Aktuelno - Informacije - Novosti

Raspust!!

Dragi naši učenici,

‌ova školska godina je bila prepuna raznih izazova. Pokazali ste da ste vrlo vrijedni, odgovorni, kreativni i nadareni. Školska godina koja ostaje iza vas sigurno je sve učinila bogatijim, za nova znanja i iskustva, za nove vještine, za prijateljstva, u nekima probudila talente i otvorila vam nove vidike.

Svima od srca želim da raspust iskoristite na najbolji način, da se posvetite sebi, svojim talentima i potrebama, da što više vremena provedete u prirodi i u druženju sa prijateljima, ali i u druženju sa knjigom.

Čast mi je izraziti naš ponos zbog vaših postignuća i uspjeha u svim područjima.

Dragi učenici, uživajte u raspustu! vidimo se u septembru!

Direktor škole: Mr.sci. Medžid Hasković

Ispraćaj kolegice Remzije Hadžimejlić u penziju

DODJELA SVJEDOČANSTAVA I UVJERENJA O POLOŽENOJ EKSTERNOJ MATURI


U petak, 16. 6. 2023. godine, u prostorijama škole organizirana je dodjela Svjedodžbi o završenoj osnovnoj školi kao i Uvjerenja o uspješno položenoj eksternoj maturi.

Prije same dodjele Svjedodžbi i Uvjerenja, uručene su pohvale za učenike/ice koji su ostvarili odličan uspjeh i primjerno vladanje. S ponosom možemo reći da smo ove školske godine imali deset učenika koji su ostvarili odličan 5, 00 prosjek u učenju iz tri odjeljenja devetog razreda.

Želimo uputiti čestitke svim maturantima, generaciji koja nam je svima posebno draga i koju ćemo dugo pamtiti, koja je bila sjajna tokom svih devet godina školovanja u našoj školi.

Dragi maturanti, želimo vam da osnovnoškolske dane pamtite po lijepom iskustvu i prijateljima koje ste stekli za cijeli život. Hodeći kroz život upoznat ćete još drugara, ali, i, nailaziti i na različite izazove. Hrabro koračajte svojim putem i budite uspješni u svim dobrim stvarima kojima se budete bavili. Ostanite djeca uvijek, vedri, nasmijani, sretni i bezbrižni, ali uvijek istrajte i u borbi na pravom putu.

Želimo vam mnogo uspjeha i sreće u nastavku školovanja, ali i u životu svakako!

MATURSKO VEČE

Matursko veče za učenike devetih razreda organizirano je u četvrtak, 8. 6. 2023. godine.  Okupljanje  maturanata ispred škole započelo je u 17:30h, a pratili su ih roditelji, rodbina, nastavnici te mnogi sadašnji i bivši učenici naše škole.

Proslava maturske večeri za učenike i njihove razrednice, druge nastavnike/ice kao i direktora škole, organizirana je u hotelu Holiday, Sarajevo.

Uživajući u zajedničkom druženju, uz muziku i ples, na njihovim licima očita je bila sreća zbog završenog osnovnog obrazovanja, međutim mogla se uočiti i sjeta i žal zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu.

Dragi maturanti, pred vama su novi putevi i novi izazovi za koje vam želimo da ih sa lahkoćom i upješno savladavate, a iz naše škole ponesite samo lijepe uspomene, i vrata naše škole uvijek će za vas biti širom otvorena.


IZLET ZA UČENIKE OD I DO V RAZREDA – BIJAMBARE

Shodno Izvedbenom planu i programu za realizaciju izleta u JU OŠ „Izet Šabić“, u ponedjeljak 05.06.2023. godine realizovan je jednodnevni izlet za 184 učenika od I do V (10 odjeljenja) na izletište Bijambare. U pratnji učenika su bili razrednici, asistent u nastavi, predmetni nastavnici, direktor, pedagog i psiholog. Vođa puta je bila učiteljica Zehra Arnautović. Sredstva za realizaciju ovog vida nastave osigurali su roditelji učenika. Prijevoz sa polaskom u 09:00 sati ispred škole i povratkom od 14:00 do 14:30 bio je od strane prijevoznika Centrotrans Sarajevo.

Izlet je proveden s ciljem promocije i unapređenja izvornih vrijednosti (prirode, kulture, sporta). Pored općih odgojno-obrazovnih ciljeva kao što su sticanje vrlina i pozitivnih navika, razvijanje valjanih pozitivnih shvatanja, usvajanje kulturnog ponašanja, realizovani su i specifični  ciljevi i zadaci koji su usmjereni na usvajanje nastavnog plana i programa kroz neposredno upoznavanje sa pojavama i odnosima u prirodi, sa prirodno-geografskim obilježjima, osposobljavanje učenika za ostvarivanje osnovnih potreba izvan porodice, te rekreativno-zdravstvenim i socio-psihološkim razvojem učenika.

Sve aktivnosti na lokalitetu izletišta Bijambare (šetnja, razgledanje, igre) bile su prožete jačanjem razvoja interesovanja za prirodu i izgrađivanjem ekoloških navika učenika, te davanje značaja shvatanju zdravog načina života i očuvanja zdravlja.

Učenici su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima i pokazali visok stepen svijesti o značaju prirode, boravku u prirodi i njenom očuvanju.


EKSKURZIJA UČENIKA IX (DEVETOG) RAZREDA

Dana 15. maja 2023. godine učenici tri odjeljenja devetog razreda krenuli su na ekskurziju u Hercegovinu. Na put je krenulo 60 učenika u pratnji razrednih starješina, nastavnica Amele Devedžija, Amele Poturak i Enele Tahić, i direktora škole, Medžida Haskovića. Agencija koja je realizirala ekskurziju je “BISS Babić Tours”, koja je zadovoljila sve uslove i propise koji su bili potrebni za realizaciju iste.

Ekskurzija u trajanju od tri dana, dakle u periodu od 15. maja do 17. maja tekuće godine realizirana je izuzetno uspješno. Učenici su imali tri izuzetna dana uživanja u ljepotama Hercegovine. 

 U sklopu ekskurzije organizirano je nekoliko izleta sa edukativnim sadržajima, gdje su učenici imali priliku da obiđu prvenstveno turističke potencijale naše zemlje. Prva destinacija bio je Konjic, grad u kojem su učenici imali priliku posjetiti Titov bunker, poznat i pod nazivom ARK D-0, a koji je sagrađen u svrhu skloništa 350 Titovih najbližih saradnika u slučaju atomske katastrofe. Nakon toga put je nastavljen prema Jablanici gdje su učenici posjetili muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Obilazak južnog dijela Hercegovine počeli smo posjetom Tekiji u Blagaju, vrijednom sakralno-stambenom objektu islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Potom smo posjetili vodopad Kravice u Ljubuškom, a nakon Ljubuškog uputili smo se u Stolac, gdje smo najprije obišli nekropolu stećaka u Radimlji, a nakon toga prošetali se uz smaragdno zelenu Bregavu, nekadašnjim Daorsonom (najstariji, ilirski, naziv za grad Stolac).

Posljednji dan ekskurzije realizirana je posjeta Hutovom blatu, smještenom na jugu Hercegovine, u tipično kraškom ambijentu, sa lijeve strane rijeke Neretve, jedinstvenoj submediteranskoj močvari u Evropi sa jedinstvenim primjerima flore i faune. Počitelj je bio sljedeća destinacija i obilazak Šišman Ibrahim-pašine ili Hadži Alijine džamije. Otići u Hercegovinu, a ne posjetiti Mostar i njegov Stari Most bio bi veliki propust, a na putu do Starog Mosta obići i Karađozbegovu džamiju koja je sagrađena 1557. godine.

Ekskurzija je završena povratkom u Sarajevo u kasnim popodnevnim satima, gdje su roditelji nestrpljivo čekali djecu i njihove prve dojmove. Protekavši u najboljem redu, ova ekskurzija ostavila je kod učenika neizbrisiv trag i mnoštvo divnih trenutaka koji će zauvijek ostati u njihovom sjećanju, a koje će biti jedno od najljepših životnih iskustava.

       Slikama ćemo pokušati dočarati samo dio atmosfere i onoga što su učenici imali priliku posjetiti, međutim, na slikama se ne može u potpunosti vidjeti pozitivna energija, timski rad i ono sto je najvažnije poslušnost, poštovanje i zrelost naših učenika.


Škola planinarstva

Danas je realiziran 3. pohod za učenike VII razreda. Današnja destinacija je bila planina Igman. Učenici su ispunili sve ciljeve i zadatke koji su bili postavljeni pred njih. Uživali su na stazama ove planine, zelenilu, lijepom i sunčanom vremenu. Upoznavali floru i faunu, igrali se i družili sa učenicima drugih škola.


Pod motom „Riječ je moćna“ i „Znanjem do zvijezda“ svečano obilježen Dan škole

Škola ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka. To je institucija koja daje nadu i pruža oslonac svakom djetetu. „OŠ „Izet Šabić“ iznjedrila je brojne generacije, danas uspješne ljude koji svojim znanjima i umjećima doprinose našem društvu i našoj državi.“- rekao je direktor škole u  obraćanju prisutnima. Naša škola ne počiva samo na obrazovanju naših učenika, već i na njihovom odgoju – odgoju koji objedinjuje prošlost i sadašnjost, a okrenut je ka budućnosti u kojoj će naši učenici odvažno koračati kroz život.

U utorak, 9.5.2023. godine naša škola je proslavila svoj 39. rođendan.

Direktor škole mr. sci. Medžid Hasković poželio je dobrodošlicu učenicima, uposlenicima, kao i mnogobrojnim roditeljima, zvanicama, gostima i prijateljima naše škole. Uputio je čestitku: „Kao direktor škole, mogu biti izuzetno ponosan što sam na čelu odgojno-obrazovne ustanove koja svojim učenciima pruža kvalitetno obrazovanje i sigurno okruženje. Povodom Dana naše škole, želim uputiti iskrene čestitike svima – počevši od učenika, roditelja, uposlenika, saradnika, naših dragih penzionera i prijatelja naše škole – čestitke za ostvarene rezultate, za uspjeh, za strpljenje, za razumijevanje, za ljudskost koja nema cijenu. Sretan Dan škole uz želju da OŠ „Izet Šabić“ uvijek bude mjesto gdje njegujemo vrijednosti, poštujemo različitosti i sa osmjehom usvajamo znanja.“

Istakao je da je ova školska godina bila izuzetno uspješna za našu školu. Osvrnuo se na postignute rezultate na općinskim i kantonalnim takmičenjima iz više nastavnih predmeta.

Također, direktor se u ime škole zahvalio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za potporu u realiziaciji projekta izgradnje produženog boravka i kabineta za odvijanje nastave, zatim kompaniji ZIRA d.o.o. Sarajevo, koja je vodeća u oblasti informatičkog inžinjeringa na vrijdnoj donaciji našoj školi, Vijeću roditelja, Školskom odboru, nastavnicima razredne i predmetne nastave i stručnim službama i tehničkom osoblju škole.

Svake godine učenici i nastavnici za roditelje i goste, ali i sve nas pripreme prigodan program. I  ove godine je bilo tako, vrijedni članovi sekcija sa svojim učiteljicama/nastavnicima pripremili su bogat i  sadržajan program. Naši učenici, uposlenici škole, roditelji i dragi nam gosti u prepunom holu naše škole su uživali u pjesmi, plesu, recitacijama, igrokazima. Učenici su svojim izvedbama donijeli zabavu i dobro raspoloženje pristunima.

Prvo su na scenu izašli učenici drugog i četvrtog razreda u ulogama: slastičar, pekar, dimnjačar i vrtlar i poželjeli nam mnogo radosti, zadovoljstva, sreće i veselja. Pozvali su prisutne da bodre učesnike priredbe i obećali da će uživati gledajući ono što su pripremili za njih. Zatim smo oprobali glas sa školskim horom. Nakon toga je uslijedio recital „Zabranjeno je...“, učenici su nam poručili da je zabranjeno ne smijati se problemima, ne boriti se za ono što želiš... Nakon slušanja opet smo zapjevali, ovoga puta uz mali hor naše škole, uz pjesmu „Riječ je moćna“. Učenice recitatorske skecije su poslale još jednu snažnu poruku sa ove priredbe, a to je da su ruganje, netrpeljivost, omalovažavanje, nazivanje pogrdnim imenima bolna djela i riječi za svako dijete. Nakon toga na scenu su izašle rasplesane djevojčice ritmičke sekcije naše škole i uz pjesmu poslale poruku da nasilje nije hrabrost, već su to dobra djela i poštivanje vršnjaka. Zatim su nas djevojčice drugog razreda recitatorske sekcije podsjetile kakve sve riječe mogu biti i kako riječi imaju energiju i snagu da pomažu, liječe, ali i ranjavaju. Naši vrijedni članovi dramske sekcije su se potrudili da nam dočaraju dvije situacije u porodičnoj atmosferi. Prisutne su nasmijali i još više razveselili.

Za kraj su nam najljepši pozdrav uputili najmlađi učenici naše škole, đaci prvaci. Pjesmom i plesnim pokretima su izazvali lavinu emocija.

Na Dan škole je upriličena i svečana dodjela pohvala učenciima za ostvarene uspjehe na takmičenjima i to:

-         Ekipno takmičenje: „Misli „MINE““ -  naša škola je zauzela 2. mjesto

-         Ekipno takmičenje: Program „CIVITAS“, 1. mjesto

-         Ekipno takmičenje: Odbojka (muška ekipa), naša škola je osvojila 1. mjesto

-         Ekipno takmičenje: Odbojka (djevojčice), 2. mjesto

-         Ekipno takmičenje „Igre bez granica“, 1. mjesto

-         Takmičenje iz robotike osvojeno 3. mjesto.

-         Ekipno takmičenje: Pružanje prve pomoći, 1. mjesto

-         Ekipno takmičenje: Informatika, 1. mjesto

Učenik 9. razreda Hamza Oprašić osvojio je treće mjesto na takmičenju iz matematike.

Učenik 8. razreda Enes Muminović osvojio je 3. mjesto na opinskom takmičenju iz fizike.

Najbolje ostvareni rezultat u ovoj školskoj godini postigla je učenica sedmog razreda Džana Čardaković, koja je na kantonalnom takmičenju iz bosanskog jezika i književnosti osvojila 1. mjesto i maksimalan broj bodova.

Uslijedila je  dodjela priznanje za nastavnike koji su u ovoj školi od 1997. godine, kada je nakon agresije i renoviranja ponovo počela sa radom, a to su: učiteljica Zehra Arnautović, učiteljica  Sabiha Čaušević, učiteljica Edina Hadžiabdić, nastavnica Rejhana Bijelonja, nastavnik Elvedin Brkić, nastavnik Salem Merdan, nastavnica Mirsada Cokoja, nastavnica Aiša Dević, i direktor Medžid Hasković. Uručeno je i priznanje učiteljici Remziji Hadžimejlić koja ove godine odlazi u zasluženu penziju.

Ovaj svečani dan smo završili zajdničkim druženjem nastavnika.

Zahvaljujemo se našim gostima, prijateljima, roditeljima, učenicima i uposlenicima naše škole na doprinosu da Dan škole obilježimo na dostojanstven način.

Sretan Dan škole!


ŠKOLA U PRIRODI

Škola u prirodi je realizovana u periodu od 10.05.2023. do 12.05.2023. godine u SRC-u Ajdinovići, koju je pohađalo 55 učenika četvrtog razreda. Sa učenicima u Ajdinovićima boravile su učiteljice Elvedina Mehić, Eldina Hadžiefendić i Sabiha Čaušević. Prijevoz, hranu i trodnevni smještaj za sve učenike obezbijedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Za vrijeme boravka u SRC Ajdinovići, Izvedbeni plan i program Škole u prirodi je uspješno realizovan. Tome je svakako doprinio profesionalni i kolegijalni odnos učiteljica i tim animatora koji je bio zadužen za animaciju učenika. Najvažnije od svega je da su se svi učenici zdravi, veseli i zadovoljni vratili kućama.


ŠKOLA PLIVANJA

Škola plivanja koja se realizovala u peridu od 27.4.2023. do 5.5.2023. godine, obuhvatila je pet radnih dana s dva sata nastave dnevno.

Školu plivanja uspješno je završilo 59 učenika iz tri odjeljenja četvrtih razreda (IV1 -19 učenika, IV2 – 20 učenika i IV3 – 20 učenika). Cilj škole plivanja bio je osposobiti učenike za sigurno plivanje i razvijanje njihovih plivačkih vještina.

Učenici su imali priliku naučiti osnovne tehnike plivanja, uključujući pravilno disanje, plutanje, kao i skokove u vodu. Svaka lekcija sastojala se od kombinacije teorijskog dijela i praktičnih vježbi u bazenu.

Učenici su pokazali izuzetan napredak tokom škole plivanja. Njihova sposobnost plivanja je poboljšana, a samopouzdanje u vodi je također poraslo. Bili su motivisani i aktivno učestvovali u svim vježbama i aktivnostima.

Sigurnost u vodi bila je prioritet tokom škole plivanja. Učenici su naučili pravila o sigurnosti u blizini bazena i pravilno ponašanje u vodi.

Učenici su bili disciplinovani, slušali upute i pokazivali poštovanje prema drugim učenicima i trenerima.

Ukupno gledajući, škola plivanja bila je uspješna i zadovoljavajuća za sve učenike. Učenici su stekli nove vještine, poboljšali svoje plivačke sposobnosti i stekli važno znanje o sigurnosti u vodi.


PRVA NA KANTONU IZ BOSANSKOG JEZIKA

U četvrtak, 04.05.2023.godine, u prostorijama Prve osnovne škole na Ilidži, održano je Kantonalno takmičenje iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole.

Na takmičenju su učestvovali pobjednici školskih takmičenja iz 66 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Našu školu su na takmičenju predstavljale učenice Džana Čardaković - VII razred (mentor, nastavnica Aiša Dević) i Ilda Helać - VIII razred (mentor, nastavnica Enela Tahić)

Džana Čardaković je osvojila 1.mjesto u kategoriji sedmih razreda, osvojivši maksimalan broj bodova na testu.

Pobjednici čestitamo na ovom izuzetnom uspjehu.

 Ilda Helać je osvojila 11. mjesto, što je takođe dobar plasman u konkurenciji 66 učenika.

Predavanje"vršnjačko nasilje"

U srijedu, 26.4.2023. godine, u organizaciji Policijske uprave Vogošća održano je predavanje za učenike na temu ‘’Vršnjačko nasilje’’. Predavanju su prisustvovali učenici VIII1 i VIII2 razreda sa razrednicima Edinom Degirmendžić I Vahidom Brdarom kao i direktorom škole, Medžidom Haskovićem.  Predavanje je realizovao policajac Almir Bukva a učenici su sa pažnjom pratili ovu poučnu i zanimljivu temu. Ovim putem se želimo zahvaliti Policijskoj upravi Vogošća na odličnoj saradnji.


Škola planinarstva

 U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo realizovan je 2. planirani pohod za učenike VII razreda. Učenici naše škole su išli na Bjelašnicu i uspješno su savladali planiranu rutu, predviđenu planom i programom rada. Pored loših vremenskih uslova: vjetra, kiše, blata, snijega i magle učenici su uspjeli ispuniti postavljene ciljeve i zadatke.


OBAVJEŠTENJE

U petak, 21.04.2023. godine, muslimani širom svijeta, obilježavaju svoj veliki praznik – Ramazanski bajram. Svim učenicima, uposlenicima, roditeljima, prijateljima i saradnicima koji obilježavaju Ramazanski bajram čestitamo ovaj praznik sa željama za dobrim zdravljem i uspjehom. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Zbog obilježavanja Ramazanskog bajrama, a uskladu sa Školskim kalendarom za školsku 2022/2023. godinu, u petak, 21.04.2023. godine neće biti redovne nastave.

Redovan nastavni proces se nastavlja u ponedjeljak, 24.04.2023. godine po uobičajenom rasporedu časova.


NAŠI UČENICI  POBJEDNICI OPĆINSKOG CIVITAS PG - TAKMIČENJA

Učenici sedmog razreda naše škole osvojili su prvo mjesto na općinskom takmičenju „Projekt građanin“ iz praktične nastave Građanskog obrazovanja. Predstavili su se s istraživačkim radom na temu: „Zaštita dječijih prava“. Vrijedna i kreativna ekipa naših učenika je odgovorno pristupila svojim zadacima i izvrsno realizirala projekat: Spaho Benjamin, Julardžija Faruk, Muftić Amina, Sinanović Lamija, Čardaković Džana, Džihić Kaid, Hadžiabdić Emina i Bošnjak Emir.

 U organizaciji Obrazovnog centra CIVITAS i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo održana su i online kantonalna takmičenja praktične nastave "Projekt građanin" s direktnim uključenjem i izlaganjima - javnim saslušanjima putem video linka. Učenici naše škole u kategoriji osnovnih škola sa rezultatima sudija našli su se na kantonalnom takmičenju među prvih deset mjesta i tako se uspješno plasirali na osmoj poziciji u Kantonu Sarajevo.“Projekt građanin”/ “Ja građanin” praktične nastave omogućava učenicima i učenicama priliku za javno prezentovanje naučenog, javni nastup i javno zagovaranje.

Ovim putem čestitamo učenicima i njihovoj mentorici predmetne nastave Mersihi Čutura.

PRVO MJESTO NAŠE ŠKOLE NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ PRVE POMOĆI

 PRVO MJESTO NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU U PRUŽANJU PRVE POMOĆI

 

U organizaciji Crvenog križa Vogošća 15. aprila održano je općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći.

 

Učenice naše škole ostvarile su izvanredne rezultate i osvojile 1. mjesto na ovom takmičenju a samim tim se plasirale na kantonalno takmičenje.

Našu školi predstavljale su učenice sedmih razreda iz sekcije Prva pomoć sa profesoricom Mersihom Čuturom.

Učenice ekipe Prva pomoć:

1.  Delić Majra

2.  Dedić Lamija

3.  Radovović Hana

4.  Subašić Jasmina

5.  Mahmutović Irmela

6.  Bašović Ilda

 

Zahvaljujemo se učenicama na dostojnom predstavljanju škole i želimo mnogo uspjeha na kantonalnom takmičenju.


Hvala „CROA „ UDRUŽENJU

U okviru projekta “Volontiranje je cool“ koji se već treću godinu realizuje u našoj školi predstavnici Udruženja „CROA-e“ su 14. 04. 2023. godine školi su uručili nagrade za ovaj projekat. Zahvaljujući sponzorima Evropske unije, Fondaciji za izdavaštvo i bibliotečku djelatnoost“ naša škola je bogatija za opremu za izvođenje nastave tjelesnog i zdrastvenog odgoja, kao i bibliotečki fond. Rad  na ovom projektu nastavlja se i u narednom periodu.


Igre bez granica

Dana 14.04.2023. godine održane su „Igre bez granica“ za učenike osnovnih škola općine Vogošća. Učestvovali su učenici V i VI razreda. Organizator ovih igara je JU KSC Vogošća. Održane su u sportskoj dvorani „Amel Bečković“. Iz naše škole je išlo 8 učenika ( 4 djevojčice i 4 dječaka ). Učenici su pokazali veoma dobre motoričke sposobnosti, tako da su uspješno savladali sve igre i prepreke koje su bile postavljene pred njih i osvojili 1. mjesto. Iskrene čestitke učenicima. Učenike vodila nastavnica Minela Dervišagić.


OBAVJEŠTENJE

U nedjelju 09.04.2023. godine, katolici širom svijeta obilježavaju svoj veliki blagdan – Uskrs. Koristimo se prilikom da učenicima  katoličke vjeroispovijesti, uputimo iskrene čestitke i najljepše želje povodom Uskrsa.

Povodom obilježavanja Uskrsa u skladu sa Školskim kalendarom za školsku2022/2023. godinu, ponedjeljak, 10.04.2023. godine je  nenastavni dan.

Redovan nastavni proces se nastavlja u utorak, 11.04.2023. godine kada se nastava realizuje po rasporedu od ponedjeljaka 

TUŽNO SJEĆANJE

Suad Tupković

(7.04.2021-7.4.2023)


Sjećanje na tebe dio je našeg života u kojem ćeš nam uvijek nedostajati.


Neka Ti Allah dž.š. podari džennetske ljepote. 

                                                       


 Kolektiv JU OŠ „Izet Šabić“ Hotonj

Odbojka – Kantonalno takmičenje

Ove sedmice se održava Kantonalno takmičenje u odbojci za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici naše škole su se kao prvoplasirana ekipa iz općine Vogošća plasirali na takmičenje. U četvrtfinalu su igrali protiv KŠC. Naši učenici pored velikog zalaganja, igre i želje za pobjedom nisu uspjeli savladati ekipu koja je favorit na takmičenju i koja u ekipi ima učenike koji se profesionalno bave odbojkom. Ovaj put nismo imali sreće prilikom žrijeba i izvlačenja ekipa, drugi put ćemo nadamo se imati. U svakom slučaju ponosni smo na naše zlatne učenike i prvake u našoj općini 

Dan grada Sarajeva

Osnivačem grada Sarajeva smatrase Isa-beg Ishaković, a sam grad su izgradili starosjedioci. Napravljen na raskrsnici rimskih puteva, nikao je grad koji je još tada bio raskrsnica kultura i religija i nakon više od 500 godina to i ostao.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, grad u kojem živimo. A danas, 6. aprila, je njegov rođendan Nakon četverogodišnje okupacije od strane fašističke Njemačke u drugom svjetskom ratu, Sarajevo je oslobođeno 6. aprila 1945. godine. Od tog dana, 6. april se obilježava kao Dan Sarajeva, što je Gradsko vijeće Sarajeva i zvanično potvrdilo 2006. godine.

 

Dragi učenici, volite ovaj grad. Bilo da ste se rodili u njemu ili ste ga samo odabrali kao grad svog življenja, Sarajevo ljubav zaslužuje!

22. mart – Svjetski dan voda  

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Ove godine Svjetski dan voda se odnosi na ubrzavanje promjena kako bi se riješila kriza vode. Glavna poruka je „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

Još 2015. godine svijet se obavezao na održivi razvoj kao cilj koji je potrebno ispuniti do 2030. godine. Dato je obećanje da će svi u okviru svojih mogućnosti čuvati vodu i upravljati s njom na siguran način, a prema njoj se odnositi zaštitnički. Trenutno smo daleko od ispunjenja tog cilja, jer smo svjedoci velikog zagađenja vode. U svijetu, više od dvije milijarde ljudi nema pristup čistoj i svježoj vodi za piće.

Obilježavanjem Dana voda skreće se pažnja na važnost čiste vode i potreba za održivim upravljanjem vodenim resursima.

U našoj školi se svake godine obilježava Dan voda. Realizovana je edukativna radionica, čiji cilj je razvijanje  svijesti o značaju i zaštiti voda u cilju odgovornog i savjesnog ponašanja prema prirodnim resursima. Kroz anketu je utvrđeno koliko učenici znaju o vodi, njenom značaju, zagađivanju i kako je čuvati. Učenici su održali predavanje i prezentaciju.

Razgovaralo se o poznatim izrekama.

„Voda je izvor života, ona stvara i razara, ona čini život i smrt“.

„Nikad ne znamo kolika je vrijednost i važnost vode, dok nam čaša ne ostane    prazna“.

„Umjesto ratova za naftu, hoće li se voditi ratovi za vodu“?

„Ne zagađuj vodu. Vratit će ti se“.

„Učinimo da nam pitka voda ne bude kocka“.

„Preduvjet života je voda. Najbolje to dokazuje rađanje starih civilizacija na ušćima rijeka“.

„Život uz vodu inspiracija je običnim ljudima, putnicima, pjesnicima“.

Ako nam se čini da mi ništa ne možemo učiniti, varamo se, jer svaki pojedinac može učiniti mnogo dobrog, ali i mnogo zla ovom resursu.


Skriveni svijet anksioznosti i profesionalno sagorijevanje 

 

Dana 21.03.2023. u JU OŠ „ Izet Šabić“ organizirana je edukacija za roditelje i nastavno osoblje škole na temu „Skriveni svijet anksioznosti i profesionalno sagorijevanje“, a gosti predavači su bili spec.dr. Goran Čerkez i psihologinja/psihoterapeut Irina Rizvan, članovi tima za krizne intervencije pri Ministarstvu obrazovanja. Predavanje je bilo veoma korisno u smislu da trebamo voditi računa o svom psihofizičkom zdravlju, koje nam je veoma bitno za dalje profesionalno djelovanje u svakodnevnim aktivnostima. Prevencija psihofizičkog zdravlja obuhvata sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se spriječila pojava bolesti, rano otkrila hronična oboljenja i blagovremeno primjenila eventualno odgovarajuća terapija. Pravovremenom prevencijom ćemo spriječiti nepotrebno izostajanje sa radnog mjesta, a zadržat će se raniji životni komfor. Važno je vršiti promociju zdravlja jer to omogućava ljudima da povećaju kontrolu i poboljšaju svoje zdravlje uz pomoć aktivnosti na promjeni socijalnih, okolinskih i ekonomskih uvjeta radi rješavanja njihovog uticaja na javno i pojedinačno zdravlje. 

                           *Svaka edukacija je zlata vrijedna* 


Općinsko takmičenje – Odbojka

 

        Dana 20. i 21.03.2023. godine održano je općinsko takmičenje u odbojci za dječake i djevojčice u sportskoj dvorani „Amel Bečković“ u Vogošći. Dječaci iz naše škole su osvojili 1. mjesto i osigurali kantonalno takmičenje, dok su djevojčice osvojile 2. mjesto. Iskrene čestitke svim učenicima, a dječacima sretno na daljem takmičenju. Učenike pripremala i vodila nastavnica Minela Dervišagić.


21.03.2023   Svjetski dan osoba s Down sindromom  

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Daunovog sindroma u trisomiji 21. hromosoma.

Danas su naši učenici V-1 razreda, u znak podrške, obuli različite čarape i obilježili Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.


Turski jezik

U četvrtak, 16.03.2023. godine u holu škole za učenike četvtog razreda ispred Instituta Yunus Emre Sarajevo, održana je prezentacija turskog jezika.

TUŽNO SJEĆANJE

15.03.2021-15.3.2023

Petnaestog marta 2023. navršavaju se dvije godine otkako je preselio na bolji svijet naš dragi kolega, nastavnik fizike, Džemal Mujanović. 

Svaki pomen na tebe, dragi Džemo, budi tugu, ali i lijepa sjećanja. 

Tvoj radni kolektiv te pamti po humanosti, nesebičnom zalaganju, prijateljstvu.

Molimo Allaha dž.š. da ti se smiluje i uvede te u dženetske ljepote.

                                                       

 Kolektiv JU OŠ „Izet Šabić“ Hotonj

Općinsko takmičenje iz informatike

Dana 13.03.2023. godine održano je Općinsko takmičenje iz informatike, čiji je domaćin bila OŠ “Mirsad Prnjavorac”.

Prvo mjesto osvojila je ekipa naše, te se samim tim plasirale na Kantonalno takmičenje. Učenici koji su predstavljali našu školu su: Hamza Oprašić, Omar Hasanović i Faris Spahić. Naše učenike za ovo takmičenje su pripremali nastavnici: Zineta Mujak-Kovač i Asmir Zimić.

Čestitamo našim učenicima i nastavnicima na ovom izuzetnom uspjehu. Želimo im puno sreće i uspjeha na kantonalnom takmičenju.

Učenici naše škole ostvarili zapažen uspjeh na općinskom takmičenju iz matematike

U prostorijama Osnovne škole “Porodice ef.Ramić” 06.03.2023.godine održano je općinsko takmičenje učenika iz matematike. Takmičili su se učenici šestih, sedmih, osmih i devetih razreda iz osnovnih škola sa područja općine Vogošća. Sa ponosom ističemo da su učenici naše škole osvojili zapažen uspjeh i to:

- u kategoriji osmih razreda , učenik Enes Muminović VIII-2 osvojio je drugo mjesto;

 - u kategoriji devetih razreda, učenik Nedim Šejto IX-2 osvojio je drugo mjesto, Hamza Oprešić IX-1 osvojio je treće mjesto i Ermin Helja, učenik  IX-3 razreda osvojio je četvrto mjesto.

Učenicima i nastavnicima matematike naše škole čestitamo na ostvarenom rezultatu i postignutom uspjehu!



Škola planinarstva

 U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo realizovan je 1. planirani pohod za učenike VII razreda. Učenici naše škole su išli na Trebević i uspješno su savladali planiranu rutu, predviđenu planom i programom rada. Uživali su na čistom zraku, družili se sa učenicima iz drugih škola i naučili mnogo o tome kako se treba ponašati na planini.


SRETAN 8. MART - DAN ŽENA

Osmi mart nije samo prilika da se ukaže posebna pažnja ženama već i prilika da se prisjetimo izvornog značenja ovog datuma. Taj datum simbolizirao je borbu za prava žena decenijama, a sve je počelo 1909. godine, prvim obilježavanjem ovog datuma u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Iako jedni drugima pažnju i nježnost trebamo poklanjati svaki dan, vjerujemo da ćete danas, Osmog marta, koji se širom svijeta obilježava kao Dan žena, biti posebno pažljivi prema svojima majkama, sestrama, prijateljicama, nanama  i svim drugim pripadnicama ženskog spola.

Kolektiv JU OŠ “Izet Šabić” čestita 8. mart – Međunarodni dan žena, svim pripadnicama ljepšeg spola, a posebno našim uposlenicama i učenicama.

Termini procjene zrelosti djece za polazak u prvi razred

Obavještenje povodom Dana nezavisnosti

1.mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan prije 31 godinu, Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje „ Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završen rat u BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, a u skladu sa  Školskim kalendarom za ovu školsku godinu, u srijedu, 01.03.2023. godine, neće biti redovne nastave.

Direktor:

mr.sci Medžid Hasković

 Vrijedna donacija za našu školu

 

 

U cilju promoviranja vrijednosti  kulture poslovanja, ovim putem  želimo da izrazimo zahvalnost prema kompaniji ZIRA d.o.o Sarajevo, koja je vodeći dobavljač inovativnih BSS rješenja za upravljanje prihodima i rizicima i nagrađivanim rješenjima u oblasti  informatičkog inžinjeringa  i usluga, na vrijednoj donaciji našoj školi.

 

Naime, ova društvno odgovorna kompanija, vrlo vrijednom donacijom kancelarijske i školske opreme /radni stolovi, anatomske stolice, ormari i sl./ je pomogla da stručne službe naše škole i kabinet za informatiku budu moderno i funkcionalno opremljeni.

U ime OŠ “ Izet Šabić” donaciju je preuzeo direktor škole, koji je ovom prilikom izrazio  zahvalnost i istakao  važnost ovog vida saradnje između uspješnih firmi i obrazovnih ustanova, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa.


Učenici naše škole su obilježili Dan ružičastih majica. 


Kako se Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama, „Dan ružičastih majica“, obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru, nastavnici razredne i predmetne nastave, a uz veliku podršku Uprave škole na čelu sa direktorom Medžidom Haskovićem, realizirali su niz aktivnosti iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja.

 

Svako odjeljenje naše škole je uz vodstvo svoje učiteljice ili razrednika osmislilo ili svoj plakat, na kojem su istaknute snažne poruke protiv nasilja, ili su učenici napravili svoju rozu majicu od papira na kojima su također ispisivali poruke protiv nasilja.

Na ovaj način, učenici su podizali svijest o dobroj komunikaciji i mirnom rješavanju sukoba.

 

Mi kao škola posebnu pažnju posvećujemo zaštiti učenika od svih oblika nasilja. Škola je i odgojna institucija i cilj nam je uspostavljanje poželjne komunikacije među učenicima, ali i izgrađivanje svijesti o značaju vlastite odgovornosti. Veoma nam je važno da se u školi kreira klima razumijevanja uz međusobno poštovanje svih.

Više slika 

dan ruzicasti 1.mp4
dan ruzicasti 2.mp4

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika -

"Volimo i čuvajmo svoje, poštujmo tuđe!"

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, 21. februara, Aktiv nastavnica Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti zajedno sa bibliotekarkom škole, gđom Enisom Ivanković, organizirale su posjetu gospodina Eseta Muračevića našoj školi te uz predavanje i razgovor o maternjem jeziku ukazali na značaj promoviranja jezičke i kulturne raznolikosti i višejezičnosti u svijetu.

 

Uz saznanje da je maternji jezik onaj koji ljudi najprije nauče, prvi jezik, jezik koji usvoje prirodno, bez napora, u sredini u kojoj odrastaju, bez ikakve posebne obuke ili nastave, učenicima je istaknuto da svoj jezik trebaju voljeti, a to pokazati njegovim korištenjem i čuvanjem, ali nas ljubav prema maternjem jeziku ne treba spriječiti da poštujemo i učimo i druge, strane jezike.

 

Učenici su imali priliku slušati gospodina Eseta Muračevića koji je govorio o važnosti očuvanja  njegovanja maternjeg jezika, te se upozanati sa djelima, odnosno knjigama, koje je napisao gospodin Muračević. Tom prilikom on je predstavio knjige aforizama pod nazivima “Peta lična”, “Peta lična” – aforizmi i koronavirusizmi, “Sjajniji od zlata”, kao i knjigu “I pjesmom se Bosna branila”.

 

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika jeste da se istakne važnost učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumijevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama te očuvanje jezika kao priznanja posebne vrijednosti regionalnog identiteta, pa kad neki jezik nestane, svjetska zajednica izgubi dio znanja o samoj sebi.

 

Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima tri naroda i sedamnaest nacionalnih manjina, dovoljan su razlog da se ovaj dan obilježava i u Bosni i Hercegovini.

Edukativna radionica za nastavnike i menadžment škole "Izet Šabić" pod nazivom " Stres u nastavničkoj profesiji"

Predavanje je organizirano u saradnji s KJU "Porodično savjetovalište", a voditelj radionice bila je diplomirani psiholog Aldijana Zagorac.

Poznato je da je svakodnevni stres postao nešto sa čime se suočavamo svaki dan. Tako da nam je veoma važno očuvati mentalno zdravlje nastavnika koji su nosioci obrazovnog sistema u BiH. A iza nas je jedan veoma stresa period Covid-a, tako da prezentirane tehnike relaksacije za smanjenje nivoa stresa su bile veoma korisne za naučiti i primjeniti u svakoj situaciji koja može biti stresna kako za naše mentalno zdravlje,tako i za fizičko zdravlje.

Tako da je svaka edukacija za očuvanje zdravlja veoma dobro došla.                                               #Rad na sebi je prioritet#

Škola skijanja

U periodu od 06. 02. do 17. 02. 2023. godine održana je škola skijanja za učenike šestih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Školu skijanja unazad nekoliko godina organizuje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje na planinama Bjelašnica i Igman. Svim učenicima su obezbijeđeni prijevoz, stručni kadar, skije i ski karte. Obuka je trajala 5 dana za svako odijeljenje. Naša škola ove godine broji 2 odijeljenja šestih razreda ( VI1 i VI2  ). Ukupno je išlo 46 učenika. Svi su dali svoj maksimum i prema svojim sposobnostima savladali elementarne skijaške pokrete i tehnike koje su bile predviđene. Prilikom savladavanja skijaških tehnika bilo je padova, suza, smijeha i drugih nepredviđenih reakcija i situacija, ali na kraju se isplatilo, jer ono što je najbitnije jeste da su svi sretni i zadovoljni. Učenike vodila i podučavala osnovnim pokretima i tehnikama skijanja nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja Dervišagić Minela.

Više slika možete pogledati ovdje 

Radionica " Zbog tebe, zbog nas"

Čast nam je što smo jedna od škola u Kantonu Sarajevu koja je dobila priliku da se održi set od 6 radionica na temu " Zbog, tebe, zbog nas" sa učenicima IX-ih razreda naše škole od strane certificiranog okupacionog terapeuta gospođe Ajle Alić iz Centra za mentalno zdravlje, Doma zdravlja Vogošća. Učenici su pokazali izuzetan interes i znanje u vezi vršnjačkog nasilja i na koji način bi reagovali u datoj situaciji. Možemo biti ponosni da još imamo divne djece koja žele dobro i prosperitet u međuvršnjačkim odnosima.

S ovim radionicama upotpunili smo naš mjesec februar u povodu kontinuirane edukacije u vezi vršnjačkog nasilja u Kantonu Sarajevo.

#zajedno smo jači#

HUMANOST NA DJELU – POMOĆ NARODIMA U ZEMLJAMA POGOĐENIM ZEMLJOTRESOM 

Uprava škole na čelu sa direktorom, gospodinom Medžidom Haskovićem, u saradnji sa Vijećem roditelja naše škole, koje predstavlja gospođa Nihada Kulovac, pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za stanovništvo zemalja Turske i Sirije, koje su pogođene zemljotresom.

Akcija je provedena od četvrtka 9. 2. 2023. godine do subote 11. 2. 2023. godine, a sakupljena je velika količina potrebnih stvari, među kojima su higijenske potrepštine, odjeća, obuća, deke, a koje želimo da budu od velike pomoći narodima zemalja pogođenih katastrofalnim zemljotresom. Prikupljena pomoć otpremljena je na carinski terminal odakle će naknadno biti transportovana u Tursku i Siriju.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u akciji, učenicima naše škole, roditeljima, uposlenicima, te na taj način dali svoj doprinos kako bi olakšali trenutnu situaciju i patnju naroda koji su ostali bez svega usljed katastrofalnog zemljotresa koji ih je zadesio. Naše malo nekome može značiti puno!

Dan sigurnijeg Interneta 2023

I ove godine učenici naše škole će uzeti učešće u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. Tim povodom, u utorak 07.02.2022. godine od 09:00 do 19:00 sati rješavaće online kviz. Dan sigurnijeg interneta 2023 (SID 2023) ove godine će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet” (“Together for a Better Internet”). Pitanja na kvizu se tiču sigurnog  ponašanja na Internetu. Pobjednici koji budu  imali sreće biće nagrađeni vrijednim nagradama – uređajima kao što su tablet, pametni telefoni, slušalice.

Niz korisnih materijala vezanih za ovu temu, uvijek aktuelnu temu, može se pronaći na web sajtu:

Nastava u drugom polugodištu

Redovna nastava u drugom polugodištu školske 2022/23. godine počinje u ponedjeljak, 30.01.2023. godine po sljedećem rasporedu:

I smjena od 08:00 sati: razredna nastava

II smjena od 13:10 sati: predmetna nastava

Hotonj, januar 2023. godine                             Direktor škole:

                                                                   Mr.sci. Medžid Hasković



POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU 



NAPOMENA: Školsko područje Javne ustanove Osnovna škola „Izet Šabić“  obuhvata sljedeće ulice Donji Hotonj, Hotonj IV, Rašida Bešlije, Mitra Šućura, Barica, Gornji Hotonj do br. 13, Orahov brijeg, Ramiza Alića, Branilaca Hotonja, Menjak, Igmanska od br.1. do br.15. i Dumača.      

STRUČNO PREDAVANJE 

Dana, 26.01.2023.  u prostoriji škole realizirano je predavanje za nastavno osoblje i Stručne službe škole na temu „Prevencija suicida“ od strane psihologa iz Centra za mentalno zdravlje, Doma zdravlja Vogošća.

Edukacija o prevenciji mentalnog zdravlja je jedne u nizu edukacija koje će se održati u našoj školi, a sve u cilju što bolje educiranosti za unapređenje mentalnog zdravlja nastavnika i učenika, kako u školskom okruženju, tako i van školskog okruženja.

Predavači su bile psiholozi i psihoterapeuti dr.sci. Irma Džambo i Maja Alihodžić iz Doma zdravlja Vogošća.

BITKA ZA SJENIČKU KOSU I ORAHOV BRIJEG

Godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg obilježava se svake godine u mjesecu decembru. U organizaciji JOB – Unije veterana općine Vogošća i ove godine svečano je obilježena 29. godišnjica bitke za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg. Kod spomen obilježja na Sjeničkoj kosi okupljeni su evocirali uspomene na bitku vođenu 27. decembra 1993. godine.

Tom prilikom svoje živote u odbrani od agresije položili su Abaz Zeković i Hasib Kijamet, dok je Fahrudin Fadan Karavdić zarobljen i odveden u Vogošću gdje je i ubijen.

 

Obilježavanje ove godišnjice svojim prisustvom uveličali su i učenici naše škole kao i učenici Osnovne škole „Zajko Delić“. Svoje literarne radove pročitale su Ajna Kopić, učenica OŠ „Izet Šabić“ i Nejla Bešlija, učenica OŠ „Zajko Delić“, a nastupio je i hor OŠ „Zajko Delić“ kao i recital.

Na kraju obilježavanja godišnjice delegacije boračkih organizacija, institucija vlasti, porodica poginulih boraca, te političkih subjekata položile su cvijeće na Spomen obilježje.

 

U nastavku možete pročitati nagrađeni literarni rad naše učenice Ajne Kopić napisan na temu Bitka za Sjeničku kosu i Orahov Brijeg.

 

Najstrašniji vihor rata nadvio se nad Bosnom i Hercegovinom te duge hladne zime, 1993. godine. Ali, 27. decembar će ostati zabilježen kao poseban datum u našoj historiji. On nosi breme teških poruka koje ovdje, i sada, i dovijeka trebamo prenositi.

Toga dana, hrabri branitelji ratnih bojišta Sjeničke kose i Orahovog brijega, osujetiše neprijateljski napad i hrabro odbraniše ne samo pragove svojih ognjišta, promrzlu djecu i roditelje koji ostadoše za njima, nego i mogućnost neprijatelju da spoji svoja ključna ratišta i dovede grad Sarajevo u stanje potpune blokade.

Sa molitvom na usnama i čežnjom u srcima, koju i mi u ovom trenutku nosimo, svoje živote u temelje Bosne hrabro i nesebično položiše naši borci, komšije, prijatelji...

I, neka im je vječni rahmet i Božija milost.

Ali, toga dana, desi se i nešto vrlo čudno, reklo bi se misteriozno. Toga dana, u hladnoj Sjeničkoj kosi, otkriše se tragovi pravog vuka, nama dobro poznatog… Onog koji ćud nikada ne mijenja. S razlogom kažemo, misteriozno i čudno, jer oni koji su trebali presuditi neprijatelju agresiju i genocid nad Bosnom i Hercegovinom, to ne učiniše, iako im hladna Sjenička kosa ostade svjedočiti skroz drugu istinu, sve do Dana sudnjega.


Obavještenje

Obavještavamo roditelje i učenike da će sportski klubovi koji djeluju u našoj školi raditi i za vrijeme zimskog raspusta u svojim ustaljenim terminima.

mr.sci.Medžid Hasković

Škola napredne matematike

Dana 27.12.2022. godine na završnom testu u "Školi napredne matematike" u organizaciji BZK "Preporod Vogošća" učenica III-1 razreda naše škole, Ajazaj Esma osvojila je 5. mjesto. Iskrene čestitke!

Kreativna radionica


Dana 19.12. i 21.12.2022.god. održane su krativne radionice za roditelje i djecu iz Obaveznog predškolskog programa u O.Š. "Izet Šabić" – Hotonj na čelu sa učiteljom Ajdinom Muflizovićem. Tema radionice je bila "Zimska čarolija" koja je imala za cilj da razvije kreativnost i maštu kod djece i njihovih roditelja, te zajedničko druženje i upoznavanje roditelja naših mališana. 

Radionice su protekle uspješno uz igru, druženje i smijeh naših prisutnih. 

Radujemo se ponovnom susretu. 


Teach metodologija

Naša škola je odabrana za učešće u pilot projektu istraživanja o kvalitetu nastavnih praksi osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koristeći TEACH metodologiju. U ponedjeljak, 19.12.2022. godine školu su posjetile uvažene profesorice, opservatorice Azerina Muminović i Sedžida Hadžić iz Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. Opservirano je pet nastavnih časova od prvog do petog razreda:

-          nastavni predmet Moja okolina, I razred, nastavnica Lejla Šarić;

-          nastavni predmet Matematika, II razred, nastavnica Zehra Arnautović;

-          nastavni predmet Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost, III razred, nastavnica Amina Žero;

-          nastavni predmet Matematika, IV razred, nastavnica Elvedina Mehić;

-          nastavni predmet Društvo, V razred, nastavnica Elma Veljan.

Kontakt osoba iz naše škole sa kojom je dogovarana organizacija opservacija bila je Sabina Mrkonjić, pedagog.


Sportsko takmičenje – Odbojka

Danas je održan turnir u košarci, sportskoj dvorani „ Amel Bečković“ u organizaciji JU KSC Vogošća. Učestvovali su učenici ( dječaci i djevojčice ) svih osnovnih škola općine Vogošća. Naši učenici su osvojili 3. mjesto. Iskrene čestitke učenicima i nastavnici Mineli Dervišagić.


POSJETA KINO DVORANI JU KSC VOGOŠĆA

Dana 14.12.2022.godine učenici nižih razreda naše škole posjetili su JU KSC Vogošća, tačnije kino dvoranu. Tom prilikom, učenici su gledali animinarani dječiji film “Dječak delfin”. Škola jeste odgojno-obrazovna ustanova u kojoj se stiču znanja, navike, vještine, ali također,  primjer dobre prakse jeste i ovaj vid odgojno-obrazovnih aktivnosti kroz koje djeca na praktičan, očigledan i njima prilagođen način uče. Posjeta je organizovana sa ciljem razvijanja svijesti o značaju kulturnih ustanova, sticanja navika lijepog ponašanja, sa akcentom na druženje sa drugarima i uživanje u filmu. Učenici su uživali u avanturama Dječaka delfina. Uvidjeli su kako je važno imati dobre prijatelje i kako dobro uvijek pobijedi zlo. Kada imamo jaku želju i motiv, uz upornost i promišljenost – možemo sve. Sat i po vremena, koliko je trajao film, je brzo prošlo. Osmijeh je bio prisutan dok su proživljavali morske i kopnene avanture, ushićenje dok su isčekivali kakav će biti kraj.

Ove vrste vanškolskih aktivnosti prijaju djeci, uče ih svakodnevnom životu i snalaženju u istom. Do naredne posjete kinu, učit ćemo o kulturi i filmu, i radovat se svakoj narednoj avanturi na platnu.

Galerija volonterizma 2022.

Naše učenice iz JU O.Š. „Izet Šabić“ Subašić Jasmina, Halilović Fatima, Delić Majra, Ajdarpašić Elina i Bašović Ilda sa koordinatoricom Mersihom Čuturom, učestvovale su na "Galeriji volonterizma" - završnoj manifestaciji projekta "Volontiranje je cool"! Galerijom volonterizma smo obilježili Međunarodni dan volontera i promovisali svoju volontersku grupu,  sa ostalim volonterima iz 43 škole.

Cilj manifestacije bio je da se omogući volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman u zajednicama. Projekat je realizirao Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA , a podržala Evropska unija u Bosni i Hercegovini.


SAT KODIRANJA 

Naša škola treću godinu za redom se uključuje u najveći informatičko- edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom “Sat kodiranja”.

U periodu od 5. do 9. 12. 2022 godine nastavnica informatike Zineta Mujak - Kovač i nastavnik Asmir Zimić u šestom i sedmom razredu realizovali su sat kodiranja. Učenici su se dobro zabavili rješavajući zadatke na "drugačiji način". Čestitamo svim našim vrijednim učenicima koji su uzeli učešće u satu kodiranja.

Sat kodiranja je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz Amerike, a odobrilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. U našoj zemlji kordinaciju ovog važnog događaja obavlja Resursni centar za promociju civilnog društva - CPCD. Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale kao što su Angy Birds, Ratovi zvijezda, Minecraft, Dance Party ili istraživanja umjetne inteligencije. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Bez obzira na vrijeme trajanje sedmice kodiranja zabaviti se i nešto naučiti možete na sljedećem linku code.org.

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2022/2023.g.

Važi od 08. 12. 2022.godine

Posjeta Svrzinoj kući

U četvrtak, 24.11.2022. godine, učenici V-1, V-2 i IV-1 odjeljenja, u pratnji svojih nastavnica posjetili su Svrzinu kuću i staro jezgro grada – Baščaršiju u sklopu projekta „Domovina se čuva tradicijom“.

Učenici su sa velikim intersovanjem posmatrali jedan od najreprezentativnijih sačuvanih primjera stambene arhitekture iz Osmanskog perioda (18. stoljeće) u Bosni i Hercegovini. Kuća je apsolutno čuvala intimu obiteljskog života i pružala uvid u život sokaka. Ova kuća posjetiocu daje slikovit prikaz života u Sarajevu od prije tri stoljeća. U razgovoru sa kustosom, učenici su saznali nešto više o historijatu ovog značajnog kulturno – historijskog spomenika.

Prošetali smo Baščaršijom i kazandžijskom ulicom. Učenici i nastavnici su se fotografisali pored Sebilja - centralnog mjesta Baščaršije. Potpun doživljaj Baščaršije na veliko zadovoljstvo učenika završili smo posjetom jednom od mnogobrojnih restorana i malo se počastili.

Kroz radionice ručnih radova kao i likovne radionice učenici su  naučili tehniku tkanja i crtežom prikazali starine našeg zavičaja. Cilj projekta je da se razvija ljubav i sačuva tradicija od zaborava. Identitet svakog naroda se prepoznaje kroz kulturnu baštinu i tradiciju tog naroda.

U realizaciji projekta su učestvovale razrednice Beglerović Adisa, Veljan Elma, Mehić Elvedina, bibliotekarka Ivanković Enisa, asistentica Osmanović Edna  i nastavnica Kulture življenja Bijelonja Rejhana.

svrzina kuća.mp4

Deveti razred u posjeti kinu CineStar

Dana 21. novembra tekuće godine tri odjeljenja devetog razreda u pratnji razrednih starješina, nastavnica Amele Devedžija, Amele Poturak i Enele Tahić, kao i direktora škole, Medžida Haskovića, posjetili su kino CineStar i tom prilikom, po svom odabiru, pogledali film „Black Adam“.

Riječ je o filmu koji je snimljen u oktobru 2022. godine u Kanadi, a radnja filma bazirana je u drevnom Kahndaqu, gdje je Teth Adam dobio svemoćne moći bogova. Nakon što je iskoristio te moći za osvetu, bio je zatvoren, postavši Crni Adam. Prošlo je gotovo 5000 godina, a Crni Adam je prešao put od čovjeka preko mita do legende. Sada slobodan, njegov jedinstveni oblik pravde, rođen iz bijesa, izazivaju savremeni heroji koji čine Društvo pravde, a to su: Hawkman, Dr. Fate, Atom Smasher i Cyclone. Svi oni se bore potiv zla koje nastoji uništiti grad i njegovo stanovništvo. U glavnoj ulozi pojavljuje se glumac Dwayne Johnson.

Preporuke za pogledati film, svima koji vole naučnu fantastiku i akciju.

A, kako je bilo našim učenicima možete pogledati na fotografijama u prilogu.


Sportsko takmičenje – Odbojka

Dana 22.11.2022 godine je održan turnir u odbojci, sportskoj dvorani „ Amel Bečković“ u organizaciji JU KSC Vogošća. Učestvovali su učenici ( dječaci i djevojčice ) svih osnovnih škola općine Vogošća. Naši učenici su osvojili 1. mjesto. Iskrene čestitke učenicima i nastavnici Mineli Dervišagić.

Više slika na takmičenja 2022-2023

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

U svom desetovjekovnom postojanju zemlja Bosna je rijetko kad bila slobodna. Zbog nje, kao veoma lijepe zemlje u kojoj su uvijek živjeli vrijedni i dobri ljudi, vodili su se ratovi, nestajala jedna i nastajala nova carstva i kraljevstva. Tako je bilo sve do 25. novembra 1943. godine kada je u vihoru Drugog svjetskog rata, u Mrkonjić Gradu, održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a. Tada su donesene odluke kojima su potvrđene historijske granice BiH i jednakost svih njenih građana. Danas je naša domovina slobodna i u cijelom svijetu priznata država.

Rođendan naše domovine slavimo 25.novembra. A kada je rođendan, onda smo svi lijepo i svečano raspoloženi, ponosni što rastemo, sazrijevamo i postajemo iskusniji i mudriji. Tako se u ovom trenutku osjeća i naša domovina. I zato, darujmo joj osmijeh, svoju ljubav, dobre ocjene, lijepo ponašanje. Poklonimo joj stih, pjesmu i igru.

SRETAN TI ROĐENDAN, DOMOVINO!

Direktor: Mr.sci. Medžid Hasković


Dan državnosti BiH .mp4

TAKMIČENJE  "MISLI MINE"

Učenice sedmog razreda Emina Hadžiabdić, Ilayda Demir, Džana Čardaković, u pratnji nastavnice Rejhane Bjelonja su dana 18.11.22 učestvovale na opštinskom takmičenju i osvojile II mjesto. 

Čestitamo takmičarkama i nastavnici.

Obojimo svijet u plavo

Naši vrijedni učenici sa svojim učiteljicama obilježili su 20.novembar,  Međunarodni dan djeteta. U plavim majicama, obojali smo svijet u plavo, te različitim aktivnostima i radionicama obilježili ovaj važan datum. Dječija prava, želje i emocije trebamo uvažavati svaki dan, a ne samo 20.novembra. Djeca su blago koje trebamo čuvati. Ohrabrimo ih dok su mali, da bi cijenili sebe i druge kada odrastu.

EDUKACIJA ZA RODITELJE I NASTAVNIKE

 

U saradnji sa KJU “Porodično savjetovalište”, 16.11.2022. god. sa početkom u 17:30h, u našoj školi održano je predavanje i radionica na temu “Internet kao stil života”, kojoj su prisustvovali roditelji i uposlenici JU OŠ “Izet Šabić”. Ovim putem, zahvaljujemo se predstavniku i predavaču Porodičnog savjetovališta, gospodinu Ameru Šenderoviću, dipl.socijalni radnik, koji je na jako zanimljiv način objasnio prednosti i nedostatke korištenja interneta, te sa nama podijelio korisne informacije o načinu kontrole upotrebe interneta kod djece. Aktivno smo učestovali i pokazali interesovanje za ovu temu, razmijenili smo mnoštvo informacija kroz diskusiju, te stavili akcenat na važnost preventivnog djelovanja kako ne bi došlo do pojave socijalne izoliranosti kod djece, trauma, izloženosti nasilju i mnogih drugih prijetnji koje korištenje interneta nosi sa sobom.

Odrastanje današnjih generacija djece i mladih velikim se dijelom odvija u virtualnim svjetovima. Pokažite interes za ono što djecu zanima, budite im dostupni, otvoreno razgovarajte o svim temama, postavite jasne granice, uvažavajte njihovo mišljenje ali akcenat stavite na one istinske ljudske vrijednosti. Na taj način gradimo roditeljstvo i pravilan odnos učenik-nastavnik. Djeci je važno da ih čujemo, a na nama je da im damo dobar primjer.

Nedjelja solidarnosti

U periodu od 31.10. do 04. 11. 2022. godine povodom Nedjelje solidarnosti učenici naše škole su i ovaj put pokazali humanost na djelu. CK Vogošća upriličio  je prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda, odjeće i obuće te školskog pribora. Učenici su sa svojom nastavnicom – voditeljicom sekcije Prve pomoći napravili plan realizacije aktivnosti i uspješno je sproveli. Ovom prilikom zahvaljujemo se srdačnoj podršci roditelja naših učenika koji su radili na prikupljanju i sortiranju proizvoda.

Projekat – “ Planinarstvo – sport za sve”

U proteklom periodu učenici naše škole su učestvovali u realizaciji projekta “Planinarstvo - sport za sve”, čiji organizator je Paninarsko - smučarsko društvo “ CENTAR”. Realizovana su  četiri jednodnevna izleta na Čavljak, gdje je učešće uzelo oko 70 učenika naše škole ( VI – IX ). U sklopu projekta učenici su imali besplatan prijevoz, hranu, piće, vodića koji ih je vodio i upoznavao sa pravilima kretanja i ponašanja na planini, kao i predstavnika ispred GSS-a ( Gorska služba spašavanja ) koji je prezentirao i učenike upoznao sa opasnostima i nesrećama koje se dešavaju na planini, te kako pomoći u slučaju da se desi neka povreda i kako reagovati u slučaju vremenskih nepogoda. Učenici su se družili sa učenicima još nekih škola, uživali i nešto naučili učešćem u ovom projektu. Veliku zahvalnost odajemo predsjedniku Planinarskog - smučarskog društva “CENTAR”, Murisu Dervišagiću koji nas je pozavao da učestvujemo u realizaciji ovog projekta, direktoru naše škole Mr.sci. Medžidu Haskoviću koji je odobrio da učestvujemo i nastavnici Mineli Dervišagić koja je vodila i bila odgovorna za učenike koji su bili učesnici pomenutog projekta.

OBAVJEŠTENJE 

Obavještavaju se radnici škole da će se stručno osposobljavanje radnika za siguran i zdrav rad obaviti 9.11.2022 godine u 12:00 sati u prostorijama škole. Osposobljavanje radnika obavit će Vatrosistemi doo Sarajevo i obavezno je prisustvo svih radnika .

Direktor 

mr.sci.Medžid Hasković 

18.septembar – Dan kravata

Razgovarali smo o lijepom i kulturnom ponašanju i izrazili svoju kreativnost.

Kravata je simbol ljubavi, odanosti , vjernosti i zajedništva.

Riječ- dvije o kravatama.

Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojemu su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici u francuskoj vojsci prije 400 godina. Hrvatski vojnici imali su jedinstvenu vojnu odoru, nosili su jedan prepoznatljivi detalj - crveni rubac oko vrata, nalik na današnje kravate. Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak kulture i otmjenosti.

Učenici II2 odjeljenja  sa svojom učiteljicom Aidom Đozo obilježilli su ovaj dan na svoj simboličan način.

Dobro nam došla jeseni

 

“Kad bi se godina mogla smjestiti u sat, jesen bi bio sat čarolije...”

 

Dolazak jeseni sa sobom nosi i niz promjena. Neki joj se raduju, neki baš i ne. Jesen sa sobom nosi hladnije dane, maglovita i kišna jutra i manje sunčanih dana. Ali to nas nije spriječilo da se poigramo sa bojama jeseni, da složimo vrijedne ručice, budemo kreativni i napravimo nas jesenji kutak.

 

Dobro nam došla, predivna i šarena jeseni!

Učenici I1, I2 I II2 razreda sa učiteljicama:

Lejlom Šarić, Ilhanom Hadžić i Aidom Đozo.


OKTOBAR, MJESEC KNJIGE

 

Oktobar  se  obilježava kao mjesec knjige s ciljem popularizacije književnosti i promocije čitalačke građe.

Knjiga je naš najbolji prijatelj, a i mi trebamo biti najveći prijatelji knjige. Knjige nam omogućavaju ulazak u svijet mašte, upoznavanje likova  i njihovih duša, emocija i poistovjećivanje s njihovim borbama. Dok čitamo, knjige nas nagrađuju izgradnjom jezičke kulture, uvećanjem fonda riječi, postajemo svestraniji i lakše izražavamo svoje mišljenje.

Možemo kazati da je prostor bez knjiga kao čovjek bez srca i duše, a biblioteke su hramovi sastavljeni od stranica vrijednih i korisnih knjiga. Užitak je otići u biblioteku. Osjetiti miris požutjelih listova starih knjiga, koje su pročitane ko zna koliko puta. Pitanje je koliko i kakvih tajni krije ta riznica znanja. Svako onaj ko traži lijepu i korisnu knjigu, zasigurno će je i naći najprije u biblioteci, a znanje koje dobivamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku i tako potvrđujemo drevnu mudrost da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj.

Iskoristili smo priliku da se u mjesecu oktobru, mjesecu i prazniku knjige i književnosti, učenici naše škole upoznaju sa bibliotekom, njenim radom i značajem u njihovom životu.

Učenici V 1, VIII 1 i IX 3 odjeljenja su u pratnji nastavnice Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti Enele Tahić posjetili školsku biblioteku i u ugodnom, zanimljivom i nadasve poučnom razgovoru sa bibliotekarkom Enisom Ivanković istakli značaj pisane riječi, kao i značaj postojanja i rada biblioteke. Učenici su imali priliku vidjeti biblioteku u drugačijem svjetlu, nego što je viđaju svaki mjesec kada dođu uzeti lektiru planiranu za čitanje. Koliko su uživali, pogotovo oni najmlađi, učenici petog razreda, možete vidjeti na fotografijama u prilogu.

Iz tog razloga, učenici V 1 odjeljenja su u pratnji nastavnice Enele Tahić posjetili i gradsku biblioteku u Vogošći. U ugodnom i opuštenom razgovoru sa gospodinom Amirom Mustafićem, bibliotekarom, učenici su imali priliku čuti mnogo korisnih činjenica, kao i usvojiti neka nova znanja. U ugodnom ambijentu biblioteke čitali su pjesme i priče, odgovarali na pitalice i zagonetke te prepuni utisaka, zadovoljni i sretni, vratili se u svoju školu, čemu svjedoče i fotografije u prilogu.

Trebamo iskoristiti oktobar, mjesec i praznik knjige, ali i sve ostale mjesece, da razmislimo o svom odnosu prema pisanoj riječi, i vratimo se, cijelim svojim bićem, našem najboljem prijatelju, knjizi.


20. 10. – Svjetski dan jabuka

Dana, 20. oktobra  1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događaji povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole.

Tim povodom, ove godine su i učenici V2 razreda naše škole,zajedno sa svojom učiteljicom, obilježili ovaj važan datum. Kroz prezentaciju i čitanje zanimljivosti o jabukama, učenici su naučili zašto baš jabuku zovu„ Kraljica voća „ i koliko je njena uloga važna u ishrani.

Na kraju usvojenog znanja, učenici su se počastili ukusnim delicijama od jabuka, koje su spremili zajedno sa svojim roditeljima.

Rezultati inicijalnog testa 

Poštovani roditelji,

u prilogu Vam šaljemo spisak učenika koji su primljeni u Preporodov klub matematike.

U konkurenciji više od 50 prijavljenih učenika trećih razreda osnovnih škola s područja Općine Vogošća, njih 28 koji su pokazali zavidno znanje na inicijalnom testu, kroz sedmične treninge ponedjeljkom i srijedom, nastavit će svoje usavršavanje iz matematike. Svim učenicima koji su položili ulazni test čestitamo na ostvarenom rezultatu, a ostalim učenicima želimo više sreće u budućim testiranjima te savjetujemo da nastave pratiti rad našeg kluba i ponovno pokušati naredni put.


Predavanja će se održavati svakog ponedjeljka i srijede od 18.15 do 19.15 u J.U. „Srednjoškolski centar Vogošća”, a prvo predavanje planirano je 31. oktobra 2022. godine od 18.15h. Na predavanjima je potrebno da učenici ponesu svesku i pribor za pisanje.


Svi učenici i njihovi roditelji koji žele izvršiti uvid u radove to mogu uraditi 31. oktobra 2022. godine od 17.30 u J.U. „Srednjoškolski centar Vogošća”, bez obzira na to da li su primljeni ili ne.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Emir Kalajdžija 

preporod.matematika@gmail.com 

    Upozoravanje na opasnosti od mina i ESZS

 U četvrtak, 13.10.2022.godine u prostorijama naše škole, za   učenike petih razreda,upriličeno je veoma korisno predavanje na temu „ Upozoravanje na opasnosti od mina i ESZS“.

Tom prilikom su učenici putem prezentacije i modela,  upoznati sa vrstama neeksplodiranih ubojnih sredstava i  naučeni kako da se ponašaju u slučaju da u prirodi naiđu na iste. Predavanje je bilo edukativnog karaktera, a organizator je bio EUFOR.

Na kraju predavanja, učenici su dobili i prigodne poklone.


Prijem računarske opreme od MOO Kantona Sarajevo

Danas 7. oktobra 2022. godine, izvršen je prijem računarske opreme koju je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nabavilo za osnovne škole. Ovom nabavkom je naša škola dobila 9 računara, koji će biti raspoređeni u kabinet informatike, čime će biti zamijenjena dotrajala računarska oprema u kabinetu i na taj način omogućiti što kvalitetniju realizaciju nastave. U ovoj vrijednoj donaciji škola je dobila i 20 SSD diskova koji će biti ugrađeni u postojeće računare. Ovim putem se zahvaljujemo Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na ovaj vrijednoj donaciji koja će sigurno znatno unaprijediti proces rada u našoj školi.

Pozorišna predstava “ Vesela školska patrola”

Dana, 11.10.2022.godine učenici prvih  razreda  naše škole  u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga škole posjetili su  JUKSC  Vogošća.

Tom prilikom odgledali su predstavu „Vesela školska patrola“ u izvedbi  pozorišta  iz Živinica.

Predstava je edukativnog karaktera i govori o pravilnom ponašanju djece u saobraćaju. Učenicima se svidjela predstava i kažu da su naučili nešto novo, ali i podsjetili se na ono što su već naučili u školi o ponašanju u saobraćaju.

Uz mnoštvo pjesme, igre i međusobne interakcije učenici  su se upoznali sa osnovama i pravilima u saobraćaju.

S puno novog stečenog znanja i prepuni utisaka , sretni i veseli napustili su prostorije JUKSC Vogošća.

Posjeta Muzeju optičkih iluzija

Učenici osmih razreda su 6.10.2022 sa svojim razrednicima Edinom Degirmendžić i Vahidom Brdarom posjetili  Muzej optičkih iluzija.  Učenici su imali priliku pogledati gotovo 100 eksponata čija je izložba zabavnog, ali i edukativnog karatketa.  Učenici su nakon posjete muzeja sa razrednicima išli u obilazak Baščaršije.

5. OKTOBAR – DAN UČITELJA

Svjetski dan učitelja obilježava se u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim pristupom i radom može doprinijeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Nastavnički poziv je jedan od najstarijih poziva koji ima korijene u periodima prije nastanka škole kao institucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu. 

Na Svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Širom svijeta se na ovaj datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreću u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Prosvjetni radnici u velikoj mjeri doprinose razvoju mlade ličnosti, pomažu učenicima da otkrivaju sebe. Dobar nastavnik potroši dosta vremena na planiranje nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i zajedno s učenicima modelira nastavni proces i pojedine nastavne faze.

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

KANTON SARAJEVO

OPĆINA VOGOŠĆA

JU OŠ „IZET ŠABIĆ“ – HOTONJ

e-mail: osizetsabic@bih.net.ba

 



O B A V I J E S T

 

Zakonom o izmjenama zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (br.33 od 19.8.2021.godine)  Godišnjim programom rada su planirane četiri online sedmice za razrede predmetne nastave u školskoj 2022/2023.godini.

 

Sedmica od 3. do 7. oktobra 2022. godine je ONLINE SEDMICA za odjeljenja od V1 do IX razreda.

 

Učenici razredne nastave od  I do V2 odjeljenja nastavu pohađaju u prostorijama škole i druga su smjena.

 

U skladu sa Školskim kalendarom br. 11-03/02-34-228-1/22 od 21.6.2022.godine je planirano da je srijeda, 5. oktobar (Svjetski dan učitelja) nenastavni dan (nastava se ne realizuje).

 

U četvrtak 6.oktobra 2022.godine se nastava realizuje po rasporedu za SRIJEDU.



 

U Hotonju, 29.9.2022.godine                                   D i r e k t o r

                                                                          ____________________

                                                                            mr.sci. Medžid Hasković


Online sedmica od 

3.10-7.10.2022

Dragi učenici kako je od 3.10 do 7.10. 2022 online sedmica za učenike predmetne nastave za odjeljenja od VI do IX razreda uključujući i odjeljenje V1, mole se učenici da provjere svoj pristup školskom mail-u. Ukoliko imate problema sa prijavom ili ste zaboravili lozinku javite se na mail 

administrator@osizetsabic.edu.ba 

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2022/2023.g.

Ulice Mitra Šućura i Ramiza Alića

Važi od 19. 9. 2022.godine

RASPORED VOŽNJE ZA ŠKOLSKU 2022/2023.g.

ORAHOV BRIJEG I BARICA

Važi od 19.9. 2022.godine

STAJALIŠTA –ORAHOV BRIJEG


1. POLAZNA STANICA ORAHOV BRIJEG

2. ORAHOV BRIJEG DO BR.51

3. KOD TRAFO STANICE- BRANILACA HOTONJA 121

4. KOD DŽAMIJE

5. RASKRSNICA ORAHOV BRIJEG 146

6. ŠKOLA

Prijem prvačića pod pokroviteljstvom Općine Vogošća

Našim prvačićima sretan početak školovanja poželio je i načelnik Općine Vogošća, gospodin Edin Smajić.

Naime, u organizaciji Općine Vogošća, a povodom početka nove školske godine, 2. septembra tekuće godine, održana je tradicionalna manifestacija „Prijem prvačića 2022.“. Manifestacija je održana u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ gdje je, u prisustvu roditelja i nastavnika, općinski načelnik Edin Smajić čestitao polazak u školu đacima prvacima.

U svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo da se ova tradicionalna manifestacija nastavlja nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom. Posebno je naglasio značaj činjenice da je u Vogošći ove godine upisano skoro deset posto više prvačića nego prethodne.

Za sve prvačiće Općina je obezbijedila ruksake i školski pribor koji im je tom prilikom i uručen.

Svečani prijem prvačića

Početak nastave u našoj školi, kao i u ostalim školama u Kantonu Sarajevo, obilježio je prvi dan mjeseca septembra tekuće godine. Ovaj dan posebno je uzbudljiv i važan našim najmlađim đacima prvacima te ga, kao i svake godine, obilježimo svečano.

Spremno i ponosno, ali nadasve radoznalo, ušetali su prvačići u svoju školu u kojoj su ih dočekale njihove učiteljice, direktor škole, ali i ostalo osoblje.

Učenici nižih i viših razreda prigodnim kulturno-zabavnim programom, koji su priredili pod rukovodstvom svojih učiteljica i nastavnica, dočekali su đake prvake i kroz igru i pjesmu poželjeli im dobrodošlicu i zaželjeli sretan početak njihovog školovanja.

Prvačićima i roditeljima koji su bili u pratnji svoje djece dobrodošlicu ispred kolektiva škole uputio je direktor Medžid Hasković uz želje za sretno i uspješno buduće školovanje.

Uz puno osmijeha, radoznalih i stidljivih pogleda, potkrala se i koja suzica sve dok prvačiće nisu pozvale njihove učiteljice Ilhana Hadžić i Lejla Šarić na druženje u učionice.

Uz želje za mnogo uspjeha, znanja, smijeha i prijateljstava u toku osnovnog školovanja, dobro nam došli, đaci prvaci!

SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Dragi učenici, sretan vam početak školske godine!

Neka vam ljubav, razumijevanje, prijateljstvo, druženje, poštenje i međusobno uvažavanje budu važni predmeti isto kao i matematika, informatika, biologija, historija, hemija, engleski jezik i ostali predmeti.

Radujem se svakom vašem uspjehu, primjernom vladanju, svakoj dobroj ocjeni koju će školski dnevnici s ponosom čuvati. Veselit će me svako novo naučeno slovo, broj, napisan i izrecitovan stih, naučena i odsvirana nota, nacrtan šareni crtež ili uspješno riješeni matematički i informatički zadatak. Znamo da znanje vodi primjeni, a primjena promjeni pa vam nesebično želimo pružiti i više od toga. Prije svega želimo vam zdravlja, da očuvate stara i steknete nova prijateljstva, mnogo međusobnog razumjevanja i poštovanja.Posebno čestitam našim prvačićima koji, vjerujem, željno iščekuju prve časove u školskim klupama sa kojih će ponijeti najljepše uspomene kojih će se rado prisjećati. Čestitam i roditeljima sa željom da se ispune sva njihova očekivanja, te da se naša saradnja i timski rad nastave i u budućem periodu u interesu naših učenika i djece.


I na kraju, uvaženim kolegicama i kolegama želim sretan početak školske godine. Nadam se da ćemo se svi potruditi da budemo i ostanemo oni koji će u svaki mladi život utkati najljepšu i najsjajniju nit koja će im osvjetljavati ponekad i neizvijesne životne puteve.

Budite vrijedni, kreativni, maštoviti. Rad se uvijek isplati.

 

DIREKTOR ŠKOLE

Mr. sci. Medžid Hasković

OBAVJEŠTENJE

Obavijest za rodtelje devetih (IX) razreda - podjela udžbenika za devete razrede obavit će se u prostorijama biblioteke  30. 8. u periodu od 16h do 18h i to po sljedećem rasporedu:

IX 1 od 16:00h do 16:30h

IX 2 od 16:30h do 17:00h

IX 3 od 17:00h do 17:30h

Roditelji koji ne mogu stići u navedenim terminima udžbenike će moći preuzeti od 17:30h do 18:00h.

Bibliotekarka škole

SUBVENCIJA ZA KUPOVINU UDŽBENIKA RODITELJIMA UČENIKA SA PODRUČJA OPĆINE VOGOŠĆA

Općina Vogošća je u prethodnom periodu provodila proceduru koja podrazumijeva obezbjeđivanje sredstava kao i iznalaženje modela po kojim će se omogućiti da učenici od I-IV imaju besplatne udžbenike uzimajući u obzir da je nadležno Ministarstvo za razliku od drugih Kantona obezbijedilo udžbenike samo za jedan dio učenika osnovnog obrazovanja.

Posljednjih 10 godina Općina Vogošća svim prvačićima osnovnih škola obezbjeđuje ruksake, pernice i kompletan pribor koji im se dodjeljuju na zajedničkoj manifestaciji početkom svake školske godine gdje se okupe svi prvačići. Obzirom da je vremenski rok bio kratak da se provede zakonom propisana procedura kupovine udžbenika Općina Vogošća će provesti proceduru refundiranja sredstava roditeljima učenika koji kupuju knjige na način da ce svaki roditelj učenika od I-IV biti dužan da dostavi originalan fiskalni račun za kupovinu udžbenika uz dokaz da učenik pohađa neku od osnovnih škola sa područja Općine Vogošća. Detalji javnog poziva za refundiranje objaviti će u sredstvima informisanja. Ukupno 1349 učenika koji će dobiti besplatne udžbenike.