Aktuelno - Informacije - Novosti

Obavijest o početku školske godine 

 Nastava počinje u utorak, 1. septembra za sve učenike u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2020/2021. godinu.

PRVI RAZRED 

Prvi nastavni dan vršimo prijem učenika I (prvog) razreda u holu škole po sljedećem rasporedu:

U pratnji prvačića u holu škole može biti prisutan samo jedan roditelj. 

Za roditelje učenika prvog razreda u školskoj 2020/2021.godini roditeljski sastanak održat će se u utorak, 01.9.2020. godine u terminima:

PETI RAZRED 

Prijem učenika V (petog) razreda vršit će se istog dana u holu škole, u sljedećim terminima:

Učenici petog razreda dolaze bez pratnje roditelja i dužni su pridržavati se trenutnih epidemioloških mjera-nošenje maski i držanje propisane distance.

OD II do IX RAZREDA 

U utorak, 01.09.2020.godine nastava od II do IX razreda će se realizovati online, putem platforme Goolge Classroom u trajanju od jednog sata, prema sljedećem rasporedu:

Razrednici će dostaviti učenicima raspored časova, upoznati ih sa modalitetima rada i pružiti sve neophodne informacije. Prvi dan nastave razrednik će utvrditi i termin prvog ONLINE roditeljskog sastanka. 

Smjene pohađanja nastave će se sedmično mijenjati. Nastavni čas će trajati 30 minuta.

RASPORED  ZVONJENJA

         Raspored zvonjenja za učenike razredne nastave (I-IV) za prve dvije sedmice u školskoj 2020/2021. godini

Raspored zvonjenja za učenike predmetne nastave (V-IX)

Molimo roditelje da učenike dovode u školu 15 – 20 minuta prije početka nastave, te ih bez zadržavanja predaju osoblju škole što je u skladu s preporukama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine i Smjernicama Ministarstva za obrazovanja, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Obavezuju se roditelji da ukoliko dijete ima temperaturu i/ili neki od simptoma respiratorne i crijvne infekcije ili ukoliko roditelj posumnja na početak bolesti (malaksalost, kašalj gubitak čula mirisa ili okusa) da ne dovode dijete u školu, već da konsultuju nadležnog ljekara i obavijeste razrednika.

Molimo roditelje da svoj dolazak u školu svedu na minimum, poštuju fizičku distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje i učenike te poštuju mjere Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine

Za sva eventualna pitanja i nejasnoće obratite se razrednom starješini.

Direktor škole:  mr.sci. Medžid Hasković

Protokol ponašanja za ulazak i vrijeme boravka u školi 

Protokol ponašanja.mp4

PRIJEM PRVAČIĆA

Svečani prijem učenika prvog razreda bit će upriličen u utorak, 01.9.2020. godine prema sljedećem rasporedu:

I-1  u 09:30 (Učiteljica Amina Žero)

I-2 u 10:30 (Učiteljica Remzija Hadžimejlić)

Učenici će doći u pratnji jednog roditelja, kako bi ispoštovali epidemiološke mjere. 

Radujemo se susretu, želimo vam srdačnu dobrodošlicu u našu školu i sretno i uspješno školovanje. 

Direktor škole: mr.sci. Medžid Hasković

OBAVJEŠTENJE O PODJELI BESPLATNIH UDŽBENIKA

I ove godine naša škola nastoji pomoći roditeljima u nabavci udžbenika i pripremi učenika za školu. Obavještavamo roditelje da su za sve učenike I (prvog) razreda ove školske godine obezbjeđeni besplatni ruksaci i pernica od strane Opštine Vogošća. Svi učenici prvog razreda mogu zadužiti besplatne korištene udžbenike za likovnu kulturu, muzičku kulturu i vjeronauku. Udžbenike će preuzeti prvog dana škole.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade ove godine besplatne udžbenike dodjeljuje socijalno ugroženim kategorijama učenika III, IV i VII razreda. Obavještenje koji učenici imaju pravo na udžbenike i terminu preuzimanja će dobiti od razrednika.

U školskoj 2020/2021.g. biće podijeljeni besplatni korišteni udžbenici za učenike svih razreda koji pripadaju kategoriji socijalno ugrožene porodice , porodice u kojima se školuje troje i više djece i romske populacije.

Učenici koji su prošle godine imali pravo na besplatne uždbenike i ove godine mogu zadužiti udžbenike u školskoj biblioteci od 10 do 13 h u terminima:

IX razred - utorak 25.08.2020.g.

VIII razred – srijeda 26.08. 2020.g.

VII razred – četvrtak 27.08. 2020.g.

VI i V razred – petak 28.08. 2020.g.

Učenici od II do IV razreda moći će zadužiti udžbenike prve sedmice septembra a raspored termina će dobiti od učitelja. Ako neko od roditelja nije u mogućnosti da kupi udžbenike potrebno je da se prijavi razredniku ili pedagogu škole kako bi smo u skladu sa svojim mogućnostima pružili pomoć svim učenicima kojima je pomoć potrebna.

EDUKATIVNO PREDAVANJE ZA UPOSLENIKE NAŠE ŠKOLE

Početak nove školske godine se bliži, a u našoj školi se vrše pripreme kako bi svi spremni dočekali nastavni proces. U petak je u našoj školi organizirana edukacija za nastavno i nenastavno osoblje o važnosti prevencije u vremenu pandemije koronavirusa. Tim povodom zaposlenici naše škole upoznati su s trenutnim stanjem te načinom prevencije i zaštite od COVID-19 virusa. Izuzetno edukativno predavanje održali su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

UREĐENJE NAŠE ŠKOLE

Dok naši učenici zasluženo odmaraju i uživaju u ljetnom raspustu, u našoj školi se vrijedno radi. Naime, školske prostorije se pažljivo uređuju i pripremaju kako bi u najboljem ambijentu dočekale svoje učenike i nastavnike u novoj školskoj godini. Na inicijativu direktora škole, a uz podršku poduzetnika s područja Mjesne zajednice Hotonj, školske učionice i hodnici poprimili su novi, svježiji i ljepši izgled. Dvorište i zelene površine oko škole također su uređene. „Uz zajednički rad zaposlenih i prijatelja škole, troškovi sanacije i krečenja  jednog dijela škole bit će znatno manji. Plan je da saniramo oštećenja na krovu škole i na zidovima učionica, a potom da ih okrečimo“, istakao je direktor Medžid Hasković. „Svaki rad na stvaranju boljih uvjeta za učenje učenika i rad uposlenika naše škole čine me zadovoljnim i ispunjenim čovjekom“, zaključio je direktor. Naša škola će i u narednom periodu nastaviti s aktivnostima koje će doprinijeti boljim uvjetima za rad, a učenicima i zaposlenicima pružati ugodniji ambijent u školi.

ZA NAŠE PRVAČIĆE OPĆINA VOGOŠĆA OBEZBIJEDILA JE RUKSAKE SA KOMPLETNIM ŠKOLSKIM PRIBOROM I ZAŠTITNOM MASKOM

Općina Vogošća je i ove godine obezbijedila ruksake sa  kompletnim školskim priborom za vogošćanske prvačiće.

Zbog aktuelane situacije vezane za COVID-19 ove godine neće niti tradicionalne manifestacije “Dan prvačaića”, koju Općina Vogošća organizuje, vec će ruksaci sa kompletnim školskim priborom biti dostavljeni u sve škole, a menadžment škola će organizovati da svaki prvačić dobije ruksak sa školskim priborom i zaštitnu masku.

Direktor škole: mr.sci. Medžid Hasković


OBAVIJEST O POČETKU ŠKOLSKE 2020/2021 GODINE

Školska 2020/2021. godina počinje 1. septembra 2020. godine

Nastava u prve dvije sedmice školske 2020/2021. godine, prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo i Smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, odvijat će se prema sljedećim modelima:

OSNOVNA ŠKOLA

a) Učenici razredne nastave, što podrazumjeva učenike od I-IV razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se razredna nastava odvija i u V razredu, će u periodu od 1. do 14. septembra pohađati redovnu nastavu prema sljedećem modelu:

Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem prvačića organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

Za učenike koji prvi put kreću u predmetnu nastavu, škola može organizovati prijem učenika u cilju upoznavanja učenika sa predmetnim nastavnicima uz poštivanje epidemioloških mjera.

Za učenike razredne nastave, osim učenika I razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra.

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od 5 minuta i bez velikog odmora. Nastava će se odvijati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola. Nastava će se realizirati uz obavezno poštovanje donesenih epidemioloških mjera.

U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, Škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave.

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, će učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem.

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja.

Roditelj odnosno staratelj učenika razredne nastave, koji usljed gore navedenih okolnosti ne može pohađati redovnu nastavu u školi, dužan je najkasnije do 27.8.2020. godine dostaviti školi pismenu izjavu da učenik ne može pohađati redovnu nastavu u školi, i da mu je potrebno dostavljati nastavne materijale u elektonskoj formi. Pismenom izjavom u tom smislu smatra se i izjava dostavljena putem e-maila ili na adresu škole.

Produženi boravak u školama će raditi u skladu sa donesenim epidemiološkim mjerama.

b) Učenici predmetne nastave, što podrazumjeva učenike od VI-IX razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se predmetna nastava odvija i u V razredu, nastavu će pohađati „online“.

„Online“ nastava će se realizirati u skladu sa Metodologijom realizacije „online“ nastave u Kantonu Sarajevu, Smjernicama za praćenje i vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom „online“ nastave i Smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole, koje dokumente će školama dostaviti Ministarstvo, za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo.

c) Paralelne škole i centri će izvoditi redovnu nastavu u učionicama, uz obavezu poštivanja donesenih epidemioloških mjera, osim oblika nastave u paralelnim školama kod kojih se ne mogu ispoštovati epidemiološke mjere. Takvi oblici nastave će se izvoditi prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

d) U svim razredima osnovne škole, uključujući i paralelne škole, osim učenika I razreda, nastavnici neće realizirati nove nastavne sadržaje, nego će učenike upoznati sa nastavnim planom i programom i ponavljati gradivo iz prethodnog razreda. U skladu sa predhodno navedenim nastavnici će planirati godišnji i mjesečni plan i program rada.

e) Nastava iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj će se u svim razredima osnovne škole izvoditi „online“. Roditeljske sastanke je obavezno održavati jedanput sedmično. Preporučuje se da se roditeljski sastanci održe „online“.

OBAVJEŠTENJE

OBAVJEŠTENJE (1).pdf

S obzirom na epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevu te uzimajući u obzir činjenicu na otežane uvjete rada zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, odmah po okončanju online upisa djece u prvi razred osnovne škole, obratili smo se Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i Javnoj ustanovi “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo od kojih smo zatražili odgovor da li će sistematski pregledi djece moći biti obavljeni blagovremeno kako bi djeca nesmetano mogla krenuti u školu.

S tim u vezi, obaviješteni smo danas da su u Javnoj ustanovi “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo poduzete intenzivne aktivnosti koje će, uprkos manjku pedijatara, rezultirati realizacijom sistematskih pregleda djece do početka naredne školske godine.

Stoga, pozivamo sve roditelje, čija djeca još uvijek nisu obavila sistematski pregled, da se čim prije jave u pripadajuću organizacionu jedinicu Javne ustanove “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo kako bi blagovremeno bio obavljen pregled djeteta.

Koristimo se prilikom da se zahvalimo uposlenicima Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na saradnji i uloženom trudu da zajednički nađemo rješenje za pružanje usluga našim građanima, a u svrhu poštivanja zakonom propisanih obaveza.


Veliko priznanje našoj školi

Općinsko vijeće  i Općina Vogošća prepoznali su našu školu kao odgojno-obrazovnu ustanovu koja svojim učenicima pruža kvalitetno obrazovanje i odlične uvjete za rad. Povodom obilježavanja Dana Općine Vogošća, u srijedu, 24.6.2020. godine, u Kino Sali JU KSC Vogošća održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Tim povodom dodijeljena su priznanja i zahvalnice zaslužnim osobama, ustanovama, udruženjima i organizacijama. Među nagrađenim ustanovama, svoje mjesto našla je i naša škola. Naime, Općinsko vijeće dodijelilo je zahvalnicu Osnovnoj školi „Izet Šabić“, čime je na poseban način odato priznanje našoj školi kao „hramu znanja i društvenog progresa“. Ponosni smo na činjenicu što je Općina Vogošća prepoznala rad i trud koji konstantno ulažemo kako bismo  svojim učenicima omogućili kvalitetno obrazovanje i sigurno okruženje. U ime naše škole, zahvalnicu je primio direktor, mr.sci. Medžid Hasković, a sjednici su prisustvovali i mnogi nastavnici. Zahvaljujemo se Općini Vogošća na podršci koju u kontinuitetu pruža našoj školi.

Obavještenje za učenike i roditelje 

SVIM OŠ SŠ OBAVEZNO APLICIRANJE.pdf

Prezentacija nastavnog materijala „Bosanske knjige“

Direktorica „Bosanske knjige“ Jasmina Alagić u utorak, 16.6.2020. godine, u prostorijama naše škole održala je prezentaciju digitalnog materijala za nastavnike. Ovo je bila idealna prilika da se nastavnici upoznaju s udžbenicima i svim popratnim nastavnim materijalima ove izdavačke kuće. Ovom prilikom predstavljena su najnovija izdanja udžbenika s pripadajućim dodatnim materijalima, mapama i priručnicima u kojima se mogu pronaći sve pogodnosti za realizaciju nastavnog časa. Svi materijali namijenjeni su nastavnicima od prvog do devetog razreda osnovne škole i prate sadržaje NPP iz svih oblasti. Dodatni materijali su kreirani na raznolik i zanimljiv način, a sadrže online forme videozapisa, powerpoint prezentacija, kvizopva, igara, puzli te manipulativne materijale za sve razrede.

Donacija električne kosilice  od  Sarajevo – Osiguranja d.d. Sarajevo

Dana 12.6.2020. godine Osiguravajuća kuća Sarajevo-Osiguranje d.d. Sarajevo donirala je električnu  kosilicu i makaze za travu za našu školu. Ispred kompanije donaciju je uručio roditelj naše učenice, gospodin  Musić Elvedin.

Zahvaljujemo se kompaniji i našem roditelju na donaciji koja će nam pomoći u lakšem i bržem obavljanju naših aktivnosti održavanja zelenih površina i travnjaka u dvorištu naše škole. 

Sretno, maturanti! 

U prostorijama naše škole u utorak, 09.6.2020. godine, upriličena je svečana dodjela svjedodžbi učenicima devetog razreda. U prisustvu direktora škole, svjedodžbe i uvjerenja učenicima su podijelile razrednice, Dević Aiša i Kuršumović Amela. Ova generacija učenika ostvarila je izuzetne rezultate u učenju i vladanju te na najbolji način krunisala osnovnoškolsko obrazovanje. Najboljim učenicima uručene su pohvale i priznanja za postignuti uspjeh tokom devetogodišnjeg školovanja.  Naša škola je ponosna na još jednu generaciju vrijednih i marljivih učenika i želi im svu sreću u nastavku obrazovanja.

Obavještenje za upis u prvi razred

OBAVJEŠTENJE.pdf

Donacija računara

Polovinom mjeseca marta obustavljena je redovna i počela je online nastave za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. U cilju pomoći školama, društveno odgovorna kompanija Multilingual Solution (DDC) u kordinaciji sa Vijećem roditelja, porodicom Pepeljak (Sanel i Amela), predsjednikom Vijeća roditelja gospodinom Nerminom Klačarom i upravom škole, doniralo je računare za opremanje kabineta Informatike i za učenike naše škole koji su imali otežanu mogućnost da pristupe procesu online nastave. U ime kompanije, donaciju je u prostorijama škole uručio predstavnik Vijeća roditelja OŠ „Izet Šabić“. Direktor škole  je istakao kao je ova donacija došla u pravo vrijeme za naše učenike i zahvalio se predstavnicima Vijeća roditelja koji su, kada je u pitanju humanost na djelu, uvijek na raspolaganju našoj školi, a sve u cilju kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog procesa.

Upis u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini – Informacija

Dragi učenici, dragi roditelji,

u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17 i 33/19) upis učenika u prvi razred srednje škole na području Kantona Sarajevo vrši se u skladu sa kriterijima koje na prijedlog Ministarstva utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo.

U nastavku dostavljamo informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo:

1. Rokovi:

- Prvi konkursni rok - od 15. juna do 22. juna

- Drugi konkursni rok - od 25. juna do 29. juna 2020. godine.

2. Način prijave:

- Upis u srednju školu u školskoj 2020/2021. godini vršit će se online putem. Online upis vršit će se online putem online sistema kojem će kandidati pristupiti putem web stranice https://upis.emis.edu.ba.

- Kandidati će se prijavljivati na online sistem putem Oid-a koji će biti odštampan na svjedodžbama učenika iz Kantona Sarajevo. Učenici izvan Kantona Sarajevo dobit će oID putem prijave u osnovnu školu u skladu sa Informacijom broj 11/06-34-12911/20 od 28.5.2020. godine. Oid predstavlja šifru učenika/kandidata putem kojeg će učenik kreirati svoj korisnički nalog.

- Uputstvo za online upis učenika kao i video tutorijali se nalaze na web stranici https://upis.emis.edu.ba i na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

3. Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole:

- Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole, ukoliko žele promijeniti školu, obavezni su da se prijave na online upis sa svojim oID-om koji se nalazi na Uvjerenju o postignutom uspjehu na prvom polugodištu u školskoj 2019/20. godini. Ukoliko takvi učenici žele da nastave u istoj školi, ne prijavljuju se na online upis.

4. Predaja dokumentacije:

Nakon prvog konkursnog roka objavljuju se rang liste primljenih kandidata u školama putem online sistema, na oglasnoj tabli i web stranici srednje škole.

Nakon objave rang lista primljenih kandidata, učenik je dužan da u roku od 48 sati, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo, dostavi slijedeću dokumentaciju u srednju školu u koju je primljen:

- prijava za upis (prijavu za upis će biti moguće isprintati nakon objave konačnih rang lista iz online sistema – https://upis.emis.edu.ba),

- izvod iz matične knjige rođenih – ovjerena kopija,

- svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi – orginalni dokument,

- uvjerenje o uspjehu učenika u VI, VII i VIII razredu osnovne škole – orginalna dokumenta,

- druga dokumenta relevantna za utvrđivanje bodova po kriterijima iz čl. 10. i 12. Odluke o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo).

Sve dodatne informacije o online upisu učenika u 1. srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će objavljene blagovremeno na web i facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Uputstvo - Prijave i upisi u srednje škole Kantona Sarajevo - 2020.pdf
Informacija - Upis učenika u 1. razred srednje.pdf

PORUKA MATURANTIMA


Dragi maturatni Osnovne škole „Izet Šabić“,


uvijek osjećam sreću i zadovoljstvo kada imam priliku da se obratim našim učenicima. Sada je posebna prilika da se obratim vama, dragi maturanti. Nalazite se u periodu kada zatvarate jedno, a otvarate novo poglavlje u svojim životima. Vrijeme je da sumirate postignute rezultate, da dobro razmislite i odaberete pravu stazu kojom ćete krenuti u nove pobjede. Devet godina uspješnog obrazovanja je iza vas. Devet godina koje su, naizgled, jako brzo prošle. Ukoliko se osvrnemo na taj period, zaista možemo biti izuzetno ponosni na vas, na vaše zalaganje, uloženi trud, želju i htijenje da postignete najbolje rezultate. Sada svi možemo biti izuzetni ponosni, jer ste u tome i uspjeli. Vrijedno ste radili, stekli radne navike koje će vam zasigurno biti kvalitetna osnova za daljnje školovanje i nove životne izazove.

Iskreno se nadam da ćete iz naše škole ponijeti najljepše uspomene, da ćete je pamtiti po znanju koje ste stekli i našim nastavnicima koji su vam u svakom trenutku bili na raspolaganju i koji su uvijek bili tu samo zbog vas. Siguran sam da ćete znati iskoristiti znanja koja ste godinama sticali kao dio naše zajednice. Vrata vaše škole uvijek će ostati širom otvorena za sve vas. Hvala vam što ste ispisali još jednu bogatu stranicu u historiji Osnovne škole „Izet Šabić“. Nastavite koračati stazama uspjeha, budite marljivi učenici, a ja sam uvjeren da ćete izrasti u dobre i vrijedne ljude, uzorne građane naše domovine.


Želim vam svako dobro!


Direktor škole: mr.sci. Medžid Hasković


Izuzetna čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na on-line prezentaciju povodom obilježavanja Dana naše škole koja će se održati u srijedu 27.05.2020 godine u 12:00 sati na web stranici škole .

Bajram šerif mubarek olsun

Nakon trideset dana ramazana, mjeseca odricanja, oprosta, milosti i ljubavi, vjernici islamske vjeroispovijesti će u nedjelju, 24.5.2020. godine, s velikom radošću dočekati Ramazanski bajram. Ramazanski bajram je jedan od dva najveća islamska blagdana, a muslimani širom svijeta na poseban način obilježavaju ovaj praznik. Tokom svečanih bajramskih dana muslimani posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima.

Svim našim učenicima, zaposlenicima, roditeljima učenika i prijateljima škole islamske vjeroispovijesti želimo da nastupajuće bajramske dane provedu u miru, sreći i blagostanju.

Prema Školskom kalendaru za 2019/2020. godinu, ponedjeljak 25.5.2020. godine, bit će nenastavni i neradni dan. Online nastavni proces nastavit će se u utorak, 26.5.2020. godine.

Učenici od V do IX razreda bit će prva smjena, dok će učenici od I do IV razreda nastavu pohađati u drugoj smjeni.


Direktor škole: mr. sci. Hasković Medžid

Veličina čovjeka ogleda se u njegovoj dobroti

Život pred nas stavlja brojna iskušenja i prepreke koje moramo savladati. Nekada nam je potrebna pomoć i podrška drugih ljudi, naših prijatelja, a pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna misija je svakog humanog čovjeka. Činjenje dobrih djela, a posebno u ovim danima milosti i darivanja, treba biti naša vodilja kroz život. Ne postoji nikakav recept kako činiti dobra djela jer ona, jednostavno, proizlaze iz samih ljudi tj. iz ljudskog srca, a jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg bismo trebali činiti dobra djela jeste taj da nam činjenje dobra u život unese zadovoljstvo i čini nas sretnijima.

Na inicijativu direktora škole, u petak 15.5.2020. godine, u našoj školi je realizirana akcija dodjele novčane pomoći od 100 KM za 11 učenika čiji su roditelji u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom ostali bez posla. Ovu značajnu pomoć osigurao je gospodin Izet Zlatarac. Gospodin Zlatarac, koji je lično uručio donaciju roditeljima naših učenika, tom prilikom je istakao: „Uvijek, kad god možemo, trebamo pomagati, jer to je osjećaj koji svakog čovjeka čini velikim, ispunjenim i sretnim.“ Dobrovoljnim prilogom, osmijehom ili toplom riječju, činimo mnogo. U život ljudima unosimo ljubav, zadovoljstvo i prijateljstvo. Naša škola se ovom prilikom iznimno zahvaljuje gospodinu Izetu Zlatarcu i želi mu svako dobro.

Kalendar aktivnosti za završne razrede

kalendar aktivnosti - 2020.pdf

Obavještenje za učenike završnog razreda osnovne škole

Dragi učenici završnog devetog razreda osnovne škole, poštovani roditelji,

pred vama je period odluke koju srednju školu upisati nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja.

Shodno tome, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo želi olakšati učenicima i njihovim roditeljima ovaj veoma važan i ozbiljan proces, uz želju da izbor srednje škole bude što lakši i realniji.

U cilju informisanja učenika koji završavaju osnovnu školu 3. juna 2020. godine, obavještavamo vas da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade objavilo na službenoj web stranici, u linku „Izbor srednje škole“ (https://mon.ks.gov.ba/ustanove/lista/24) informacije o svim srednjim školama i vrstama zanimanja za koja se učenici mogu obrazovati.

Kada odaberete i kliknete na web stranicu bilo koje srednje škole, na početnoj stranici se nalaze sve potrebne informacije o smjerovima i zanimanjima koji se pohađaju u srednjim školama.



Na ovaj način Ministarstvo želi olakšati učenicima izbor srednje škole, jer će uvidom u zanimanja za koja se mogu obrazovati, imati jasniju sliku koja će im omogućiti lakši izbor srednje škole za upis, u skladu sa njihovim postignutim rezultatima tokom školovanja.

Obavještavamo učenike i roditelje da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade stoji na raspolaganju za pružanje dodatnih informacija u vezi sa upisom učenika u 1. razred srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini.

Rekonstrukcija i uređenje fiskulturne sale

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, u narednom periodu će u našoj školi,  koju pohađaju  484 učenika, biti rekonstruirana fiskulturna sala.  Putem razvojnog programa Evropkse unije planirano je renoviranje krova, svlačionica, toaleta i podova. Pored toga, fiskulturna sala će biti opremljena i novom sportskom opremom što će dodatno doprinijeti razvoju i promociji sporta, kako među osnovcima tako i u sportskim klubovima. ealizacijom ovog infrastrukturnog projekta, menadžment naše škole nastoji unaprijediti uvjete obrazovanja za naše učenike. Renoviranjem fiskulturne sale stvorit će se uvjeti  da učenici i nastavnici, ali i sportski klubovi koji koriste našu salu,  imaju časove u sigurnom, adekvatnom i funkcionalnom objektu tokom cijele školske godine .

SMJERNICE I POSTUPANJA  U TOKU  REALIZACIJE  ONLINE NASTAVE

U p o z o r e nj e

Poštovani roditelji, dragi učenici,

nastava u Kantonu Sarajevo, zbog pandemije Korona virusa i sigurnosti svih nas već drugi mjesec se odvija u online okruženju, putem platformi koje u ovom trenutku pružaju adekvatnu zamjenu za redovni nastavni proces i zamjenu za vaše učionice. Svjesni smo činjenice da nije lako biti u zatvorenom prostoru i sjediti pored računara, tableta i telefona, i ispunjavati sve obaveze koje se pred nas kao društvo i struku postavljaju u ovim vanrednim okolnostima. Međutim, iskreno se nadamo da nakon skraćenja nastave, opterećenje i nije toliko veliko, a s druge strane omogućeno je da se ispuni obim obaveza predviđenih Nastavnim planom i programom svakog pojedinog predmeta, kako se nastava ne bi nadoknađivala kasnije i kako biste uspješno završili ovu školsku godinu.

Evidentno je da ste se svi snašli u online okruženju i da sve teče svojim tokom i bez većih problema, te smo u tom pogledu ponosni na sve vas. Vi kao učenici i roditelji ispunjavate svoje obaveze koje nastavnici stavljaju pred vas, ali isto tako imajte u vidu, da su i vaši nastavnici opterećeni maksimalno, kako svojim redovnim, tako i dodatnim obavezama i edukacijama, kako bi vam osigurali najbolje uvjete za rad i olakšali ispunjavanje obaveza.

Uopće ne sumnjamo da poštujete svoje nastavnike, ali ipak imamo obavezu da vam skrenemo pažnju na vaše ponašanje za vrijeme odvijanja nastave u online okruženju. Naime, ovih dana internetom i društvenim mrežama kruže snimci pojedinih youtubera koji se hvale kako im pojedini učenici iz regiona ustupaju svoje pristupne podatke i na taj način „upadaju nepozvani“ na pojedine časove, i ometaju rad svih učenika koji žele da nauče više, kao i rad nastavnika koji obavljaju svoj posao, a sve kako bi dobili koji „like“ i što ne reći i zaradili na nesmotrenosti učenika.

Upozoravamo da je takvo učeničko ponašanje neprihvatljivo i da je ustupanje vašeg korisničkog imena i lozinke trećim licima, pogotovo u takve svrhe, nedopustivo i neprimjereno u bilo kojoj, a posebno u ovoj situaciji kad se trudimo sačuvati naše živote.

Vaši korisnički podaci kreirani su na sigurnoj domeni svake škole i kao takvi oni su njihovo vlasništvo, a vama su ustupljeni na upotrebu cijelo vrijeme dok god ste učenik pojedine škole te ste odgovorni za njihovu upotrebu u svrhu odgoja i obrazovanja. Skrećemo pažnju da se putem administratorskog računa jednostavno može utvrditi aktivnost svakog pojedinog učenika, jer se vaše email adrese sastoje od imena i prezimena. Također, se može utvrditi da li se sa istim korisničkim podacima pristupa sa jednog ili više uređaja, kao i da li se u isto vrijeme prijavljuje više korisnika sa istim korisničkim podacima.

Većina vas je još uvijek nije dovoljno odrasla da bi u potpunosti shvatila ozbiljne posljedice koje mogu proizaći iz ovakvih neozbiljnih postupaka. Zato molimo i upozoravamo i vaše roditelje, da sa vama porazgovaraju i običnim rječnikom koji vi razumijete, ukažu vam na ono što nesavjesni pojedinci čine.

Također, od direktora škola tražimo da u skladu sa Uputstvom o realizaciji online nastave, upoznaju roditelje sa pravilima ponašanja u online okruženju (interni akt škole), u kojem su precizirana ponašanje svih sudionika za vrijeme odvijanja online nastave, te da sa istim ponovo upoznaju sve nastavnike, učenike i roditelje, kako bi se prevenirali i spriječili ovakvi i slični nedopustivi postupci.

Izvor : https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upozorenje 

Međunarodni praznik rada

Prvi maj se svake godine u svijetu obilježava kao Međunarodni praznik rada. Ovaj datum je izuzetno bitan, jer se na ovaj način iskazuje solidarnost radništva. Obilježvanjem ovog značajnog datuma sjećamo se na dostignuća radničkog pokreta, a posebno se evociraju uspomene na demonstracije radničkog pokreta koje su 1886. godine održane u američkom Čikagu. Svaki čovjek ima pravo na dostojan život i rad. Stoga je na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno da će se u maju svake godine održavati demonstracije s ciljem borbe za radnička prava. Danas se Prvi maj ili Međunarodni praznik rada obilježava kroz različite aktivnosti i akcije kao dan borbe za osnovna ljudska prava svake radnice i svakog radnika. To je ujedno i dan borbe za prava na život dostojan čovjeka. 

Shodno Školskom kalendaru za 2019/2020. godinu, petak (01. maj 2020. godine) je nenastavni i neradni dan. Online nastavni proces nastavlja se u ponedjeljak, 04. maja 2020. godine. Učeniciod I do IV razreda bit će prva smjena, dok će učenici od V do IX razreda nastavu pohađati u drugoj smjeni. 

Svim našim zaposlenicima, roditeljima učenika i prijateljima škole želimo sretan 1. maj – Međunarodni praznik rada.


Direktor:

Mr.sci. Medžid Hasković

Općina Vogošća dodijelila tablete našoj školi 

U cilju lakšeg i jednostavnijeg praćenja online nastava, Općina Vgošća je svim osnovnim školama podijelila tablete. Dodijeljeni tableti bit će na raspolaganju učenicima koji su do sada imali poteškoća s praćenjem nastavnog procesa i onim porodicama koje školuju više učenika. Našoj školi uručeno je 7 tableta koje će škola podijeliti učenicima kojima je to potrebno kako bi na što kvalitetniji način odgovorili izazovima online nastavnog procesa. Tablete je direktorima osnovih škola uručio načelnik Općine, Edin Smajić, kojem se ovim putem iskreno zahvaljujemo. Načelnik se interesirao za odvijanje online nastave te najavio da će u narednom periodu posjetiti škole kako bi se upoznao s konkretnom situacijom u svakoj školi. 

Humanost na djelu

Biti human i odgovoran prema društvenoj zajednici u kojoj živimo, obaveza je svakog čovjeka. U danima pandemije koronavirusa, moramo biti posebno solidarni jedni prema drugima, a posebno prema ljudima kojima je naša pomoć potrebna. Na inicijativu direktora škole, a u kordinaciji sa Vijećem roditelja, u srijedu 29.4.2020. godine, u našoj školi je realizirana akcija dodjele 14 paketa pomoći za učenike čiji su roditelji u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom ostali bez posla. Zahvaljujući Udruženju „Tempo“ koje je doniralo pakete, akcija je uspješno realizirana te im se, u ime naše škole, ovim putem iskreno zahvaljujemo. OŠ „Izet Šabić“ će i u narednom periodu pratiti situaciju i nastojati pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna kako bi lakše podnijeli trenutno stanje 

BH Telecom donirao ultra pakete učenicima naše škole koji nisu imali pristup internetu 

BH Telecom pokazao je izuzetnu društvenu odgovornost u danima kada je to potrebno. Naime, prilikom realizacije online nastave uočeno je da jedan broj naših učenika nema pristup internetu. Menadžment škole se obratio BH Telecomu za dodjelu besplatnog interneta za 8 naših učenika kako bi nesmetano mogli pratiti nastavu. U veoma kratkom periodu, svaki učenik je dobio SIM karticu sa 700 MG interneta na dnevnom nivou, tako da bez bilo kakvih poteškoća svakodnevno mogu pratiti online nastavu. Direktor škole Medžid Hasković zahvaljuje se BH Telecomu na ovoj značajnoj donaciji našim učenicima. Zahvalnost upućujemo i svima koji na različite načine pomažu učenicima OŠ „Izet Šabić“ kako bi što jednostavnije prebrodili ovu situaciju i na kvalitetan način pratili online nastavu. 

Obavještenje

Polaganje Eksterne mature za učenike IX razreda neće se realizirati ove školske godine

Dragi učenici, cijenjeni roditelji i nastavnici,

obavještavamo Vas da je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijela odluku da se ove školske godine Eksterna matura za učenike IX razreda neće realizovati. Odluku Ministarsva obrazovanja, nauke i mlade i način bodovanja,  možete pogledati u prilogu.


Prilog : Dopis 

Ramazanska čestitka

Kolektiv Osnovne škole „Izet Šabić“ svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti koji s radošću dočekuju mjesec posta – ramazan, želimo da u miru, sreći i blagostanju provedu ramazanske dane. 

Ramazan šerif mubarek olsun!

Direktor: mr. sci. Medžid Hasković

SAVJETI RODITELJIMA KAKO POBOLJŠATI ODNOS SA DJECOM TOKOM EPIDEMIJE CORONA VIRUSA

Zbog mjera na suzbijanju korona virusa mnogi roditelji provode sa djecom u kući više vremenanego inače. Obzirom na trenutnu situaciju i činjenicu da se konvencionalni način školovanja prebacio na online sistem potrebno je i da roditelji izvrše reorganizaciju svojih aktivnosti i vremena. Šta roditelji mogu učiniti kako bi olakšali trenutnu situaciju i vrijeme provedno u kući učinili bez mnogo tenzija i stresa.

1. Razgovarajte i saslušajte

Razgovarajte s djetetom o trenutnoj situaciji. Pitajte dijete šta već zna o korona virusu. Dopustite mu da priča i odgovori na pitanja jednostavnim riječima. Objasnite svom djetetu kako zaštititi sebe i druge. Nemojte dijete plašiti, ali ga nemojte ni zavaravati. Saslušajte pažljivo. Ozbiljno shvatite svoje dijete i njegove osjećaje. Recite svom djetetu da može razgovarati s vama u bilo kojem trenutku.

2. Dnevna rutina

Pridržavajte se uobičajene dnevne rutine. To djetetu pruža podršku i sigurnost. Probudite dijete u isto vrijeme kao i uvijek. Dijete se treba obući i doručkovati kao da ide u školu. Također naveče dijete treba ići u krevet u uobičajeno vrijeme. Planirajte određeno vrijeme za učenje, igru, vježbanje i jelo tokom dana. S djetetom dogovorite određeno vrijeme za mobilni telefon, kompjuter i televiziju. Vježbajte s djetetom u stanu ili u vlastitom vrtu. Fizičke aktivnosti također pomažu u smanjenju stresa i napetosti. Jedite u redovno vrijeme i sa svojim djetetom. Neka vaše dijete ostane u kontaktu sa bakom, djedom, rođacima i prijateljima putem telefona i video chata.

3. Povežite se 

Sada više nego ikada do sada, kada ste zajedno kući imate priliku da obavite mnoge aktivnosti zajedno sa vašom djecom. Kuhajte zajedno ili pravite kolač. Ako vaše dijete ima dovoljno godina može vam i pomoći u pripremi obroka. Vaše dijete može pomoći oko kućanskih poslova, na primjer starija djeca mogu učiti peglati, mogu vam pomoći oko usisavanja i drugih kućanskih poslova, kao i pomoći vam pri obavljanju poslova u vrtu i bašti. Gledajte filmove zajedno, igrajte društvene igre, čitajte knjige naglas, na taj način će dijete vježbati čitanje. Osmislite aktivnosti koje možete obaviti zajedno sa djecom, koje će vas prijati, pomoći da se opustite i međusobno povežete. Najbolji način da to učinite je da se zajedno igrate, ručno izrađujete predmete ili slikate.

4. Zajedno dogovorite pravila ponašanja

Više nego ikada je potrebno da u svom domu dogovorite pravila ponašanja i komunikacije koja omogućuje da svi imaju dovoljno prostora za svoje potrebe (učenje, rad od kuće, odmor, zabavu).Način na koji komuniciramo utiče na naš odnos a također i nivo stresa. Dogovorite da komunikacija mora biti bez povišenog tona, da se razgovara smirenim i staloženim tonom.

5. Budite pozitivni

Pričajte svom djetetu o pozitivnim događajima, o tome kako i na koji način ljudi pomažu jedni drugima. Podijelite činjenicu da mnogi ljudi rade u bolnicama, apotekama, supermarketima, i sl. kako bi svi ljudi mogli zadovoljiti svoje potrebe.

6. Mislite i na sebe! 

Trenutna situacija može biti veoma stresna i za odrasle. Stvorite prostore za povlačenje i razgovarajte o svojim brigama i strahovima. Radite stvari koje su dobre za vas. Ako se možete dobro nositi sa stresom i nesigurnošću, to će također pomoći vašem djetetu i pružiti mu samopouzdanje i sigurnost. Ne ignorišite svoju potrebu da se osamite, a to se odnosi na sve članove porodice. Svako voli da neko vrijeme provede sam sa svojim mislima, razmišljajući.


Pedagog, Sabina Mrkonjić

Obavještenje

Prema Školskom kalendaru za 2019/2020. godinu, a zbog obilježavanja vjerskog praznika Vaskrsa, ponedjeljak 20. april 2020. godine je nenastavni dan. Nastavni proces redovno će se odvijati od utorka, 21. aprila 2020. godine. 

 U četvrtak 23.04.2020 godine prema Školskom kalendaru za 2019/2020. godinu radit će se po rasporedu od ponedjeljka.

Prvu smjenu u narednoj sedmici pohađaju učenici od I do IV razreda, dok će nastavu u drugoj smjeni pratiti učenici od V do IX razreda. 

Čestitamo svima koji obilježavaju ovaj vjerski blagdan.


Preporuke za roditelje i staratelje.pdf

Preporuke za roditelje/staratelje kao stručna pomoć na zaštiti mentalnog zdravlja djece i adolescenata u toku pandemije

Dragi roditelji/staratelji,

situacija u kojoj se nalazi cijeli svijet zbog korona virusa za sve nas je nova i puna poteškoća i izazova, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu.

Ali također, ovo je i vrijeme kada zbog trenutne situacije imate priliku provesti više vremena sa svojom djecom u vlastitom domu. Stoga, posvetite ovo vrijeme za razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina vaše djece i za zajedničko druženje.

U prilogu se nalaze preporuke za roditelje/staratelje kao stručnu pomoć na zaštititi mentalnog zdravlja djece i adolescenata za vrijeme...

Izvor; https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/preporuke-za-roditeljestaratelje-kao-strucna-pomoc-na-zastiti-mentalnog-zdravlja 

Obavještenje

Prema Školskom kalendaru za 2019/2020. godinu, a zbog obilježavanja vjerskog praznika Uskrsa, ponedjeljak (13. april 2020. godine) je nenastavni dan. Nastavni proces redovno će se odvijati od utorka, 14. aprila 2020. godine. 

Prvu smjenu u narednoj sedmici pohađaju učenici od V do IX razreda, dok će nastavu u drugoj smjeni pratiti učenici od I do IV razreda. 

Čestitamo svima koji obilježavaju ovaj vjerski blagdan.

Važno obavještenje

Prema Preporuci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za izvođenje online nastave, br. 11/06-34-157-11.1/20 od 3.4.2020. godine, nastavni časovi će se od ponedjeljka 06.4.2020. godine, realizirati u trajanju od 30 minuta.

Naredne sedmice prvu smjenu pohađaju učenici od I do IV razreda, dok će u drugoj smjeni nastavu pratiti učenici od V do IX razreda.

Termini skrećenih časova online nastave od 06. aprila 2020. godine:

Preporuke Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 

POZIV ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU 

Dragi roditelji/staratelji budućih prvačića,

S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu naše škole.

Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt telefone: 033/ 481 089   ili  033/ 481  090 

 ili na email osizetsabic@bih.net.ba 

Direktor: mr sci. Medžid Hasković

Poštovani roditelji i dragi učenici,

zajednički smo uspjeli prebroditi dvije sedmice nastave na daljinu. Svi mi u ovoj novoj situaciji nailazimo na poteškoće, i istovremeno, „u hodu“, učimo jedni s drugima kako tehnologijom i digitalnim sadržajima nadomjestiti učionicu i živu riječ učenika i nastavnka. Dragi učenici, znam da vam nedostaju vaši drugovi i drugarice iz škole, ali iskoristite ovo vrijeme učeći i usvajajući nove vještine kako bi iz ovoga izašli jači, sposobniji i pametniji. Naši nastavnici su jako zadovoljni vašim angažmanom i željom da radite, ističići kako ste jako vrijedni i dobri. Želim da i u narednom periodu marljivo i odgovorno pristupate online nastavi i izvršavate svoje obaveze. Ukoliko imate poteškoća na online platformi ili bilo kakvih drugih problema i pitanja, nije potrebno da dolazite u školu. Dovoljno je da se obratite školskom administratoru na mail administrator@osizetsabic.edu.ba ili direktoru škole na e-mail medzid.haskovic@osizetsabic.edu.ba

Svima zahvaljujemo na strpljenju, upornosti i saradnji te vjerujemo da će online nastava s iskustvom i vještinama koje svakim danom vrijedno razvijamo biti još uspješnija.

Držite se, i ovo će proći!

Sa željom da se što prije vidimo u školi, želim vam sreću i uspjeh. Živi i zdravi bili!

Direktor: mr sci. Medžid Hasković

Obavještenje za učenike


Dragi učenici,

nadam se da ste dobro i zdravo te da poštujete upute o ponašanju koje svi dobijamo od zvaničnih institucija. Naša online nastava se nastavlja prema rasporedu časova i sa redovnom rotacijom smjena. Od ponedjeljka 30.3.2020. godine doći će do zamjene smjena. Učenici starijih razreda online nastavu pohađaju u prvoj smjeni: od 8,00 do 13,10 sati. Učenici mlađih razreda bit ćedruga smjena: nastava počinje od 13,10 sati, a završava najkasnije u 17,30sati.

Direktor: mr.sc. Medžid Hasković

Obavijest za učenike

Od ponedjeljka 23.03.2020 dolazi do zamjene smjena. Učenici starijih razreda online nastavu pohađaju u drugoj smjeni od 13:10 sati, a završava se najkasnije u 18:20 sati, dok učenici mlađih razreda  idu  prvu smjenu od 8:00 do 13,10 sati. 

Direktor: mr.sc. Medžid Hasković

Obavijest za učenike

Online nastava će se realizirati prema važećem rasporedu časova, i to: prva smjena od 8,00 do 13,10 sati, a druga smjena od 13,10 sati, a završava se najkasnije u 18,20 sati. 

Za eventualne dodatne informacije,  nastavnici će učenicima i roditeljima biti dostupni u terminu od 17,00 do 19,00 sati.  

Učenici su dužni redovno pratiti nastavu, biti aktivni u terminima realizacije časova te se redovno javljati svojim nastavnicima.  Ukoliko učenik ne pristupi online nastavi, u skladu s rasporedom časova, smatra se da isti nije prisustvovao nastavi te će biti evidentiran. U slučaju poteškoća prilikom prisustva platformi i online nastavi, učenik je dužan kontaktirati razrednika ili administratora, kako bi se otklonile eventualne poteškoće. Učenik koji nema pristup internetu, dužan je obavijestiti razrednika. Predmetni nastavnici će dnevno ažurirati sadržaj te evidentirati učenike koji se nisu javili javili. 

 

Direktor: mr.sc. Medžid Hasković

Saopštenje za javnost

Dragi roditelji, učenici i studenti,

u uvjetima proglašene pandemije Koronavirusom, pozivamo Vas da dok traje obustava nastave u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama:

- kontinuirano pratite online nastavu i ispunjavate zadate obaveze u propisanim rokovima te da istu prihvatite podjednako odgovorno kao i nastavu “u učionici”;

- poštujete naredbe/preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, a što ujedno predstavlja i zakonsku obavezu;

- izbjegavate nepotrebna kretanja i zadržavanja na mjestima javnog okupljanja;

- izbjegavate okupljanje velikog broja ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Napominjemo da su sve mjere i aktivnosti koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo poduzelo u proteklom periodu, isključivo preventivnog karaktera, s ciljem zaštite zdravlja svih građanki i građana Kantona Sarajevo.

Svjesni smo da je ova situacija nova i neočekivana za sve nas te Vas stoga molimo za puno razumijevanje, saradnju, međusobno uvažavanje i podršku kako bismo se lakše nosili sa cjelokupnom situacijom.

Izvor: https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/saopstenje-za-javnost-2 

Osnovna škola „Izet Šabić“

 

 

O B A V J E Š T E NJ E

 

Školskim kalendarom je planirano da se u utorak, 17.marta 2020.godine i srijedu, 25.marta 2020. godine nastava realizuje po rasporedu od ponedjeljka.

 

 

U Hotonju, 13.03.2020.g.

OBAVIJEST ZA RODITELJE I UČENIKE - REALIZACIJA ONLINE NASTAVE 


 Uloga učenika 

-            Učenik je dužan da u zakazano vrijeme, a u skladu sa rasporedom časova, pristupi online nastavi i blagovremeno izvršava zadate zadatke u dogovorenim terminima o kojima ga obavještava razrednik i nastavnik. 

-            Ukoliko učenik ne pristupi online nastavi u skladu sa rasporedom časova, smatra se da isti nije prisustvovao nastavi. 

-            Učenik je dužan donijeti opravdanje ukoliko nije prisustvovao online nastavi. 

-            U slučaju poteškoća prilikom pristupa platformi i online nastavi, učenik je dužan kontaktirati razrednika ili administratora. 

-            Učenik koji nema pristup internetu dužan je o tome obavijestiti razrednika. 

Uloga roditelja 

-            Roditelj je upoznat sa praksom online nastave i procedurom izvođenja iste. 

-            Roditelj pruža pomod i podršku učenicima prve trijade u osnovnim školama prilikom odvijanja online nastave. 



Online nastava

Prilika za novo iskustvo

Poštovani roditelji, dragi učenici,

prema Odluci Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade, u periodu od 12.3.2020. do 25.3.2020. godine, nastava će se realizirati online. Naša škola je spremno dočekala ovaj vid nastave. Online nastava u Osnovnoj školi “Izet Šabić” odvija se putem platforme Google for Education. Online nastava će se realizirati u skladu s rasporedom časova. 

Iskreno se nadamo se da će ovo biti jedno dobro i pozitivno iskustvo za sve nas i da ćemo kroz ovaj vid nastave proširiti i dodatno obogatiti svoje znanje. Odgovornim i vrijednim učenicima ovaj oblik nastave jedan je mali izazov koji zahtijeva kreativnost, snalažljivost i istraživačku sposobnost. Stoga će naši nastavnici za vas pripremati raznolike zadatke. Nadamo se da će vam biti interesantno i da ćete blagovremeno i uspješno izvršavati svoje obaveze. Ukoliko bude bilo kakvih nejasnoća sa prijavom ili upotrebom ove platforme, molimo vas da nas kontaktirate putem maila administrator@osizetsabic.edu.ba  

Direktor škole, mr.sc. Medžid Hasković


Obavijest za učenike i roditelje

Poštovani roditelji, dragi učenici,

Na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u periodu od 12. 3. 2020. godine do 25. 3. 2020. godine obustavlja se redovni nastavni proces. 

U ovom periodu odvijat će se online nastava. Detaljnije informacije o online nastavi dobit ćete u narednom periodu.

Molimo vas da poštujete sve preporuke Kriznog štaba vezane za kretanje.


Ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna

Svečanom priredbom posvećenoj domovini, u petak je u našoj školi obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bogat kulturno-zabavni i umjetnički program pripremili su naši vrijedni učenici uz pomoć svojih učiteljica i predmetnih nastavnika. Recitali i literarni sastavi o domovini, nastup hora, patriotske pjesme i dramski igrokazi upotpunili su ovogodišnje obilježavanje ovog izuzetno značajnog datuma za našu jedinu domovinu. Prisutnim gostima obratio se direktor škole, gospodin Medžid Hasković, koji je govorio o historijskom značaju ovog datuma, ali i o budućnosti koju mladi ljudi moraju graditi u svojoj zemlji. “Nikada se ne smijemo umoriti na putu očuvanja mira i jačanja integriteta i suvereniteta naše zemlje, kako u porodici, školi, tako i u državnim institucijama", poručeno je sa ove svečanosti. Osnovna škola „Izet Šabić“ kroz različite aktivnosti i projekte nastoji kod učenika izgraditi svijest o pripadnosti zemlji Bosni i Hercegovini te razvijati ljubav prema jedinoj domovini. 

Literarni rad Lamije Karađuz osvojio prvo mjesto

Naša učenica Lamija Karađuz (IX1) napisala je najbolji literarni rad posvećen domovini i osvojila prvo mjesto na općinskom javnom konkursu. „San o mojoj domovini“ tema je o kojoj su pisali učenici svih vogošćanskih osnovnih škola, a naša Lamija je u izuzetno jakoj konkurenciji ovojila prvo mjesto. Ovo je dokaz da se kontinuiranim radom i upornošću mogu ostvariti izuzetni rezultati. Kao prvonagrađena, Lamija je prisustvovala svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća u petak, 28.2.2020. godine, gdje je pročitala svoj rad. Na istoj svečanosti uručena joj je i zaslužena nagrada. Lamija Karađuz je izuzetno talentirana i vrijedna, pohađa IX1 razred i odlična je učenica. 

VEČER MATERNJEG JEZIKA

Moj jezik – moj identitet

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je, na prijedlog UNESCO-a, donijela odluku kojom se 21. februar proglašava Međunarodnim danom maternjeg jezika. Ovaj datum se svake godine obilježava u cijelom svijetu, a cilj obilježvanja jeste promoviranje jezičke i kulturne raznolikosti te višejezničnosti. U svijetu danas postoji preko 7.000 jezika, a jedan od njih je i naš – bosanski jezik. Učenici i nastavnici OŠ „Izet Šabić“ prigodno su obilježili ovaj izuzetno važan datum. Imajući u vidu značaj maternjeg jezika za čovjeka i njegov identitet, nastavnici su na časovima s učenicima razgovarali o važnosti njegovanja i čuvanja maternjeg jezika kao neodvojivog dijela identiteta te o historijskom razvoju bosanskog jezika i njegovom položaju danas. Učenici VI3 odjeljenja su na času Bosanskog jezika i književnosti, zajedno s nastavnikom Elvisom Mehanovićem, osmislili i kreirali različite plakate kroz koje su iznijeli svoja zapažanja i zaključke o našem jeziku. U okviru obilježavanja Dana maternjeg jezika, u našoj školi je u utorak, 25.02.2020. godine, organizirana „Večer materenjeg jezika“. Našim učenicima, nastavnicima i roditeljima obratio se Hadžem Hajdarević, istaknuti književnik, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine i saradnik Instituta za jezik u Sarajevu. Gospodin Hajdarević je govorio o značaju maternjeg jezika za svakog pojedinca, ali i za društvo u cjelini. Čovjek bez jezika je čovjek bez identiteta, bez imena. Stoga je izuzetno važno čuvati i njegovati maternji jezik. Naš gost je bio i naučni saradnik na Institutu za jezik, dr.sc. Jasmin Hodžić, koji je također govorio o značaju maternjeg jezika i o njegovom historijskom razvoju. Gostima se obratio direktor naše škole, gospodin Medžid Hasković, koji je svima zaželio dobrodošlicu i pohvalio ovaj projekt koji je od izuzetne važnosti za sve, a naročito za mlade ljude. Naša učenica Lamija Karađuz pročitala je literarni rad o bosanskom jeziku. Osnovna škola „Izet Šabić“ i na ovaj način svojim učenicima nastoji približiti nastavni program te dodatno obogatiti njihovo znanje, ali i ugraditi osjećaj pripadnosti domovini. 

Škola skijanja za učenike 6. razreda

Projekt „Zabavna matematika“

U petak, 14.2.2020. godine u 18:30 sati, u Osnovnoj školi “Izet Šabić“ održana je večer matematike.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika i

roditelja prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu,

zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome šta matematika jest i čime se bavi te

dokazuje da matematičke probleme svakodnevno svi uspješno možemo riješiti bez obzira na

talent.

Večer matematike u našoj školi održana je za učenike od V do IX razreda i njihove roditelje.

Učešće je uzelo oko 25 učenika i preko 20 roditelja. Osim rješavanja zabavnih matematičkih

zadataka, ova večer je protekla u ugodnom druženju s djecom i roditeljima. Večer je bila

ispunjena skupom interaktivnih radionica koje su poticale izgradnju pozitivnog stava prema

matematici, razvijanje takmičarskog duha i želju za afirmisanjem.

Projekt su pripremili i vodili direktor škole - Medžid Hasković i nastavnici matematike, Amir

Torlak, Ifet Šabaredžović i Džemal Tanković. Odziv učenika i roditelja bio je izuzetno dobar i

pored toga što se ova radionica organizirala na kraju nastavne i radne sedmice.

Zahvaljujući velikoj podršci direktora naše škole, a s ciljem približavanja matematike učenicima

na zabavan i zanimljiv način, ovaj projekt je prvi put održan u školi, a planirano je da se ovakvi i

slični projekti održavaju i u budućnosti.

Zahvaljujemo svim učesnicima koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji, kako učenicima tako i

njihovim roditeljima, koji su se i kroz ovaj projekt uvjerili da matematika može biti itekako

zabavna.

Naši učenici u svijetu teatra

U srijedu, 12. februara 2020. godine, učenici VIII1 i VIII2 odjeljenja su, u pratnji direktora škole i svojih nastavnika, posjetili Narodno pozorište i u sjajnom ambijentu uživali u izvedbi predstave “Ožalošćena porodica”.  Ova komedija smatra se jednom od najljepših Nušićevih drama te se često izvodi na pozornicama, a Nastavnim planom i programom predviđena je i kao obavezna školska lektira. Naši učenici su uživali i pažljivo pratili svaki prizor.  Da je sami izbor predstave bio pun pogodak, svjedoče izuzetno pozitivni komentari naših zadovoljnih  učenika. Njihova želja je da u budućnosti ponovo posjetimo pozorište i uživamo u zanimljivim i edukativnim predstavama. Suštinski značaj kulturnih događaja kakav je i ovaj, ogleda se u tome što oni nose mnogo svevremenskih poruka i pouka koje se mogu primijeniti i danas. Oraniziranim posjetama  institucijama kulture u našem gradu, pokazujemo da je Osnovna škola “Izet Šabić” u pravom smislu odgojno-obrazovna institucija, koja nastoji širiti i bogatiti učeničko znanje u svim sferama života. 

Dani sigurnijeg interneta 2020. godine

Dan sigurnijeg interneta (SID) je međunarodni dan koji obilježavamo svake godine utrokom u drugoj sedmici, mjeseca februara. Članice INHOPE i INSAFE mreža, uz podršku Europske komisije, svake godine osmišljavaju različite načine za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Na ovaj dan, milioni ljudi se udružuju kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost sigurnijeg korištenja interneta, naročito među djecom i mladim ljudima. Dan sigurnijeg interneta 2020. godine obilježava se 11 Februara.

Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini će se i ove godine pridružiti obilježavanju ovog posebnog dana, te time doprinijeti stvaranju sigurnijeg i boljeg interneta, te korištenju internet i tehnologije sa odgovornošću, poštovanjem uz razvijeno kritičko mišljenje i kreativnost.

I ove godine je organizovan online kviz o sigurnom korištenju interneta i digitalnih tehnologija u kojem je i naša škola uzela aktivno učešće. Pitanja na kvizu se tiču sigurnog  ponašanja na Internetu. Pobjednici koji budu  imali sreće biće nagrađeni vrijednim nagradama.



Obavještenje - upis u osnovne škole

Poštovani roditelji,

Imajući u vidu da se bliži upis u redovnu školu, koji je planiran za mjesec april tekuće godine, napominjemo Vas da ste, u skladu sa članom 57. stav (2) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (,,Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 23/17, 33/17 i 30/17) prilikom upisa djeteta, obavezni dostaviti, između ostalog, uvjerenja/certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu.

S tim u vezi, obavještavamo Vas da će škole prihvatiti samo uvjerenja/certifikate predškolskih ustanova koje su registrovane u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a iste možete naći na sljedećem linku: https://mon.ks.gov.ba/ustanove/lista/22 .

IZVOR: https://mon.ks.gov.ba/ 

Opremanje kabineta novim namještajem

Početak drugog polugodišta naša škola je dočekala s novim namještajem u dva kabineta. Zahvaljujući donaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i uz veliki angažman direktora škole - gospodina Medžida Haskovića, novim klupama i stolicama opremljeni su kabineti Biologije i Matematike. Time su uvjeti za izvođenje nastave iz ovih predmeta znatno poboljšani. Osim toga, ljepšem izgledu unutrašnjosti škole doprinijele su i „pametne stepenice“, na kojima su ispisane najčešće pravopisne greške koje učenici prave, kao i njihovi ispravno napisani oblici. Vjerujemo da će sve pozitivne aktivnosti koje se provode u školi dodatno motivirati naše učenike da ostvare još bolje rezultate u učenju. 

Priprema za eksternu maturu

Polaganje eksterne mature na kraju IX razeda osnovne škole predstavlja veliki izazov za svakog učenika. Kao i prethodnih godina, i ove školske godine bit će provedena eksterna matura iz predmeta Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik i Matematika. Kako bi svoje učenike što kvalitetnije pripremila za ovaj vid testiranja, naša škola je tokom mjeseca januara organizirala pripremnu nastavu iz ova tri predmeta. S ciljem da pomognu učenicima da polože eksternu maturu i ostvare što bolje rezultate, s njima su svakodnevno radili naši vrijedni nastavnici. Iako je u toku zimski raspust, odziv učenika IX razreda bio je izuzetno veliki. Naša škola i na ovaj način pruža podršku svojim učenicima kako bi utvrdili i dodatno usvojili gradivo te spremno dočekali polaganje eksterne mature na kraju nastavne godine.

Podjela uvjerenja i informacija o početku nastave u drugom polugodištu 

U petak, 17. januara 2020. godine, učenicima naše škole podijeljena su uvjerenja o završenom prvom polugodištu školske 2019/2020. godine. 

Važna napomena: Prema Nastavnom kalendaru, nastava u drugom polugodištu počinje u srijedu, 29.01.2020. godine, prema sljedećem rasporedu:

I smjena – I2, I3 i odjeljenja od I do IV razreda

II smjena – I1 i odjeljenja od V do IX razreda

Direktor škole: Mr.sc. Medžid Hasković

Novi izgled školske sale

Dok djeca uživaju u zimskom raspustu, u našoj školi se izvode radovi, a sve u cilju da odgojno-obrazovni proces bude još kvaliteniji. Zahvaljujući aktivnostima direktora naše škole, gospodina Medžida Haskovića koji je u saradnji s kompanijom „HIFA“ osigurao donacije, prostorije sale za Tjelesni i zdravsveni odogoj su tokom mjeseca januara osvježene. Naime, kompanija „HIFA“ je našoj školi donirala farbu za krečenje i higijenske potrepštine. Tako je školska sala poprimila novi i ljepši izgled, a naši učenici će časove Tjelesnog i zdravstvenog odgoja od drugog polugodišta imati u mnogo ljepšem i ugodnijem ambijentu. Ovom prilikom škola se zahvaljuje i Vijeću roditelja koje je svojom donacijom također učestvovalo u akciji renoviranja školske sale.

Edukacija za Nastavničko vijeće

„Primjena Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštita učenika“

U organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, u utorak, 14.01.2020. godine, održana je edukacija za članove Nastavničkog vijeća naše škole. Edukatorice Dženita Čehajić-Kulo i Almira Osmanović su nastavno osoblje naše škole upoznale s Pravilnikom o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika. Sadržaj edukacije obuhvatio je tematske cjeline: nasilje, intersektorska saradnja i plan brige, program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika, individualni plan podrške, program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika i individualni plan brige. 

Bitka za Sjeničku kosu i Orahov brijeg

U organizaciji Unije veterana Općine Vogošća, u petak, 27.12.2019. godine tradicionalno je obilježena Bitka za Sjeničku kosu i Orahov brijeg. Pored brojnih zvanica, ovoj prigodnoj manifestaciji prisustvovali su  i naši učenici, u pranji nastavnika Bosanskog jezika i književnosti, Elvisa Mehanovića i  direktora naše škole, gospodina Medžida Haskovića. Tom prilikom pročitan je i literarni rad naše učenice Sarah Karamović, koji je i nagrađen. Direktoru škole, gospodinu Medžidu Haskoviću je, u ime Unije veterana Općine Vogošća, dodijeljena je  zahvalnica za pomoć u realizaciji obilježavanja značajnih datuma. 



30.12.2019

Radionica „Zajedno“

Dana 27.12.2019. godine u prostorijama naše škole realizirana je radionica „Zajedno“.  Ovoj radionici prisustvovali su učenici VI razreda, nastavnici i članovi Vijeća roditelja naše škole. Tema radionice bila je inkluzija te dalje poticanje jednakih životnih prilika bez diskriminacije. Bitno je naglasniti da svako dijete ima svoje mjesto u okruženju u kojem se nalazi.  Učenici, nastavnici i roditelji s velikom pažnjom pratili ovo interesantno izlaganje te aktivno učestvovali u ovoj zanimljivoj radionici. 


30.12.2019

Posjeta Vatrogasnom društvu Vogošća 

Učenici II2 odjeljenja su 19.11.2019. godine u pratnji svoje  učitelji Elme Veljan , direktora škole Hasković Medžida i asistentice Amile Kokor , posjetili Vatrogasno društvo Vogošća. Ova posjeta je bila edukativnog karaktera. Vatrogasci su se veoma potrudili da ovu posjetu učine što interesantnijom i zanimljivijom. Poslije predavanja, obilaska objekta i vozila, učestvovanju u gašenju požaru, učenici su dobili i slatke poklone. 


Stručno predavanje 

Centar za mentalno zdravlje Vogošća 23.12 2019 i 24.12.2019 godine održalo je predavanje za učenike sedmih, osmih i devetih razreda na temu : Prevencija ovisnosti o duhanu, nargili, drogama i alkoholu. Učenici su aktivno sudjelovali u prezentaciji, a predavač je bila Ajla Alić, dipl. med. sestra – okupacioni terapeut 


27.12.2019

Kantonalno takmičenje u odbojci i nogometu 

Reprezentacija općine Vogošća pod vodstvom profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja  Tupković Suada na kantonanom takmičenju u Skenderiji osvojila je drugo mjesto u odbojci i četvrto mjesto u fudbalu čime smo postali najbolja općina u kantonu Sarajevo u sportu. Većina učenika koji su sačinjavali reprezentaciju Vogošća su učenici OŠ"Izet Šabić".

16.12.2019

  POSJETA KINU

POSJETA KINU CINEMA CITY

Učenici I, II,III i IV razreda naše škole su 15.11.2019.godini u pratnji svojih učiteljica, direktora i pedagoga škole išli u kino Cinema City i gledali veoma interesantan film „ Jeti „.Učenici su istinski uživali u ovoj projekciji.     

Turnir u košarci 

U organizaciji JU KSC Vogošća realizovan projekat “Turnir osnovnih škola u košarci” za dječake i djevojčice. Na turniru je nastupilo pet osnovnih škola sa područja Općine Vogošća. U kategoriji djevojčica, najuspješnija ekipa bila je QSI -Internacionalna škola, drugo mjesto osvojila je OŠ “Izet Šabić, dok je treće mjesto zauzela ekipa OŠ “Porodice ef. Ramić.

U kategoriji dječaka, najuspješnija ekipa bila je OŠ “Zahid Baručija”, drugo mjesto osvojila je ekipa QSI – Internacionalna škola, dok je treće mjesto zauzela ekipa OŠ “ Potodice ef. Ramić”. 

11.12.2019

Malo kino u našoj školi 

Novembar i decembar su mjeseci kada smo u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, u našoj školi realizirali dvije prezentacije filma za učenike VIII i IX razreda. Učenici su imali priliku pogledati dokumentarni i igrani film. Dokumentarni film „Kroz gradove“ i film „Djeca“ Aide Begić“ izazvali su pozitivne emocije kod naših učenika. Na ovaj način naša škola nastoji dodatno izgraditi filmsku kulturu kod naše djece. 

Radionice za učenike  „Rješavanje konflikta“ i „Slika o sebi“

U drugoj polovini mjeseca novembra i početkom mjeseca decembra, u prostorijama naše škole održane su dvije radionice za učenike IX i VIII razreda – „Rješavanje konflikta“ i „Slika o sebi – izgradnja samopouzdanja“. Ovo je bila odlična prilika da se učenici upoznaju sa ovim zanimljivim temama koje su značajne za njihov uzrast. Radionice su organizirane u okviru saradnje s Porodičnim savjetovalištem. 

Pokloni ljubav i zasjat ćeš ljepotom

U četvrtak, 21.11.2019. godine, u našoj školi nakon sastanka Vijeća roditelja, direktor je za roditelje organizirao prezentaciju radionice „Prevencija nasilja nad djecom“. Ovu radionicu održali su predstavici Porodičnog savjetovališta. Ovo je bila odlična prilika da se roditelji upoznaju sa ovom problematikom koja je danas prisutna u društvu. 

21.11.2019

Posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu

15. novembra 2019. godine, učenici VII2 i V1 odjeljenja su, u pratnji razrednica Beglerović Adise i Degirmendžić Edine, posjetili  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Uz organizirano stručno vođenje grupa, naši učenici su imali priliku pogledati eksponate u Odjeljenju za arheologiju (prahistorija, antika i srednji vijek), Odjeljenju za etnologiju (materijalna i duhovna kultura, konzervatorijska radionica) i  Odjeljenju za prirodne nauke (botanika, zoologija). Učenici i nastavnici su uživali u ovoj posjeti i dodatno obogatili svoja znanja o kulturno-historijskom naslijeđu naše zemlje. 

Turnir u malom nogometu

Na opštinskom takmičenju u malom nogometu učenici od V do VII razreda osvojili su prvo mjesto, dok su učenici  od VIII do IX razreda osvojili treće mjesto. Učenike na takmičenje vodio je  profesor tjeleskog i zdravstvenog odgoja  Tupkovic Suad

5.11.2019

Posjeta Narodnom pozorištu

U petak, 25. oktobra 2019. godine, učenici IX razreda su, u pratnji direktora škole i nastavnica Aiše Dević i Amele Kuršumović, posjetili Narodno pozorište i pogledali izvedbu opere „Hasanaginica“. Ovo je bila jedinstvena prilika da učenici povežu znanja iz škole sa umjetničkom predstavom. 

Takmičenje iz NUS

I ove školske 2019/2020. godine naši učenici su ostvarili uspjeh na takmičenju iz NUS-a

Dana 1.11.2019. godine održano je općinsko takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Našu školu su predstavljali učenici: Zubetljak Ema, Avdibašić Bilal i Mahmutović Nejla. Učenici su osvojili drugo mjesto pokazavši izuzetno znanje. Učenike je pripremala i vodila Rejhana Bijelonja.

Humanost na djelu

U mjesecu oktobr u okviru sedmice solidarnosti u našoj školi relizovan je projekat „Humanost na djelu“ u saradnji sa Crvenim križom općine Vogošća. Tom prilikom učenici i uposlenici naše škole prikupili su značajnu pomoć u odjeći, hrani i higijenskim potrepštinama. Na taj način smo pokazali humanost na djelu i nadamo se nekoga obradovali i olakšali mu život. Sretni smo i zadovoljni što možemo pomoći drugome. U saradnji sa direktorom škole Hasković Medžidom voditelji projekta su nastavnici Vahid Brdar i Rejhana Bijelonja.

Posjeta Pionirskoj dolini 

U utorak, 28. 10. 2019. godine, učenici II i IV razreda, u pratnji svojih učiteljica, bili su u posjeti Pionirskoj dolini. Po veoma toplom i lijepom danu učenici su obilazili životinje i učili o njima. Na kraju obilaska su su i igrali u parku. Ovo je bila jedna veoma interesanstna posjeta. 

Bitka za Fočansku

Svečana akademija povodom obilježavanja „Bitke za Fočansku“, održana je 18.10.2019. godine u prostorijama naše škole. Tim povodom pripremljen je bogat program u okviru kojeg se prisutnima obratio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH - Sabahudin Ramić, šef Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Vogošća – Zijad Kadrić i supruga rahmetli Izeta Šabića. Učešće su uzeli članovi Horske i Literarne sekcije, a ovom prilikom pročitana su i nagrađena tri literarna rada naših učenika.

Promocija knjige 

Dana, 3.10. 2019. godine, u KSC-u Vogošća, održana je promocija knjige „ Psi sa raskrsnice“, autorice Elmire Mekić. Uz pratnju učiteljica, učenici trećih i četvrtih razreda prisusvovali su promociji. Uz prigodno druženje svih vogošćanskih škola, učenicima su podijeljeni i prigodni pokloni.