-2 je održana edukativna radionica sa ciljem prevencije cyber nasilja među učenicima. Predavač Vahidin Đaltur je približio ovaj problem na zabavan i interesantan način kroz kontinuiranu interakciju sa učenicima. Edukativna radionica je dio projekta „Zajedno protiv cyber nasilja“ koji realizuje Centar za omladinski aktivizam (CROA). 

Bjelašnica: Drugi dan Škole planinarstva

Dana 7. novembra 2023. učenici sedmih razreda krenuli su na drugi izlet Škole planinarstva, ovog puta na planinu Bjelašnicu. Zaputili su se od Babinog dola prema vrhu Javorak.

Planinarski vodiči su održali predavanje i prezentirali vrhove Lisičja glava, najviši vrh Bjelašnice i vrh Obalj, te prirodne lokalitete Vučju šumu, Ivanovo polje i greben Hojta. Učenici su također bili upoznati s bjelašničkim selima, kao što su Lukomir, Umoljani i Bobovica, te su im predstavljene građevine Kuća spasa i Opservatorija.

Posebno važno, planinarski vodiči su podučili učenike kako se orijentisati u prirodi, pružajući korisne savjete za slučaj da se izgube na planini.

Ovaj izlet pružio je učenicima vrijedna iskustva i potaknuo ih da jedva čekaju buduće avanture u sklopu Škole planinarstva.


       Prvo mjesto na općinskom takmičenju „Upozoravanje na mine“

Na općinskom takmičenju „Upozoravanje na mine“ u organizaciji općinskog Crvenog križa ekipa OŠ "Izet Šabić" iz Hotonja zauzela je prvo mjesto s 18 bodova. Naši učenici su pokazali izvanredno znanje i predanost, a velik dio uspjeha pripada našoj vrijednoj nastavnici Naidi Pušini, koja ih je izvrsno pripremila.

Na takmičenju su se natjecali učenici iz sedmih razreda. Čestitamo učenicima i nastavnici na njihovim izvanrednim rezultatima. Neka nas ovaj uspjeh inspirira da se dalje zalažemo za sigurnost u našem okruženju. Sada se s nestrpljenjem pripremamo za kantonalno takmičenje koje će se održati 23. novembra.

 REALIZACIJA INTERAKTIVNE RADIONICE

JU OŠ "Izet šabić" u sklopu preventivnih aktivnosti, a u saradnji s KJU "Porodično savjetovalište" dana, 15.11.2023. je organizovana interaktivna radionica za roditelje naše škole koja je održana u 18 sati, na temu "Izazovi savremenog roditeljstva". Radionicu je održala pedagog/psihoterapeut gđa. Meliha Fejzić. Dobili smo zaista korisne savjete kako se nositi s savremenim tokovima, a ipak činiti dobrobit našoj djeci. Cjeloživotno učenje i edukacija je u obavezi svakog čovjeka i svakog roditelja.

Na edukaciji su pored roditelja bili prisutni direktor škole gosp. Medžid Hasković i psiholog škole Edina Kućanin.


Obilježavanje godišnjice “Bitka za Fočansku”


Učenici naše škole, odjeljenja VIII-1 i VIII-2 su u pratnji direktora škole Hasković Medžida, nastavnica Dević Aiše, Kuršumović Amele i nastavnika Merdan Salema, dana 19.10.2023. godine prisustvovali obilježavanju godišnjice “Bitka za Fočansku” u organizaciji vogošćanskog Udruženja demobilisanih boraca “Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 92-95.”

Događaj je održan na spomen obilježju kod OŠ “Izet Šabić” u Hotonju gdje je odata počast šehidima i poginulim borcima te izveden prigodan kulturno-umjetnički program.

SVJETSKI DAN JABUKE

 

“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”

poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća.  Dana 20. oktobra 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Svjetski dan “kraljice voća” - jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuke i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Povodom Dana jabuke 20.10. u našoj školi su se sprovele razne aktivnosti, kojima su učenici obilježili ovaj dan. Djeca su  jela kolače koje su nam poslale mame naših učenika . O jabuci su naši učenici od prvog do petog razreda danas pjevali, pravili drvo, privjeske za olovke, recitirali i crtali vezano za ovu kraljicu voća.


393833045_6720843691329897_886429773695460784_n.mp4

Utorak 24.10.2023  je u okviru edukacije stručnjaka iz KJU "Porodično savjetovalište" održana radionica za učenike VI -ih razreda na temu "Ljutnja- kako se ohladiti?, a radionicu je održala Denisa Merajić uz podršku psihologa škole Kućanin Edine. Učenici su bili vrijedni i pažljivi i uživali su u radionici, koja ih je na kreativan način naučila kako se nositi i sa negativnim emocijama, kao što je ljutnja, ali koja može biti i korisna u nekim životnim situacijama.

OKTOBAR - mjesec knjige

Posjeta učenika V-1 razreda, u pratnji nastavnice bosanskog jezika i književnosti Enele Tahić, školskoj biblioteci s ciljem obilježavanja Oktobra - mjeseca knjige.

Oktobar je mjesec kada se posebna pažnja posvećuje pisanoj riječi i bibliotekama koje su kao riznice znanja nedovoljno posjećene i cijenjene. Razvijajući svijest o važnosti biblioteka i knjige, te razvoju kulture čitanja, želimo stati uz najveće prijatelje ljudske civilizacije koji stoljećima čuvaju kolektivni i individualni identitet svake zajednice i svakog pojedinca. Knjige su magični kosmosi i mikrokosmosi koji su uvijek tu da upiju svaku našu emociju i da je preobraze u kreativnu energiju stvaranja i djelovanja.

Našim učenicima/ama želimo mnogo pročitanih knjiga u vremenu koje je ispred njih te da oblikuju budućnost svojim znanjem i vještinama.

"Nema potpunije proživljenog dana našeg detinjstva, od onog koji smo proveli sa omiljenom knjigom" (Marsel Prust)

Mali gest za najbrži i najtačniji odgovor za našu učenicu Ismo Džejlu, poklon lektira za V razred, sa željom da uvijek čita mnogo i da uvijek osjeća kako je malo i da njena želja za čitanjem uvijek tinja i potražuje.

POSJETA GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI 

U skolopu obilježavanja Oktobra – mjeseca knjige, učenici IV-1 (15 učenika) i učenici IV-2 ( 16 učenika) u pratnji učiteljica Amine Žero i Elme Veljan su u srijedu, 18.10. 2023. godine  posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu.

Učenici su se upoznali sa peridom i načinom nastanka biblioteke. Upoznali su se i sa životom i djelom njenog osnivača Gazi Husrev bega. Imali su priliku posjetiti depo biblioteke i saznati koje bogatstvo žanrova se u njemu nalazi. Također su imali priliku prisustvovati restauraciji oštećenih knjiga, karti i novina i saznati čime se bave restauratori i konzervatori.

Prilikom obilaska muzeja, koji se nalazi u sklopu biblioteke, vidjeli su i repliku najstarije knjige u Bosni I Hercegovini.

Saznali su i da je u toku prethodnog rata sačuvan cijeli fond biblioteke zahvaljujući njenim uposlenicima.

Nakon obilaska biblioteke, učenici su u pratnji učiteljica, obišli i Baščaršiju.

Posjeta i obilazak su imali edukativni karakter, upoznavanje učenika sa vjerskim i kulturno-historijskim spomenicima i ustanovama  našeg  grada.


Posjeta izložbe ''Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne''

U petak, 13.10.2023. godine učenici IX razreda, u pratnji svojih razrednika, Degirmendžić Edine i Brdar Vahida, kako i nastavnika historije, Korman Edina, posjetili su izložbu ''Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne'' u sarajevskom Collegium Artisticumu na Skenderiji.

Riječ je o izložbi koja prvi put na istom mjestu dovodi do susreta različite dokumente, izvore, svjedočenja i interpretacije o islamu u Bosni i Hercegovini, predstavljajući na taj način svojevrsnu historiju duhovnosti i kulture islama na ovim prostorima. 

 Nakon izložbe, učenici su prošetali Baščaršijom uživajući u prekrasnom danu i druženju.

Posjeta stomatologa

U prostorijama Osnovne škole „Izet  Šabić“ danas je održano predavanje o primjeni oralne higijene, te njenom uticaju na zdravlje zuba. Učenike/ce V-tih razreda posjetio je stomatolog Doma zdravlja dr. Haris Fazlić.

Date su upute o prehrani i pravilnom pranju zuba.U prehrani školske djece treba obratiti posebnu pozornost na smanjenje konzumacije šećera – glavnog i odgovornog za razvoj karijesa.
Za razvoj i zdravlje zubi vrlo je korisno konzumirati voće i povrće jer je bogato vitaminima i mineralima. Naučili smo iz prve ruke, saznali smo  kako možemo sačuvati biserno bijele zube i blistav osmijeh i kako se riješiti straha od odlaska stomatologu. Govorio je o važnosti dentalnog zdravlja, na koji način pravilno održavati dentalnu higijenu, kako zdravlje zuba utiče na zdravlje cijelog organizma i demonstrirao pravilno pranje zubića na modelu. Učenici su dobili preporuke za kontrolu i posjetu kao i kontakt stomatologu ambulante u Hotonju 033/481-131. Pažljivo su slušali i rado učestvovali u svim aktivnostima.

Nezaboravna avantura na planini Trebević: Škola planinarenja 2023.

Prvog dana Škole planinarenja za učenike sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, 9. oktobra 2023. godine, naši učenici su se uputili na planinu Trebević u pratnji predanih nastavnica Minele Dervišagić i Amele Poturak. Pod vedrim nebom i uz ugodno društvo, atmosfera je bila ispunjena radošću i uzbuđenjem. Obogaćujući njihovo znanje o prirodi i planinarenju, ova iskustva također razvijaju timski duh i samopouzdanje, čineći ovu avanturu nezaboravnom za naše učenike.


Posjeta kinu

U srijedu, 4. oktobra 2023. godine učenici VII1 odjeljenja su u pratnji nastavnica Zineta Mujak-Kovač i Begzade Rašidkadić-Hodžić posjetili kino Cinestar Sarajevo. Uz kokice i sok, učenici su se družili gledajući film Nindža kornjače. Ovaj film blizak je učenicima jer se bavi tematikom prihvatanja u društvu i pripadanja tom društvu, koja je posebno bitna mladim ljudima.


Predstava za učenike „Tri mačka i zakopano blago“ 

Dana, 03.10.2023. godine  OŠ“Izet Šabić“  u organizacija sa  JU KSC Vogošća  zajedno sa učenicima I, II, III, IV i V3  razreda  imali su priliku pogledati premijeru predstave „Tri mačka i zakopano blago“ u izvedbi UG „Scena“ Živinice. „Tri mačka i zakopano blago „ je bajkovita dramska igrarija o dogodovštinama i vragolastim avanturama trojice mačaka lutalica zaokupila je dječiju pažnju i izmamila osmijehe na njihovim licima. Kroz bajku nas vode avanturisti , koji nakon brojnih prepreka  ipak stižu do skrivenog kovčega sa blagom. A da balgo ne mora biti samo u draguljima i zlatu, već da su to knjige koje u svojim njedrima kriju brojna znanja i saznanja, poruka je predstave, da čitanjem i proučavanjem postajemo beskrajno bogati .

Pionirska dolina: Avantura Ekološke sekcije

U utorak, 3. oktobra 2023. godine, članovi naše Ekološke sekcije posjetili su Pionirsku dolinu u Sarajevu. U pratnji nastavnice Mirsade Cokoje, 30 učenika od VI do IX razreda istraživalo je ovu prekrasnu prirodnu destinaciju. Posjeta nam je omogućila da bolje razumijemo važnost očuvanja prirode i okoliša, potičući nas na aktivno sudjelovanje u tom procesu.

Obilježavanje Dječije nedjelje u JU OŠ”Izet Šabić”

“Dječija nedjelja“ obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, а cilj obilježavanja је promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

U školi je od 02 - 06. 10. 2023. godine , kroz brojne aktivnosti, obilježena Dječija nedjelja . Prve časove posvetili smo upoznavanju učenika sa aktivnostima planiranim za Dječiju nedjelju i Konvencijom o dječijim pravima. Interaktivnim predavanjem, učenici su upoznati s ključnim načelima ove međunarodne konvencije, ističući važnost nediskriminacije, zaštite od zlostavljanja i zanemarivanja, prava na obrazovanje i druge bitne aspekte.

 Učenici od I - IV i V3 razreda zajedno sa svojim učiteljicama su se aktivno uključili u izradu plakata,  kruna, balona I  drugih aktivnosti posvećenog pravima djeteta, ističući kreativnost koristeći boje, slike i poruke kako bi prenijeli ključne ideje o važnosti pravilnog odrastanja djece. Zaključno, učenici su poslali snažnu poruku i otkrili nam neka od svojih prava.

Dječje nedjelje, posvećene promociji prava djeteta, podizanju svijesti o njihovim potrebama i ojačavanju odgovornosti zajednice prema najmlađima. Aktivnosti tokom Dječje nedjelje nisu samo pružile znanje o pravima djeteta, već su i potakle učenike na razmišljanje o tome kako mogu doprinijeti boljem odrastanju djece u njihovoj zajednici. Posebno uzbudljiv segment dana bila je šetnja u okolini škole kao i izlazak u dvorište , pružajući djeci priliku za slobodnu igru, crtanje i druženje uz pjesmu “Kad se male ruke slože”. Ova mogućnost za igru bila je od posebnog značaja, s obzirom da je igra osnovno pravo djeteta prepoznato u Konvenciji. Aktivnosti u parku dodatno su doprinijele opuštanju i radosti među učenicima.Svojim kreativnim radovima o pravima i obavezama učenici su dali doprinos obilježavanju ove veoma značajne manifestacije.


MALI AMBASADORI SARAJEVA

U sklopu projekta „Mali ambasadori Sarajeva“ učenici trećeg razreda su u srijedu, 04.10.2023. godine imali priliku učiti u sasvim drugačijem okruženju. U pratnji svojih učiteljica i turističkih vodiča iz NVO „Mali ambasadori“ učenici su obišli jedan dio Sarajeva i upoznali se sa kulturnim i historijskim naslijeđem našeg glavnog grada. U potpuno opuštenoj atmosferi, uz zabavu i druženje, učenici su od turističkih vodiča čuli priče o znamenitostima ali i legendama koje se vežu za neke od njih. Na početku zajedničke šetnje učenici su dobili svoje akreditacije i kao „pravi ambasadori“ krenuli u obilazak grada. Prvo su saznali sve o nastanku imena grada a onda dobili upute kako i koje će kulturno-historijske i vjerske objekte obići.  Krenuli su od Vijećnice i Inat kuće, a zatim prošli kroz Bravačiluk i Kazandžiluk. Vidjeli su male dućane i upoznali se sa kazandžijskim zanatom koji plijeni pažnju  mnogih turista jer odiše motivima bogate bosanskohercegovačke tradicije. Šetnja se nastavila do Sebilja i Morića hana, a zatim su se nizali vjerski objekti. Učenici su čuli zanimljive priče i podatke o Gazi Husrev- begovoj džamiji, Sinagogi, Katedrali Srca Isusova i Sabornoj crkvi. Dok su prolazili Ferhadijom bilo im je interesantno stajati na liniji gdje se susreću dvije kulture, kultura Istoka i Zapada-Meeting of cultures. Tokom obilaska čuli su i zanimljivosti o našim planinskim ljepoticama, Zimskim olimpijskim igrama, bob stazi…Sve vrijeme učenici su sa oduševljenjem slušali priču vodiča ali su imali i pregršt pitanja o svemu što ih je dodatno interesovalo.

Učenicima trećeg razreda će ovo edukativno druženje ostati kao jedna divna uspomena - uspomena na dan kada su postali dio velike porodice „Mali ambasadori Sarajeva“.

5. oktobar – Dan učitelja 

UNESCO je 1994. godine. 5. oktobar proglasio kao Svjetski dan učitelja, cilj obilježavanja je, između ostalog, isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgajatelja, njihovog uticaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su nositelji.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Tim povodom obavještavamo vas da u četvrtak, 05.10.2023. godine neće biti redovne nastave.

Nastavni proces se nastavlja u petak, 06.10.2023. godine po uobičajenom rasporedu.


Hotonj, 04.10. 2023. godine                                                                                                                                                      Direktor:

Mr.sci. Medžid Hasković                            

Održana edukacija "Dijete u saobraćaju" za I i II razred

U našoj školi je nedavno realizovana aktivnost iz plana odjeljenske zajednice, u saradnji sa zaduženim policajcem iz sektora Rad policije u zajednici (PS Vogošća). Ova značajna edukacija, pod nazivom "Dijete u saobraćaju", bila je namijenjena učenicima prvog i drugog razreda i održana je u petak, 22. septembra 2023. godine, s početkom u 9:55 sati, u holu škole, kao treći čas tog dana.

Cilj ove edukacije bio je da se našim najmlađim učenicima pruže osnovno znanje i vještine vezani za bezbjednost u saobraćaju. Zajedno sa policajcem iz PS Vogošća, djeca su imala priliku da uče o pravilima pješačenja, prelaska ulice i osnovnim aspektima bezbjednosti na putu do škole i nazad. Ova aktivnost ima za cilj osnažiti naše učenike da budu odgovorni i svjesni učesnici u saobraćaju od najranijeg uzrasta.

Ovim putem želimo da se zahvalimo zaduženom policajcu i našim učiteljicama koje su podržale ovu inicijativu i doprinijele uspješnoj realizaciji edukacije. Njihova podrška i angažovanje u obrazovanju naše djece su od suštinskog značaja, a zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za našu djecu.

Ponosni smo što možemo pružiti ovakve vrijedne prilike našim učenicima i radujemo se budućim aktivnostima koje će doprinijeti njihovom rastu i razvoju.


Učenici IV-1 i IV-2 u edukativnoj posjeti Vijećnici

U petak, 22. septembra 2023. godine, učenici IV-1 (18 učenika) i IV-2 razreda (16 učenika), uz odobrenje direktora škole, zajedno s učiteljicama Aminom Žero i Elmom Veljan, posjetili su Vijećnicu u Sarajevu.

Tokom posjete učenici su se upoznali sa historijom Vijećnice, njenom gradnjom i prvobitnom namjenom. Tragični požar iz 1992. godine, koji je doveo do gubitka većine knjižnog fonda i historijskih dokumenata, bio je jedno od značajnih saznanja prilikom njihove posjete.

Nakon obilaska Vijećnice, učenici su posjetili i druge kulturno-historijske spomenike na Baščaršiji.

Ovaj izlet je obogatio njihovo poznavanje kulturne baštine i doprinio širenju njihovih spoznaja o historiji Bosne i Hercegovine.


Predstavnice Goethe Instituta Sarajevo bile su gošće u O.Š. Izet Šabić Hotonj

Direktorica jezičkog odjela Goethe Instituta, Eva Hamann, i koordinatorica za kurseve i ispite, Nina Muratović, posjetile su našu školu 31. augusta 2023. godine.

U ranijem periodu Goethe Institut donirao je tri whiteboard table, koje su od velike koristi u nastavnom procesu.

Saradnja sa Goethe Institutom se nastavlja i dalje. Od oktobra 2023. godine Goethe Institut nudi kurseve njemačkog jezika u O.Š. Izet Šabić.

Ovom prilikom je direktor O.Š. Izet Šabić uručio zahvalnicu predstavnicama Instituta.

Danke Goethe Institut Sarajevo.

Svečani "Dan prvačića" za vogošćanske školarce

Manifestacija "Dan prvačića" održana je u srijedu, 06.09.2023. godine, u Sportskoj dvorani "Amel Bećković" u Vogošći. Cilj organizacije manifestacije bio je svečano obilježiti polazak u školu tristo sedamdeset i jednog prvačića iz Vogošće. Među njima je 191 djevojčica i 180 dječaka.

Ove godine, u Osnovnoj školi "Izet Šabić", imamo ukupno 42 prvačića raspoređena u dva odjeljenja. U pratnji učenika naše škole bili su direktor mr. sci. Medžid Hasković, pedagogica Sabina Mrkonjić i učiteljice Sabiha Čaušević i Elvedina Mehić.

Općina Vogošća je prvačićima podijelila ruksake, pernice i školski pribor. Općinski načelnik Migdad Hasanović je održao kratki govor, dok je za zabavni dio programa bila odgovorna Lidija Sejdinović, poznata kao Teta Pričalica.

INVESTICIJA U BUDUĆNOST: EU4SPORT OBNAVLJA SPORTSKU DVORANU OŠ "IZET ŠABIĆ"

S radošću ćemo vas obavijestiti o izvanrednoj vijesti koja će značajno unaprijediti sportske aktivnosti u našoj školi "Izet Šabić". Evropska unija je odobrila finansiranje obnove naše sportske dvorane u sklopu projekta EU4Sport, novog projekta koji ima za cilj modernizaciju sportskih dvorana u obrazovnim institucijama širom Bosne i Hercegovine.

Projekt EU4Sport vrijedan je 2,1 milion eura i obuhvatit će obnovu dvorane u našoj školi, kao i još 16 osnovnih škola u različitim dijelovima zemlje, kao i sportske dvorane Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Ova obnova pružit će nam bolje i kvalitetnije uvjete za sportske aktivnosti i tjelesno obrazovanje naših učenika.

9. augusta 2023. godine je ozvaničen početak projekta EU4Sport na koordinacijskom sastanku u Uredu EU u BiH u Sarajevu. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske unije u BiH, predstavnici svih 18 obrazovnih institucija korisnika projekta, predstavnici Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova BiH te predstavnici nadležnih entitetskih ministarstava.

Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH, istakao je važnost podrške koju EU pruža obnovi sportskih dvorana u obrazovnim institucijama.

U pripremnoj fazi projekta, uspostavljena je uspješna saradnja između Ministarstva civilnih poslova BiH i resornih ministarstava u FBiH i RS, što je omogućilo finaliziranje svih potrebnih uvjeta za početak projekta.

Osnovna škola "Izet Šabić" je jedina škola iz općine Vogošća koja će biti obuhvaćena ovim prestižnim projektom.

Radovi na obnovi sportske dvorane planirani su od maja do augusta 2024. godine.

Ovo je prilika koju smo dugo čekali, i veselimo se budućim promjenama koje će obnova naše sportske dvorane donijeti. Zahvaljujemo Evropskoj uniji na podršci i uvjereni smo da će ova investicija značajno doprinijeti boljem obrazovanju i zdravstvenom razvoju naše djece.


SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Drage učenice i učenici,

Započela je nova školska godina, i želim vam poželjeti srdačan doček!

Neka vam ljubaznost, saradnja, prijateljstvo, zajedništvo, poštenje i međusobno poštovanje budu jednako važni kao i predmeti koje ćete učiti u školi, poput matematike, informatike, biologije, historije, hemije, engleskog jezika i drugih.

Radujem se svakom vašem postignuću, svakom trenutku dobrog ponašanja i svakoj ocjeni koja će se ponosno upisivati u vaše školske dnevnike. Bit će mi zadovoljstvo svaki put kada naučite novo slovo, broj, napišete ili izrecitirate stih, svaki put kada naučite i odsvirate notu, nacrtate šareni crtež ili uspješno riješite matematički ili informatički zadatak. Znanje je ključ promjene, i mi smo ovdje da vam pružimo više od samih činjenica.

Prije svega, želim vam puno zdravlja, te da stvarate nova prijateljstva i razumijevanje među sobom. Posebno čestitke idu našim prvašićima, koji s nestrpljenjem čekaju svoje prve trenutke u školskim klupama, gdje će stvarati dragocjene uspomene. Roditeljima također upućujem čestitke i nadam se da će sva njihova očekivanja biti ispunjena, a naša saradnja i timski rad će i dalje biti usmjereni na dobrobit naših učenika.

Na kraju, želim poželjeti sretan početak školske godine i mojim kolegicama i kolegama. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na oblikovanju svjetlije budućnosti za naše učenike. Budite predani, kreativni i maštoviti, jer se trud uvijek isplati.

S ljubavlju i podrškom,

DIREKTOR ŠKOLE

Mr. sci. Medžid Hasković


Svečani prijem prvačića

Direktor Osnovne škole "Izet Šabić" srdačno je dočekao prisutne na svečanosti povodom dolaska novih prvačića. Ispričao je kako je škola danas postala domaćin 42 prvačića, podijeljenih u dva razreda. Radosno je pozdravio ove mlade učenike koji su prvi put kročili u školu, spominjući da će biti njeni članovi narednih devet godina.

Naglasio je važnost škole kao mjesta gdje će ovi učenici steći znanje i razumijevanje ljudskih vrijednosti. Dodao je da će im učitelji i nastavnici biti dragocjena podrška u tom procesu. Istaknuo je njihovu posvećenost i predanost te ih pohvalio zbog njihove ljubavi prema djeci.

Direktor je istaknuo važnost prijateljstva koje će ovi učenici razvijati tijekom školovanja. Podsjetio ih je da možda upravo sada sjede pored svog budućeg najboljeg prijatelja ili prijateljice, koji će im biti podrška u teškim trenucima. Istaknuo je važnost međusobne pomoći i podrške kako bi postali dobri ljudi, što je jednako važno kao i stjecanje znanja.

Direktor je također uputio riječi podrške i roditeljima, potičući ih da prate školovanje svoje djece s ljubavlju i strpljenjem.

Na kraju, zaželio je dobrodošlicu novim učenicima i poželio im mnogo uspjeha, radosti i znanja kako u školskim klupama, tako i u životu. Zaželio im je sretan prvi školski dan.


Obavještenje za roditelje i učenike prvog razreda

OBAVJEŠTENJE

U našoj školi u toku su pripreme za novu školsku 2023/2024 godinu. U toku ove sedmice od 28.08.2023 do 31.08.2023 u dogovoru sa razrednicima bit će izvršena podjela besplatnih udžbenika za sve učenike naše škole. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti preuzeti udžbenike, isti će biti podijeljeni 1.09.2023 kada je planiran početak nove školske godine .