Takmičenje  iz programiranja uz pomoć Micro:bit

Zenica, 10.12.2019

U Zenici je održano takmičenje iz programiranja uz pomoć micro:bit uređaja . Takmičenje je organizovano u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ koji u Bosni i Hercegovini implementira British Council, a podržava Vlada Velike Britanije. 

Škole koje su prošle obuku pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao 20 najboljih radova na takmičenje koje je danas održano u Zenici. Tema takmičenja je bila da se odgovori na neki od Ciljeva održivog razvoja koje je definisao UN. 

Našu školu u ovom takmičenju predstavile su Tajra Pintol i Hana Helać u pratnji nastavnika Asmir Zimića i direktora škole Medžida Haskovića. Rad sa kojim su ove dvije talentovane učenice prestavile školu naziva se "Siguran i bezbijedan željeznički saobraćaj". 

Učenici Amar Garčević i Edin Begović su osmislili pobjednički projekat „Doniraj hranu, ne bacaj“. Ovim projektom, oni se žele pobrinuti da se ostaci hrane iz tržnih centara uz pomoć robota prikuplja i distribuira onima kojima je to potrebno. 

Pobjednici takmičenja u programiranju na nivou zemlje, imaće priliku da učestvuju na regionalnom takmičenju koje će se održati u sklopu Digitalnog Samita za Zapadni Balkan, aprila 2020. godine u Tirani.